Hoe vind ik een artikel?

Je zat met een vraag naar aanleiding van een patiënt, hebt daar de PICO-methode op losgelaten, slim gezocht in het voor iedereen toegankelijke PubMed, en warempel een recent artikel gevonden dat je vraag lijkt te beantwoorden. Maar de samenvatting wekt je nieuwsgierigheid: je zou graag het volledige artikel bekijken. Hoe moet dat?

Steeds meer tijdschriften stellen artikelen gratis beschikbaar voor iedereen (‘Open Access’). Dat is de makkelijke categorie: je kunt vanuit PubMed via de gekleurde knop rechtsboven (‘full text link’) meteen doorklikken naar het volledige artikel.

Een ander verhaal zijn de tijdschriften waarvoor een abonnement vereist is. De online VU-bibliotheek heeft flink wat van dergelijke tijdschriften, op allerlei wetenschapsgebieden.
Wil je hiervan gebruik maken, dan heb je een account voor de online VU-bibliotheek nodig. Huisartsopleiders kunnen dit account d.m.v. dit aanvraagformulier kosteloos verkrijgen. Wanneer je dit account hebt geactiveerd, kun je via de website van de bibliotheek PubMed in, je artikel selecteren en meteen doorklikken naar de volledige tekst.

Helaas is het budget van de bibliotheek beperkt en zijn er veel tijdschriften waar de bibliotheek géén abonnement op heeft. Wanneer je zo’n artikel toch wilt hebben, dan kan dat met behulp van je creditcard, maar dat is een dure grap. Het is slimmer om dan eerst na te gaan of de pdf-versie ergens op internet te vinden is (google met de titel en/of auteurs van het artikel in combinatie met ‘pdf’ als zoekterm). Een andere mogelijkheid is om één van de auteurs te vragen om een pdf-je. Dat kan per e-mail of via ResearchGate.

Hans van der Wouden