Cuba juni 2020, nascholing voor ervaren huisartsopleiders

Doelgroep
Alle huisartsopleiders van de VU die in leergang 5 zitten

Aantal deelnemers
Naast groepsbegeleiders maximaal 10 deelnemende huisartsen

Data
De reis is in juni 2020 tijdens de zelfstandige weken; vertrek op 13 juni, de cursus is van 15 t/m 19 juni. Het precieze programma wordt gemaakt na overleg met deelnemers en daarna met de Cubaanse coördinatoren. Het programma is ter vervanging van de vierdaagse van 2020. Voor de hao-deelnemers zijn er 2 of 3 voorbereidingsbijeenkomsten. Deze data worden nog vastgesteld.

Omschrijving
Cuba heeft een gezondheidssysteem geboren uit armoede en het is kostenefficiënt; een interessant model met focus op preventie en wijkgerichte zorg. De Cubaan wordt bijna zo oud als de gemiddelde Nederlander, terwijl er heel weinig voorzieningen zijn.

Tijdens de cursus maak je kennis met de structuur van de Cubaanse gezondheidszorg en zoom je per dag in op bepaalde thema’s; voor de start van de dag hebben 2 huisartsopleiders een korte presentatie van maximaal 10 minuten voorbereid (na het lezen van 2 artikelen over dit onderwerp die zij krijgen aangedragen) om de groep goed per thema op de dag voor te bereiden. Thema’s kunnen zijn preventie, epidemiologie, ouderenzorg, psychiatrie, wijkgerichte zorg maar andere thema’s zou je kunnen aandragen (verslavingszorg, alternatieve geneeswijzen etc.). Aan het einde van de dag, die bestaat uit bijeenkomsten en bezoeken aan huisartsenpraktijken, poli’s, ziekenhuizen, huizen voor ouderen en\of GGZ instellingen, volgt een korte evaluatie. Het programma is intensief, van 07.30 tot 16.30 uur.

Hoewel het appels met peren vergelijken is is het interessant en nuttig om met zijn allen na de te denken over waarom de Cubaanse gezondheidszorg een andere aanpak heeft dan de Nederlandse, waardoor je bewuster gaat nadenken over je eigen systeem en misschien ideeën krijgt over wat je anders zou willen.

Er is een tolk Engels-Spaans aanwezig.

Begeleiders
Mark Koster met mogelijk een andere begeleider

Verblijf
De groep wordt verdeeld over 3 of 4 B&B’s (casas particulares) in één straat vlak bij elkaar, in de volkswijk Centro Habana; gezamenlijk ontbijt in een casa. Geniet van het volkse straatbeeld!! Het is veilig!

Na het intensieve programma is er ‘s avonds tijd voor Havana en een mojito en een gezellig restaurantje ter ontspanning. Natuurlijk is er indien gewenst een mogelijkheid om voor en/of na de cursusdagen als toerist verder te gaan, samen of individueel.

Kosten
De kosten worden geschat op ongeveer €2000, inclusief vlucht, verblijf met ontbijt en scholing. Exclusief lunch en diner. De kosten zijn afhankelijk van het aantal deelnemers.

Meedoen?
Meld je zsm aan bij Mark Koster (koster.m@gc-saendelft.nl), zodat op korte termijn de tickets geboekt kunnen worden.