Praktijkgegevens Ik ben sinds 2003 werkzaam in de Universitaire Huisartsenpraktijk (UHP) van VUmc. Ik heb zelf aan de wieg mogen staan van deze praktijk. Met 8 huisartsen en ondersteunend personeel vormen we nu een groepspraktijk waar bewoners in de wijk Buitenveldert en Amsterdam Zuid huisartsgeneeskundige zorg krijgen. Samen met Katinka Prince ben ik opleider, waarbij wij om het jaar het hoofd- en co-opleiderschap afwisselen. Daarnaast oefen we een aantal academische taken uit: studentenonderwijs, onderzoek in het academisch huisartsennetwerk en zorginnovatie. Onze populatie wordt gekenmerkt door vele culturen, een bovengemiddeld opleidingsniveau en een relatief groot aandeel studenten.
Visie op huisartsgeneeskunde Voor mij is de huisarts de spil in het geneeskundig gezondheidszorgsysteem. Als poortwachter bewaakt de huisarts dat de zorg op de juiste plek, op de juiste manier, tegen lage kosten en hoog kwalitatief gegeven worden aan eenieder die dat nodig heeft. Laagdrempeligheid, persoonsgericht, wijkgericht, continu en integraal zijn daarbij voor mij belangrijke kernwaarden van dit prachtige vak. Ontwikkelingen zoals keten- en anderhalvelijnszorg maken de huisartsgeneeskunde richting de 2e (of zelfs soms 3e lijn) een steeds belangrijkere samenwerkingspartner wordt. Vanuit onze bijzondere positie als UHP kunnen wij een bijdrage leveren aan het vormgeven en verspreiden van onze visie.
Ervaring als opleider In mijn vorige werkzame leven als part-time huisarts in Noordwijk (tussen 1992-2003) was ik, naast universitair docent voor het studentenonderwijs huisartsgeneeskunde aan de VU, ook huisartsopleider voor het Leidse Huisartseninstituut (1997-2003). In 2007 (toen de UHP groot genoeg geworden was om opleidingspraktijk te worden) ben ik opleider geworden voor de HOVUmc, samen met mij duo maatje Katinka Prince. Elke keer weer is het opleiden van een jonge collega voor mij een inspirerende en waardevolle taak waar ik zelf veel voldoening uit haal. Het opleiderschap houdt mij scherp en naast het feit dat de aios bij ons veel kan leren, leren wij regelmatig ook veel van onze aios-sen.
Professionele eigenschappen Mijn reflectieve voorkeurs leerstijl naast de activistische voorkeurs leerstijl van mijn duo opleidersmaatje biedt voor de aios bij ons veel mogelijkheden om op verschillende manieren het huisartsenvak in de vingers te krijgen. Binnen het brede vakgebied van de huisartsgeneeskunde, zijn de interne geneeskunde, cardiologie en ouderengeneeskunde een beetje mijn hobby. Daarnaast heb ik bijzondere affiniteit met medisch ethische vraagstukken. En natuurlijk is voor mij het uitoefenen van de academische taken in relatie tot de directe patiëntenzorg elke dag weer een boeiende uitdaging. Tot slot: ik heb onderzoek gedaan naar diagnostisch klinisch redeneren, in het bijzonder bij medisch studenten. En die ervaring kan ik nog steeds goed gebruiken bij de begeleiding van de aios.
Persoonlijke accenten Ik vind het belangrijk om bij de invulling van mijn mentoraat aan te sluiten bij de behoeften en ervaringen van de jonge collega-opleider. Daarbij realiseer ik mij dat het vooral samen kijken naar ervaringen of eventueel problemen vruchtbaar kan zijn. Wellicht kan mijn ervaring daar een beetje bij helpen zonder dat ik het gevoel heb dat ik de wijsheid in pacht heb.

Ik ben het hao-mentorschap per april 2016 begonnen en kijk uit naar de ontmoetingen met de collega opleiders in de komende periode.

Ferry Bastiaans

Universitaire Huisarts Praktijk (UHP)
Amsterdam