Missie
Vakbekwame en toekomstbestendige huisartsen opleiden en samen met Huisartsopleiding Nederland er voor zorgdragen dat er voor iedereen in Nederland een huisarts beschikbaar blijft.
Vakbekwame en toekomstbestendige huisartsen opleiden en samen met Huisartsopleiding Nederland er voor zorgdragen dat er voor iedereen in Nederland een huisarts beschikbaar blijft.
De huisarts die wij afleveren is vertrouwd met het huisartsenvak in de volle breedte en:
Ons onderwijs is ervaringsgericht en:
MISSIE
De missie van Huisartsopleiding VUmc (HOVUmc) is goede en toekomstbestendige huisartsen op te leiden. Dat zijn vakkundige en gemotiveerde artsen die goed zijn voorbereid op de vragen en ontwikkelingen van de samenleving van morgen. Die huisarts levert laagdrempelig generalistische, persoonsgerichte, continue zorg en coördineert de zorg in de eerste en de tweede lijn. Als onderdeel van Huisartsopleiding Nederland, dragen wij eraan bij dat er ook in de toekomst voor iedereen in Nederland een huisarts beschikbaar is.
VISIE
De centrale positie van de huisarts in de zorg voor patiënten maakt het huisartsenvak tot een veelzijdig beroep dat hoge eisen stelt aan de vakbekwaamheid. De visie van HOVUmc is vakinhoudelijk ontleend aan de Toekomstvisie huisartsenzorg naar 2022 van NHG en LHV. Onderwijskundig baseren we ons op het Landelijk opleidingsplan van de gezamenlijke huisartsopleidingen (Huisartsopleiding Nederland).
Inhoudelijk leggen we onze eigen accenten: op communicatie rond gedeelde besluitvorming, op persoonlijk professionele ontwikkeling en op leren in de opleidingspraktijk.
In onze organisatie streven we naar een professionele cultuur. We hebben aandacht voor elkaar, durven elkaar aan te spreken en stellen ons open voor feedback.
Kernpunten uit de Toekomstvisie 2022
De essentie van de huisartsenzorg is persoonsgerichte, continue generalistische zorg. Dit stelt hoge eisen aan vakinhoudelijk handelen en persoonsgerichte communicatie.
De huisarts vervult een steeds grotere regierol op drie niveaus: patiënten (ketenzorg, na verwijzing, dossierbeheer), het praktijkteam (dat groeit in omvang en diversiteit) en op regionaal niveau (dienstenstructuur, zorgcontracten, wijkteam, gemeente). Deze regierol stelt hoge eisen aan samenwerking, praktijkmanagement en leiderschapskwaliteiten van huisartsen.
Van alle praktijken wordt een bijdrage verwacht aan onderzoek en/of innovatie van het vak. Dit stelt eisen aan de professionele attitude van de huisartsen.
Er komen steeds meer kwetsbare ouderen die langer thuis blijven wonen. Samenwerking met POH, wijkverpleegkundige en apotheek is cruciaal voor goede zorg, evenals het groeiende belang van de samenwerking met de specialist ouderengeneeskunde. De toename van kwetsbare ouderen stelt eisen aan het medisch leiderschap van de huisartsen.
De gemeenten zijn verantwoordelijk geworden voor de organisatie van de jeugdzorg en de huisartspraktijk krijgt een centrale rol in de basiszorg GGZ. Hetgeen zal leiden tot een uitbreiding van het team in de huisartspraktijk met een POH-GGZ en wellicht een POH-jeugd. De nieuwe rol van de huisartspraktijk stelt eisen aan de interne samenwerking en de organisatie van het huisartsenteam op wijkniveau.
Al deze veranderingen stellen hoge eisen aan de huisarts. Het vraagt om een professional die
Visie op onderwijs
Met dit doel voor ogen formuleren wij onze visie op onderwijs.
Wij bieden competentiegericht onderwijs. We doen dat in een leeromgeving die gericht is op toenemend zelfsturend leren van het brede huisartsenvak zoals dat is beschreven in Thema’s en Kenmerkende beroepsactiviteiten (KBA’s). Leren in de praktijk staat daarbij centraal. Veelvuldig gebruik van observaties en toetsing genereert feedback en borgt de voortgang in het behalen van de onderwijsdoelen.
Competentiegericht onderwijs
De huisartsopleiding steunt op het Canmeds- model waarin zeven verschillende competentiegebieden zijn beschreven: medische expertise, communicatie, samenwerking, leiderschap, onderwijs, gezondheidsbevordering en professionaliteit. Deze competentiegebieden zijn leidend in de beoordeling van de ontwikkeling van de aios. In het werkplekleren en in het verdiepend cursorisch onderwijs worden de competenties nader ingevuld met behulp de ervaringsgericht leren van betekenisvolle ervaringen.
Zelfsturend leren
Vanwege de breedte en de dynamiek van het vak is een leven lang leren voor iedere huisarts een noodzakelijke voorwaarde om te kunnen functioneren. Zelfsturing in het leren tijdens de opleiding bereidt de aios hierop voor. Dit houdt in dat de aios zelf actief leerdoelen formuleert. De reflectie op eigen ervaringen en op feedback gaat hieraan vooraf. Om die reflectie mogelijk te maken is een hechte samenwerking tussen aios, opleider en docenten noodzakelijk.
Actieve begeleiding
Zelfsturend leren is geen eenzame zoektocht maar gedijt goed in een rijke leeromgeving. Docenten en opleiders hebben de taak om de voortgang in de ontwikkeling van de aios te volgen en te stimuleren; dit leidt tot het formuleren van nieuwe leerdoelen en het faciliteren van de weg daar naartoe.
Thema’s en KBA’s
Huisartsgeneeskunde is breed en ontwikkelt zich dynamisch. De kerntaken van de huisarts zijn in 2016 beschreven in het nieuwe Landelijk Opleidingsplan. Daarin worden 10 thema’s onderscheiden die elk nader zijn uitgewerkt in kenmerkende beroepsactiviteiten (KBA’s). Dat zijn activiteiten waaraan een aios kan (laten) zien hoe zijn competenties zich binnen een specifiek onderdeel van het vakgebied ontwikkelen.
Leren in de praktijk
Het leren in de praktijk staat centraal, het instituutsonderwijs is faciliterend voor het praktijkleren en biedt theoretische en persoonlijke verdieping. Hierbij past een hechte opleidingsdriehoek van aios, (huisarts/stage-) opleider en docent.
Observatie en Toetsing
Reflectie en zelfevaluatie zijn belangrijk in het leerproces maar kunnen niet zonder toetsing. De opleiding biedt die toetsing. Feedback vanuit verschillende bronnen, inhoudelijk breed, door verschillende beoordelaars en op verschillende niveaus zijn dan ook essentieel.
Deskundigheid van opleiders
We investeren samen met de opleiders in het realiseren van goede opleidingscondities door middel van feedback en het aanbieden van didactische scholing. Wij zijn pas tevreden als de opleidingscondities binnen de leer- werk omgeving optimaal zijn.
Arts- patiëntcommunicatie en persoonlijke professionaliteit
Huisartsopleiding VUmc profileert zich op het gebied art- patiëntcommunicatie en persoonlijke professionaliteit. We hebben een sterke traditie op deze aandachtsgebieden die zichtbaar wordt in de ambities in de begeleiding van somatisch onvoldoende verklaarde klachten en het reflectieonderwijs.
Wat vragen wij van de aios?
Wij vragen van de aios om gedurende de opleiding in toenemende mate de regie te nemen over het eigen leren. De aios vult het persoonlijke individuele opleidingsplan in op basis van de opleidingsdoelen zoals beschreven in het competentieprofiel van de huisarts, gebruik makend van de 10 thema’s en KBA’s. De aios maakt aan het begin van de opleiding kennis met de opleidingsdoelen en onze visie op onderwijs. De aios toont zich gedurende de opleiding in toenemende mate competent in het regisseren van de eigen opleiding. Daarbij stuurt toetsing het leren.
Zelfsturend leren betekent in onze visie ook zelfsturend toetsen: de aios stelt zich toetsbaar op, gaat actief op zoek naar feedback en neemt de regie bij de periodieke voortgangsbesprekingen. Dit doet de aios door te laten zien waar hij/zij staat ten opzichte van de opleidingsdoelen die passen bij de fase van opleiding en bij wat dat betekent voor het individuele opleidingsplan.
Wat vragen wij van de opleider?
De opleider begeleidt de aios bij het leren en werken in de opleidingspraktijk. De opleider begeleidt en beoordeelt de competentie-ontwikkeling van de aios binnen de verschillende thema’s én de ontwikkeling van zelfsturing bij het leren en getoetst worden.
Op basis van observaties geeft de opleider gefaseerd de ruimte en het vertrouwen om de aios de competenties te laten verwerven passend bij de fase van opleiding. Leidend hierbij zijn de 10 thema’s van de huisartsenzorg zoals beschreven in het Landelijk Opleidingsplan. Het bewust toevertrouwen van specifieke activiteiten en de selectie/ sturing in het patiënten aanbod zijn belangrijke interventies van de opleider in dit proces.
De opleider steunt de aios bij het zelfsturend leren door gezamenlijke reflectie op consulten en het geven van feedback. De opleider heeft daarnaast een belangrijke rol bij het opsporen en benoemen van blinde vlekken van de aios.
Wat vragen wij van docenten?
De docent ondersteunt de aios, de opleider en het koppel aios & opleider. De kerntaken van de docent zijn: ‘vakinhoudelijk expert’, ‘toetser’, ‘leerbegeleider’ en ‘ondersteuner van het leren in de opleidingspraktijk’. De docent begeleidt het leerproces op basis van de opleidingseisen zoals verwoord in het Landelijk opleidingsplan en Protocol Toetsing en beoordeling.
De docent heeft de taak de opleidingsdoelen (toenemend zelfsturende competentie-ontwikkeling binnen de verschillende thema’s) zichtbaar te maken en toe te lichten en met de aios zijn/haar ontwikkeling hierin te begeleiden en te beoordelen. Op individueel en op groepsniveau. De docent neemt leiding in het agenderen van de relevante thema’s en het ontwerpen van het onderwijs dat de deelnemers nodig hebben om de opleidingsdoelen te verwezenlijken (vraag- gestuurd onderwijs). Bij de uitvoering van het onderwijs is de docent leidend of volgend; maar steeds aanspreekbaar op de bewaking van de kwaliteit en de relevantie ervan. De docent maakt tijdens het cursorisch onderwijs optimaal gebruik van het leren van de groep, stimuleert probleem-georiënteerd leren met praktijkvragen als uitgangspunt met een actieve rol van de aiosgroep en een beperkte maar wezenlijke rol voor experts (HAB en GW en externe expert).
Wat vraagt dit van de organisatie?
HOVUmc is een professionele organisatie ingebed in de afdeling Huisartsgeneeskunde & Ouderengeneeskunde VUmc. Daarnaast is HOVUmc één van de acht opleidingen binnen de netwerkorganisatie Huisartsopleiding Nederland. Tezamen bieden wij één opleiding op acht locaties mét variaties.
De huisartsopleiding functioneert binnen drie verschillende regelgevende kaders.
De huisartsopleiding is ten eerste gehouden aan de opleidingseisen opgesteld door de beroepsgroep in het Concilium voor de Huisartsopleiding, vastgesteld door het College Geneeskundige Specialismen. Het tweede kader is handhaving van de regelgeving door de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten. En – als derde kader – legt VUmc namens de huisartsopleiding financiële verantwoording af aan het opleidingsfonds SBOH.
Bij een professionele organisatie hoort een professionele cultuur. Binnen de gestelde kaders nemen wij verantwoordelijkheid voor het realiseren van onze eigen doelen. Ieder neemt verantwoording voor de kwaliteit van zijn eigen werk en persoonlijk professionele ontwikkeling en we spreken elkaar aan op professioneel gedrag. Wij geven vorm aan transparantie in bestuur en management, naar binnen en naar buiten. Wij kiezen prioriteiten in de veelheid aan ideeën die in onze creatieve organisatie ontstaan en pakken ze projectmatig aan. Wij investeren wij in optimaal gebruik van de talenten binnen onze organisatie.
Wij dragen zorg voor zichtbaarheid van ontwikkelingen en aanwezige expertise en evalueren gericht op de gestelde prioriteiten. We leren van feedback op individueel en organisatieniveau.