Consulten op afstand: beeldbellen / videoconsulten

Uit Wiki HOVUmc
Versie door Yeun Ying Wong (overleg | bijdragen) op 21 apr 2020 om 08:25 (Nieuwe pagina aangemaakt met ' {{Header - Leerlijn korte episode zorg}} {| class="infobox leerlijn-kort" ! {{Titelbalk - Leerlijn korte episode zorg}} |- |'''Auteur''' | {{Auteur - Yeun Ying Wo...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken



Leerlijn korte episode zorg
Auteur

Yeun Ying Wong

Stage

2e Huisartsstage

KBA

7. Filteren en anamnese

Competenties

Communicatie
Organiseren
Maatschappelijk handelen
Aandachtsgebied diversiteit

Leerplek

Leergesprek
Praktijkleren
Onderwijsprogramma
Zelfstudie

Relevantie

In korte tijd heeft de corona crisis en de intelligente lockdown de Nederlandse maatschappij op zijn kop gezet. De medische zorg is vanaf half maart 2020 voor weken opgeschort tot alleen de spoedgevallen en dringende zaken. Ook bij de huisarts worden momenteel medische vragen en problemen bij voorkeur op afstand te besproken en beoordeeld. Verwacht wordt dat de virus COVID-19 beperkingen voor lange tijd zal opwerpen om patiënten normaal (als vóór de pandemie) in de spreekkamer te gaan zien. Daar waar tot recent telefonische consulten voor follow-up en korte overleggen bedoeld zijn, beheersen ze nu de dagelijkse spreekuuragenda. E(mail)-consulten nemen exponentieel toe. En beeld-bellen maakt een inhaalslag om een blijvend variant van E-consulting te worden. De drempelvrees om met beeld te bellen wordt door de zorg-op-afstand een stuk kleiner gemaakt. Veel meer huisartsen wagen n de sprong om van deze laatste digitale techniek gebruik te maken. Daarbij blijkt de techniek van beeldbellen zonder veel gebruikersproblemen, en kwaliteit verrassend goed.


Doel

Het beeldbellen of het beeldconsult is een relatief nieuw fenomeen binnen de huisartsenpraktijk. De bouwsteen geeft 1. Bewustwording van de toenemende waarde van E-consulting, met name het beeldbellen. 2. Toepassing en casuïstiek bij beeldconsulten


Gebruiksaanwijzing

Zelfstudie, leergesprek met hao, ervaringen delen op TKD Op de NHG site (link) vindt je een overzicht van diverse diensten, apps en internetsites die beeldbellen aanbieden. In één oogopslag zie je hoe de NHG deze aanbieders heeft beoordeeld als wel of niet geschikt voor beeld-consulten (zelfstudie).


Onderwijsactiviteiten

Vragen voor een leergesprek

1. Heeft de praktijk van jouw opleiding nu ook de mogelijkheid tot beeld-bellen? Zo ja, maak jij of je hao daar gebruik van? Zo nee, wat houd je tegen? 2. Bedenk wanneer beeld-consulten meerwaarde heeft boven telefonische consulten of e-mail consulten? (denk aan follow-up van wonden, huidproblemen). 3. Kan je van te voren al bepalen welke patiënt je geschikt vindt voor beeldbellen? Of mag je ook besluiten tot extra beeldbellen voor aanvullende informatie tijdens het telefonisch consulten? 4. Bedenk ook hier dat een deel van de patiëntenpopulatie niet geschikt is voor e-consulten. Aan welke voorwaarden moet een patiënt voldoen, met wie je wil een beeldconsult wil doen? 5. Besef dat beeldbellen een lichamelijk onderzoek in persoon niet in zijn geheel vervangt. Ook de arts-patiënt communicatie (APC) niet optimaal is door de digitale muur. Van welke APC-technieken maak jij gebruik om een beeld-consult succesvol te laten verlopen? 6. Lees het recente artikel van Medisch Contact (link), over video triage op de huisartsenpost; is dit ook iets voor de doktersassistente op de dagpraktijk?


Casuïstiek voor zelfstudie, of leergesprek

Vraag je jezelf af bij onder staande casus wat wil je weten en/of zien. Is beeldbellen een optie, kan je het consult daarmee afhandelen of laat je de patiënt toch op de praktijk komen of ga je zelf langs, en is beeldbellen tijdverspilling?

In je belagenda: a. Studente met keelpijnklachten 5 dagen en uitbreidende rash over het lichaam nu 3 dagen. Koorts niet gemeten, want geen thermometer. Ze ziet witte pitten in de keel.

b. Vrouw van 80 jaar met uitgebreid jeuk over het lichaam sinds een paar dagen na start van antibioticum voor een urineweg infectie. Ze vergaat van de jeuk. Ze wil niet op de spreekuur komen door de corona virus.

c. Vrouw van 75 jaar met plots branderige, warme pijn in linker bovenarm. Nu net een half uur terug.

d. Man van 94 jaar in verzorgingshuis, met rode pijnlijke re pols. Er is geen trauma aan vooraf gegaan. De zorg is aanwezig.

e. Kind van 3 jaar. Hoge koorts sinds gisteravond, drinkt minder, is niet zichzelf, oogt suf volgens moeder.



Bronnen

De bouwstenen in de leerlijn korte episode zorg


De leerlijnen

Categorie: De 10 huisartsgeneeskundige thema's
Kort Spoed Chron Ouderen Kind Psych ALK Pall Preventie Praktijk
Korte episode zorg
Spoedeisende zorg
Chronische zorg
Complexe ouderenzorg
Zorg voor het kind
Psychische klachten
ALK
Palliatieve zorg
Preventie
Praktijkmanagement
Categorie: Competentiegebieden
Medisch handelen Communicatie Maatsch. handelen Wetenschap Professionaliteit
Medisch handelen
Communicatie
Maatschappelijk handelen
Wetenschap
Professionaliteit
Categorie: Overige aandachtsgebieden
Diversiteit Seksualiteit Innovatie
Diversiteit
Seksualiteit
Innovatie