Bijzondere opleidingsplek: Ameland

Ons mooiste stukje buitenland

Tijdens mijn senior-coschap zette ik  voet aan land op Ameland, ook wel ‘ons mooiste stukje buitenland’ genoemd. En ik ben vervolgens als een blok gevallen voor de charmes van het eiland en haar eigenzinnige inwoners. Sinds 2010 werk ik in de praktijk van Rik Maters te Nes. Als opleider zou ik dolgraag het vak en al het prachtige wat het eiland te bieden heeft met je willen delen.

Bijzonder

Ameland is zonder enige twijfel een bijzondere plek om te mogen werken. Naast de schoonheid en zuiverheid van dit Waddeneiland, zijn de medische uitdagingen hier anders dan elders. We werken nog als echte familie-artsen, van de wieg tot aan het graf in een eigen dienstenstructuur, zonder huisartsenpost of ziekenhuis. De geïsoleerde ligging en de vele ‘badgasten’ op het eiland zorgen voor een medisch uitdagende omgeving om in te werken.


De Amelander Paardenreddingboot gaat uit

Aios en ama’s

Het eiland heeft circa 3700 vaste bewoners en verandert in het seizoen in een bruisend oord met wel 45000+ mensen afkomstig uit alle windrichtingen. Het geeft een wonderlijke mix van hardwerkende eilandbewoners en zorgeloos genietende badgasten. Als avontuurlijk ingestelde aios of ama kun je je hier breed ontwikkelen. En in huisvesting wordt voorzien.

‘Net als vroeger’

Het werk van de huisartsen gaat hier in grote lijnen nog ‘net als vroeger’. Dat betekent werken in een eigen dienstenstructuur met de diensttelefoon op zak. Zodra de telefoon gaat is alles mogelijk: van een snijwond op het strand, een hartinfarct tot gebroken vliezen van een hoogzwangere. Tijdens je spreekuren word je regelmatig verrast door Duitssprekende toeristen of een verdwaalde Hongaar. Je doet visites bij de Amelanders thuis maar ook op de campings of in een van de vele vakantiehuisjes. In het lokale verzorgingshuis ‘De Stelp’ doe je wekelijks de ronde en leer je veel over ouderenzorg. Acute geneeskunde en chronische zorg wisselen elkaar zo continue af.

Extra glans

In onze moderne apotheekhoudende praktijk bieden we je de mogelijkheid om huisartsenzorg in de ruimste zin van het woord te leren. Het is hier de wereld in het klein. De extra glans zit in de unieke omstandigheden waarin je je werk op het eiland mag doen, maar wel met eigentijdse middelen als echografie en röntgenapparatuur. Je krijgt veel vrijheid in een overzichtelijke omgeving en werkt altijd onder supervisie. Hoewel de Waddenheli razendsnel inzetbaar is, proberen we patiënten een lange trip naar het ziekenhuis te besparen. Het vraagt vaak om intuïtief en pragmatisch handelen met altijd een groot besef van de verantwoordelijkheid die je met je meedraagt als eilanddokter.

Welkom!

Denk je dat een avontuur op Ameland wat voor jou is? Wees welkom en spring op de veerboot (vanaf Holwerd) om kennis te komen maken. Ik neem er de tijd voor!

Hartelijke groet,
Arjan Iemhoff, Huisarts

Huisartsenpraktijk ‘De Skoal’
Schoolstraat 1
9163 GE Nes Ameland
0519-542018
06-17510245
arjan.iemhoff@gmail.com
www.huisartsmaters.nl