Huisartsopleider worden?

“Door opleider te zijn houd ik plezier in mijn werk en zorg ik dat mijn kennis up to date blijft”

Geen huisartsopleiding zonder huisartsopleiders (hao’s). Vooral in diens praktijk leert de aios gedurende twee huisartsstages de uitvoering van het vak.

Als opleider leer je er een vak bij.

Opleider worden

Bent u drie jaar huisarts,  enthousiast, communicatief vaardig en bereid op didactisch gebied te leren? Werkt u minimaal 50% voor minimaal 1800 patiënten (duo-opleiderschap is mogelijk)? Werkt u samen met gediplomeerde assistentes? Wilt u een deel van de patiëntenzorg ruilen tegen opleidingstaken?

Dan is de functie van huisartsopleider misschien een aantrekkelijke nieuwe stap in uw loopbaan.

Persoonlijke ondersteuning

Wij bieden u persoonlijke ondersteuning bij het leren van deze taak met een doortimmerd, gevarieerd en geaccrediteerd scholingsprogramma.

De huisartsopleiding kijkt terug op ruim 30 jaar ervaring met een systematische, didactische opleiding van opleiders. Wij werken voortdurend aan ons interactief en praktisch gericht curriculum, dat zowel door onze opleiders als door de RGS positief wordt geëvalueerd.

Voorwaarden om huisartsopleider te kunnen worden

De praktijk dient geaccrediteerd te zijn; indien dit nog niet het geval is dient de aanvraag hiervoor wel al ondertekend te zijn.
Minimaal 3 jaar ervaring als huisarts, waarvan minimaal een half jaar in de huidige praktijk.
50% werkzaam in de praktijk.
Tijdens de openingsuren van de praktijk is voortdurend gediplomeerde praktijkassistentie aanwezig.
Adequate werkplek voor de aios.
Goede contactuele eigenschappen.

Je kunt bij één instituut als opleider betrokken zijn.

Aanmelden als aspirant-huisartsopleider?

Klik hier om direct naar het aanmeldingsformulier te gaan. Het aanmeldformulier is momenteel gedeactiveerd omdat we te maken hebben met een overschot aan opleidingsplekken binnen ons opleidersbestand. Wij hebben daarom voor onbepaalde tijd een stop op nieuwe opleiders ingelast. Vanaf september 2024 fuseert de huisartsopleiding met de opleiding van locatie AMC en komt er een gezamenlijke wachtlijst. Laatste update: augustus 2023.

Lijkt het je interessant om in de wachttijd alvast jouw expertise en visie op het vak te delen met een coassistent? Opleiders voor coassistenten zijn hard nodig. Je werkt mee aan de opleiding van de toekomstige artsen en wellicht kun je ze enthousiast maken voor een carrière in de huisartsgeneeskunde. Veel huisartsen gingen je voor en zijn heel enthousiast. Het coschap huisartsgeneeskunde is verplicht en duurt 6 weken. Voor het opleiden van coassistenten ontvang je een vergoeding van 750 euro.

Je biedt coassistenten op inspirerende wijze een veilig en uitdagend leerklimaat. De coassistent waardeert een goede combinatie tussen zelfstandig functioneren en de laagdrempelige begeleiding. Je geeft de aanstaande basisarts de gelegenheid zich te oriënteren op de huisartsgeneeskundepraktijk en de plek daarvan in de gezondheidszorg. Onder jouw supervisie kan de coassistent werkzaamheden uitvoeren zoals consulten, visites, verwijzingen en intercollegiaal overleg. Jij blijft te allen tijde eindverantwoordelijk. Ook als parttimer kun je opleider worden. Je ontvangt een passende financiële vergoeding en accreditatiepunten..

Ben je enthousiast geworden om coassistentopleider te worden? Je kunt de contactpersonen bereiken via 020-4448244 of cohagvumc@amsterdamumc.nl.

Meer informatie kunt u verkrijgen bij

Amber Currell, Assistent Teamleider Opleidersteam, haoevents@amsterdamumc.nl

Pien van Langen, Teamleider Opleidersteam

Oriëntatiecursus

Huisartsen die geïnteresseerd zijn in het opleiden van aios nodigen wij van harte uit voor onze oriëntatiecursus (van 15.00 uur tot 15.00 uur de volgende dag, inclusief overnachting bij Landgoed Zonheuvel in Doorn). Deze geaccrediteerde cursus is een eerste, vrijblijvende oriëntatie op de rol van huisartsopleider en het opleiderschap aan de HOVUmc. Een doel van de cursus is dat de belangstellende huisartsen en het instituut na afloop kunnen besluiten of men met elkaar in zee wil gaan.

Aan  de hand van opdrachten en tijdens praktische oefeningen maken de deelnemers kennis met de taken en mogelijkheden van het opleiderschap en doen ervaring op met de interactieve werkwijze van het instituut. We laten voorbeelden van leergesprekken zien, geven informatie, bespreken, wisselen uit en gaan praktisch oefenen o.a. met gast-aios. Er is ruim gelegenheid alles aan de orde te stellen dat helpt bij het maken van een weloverwogen keuze voor het opleiderschap en specifiek aan de HOVUmc.

Aan de cursus zijn geen kosten verbonden. Verblijfskosten worden alleen in rekening gebracht als er later dan een week van tevoren wordt afgezegd.

Startersdagen

Tijdens de twee startersdagen maken nieuwe opleiders kennis met onderwerpen die bij aanvang van het opleiden aan de orde komen. De dagen zijn vooral een voorbereiding op de komst van de eerste aios of AMA. Er wordt een begin gemaakt met het oefenen van de meest basale didactische vaardigheden.

Afwisselend wordt in de grote groep gewerkt (informatieoverdracht en groepsdiscussie) en in kleinere groepen (oefenen van didactische vaardigheden). Zo komen theorie en praktijk telkens aan de orde en krijg je praktische tools voor de eerste weken: de opzet en een voorbeeld van een leergesprek, dagrapportagebespreking, feedback geven en krijgen.

We sluiten aan bij vragen zodat iedereen aan het eind van de dagen beter weet hoe je aan de slag kunt met de voorbereidingen, voordat je het jaar start met je aios of AMA.