Opleidingsplek: Twente

De huisartsopleiding van het VUmc heeft al jaren een dependance in Twente. De aios staat ingeschreven bij het VUmc, maar volgt de opleiding in Twente. Er is een ruim aantal huisartsopleiders dat hun praktijk als stageplek aanbiedt. Ook voor de externe stages zijn er voldoende plekken in de regio.

De wekelijkse terugkomdagen vinden plaats in Hengelo, behalve tijdens de Klinische Stage. Dan gaat de aios naar Zwolle.

Koffie, vaatwasmachine en leren

Er is in Twente een reguliere eerste jaars groep en een flexibele 3e jaars groep. Dat laatste wil zeggen dat er elk kwartaal nieuwe instromers zijn, waardoor de samenstelling steeds iets wisselt. Om de vertrouwdheid en verbondenheid steeds weer te vergemakkelijken is er elk kwartaal een informeel dagprogramma om nader kennis te maken, afspraken en werkwijze e.d. toe te lichten.

De meeste aios van de verschillende groepen leren elkaar in de loop van de tijd kennen, mede omdat de groepen soms worden samengevoegd.
Kleinschaligheid is troef en ook gezelligheid staat hoog in het vaandel, maar dan in een context waarin het ook aanpakken is.

Opleiders

Hoe lekker de koffie ook en hoe hecht de groep, een goede opleiding staat of valt natuurlijk bij de kwaliteit van de stage plek en de hao, de huisartsopleider. Het grote voordeel van een stageplek in Twente is dat er relatief veel opleiders zijn. De aios heeft dus iets meer keuzemogelijkheden dan meestal in Amsterdam het geval is. En de kwaliteit van de opleiders is hoog.

Net als in Amsterdam worden alle Twentse opleiders geselecteerd en geschoold. Tijdens het opleiden krijgen ze ondersteuning van de docenten. Daarnaast bestaan er mogelijkheden voor begeleiding van een ervaren hao-coach en intercollegiaal overleg in kleine vertrouwde kring.

Mark Deves is teamleider van de opleiders en verantwoordelijk voor het aannemen en het ontwikkelen/uitvoeren van de didactische scholing van alle opleiders.

Aios én hao’s

De hao’s in Twente worden actief betrokken in het terugkomdag onderwijs van de aios. Docente Lidie Farro ‘Hao’s zijn erg enthousiast en vinden het leuk om een bijdrage te leveren aan het terugkomdag-onderwijs’.

Maar het werkt ook omgekeerd. Als de aios-groep een keuzeprogramma heeft uitgewerkt wat ook voor bepaalde hao’s interessant zou kunnen zijn, dan worden ze uitgenodigd om het onderwijs te volgen. Zo vinden er regelmatig activiteiten plaats waar zowel hao’s als aios aan deelnemen.

Gemoedelijk

Elke Tukker weet natuurlijk dat Twente uniek is om zijn natuur en zijn relaxte levensstijl. En dat het de ‘place to be’ is, En houd je meer van een stadse sfeer, uitgaan, winkelen, terrassen, lekker eten, muziekfestivals en theater e.d. dan kom je in Twente ook aan je trekken. Maar wat als je niet uit Twente komt? Hoe vergaat het de aios die zich in Twente komt nestelen?

Nicole Nap was zo’n aios. Zij ging op haar 18e geneeskunde studeren aan de VU, maar besloot uiteindelijk naar Hengelo te verhuizen. Spijt heeft ze nooit gekregen. Nicole: ‘De sfeer in Twente is heel gemoedelijk. In tegenstelling tot de verhalen die over bijvoorbeeld Limburgers gaan, word je door Tukkers meteen geaccepteerd. Bovendien is hier veel import en sta je dus absoluut niet alleen. In het begin moest ik wel wennen aan het taaltje. Maar de jongere generatie spreekt prima ABN en die zijn dan meestal wel in de buurt om te vertalen. Tukkers zijn heerlijk nuchter en komen het liefst pas naar de dokter als ze bijna dood neervallen. Ik merk ook duidelijk een verschil met westerse patiënten; die zijn veel eisender. Tukkers zien je nog veel meer als dé dokter en nemen makkelijker dingen van je aan. Dat vind ik heerlijk werken. Natuurlijk verandert dat hier ook, onder invloed van het internet, maar de mentaliteit is hier echt relaxter dan in het westen’.

Kippen

Ook Karin Pelkman is import in Twente. Ook zij ziet eigenlijk alleen maar voordelen van het Twentse leven: ‘Je ziet hier veel minder files. Een horizon zonder flatgebouw, maar wel met grote steden binnen 15 minuten te bereiken. De omgeving is natuurlijk prachtig, je kan er makkelijker een huis kopen voor relatief weinig geld. Inmiddels hebben we het ouderlijk huis van mijn vriend kunnen kopen, lekker buitenaf in Haaksbergen met uitzicht over de weilanden. Binnenkort krijgen we kippen. Natuurlijk kost het wel wat tijd om mijn eigen vriendenkring hier op te bouwen, maar als je in opleiding bent en hier werkt gaat dat vanzelf’.

Alle dagen feest

Hoe gezellig, leerzaam en verrijkend de opleiding in Twente ook mag zijn, aan alle goede dingen komt ooit een eind: eenmaal aios, dan word je al snel huisarts. Dat laten ze in Twente niet zo maar voorbij gaan.

Dat begint al met de certificaat uitreiking.‘Doordat er steeds enkele aios tegelijk klaar zijn met hun opleiding is de certificering een heel persoonlijke en feestelijke gebeurtenis: aios regelen zelf de receptie en de horecagelegenheid, en nodigen zelf familie, vrienden en opleiders uit. Vervolgens wordt iedere aios persoonlijk toegesproken door opleider en docenten’.

Maar eenmaal met het certificaat in de hand begint het feest eigenlijk pas echt. Althans voor de blijvertjes. Want nieuwe huisartsen zijn zeer welkom. Als de opleiding klaar is, hoef je niet bang te zijn dat je niet aan het werk komt. In het westen schijnt dat nog wel eens moeilijk te zijn, maar hier moet je leren ‘nee’ te zeggen. Je hebt een grote keuze in praktijken waar je zou willen werken. Een hele luxe situatie!’.

Naar Twente toe leven

Wie van buiten zich in Twente vestigt merkt: Huisvestingsmogelijkheden zijn uitstekend, files zijn uitzonderingen en via de A1 ben je al snel in andere delen van het land. En de in de omgeving is het groen, groener, groenst. De gemiddelde tukker heeft een relaxte levenshouding waarin hard werken en tijd voor ontspanning hand in hand gaan’.

Is het echt zo makkelijk? Valt er niets meer te overwinnen als je eenmaal Tukkerse grond onder je voeten hebt?

De kern van wat we horen:‘Benut tijdens je opleiding de kans een andere werkomgeving te leren kennen, ook al wil je daar misschien niet de rest van je leven voor kiezen. We hebben aios gehad die met weerzin naar Twente zijn gegaan, maar daar vervolgens de rest van hun carrière zijn gebleven. Omdat het zo leuk was!’.

Huisarts zijn of worden in Twente

Ben of word je huisarts? Kijk dan eens op deze site of Twente wat voor je is. Wij verwelkomen je graag in onze mooie regio. Word huisarts in Twente! Zie https://www.huisartsintwente.nl

Contactgegevens Huisartsopleiding in Twente

Het team in Twente bestaat uit:

Lidie Farro (docent 1e en 2e fase/gedragswetenschapper)
Peter van Aken (docent/huisarts)
Margreeth Oijevaar (opleider/docent 1e fase/huisarts)
Rob Corsten (docent klinische stage Zwolle/huisarts/coördinator Dependance Twente)
Kirsty Weijkamp-de Wilde (secretarieel ondersteuner)

Geïnteresseerden die inhoudelijke informatie willen hebben over de opleiding in Twente kunnen contact opnemen met Kirsty Weijkamp-de Wilde

Als je wilt solliciteren voor een opleidingsplek in Twente, dan kun je dit aangeven in de sollicitatiemodule van Huisartsopleiding Nederland.

Adres dependance Twente
Gezondheidspark/Ambiq Gebouw
Sabine Klinkhamerweg 21-2
7555 SK Hengelo