Bijzondere opleidingsplek: Texel

Lang geleden had de huisartsopleiding een stageplek op Texel. Willem Vos was daar toen als huisarts in opleiding bezig zijn vaardigheden te ontwikkelen. Daarna verdween de stageplek, maar hij is weer beschikbaar. En opnieuw treffen we Willem Vos aan. Als opleider deze keer.

Speciaal

Willem kijkt zelden uit over de woeste golven die het eiland aandoen, maar wel naar aios die hij kan verblijden met kennis en ervaring. Zelf woont hij al 23 jaar op Texel en heeft daar sinds 1989 een praktijk: www.keesomlaan.nl. Speciale aandacht heeft hij voor oogheelkunde, voor ouderen en voor ‘leren’ in het algemeen: iedere dag valt er weer wat te leren.

Op de vraag wat zijn praktijk speciaal maakt antwoordt Willem met een mix van nuchterheid en bescheidenheid: ‘Ik moet een beetje wennen aan de ‘verkoop’ van de praktijk. Kwaliteit en generaal artsenschap kenmerken de winkel hier; Hendrik Haan uit Koog aan de Zaan zou op Texel kunnen wonen’.

Korte lijnen

Er zijn wel duidelijke verschillen met bijvoorbeeld Amsterdam: ‘Anders dan in de stad zijn er hier korte lijnen, waar de zorgstructuren overeenkomen. Verder zien we hier veel passanten; die zorgen soms wel voor indrukwekkende beelden en opvallende vragen’.

Vuur

En verder is er natuurlijk het eiland zelf, met zijn natuur, zijn eigenheid en zijn lokale gebruiken. Ook Willem raakt er niet op uitgekeken: ‘Het meest aansprekend is misschien wel de meierblis, een lokaal gebruik in de vorm van een groot vreugdevuur dat ontstoken wordt op 30 april. Vele niveaus van leven zijn hierin herkenbaar. Anders dan bijvoorbeeld Paasvuren heeft het de betekenis van “opruimen”. Voor mij staat dat onder andere voor “leren”: hoe zorg je ervoor dat het vuur ontstaat en dat het niet uitdooft, wat verdwijnt er en wat komt er: het beeld van Compensatie en Decompensatie, gebaseerd op de gedachten van de antropoloog Bateson, de vader van de cybernetica’.

Texel-Meierblis

Genoeg te zien dus, voor de aios die het een uitdaging vindt om naar het noorden te trekken, het water om zich heen te voelen en huisarts te worden in een unieke omgeving. Willem: ‘Leren is hier vooral vrijheid blijheid, er is voor elk wat wils’.

Verdere informatie

Aios die inhoudelijke informatie willen hebben over de opleidingsplek op Texel kunnen contact opnemen met Willem Vos.

Huisartsenpraktijk KeesomLaan Texel Huisartsenpraktijk W. Vos
Keesomlaan 9
1791 DA Den Burg
0222 312023
www.keesomlaan.nl
huisartsenpraktijk@keesomlaan.nl

De wekelijkse terugkomdag voor de aios die een huisartsstage op Texel doet, is in Amsterdam. De kennismaking van de geïnteresseerde aios met Willem is voorafgaand aan de reguliere koppelingsprocedure. Als er meerdere kandidaten zijn geeft uiteindelijk de keuze van de opleider de doorslag.

In de CAO van de SBOH staat informatie over financiële vergoedingen van extra verblijfkosten. Willem Vos kan tips geven over het vinden van huisvesting en/of je in contact brengen met aios die eerder een huisartsstage op Texel hebben gedaan.

Texel-Slufter