E-health in de huisartsenpraktijk: verschil tussen versies

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
(9 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
<br />
+
<ol class="breadcrumb" style="width:100%;">
 +
<li class="breadcrumb-item">[[Hoofdpagina]]</li>
 +
<li class="breadcrumb-item">[[Leerlijn korte episode zorg]]</li>
 +
</ol>
 +
<br>
 
{| class="infobox leerlijn-kort"
 
{| class="infobox leerlijn-kort"
 
! {{Titelbalk - Leerlijn korte episode zorg}}
 
! {{Titelbalk - Leerlijn korte episode zorg}}
Regel 29: Regel 33:
 
|}
 
|}
 
=== Relevantie ===  
 
=== Relevantie ===  
In het kielzog van de digitalisering van de maatschappij, maakt ook de gezondheidszorg een digitale revolutie door. Informatie- en communicatietechnologie (ICT) neemt steeds meer een centrale plaats in in de gezondheidszorg. Doel van deze ontwikkeling is de gezondheidszorg te ondersteunen en verbeteren en bij de patiënten de zelfredzaamheid en eigen regie te stimuleren en vergroten (zie ook bouwsteen Zelfzorg).  
+
In het kielzog van de digitalisering van de maatschappij, maakt ook de gezondheidszorg een digitale revolutie door. Informatie- en communicatietechnologie (ICT) neemt steeds meer een centrale plaats in in de gezondheidszorg. Doel van deze ontwikkeling is de gezondheidszorg te ondersteunen en verbeteren en bij de patiënten de zelfredzaamheid en eigen regie te stimuleren en vergroten (zie ook [[Stimulatie zelfzorg patiënt|bouwsteen zelfzorg]]).  
  
Door de snelle ontwikkelingen is e-health een containerbegrip geworden. Om daarin een overzicht te creëren heeft [https://www.nictiz.nl/sectoren/huisartsen/ Nictiz] (Nationaal ICT Instituut in de Zorg), het Nederlandse kenniscentrum voor landelijke toepassing ICT in de zorg, al in 2012 [http://zorgendestad.digitalestedenagenda.nl/wp-content/uploads/sites/3/2014/01/Ordening-in-de-wereld-van-eHealth-Nictiz.pdf eHealth langs 3 dimensies] ingedeeld:  
+
Door de snelle ontwikkelingen is e-health een containerbegrip geworden. Om e-health meer inzichtelijk te maken heeft [https://www.nictiz.nl/sectoren/huisartsen/ Nictiz] (het Nederlandse kenniscentrum voor landelijke toepassing ICT in de zorg) al in 2012 [http://zorgendestad.digitalestedenagenda.nl/wp-content/uploads/sites/3/2014/01/Ordening-in-de-wereld-van-eHealth-Nictiz.pdf e-health in drie dimensies] ingedeeld. Deze indeling is tot op heden nog steeds goed te gebruiken:    
  
de zorgprocesfases (e-public healh, -zorg en –zorgondersteuning)
+
- De zorgprocesfases. Hiermee wordt bedoeld de ICT-ontwikkelingen gericht op de maatschappij in het algemeen (''e-public health''), op de specifieke patiënt (''e-zorg'') en op de ICT-services die deze platformen ondersteunen, zoals online-afspraken maken (''e-zorgondersteuning'')
  
• de verschillende gebruikers   
+
- De verschillende gebruikers, dat wil zeggen de zorgverlener en de patiënt.    
  
de onderliggende technologie.   
+
- De onderliggende technologieën: o.a. '<nowiki/>''wearables''' (zoals de Smart Watch voor bijv. de hartslagmeting) voor [https://www.ted.com/talks/gary_wolf_the_quantified_self/transcript?c=104251 The Quantified Self] en robotica in de zorg.   
  
Uiteraard spreekt de nieuwe technologie het meest tot de verbeelding, zoals wearables voor The Quantified Self en robotica in de zorg. Andere voorbeelden zijn real-life videoconsulten (e-zorgondersteuning), die sommige ziekenhuis al aanbieden. En er bestaan online begeleidingsprogramma’s voor bijvoorbeeld stoppen met roken (e-zorg). Een toekomstbeeld is dat patiënten straks hun eigen lichaamsdata digitaal aanleveren bij een consult bij de arts. Of zelfs extremer, dat algoritmen op basis van Big Data van wearables, kunnen [https://www.smarthealth.nl/2016/04/14/smartphone-depressie-big-data-monitoring-ggz/ 'voorspellen'] wanneer iemand ziek gaat worden of in een depressie dreigt te raken, waarop de zorgverlening kan inspringen .    
+
Uiteraard spreekt deze laatste dimensie het meest tot de verbeelding. Een verwacht toekomstbeeld is dat patiënten straks hun eigen lichaamsdata digitaal aanleveren bij een consult bij de arts. Of zelfs extremer: dat algoritmen op basis van Big Data van wearables, kunnen [https://www.smarthealth.nl/2016/04/14/smartphone-depressie-big-data-monitoring-ggz/ 'voorspellen'] wanneer iemand ziek gaat worden of in een depressie dreigt te raken, zodat dat de zorgverlener daar op kan inspelen.  
  
Maar zover is het nog niet. In maart 2018 waarschuwde Nictiz in dat er sprake is van een ‘digitaliseringsparadox’ bij de huisarts – dit ondanks dat (of wellicht juist omdat) huisartsen de patiëntendossiers al vroeg hebben gedigitaliseerd. Met andere woorden, onze huidige HIS systemen voldoen aan de norm van afgelopen jaren, maar er is onvoldoende rekening gehouden met de e-health vernieuwingen en eisen die aanstaande zijn. Een [https://www.nictiz.nl/nieuws/doorbraak-in-digitalisering-eerstelijns-huisartsenzorg-noodzakelijk/ doorbraak in digitalisering bij de huisarts is noodzakelijk.
+
Maar zover is het nog niet. Meer tastbare voorbeelden zijn in de ''e-zorg'' zijn o.a. real-life videoconsulten, die al aangeboden worden in sommige ziekenhuizen, en online-begeleidingsprogramma’s voor bijvoorbeeld stoppen met roken.
  
Daarnaast bestaat er ook watervrees. De eerste stappen van patiëntgerichte e-health voorzieningen binnen de huisartsenzorg zijn pas gezet. Slechts een kleine meerderheid van de praktijken in Nederland bood eind 2018 e-consulten aan en de mogelijkheid om online afspraken te maken. In 2020 wordt bijvoorbeeld het bieden van online inzage voor patiënten verplicht. Is de huisarts er al klaar voor? En wat komt daar allemaal bij kijken?   
+
Maar hoe staat het met de ontwikkelingen in de huisartsenpraktijk?
 +
 
 +
In maart 2018 waarschuwde Nictiz dat er sprake is van een ‘digitaliseringsparadox’ bij de huisarts, die doorontwikkeling in de weg staat. Dit ondanks dat (of wellicht juist omdat) huisartsen de patiëntendossiers al vroeg hebben gedigitaliseerd. Met andere woorden, onze huidige HIS-systemen voldoen aan de norm van afgelopen jaren, maar er is onvoldoende rekening gehouden met de e-health-vernieuwingen en -eisen die aanstaande zijn. Een [https://www.nictiz.nl/nieuws/doorbraak-in-digitalisering-eerstelijns-huisartsenzorg-noodzakelijk/ doorbraak in digitalisering bij de huisarts is noodzakelijk.] De vraag rijst vervolgens wie de drijvende kracht achter deze doorbraak zal moeten zijn, de huisarts zelf of de overheid?   
 +
 
 +
Daarnaast bestaat er ook koud-watervrees. De eerste stappen van patiëntgerichte e-health voorzieningen binnen de huisartsenzorg zijn pas gezet. Slechts een kleine meerderheid van de praktijken in Nederland bood eind 2018 e-consulten aan en de mogelijkheid om online afspraken te maken. In 2020 wordt bijvoorbeeld het bieden van online dossier-inzage voor patiënten verplicht. Is de huisarts daar al klaar voor? En wat komt daar allemaal bij kijken? Of zal het vooral een reactief proces worden?   
  
 
=== Doel ===
 
=== Doel ===
 
De bouwsteen heeft als doel   
 
De bouwsteen heeft als doel   
 +
# je bewust te maken van de breedte van e-health en van de verschillende e-health dimensies
 +
# je een mening te laten vormen over welke plaats e-health heeft binnen de huisartsenpraktijk - nu en in de toekomst
 +
# je inzicht te geven in de gevolgen van het doorvoeren van e-health-verplichtingen
 +
# je er bewust van te maken dat niet alle patiënten even gezondheidsvaardig zijn met e-health
  
1. je bewust te maken van de breedte van e-health en van de verschillende e-health dimensies
 
 
2. je mening te laten vormen over welke plaats e-health heeft, nu en in de toekomst, binnen de huisartsenpraktijk
 
 
3. zicht te krijgen op de lasten en gevolgen van het doorvoeren van e-health verplichtingen aan de hand van praktijkervaringen van de hao
 
 
4. je bewust te maken dat niet alle patiënten even gezondheidsvaardig zijn met e-health
 
 
=== Gebruiksaanwijzing ===
 
=== Gebruiksaanwijzing ===
De volgende opdrachten zijn voor zelfstudie of leergesprek met hao. Het onderwerp zelf leent zich ook goed voor een interessantie discussie op de TKD.   
+
De volgende opdrachten zijn bedoeld voor zelfstudie (de links naar de webpagina's en artikelen onder A en B), leergesprek met hao (de vragen bij de bullets), en als uitgangspunt voor discussie op de TKD.   
  
 
=== Onderwijsactiviteiten ===
 
=== Onderwijsactiviteiten ===
  
===== '''Deel A. Oriëntatie e-health in de praktijk''' =====
+
===== '''Deel A. E-health in de praktijk''' =====
* Lees de whitepaper via [https://www.zorgimpuls.nl/nieuws/e-health-in-de-eerste-lijn-wat-is-het-en-wat-kunnen-we-ermee-579 deze link van zorgimpuls.nl]. Deze geeft naast een overzicht over e-health ook de laatste ontwikkelingen van e-health binnen de huisartsenzorg in Rotterdam en omstreken anno 2017. Zelfstudie
+
* Lees de white-paper via [https://www.zorgimpuls.nl/nieuws/e-health-in-de-eerste-lijn-wat-is-het-en-wat-kunnen-we-ermee-579 deze link van zorgimpuls.nl]. Deze geeft naast een overzicht over e-health ook de laatste ontwikkelingen van e-health binnen de huisartsenzorg in Rotterdam en omstreken anno 2017.  
 
* Lees het opiniestuk van A. Sollie over [https://www.henw.org/artikelen/e-health-gewoon-doen e-health in de huisartsenpraktijk, gewoon doen!] uit het Huisarts en Wetenschap (2017).  
 
* Lees het opiniestuk van A. Sollie over [https://www.henw.org/artikelen/e-health-gewoon-doen e-health in de huisartsenpraktijk, gewoon doen!] uit het Huisarts en Wetenschap (2017).  
Vraag voor leergsprek en/of TKD:  
+
Vragen voor leergesprek en/of TKD:  
 
+
* Hoe staat het met de ICT in de praktijk van je hao? Welke e-health-producten worden aangeboden? Worden deze producten veel gebruikt? Verloopt daarmee de zorg makkelijker, of juist moeilijker?  
Hoe staat het met de praktijk van je hao? Welke e-health produkten worden aangeboden? En worden deze producten inderdaad veel gebruikt? Verloopt hiermee de geboden zorg inderdaad makkelijker, of juist moeilijker? Welke processen komen erbij kijken bij het activeren van een e-health product in de praktijk? Denk aan beveiliging van e-consulten en wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Bespreek dit met je hao. Zie ook [https://www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/nhg-checklist_e-consult_1.3_-_februari_2014.pdf NHG checklist e-health] wat er allemaal bij komt kijken. Is het inderdaad het ’gewoon’ voor gaan? Of toch niet? Klopt de stelling van digitaliseringsparadox? Zo ja, wat heeft de hao nodig om het proces aan te gaan? En wat betekent dit voor jouw houding ten opzichte van E-health als zorgverlener?
+
* Welke processen komen kijken bij het activeren van een e-health-product in de praktijk? Denk aan beveiliging van e-consulten en wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Bekijk ook de [https://www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/nhg-checklist_e-consult_1.3_-_februari_2014.pdf NHG checklist e-health].  
 +
* Herkent je hao zich in de digitaliseringsparadox, of in de stelling dat er koud-watervrees is? Wat heeft de hao nodig om het proces van verdere ontwikkeling van zorg-ICT aan te gaan?
 +
* Wat is jouw houding ten opzichte van E-health als zorgverlener?  
  
===== '''Deel B. Het gebruik van wearables''' =====
+
===== '''Deel B. Het gebruik van ''<nowiki/>'wearables'<nowiki/>''''' =====
* Bekijk de [https://www.ted.com/talks/gary_wolf_the_quantified_self/transcript?c=104251 TED talk video door Gary Wolf] over The Quantified Self, Wolf is één van de bedenkers van het begrip ‘The Quantified Self’.''' '''Zelfstudie
+
* Bekijk de [https://www.ted.com/talks/gary_wolf_the_quantified_self/transcript?c=104251 TED talk video door Gary Wolf] over The Quantified Self, Wolf is één van de bedenkers van het begrip ‘The Quantified Self’.''' '''
* Lees het artikel uit Bijblijven over [http://barttimmers.nl/wp-content/uploads/2017/04/de-Groot-et-al-Bijblijven-2015-QS-in-de-huisartsenpraktijk.pdf ‘Quantified self in de huisartsenpraktijk’], door M de Groot, B. Timmers et al. 2015. Het blikt een kijkje in de toekomst van de huisartsenpraktijk. Hoewel het artikel al wat gedateerd is, zijn de hoofdlijnen zelf nog niet achterhaald! Zelfstudie.
+
* Lees het artikel uit 'Bijblijven' over [http://barttimmers.nl/wp-content/uploads/2017/04/de-Groot-et-al-Bijblijven-2015-QS-in-de-huisartsenpraktijk.pdf ‘Quantified self in de huisartsenpraktijk’], door M de Groot, B. Timmers et al. (2015). Het blijkt een kijkje in de toekomst van de huisartsenpraktijk. Hoewel het artikel al wat gedateerd is, zijn de hoofdlijnen zeker niet achterhaald!  
 
* [https://www.henw.org/artikelen/spreekuur-van-de-toekomst Huisarts en Wetenschap blikt in de toekomst] door A. Sollie en B. Timmers (2017).  
 
* [https://www.henw.org/artikelen/spreekuur-van-de-toekomst Huisarts en Wetenschap blikt in de toekomst] door A. Sollie en B. Timmers (2017).  
 
Vragen voor leergesprek:  
 
Vragen voor leergesprek:  
 
+
* Tegenwoordig kunnen smartphones fungeren als ''wearables''. Ze hebben o.a. een ingebouwde stappenteller, en met speciale apps meten ze je saturatie, polsslag en je slaapgedrag! Hoe actief ben jij met The Quantified Self?  
Tegenwoordig kunnen smartphones fungeren als wearables. Ze hebben o.a. een ingebouwde stappenteller, en met speciale apps meten ze je saturatie, polsslag en je slaapgedrag! Hoe actief ben jij met The Quantified Self? Zou je deze ‘zelfmetingen’ je patiënten aanbevelen en met welk doel? Wat is de mening van je hao?
+
* Zou je deze ‘zelfmetingen’ je patiënten aanbevelen, en met welk doel? Wat is de mening van je hao?
  
 
===== '''Deel C. E-health als medicijn?''' =====
 
===== '''Deel C. E-health als medicijn?''' =====
* Bekijk de [https://youtu.be/Rerq3___66I onderstaande video] van [http://www.pharos.nl/nl/home www.pharos.nl]: hij staat stil bij het feit dat ''e''-health niet altijd even toegankelijk is voor patiënten die minder gezondheidsvaardig zijn, zoals door laaggeletterdheid of taalbarrière. De video propageert voor dit probleem oog te hebben bij deze patiënten. Zelfstudie
+
* Bekijk de [https://youtu.be/Rerq3___66I onderstaande video] van [http://www.pharos.nl/nl/home www.pharos.nl]: het laat zien dat e-health niet altijd even toegankelijk is voor patiënten die minder gezondheidsvaardig zijn, door bijvoorbeeld laaggeletterdheid of een taalbarrière. De video propageert voor dit probleem oog te hebben bij deze patiënten. Zelfstudie
 
Vragen voor leergesprek en/of TKD:  
 
Vragen voor leergesprek en/of TKD:  
 
+
* Zie ook [[Stimulatie zelfzorg patiënt|bouwsteen zelfzorg]]. Welke websites en/of apps gebruik je tijdens het spreekuur? En (hoe) hou je rekening met de eventuele beperkingen van de patiënt? Deel je ervaringen met elkaar.   
Zie ook bouwsteen zelfzorg. Welke internet sites en/of apps gebruik je tijdens het spreekuur? En (hoe) hou je rekening met de beperkingen van de patiënt? Deel je ervaringen met elkaar.   
 
  
 
=== Bronnen ===
 
=== Bronnen ===
  
==== Overige interessante links: ====
+
==== Overige links: ====
 
* Interessant is het om [https://www.ehealth-monitor.nl/ ehealth-monitor.nl] te volgen, die op jaarlijkse basis de ontwikkelingen en de ‘trends’ van e-health in Nederland bijhoudt.  
 
* Interessant is het om [https://www.ehealth-monitor.nl/ ehealth-monitor.nl] te volgen, die op jaarlijkse basis de ontwikkelingen en de ‘trends’ van e-health in Nederland bijhoudt.  
 
* De NHG houdt een dossier bij over relevante [https://www.nhg.org/actueel/dossiers/dossier-e-health e-health zaken en ontwikkeling in de huisartsenpraktijk].
 
* De NHG houdt een dossier bij over relevante [https://www.nhg.org/actueel/dossiers/dossier-e-health e-health zaken en ontwikkeling in de huisartsenpraktijk].

Versie van 2 sep 2019 om 10:28


Leerlijn korte episode zorg
Auteur

Yeun Ying Wong

Stage

1e Huisartsstage
2e Huisartsstage

KBA

4. Behandeling en beleid

Competenties

Medisch handelen
Organiseren
Maatschappelijk handelen

Leerplek

Leergesprek
Onderwijsprogramma
Zelfstudie

Relevantie

In het kielzog van de digitalisering van de maatschappij, maakt ook de gezondheidszorg een digitale revolutie door. Informatie- en communicatietechnologie (ICT) neemt steeds meer een centrale plaats in in de gezondheidszorg. Doel van deze ontwikkeling is de gezondheidszorg te ondersteunen en verbeteren en bij de patiënten de zelfredzaamheid en eigen regie te stimuleren en vergroten (zie ook bouwsteen zelfzorg).

Door de snelle ontwikkelingen is e-health een containerbegrip geworden. Om e-health meer inzichtelijk te maken heeft Nictiz (het Nederlandse kenniscentrum voor landelijke toepassing ICT in de zorg) al in 2012 e-health in drie dimensies ingedeeld. Deze indeling is tot op heden nog steeds goed te gebruiken:

- De zorgprocesfases. Hiermee wordt bedoeld de ICT-ontwikkelingen gericht op de maatschappij in het algemeen (e-public health), op de specifieke patiënt (e-zorg) en op de ICT-services die deze platformen ondersteunen, zoals online-afspraken maken (e-zorgondersteuning).

- De verschillende gebruikers, dat wil zeggen de zorgverlener en de patiënt.

- De onderliggende technologieën: o.a. 'wearables' (zoals de Smart Watch voor bijv. de hartslagmeting) voor The Quantified Self en robotica in de zorg.

Uiteraard spreekt deze laatste dimensie het meest tot de verbeelding. Een verwacht toekomstbeeld is dat patiënten straks hun eigen lichaamsdata digitaal aanleveren bij een consult bij de arts. Of zelfs extremer: dat algoritmen op basis van Big Data van wearables, kunnen 'voorspellen' wanneer iemand ziek gaat worden of in een depressie dreigt te raken, zodat dat de zorgverlener daar op kan inspelen.

Maar zover is het nog niet. Meer tastbare voorbeelden zijn in de e-zorg zijn o.a. real-life videoconsulten, die al aangeboden worden in sommige ziekenhuizen, en online-begeleidingsprogramma’s voor bijvoorbeeld stoppen met roken.

Maar hoe staat het met de ontwikkelingen in de huisartsenpraktijk?

In maart 2018 waarschuwde Nictiz dat er sprake is van een ‘digitaliseringsparadox’ bij de huisarts, die doorontwikkeling in de weg staat. Dit ondanks dat (of wellicht juist omdat) huisartsen de patiëntendossiers al vroeg hebben gedigitaliseerd. Met andere woorden, onze huidige HIS-systemen voldoen aan de norm van afgelopen jaren, maar er is onvoldoende rekening gehouden met de e-health-vernieuwingen en -eisen die aanstaande zijn. Een doorbraak in digitalisering bij de huisarts is noodzakelijk. De vraag rijst vervolgens wie de drijvende kracht achter deze doorbraak zal moeten zijn, de huisarts zelf of de overheid?

Daarnaast bestaat er ook koud-watervrees. De eerste stappen van patiëntgerichte e-health voorzieningen binnen de huisartsenzorg zijn pas gezet. Slechts een kleine meerderheid van de praktijken in Nederland bood eind 2018 e-consulten aan en de mogelijkheid om online afspraken te maken. In 2020 wordt bijvoorbeeld het bieden van online dossier-inzage voor patiënten verplicht. Is de huisarts daar al klaar voor? En wat komt daar allemaal bij kijken? Of zal het vooral een reactief proces worden?

Doel

De bouwsteen heeft als doel

  1. je bewust te maken van de breedte van e-health en van de verschillende e-health dimensies
  2. je een mening te laten vormen over welke plaats e-health heeft binnen de huisartsenpraktijk - nu en in de toekomst
  3. je inzicht te geven in de gevolgen van het doorvoeren van e-health-verplichtingen
  4. je er bewust van te maken dat niet alle patiënten even gezondheidsvaardig zijn met e-health

Gebruiksaanwijzing

De volgende opdrachten zijn bedoeld voor zelfstudie (de links naar de webpagina's en artikelen onder A en B), leergesprek met hao (de vragen bij de bullets), en als uitgangspunt voor discussie op de TKD.

Onderwijsactiviteiten

Deel A. E-health in de praktijk

Vragen voor leergesprek en/of TKD:

  • Hoe staat het met de ICT in de praktijk van je hao? Welke e-health-producten worden aangeboden? Worden deze producten veel gebruikt? Verloopt daarmee de zorg makkelijker, of juist moeilijker?
  • Welke processen komen kijken bij het activeren van een e-health-product in de praktijk? Denk aan beveiliging van e-consulten en wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Bekijk ook de NHG checklist e-health.
  • Herkent je hao zich in de digitaliseringsparadox, of in de stelling dat er koud-watervrees is? Wat heeft de hao nodig om het proces van verdere ontwikkeling van zorg-ICT aan te gaan?
  • Wat is jouw houding ten opzichte van E-health als zorgverlener?
Deel B. Het gebruik van 'wearables'

Vragen voor leergesprek:

  • Tegenwoordig kunnen smartphones fungeren als wearables. Ze hebben o.a. een ingebouwde stappenteller, en met speciale apps meten ze je saturatie, polsslag en je slaapgedrag! Hoe actief ben jij met The Quantified Self?
  • Zou je deze ‘zelfmetingen’ je patiënten aanbevelen, en met welk doel? Wat is de mening van je hao?
Deel C. E-health als medicijn?
  • Bekijk de onderstaande video van www.pharos.nl: het laat zien dat e-health niet altijd even toegankelijk is voor patiënten die minder gezondheidsvaardig zijn, door bijvoorbeeld laaggeletterdheid of een taalbarrière. De video propageert voor dit probleem oog te hebben bij deze patiënten. Zelfstudie

Vragen voor leergesprek en/of TKD:

  • Zie ook bouwsteen zelfzorg. Welke websites en/of apps gebruik je tijdens het spreekuur? En (hoe) hou je rekening met de eventuele beperkingen van de patiënt? Deel je ervaringen met elkaar.   

Bronnen

Overige links:

Interessante video's:

De bouwstenen in de leerlijn korte episode zorg


De leerlijnen

Categorie: De 10 huisartsgeneeskundige thema's
Kort Spoed Chron Ouderen Kind Psych ALK Pall Preventie Praktijk
Korte episode zorg
Spoedeisende zorg
Chronische zorg
Complexe ouderenzorg
Zorg voor het kind
Psychische klachten
ALK
Palliatieve zorg
Preventie
Praktijkmanagement
Categorie: Competentiegebieden
Medisch handelen Communicatie Maatsch. handelen Wetenschap Professionaliteit
Medisch handelen
Communicatie
Maatschappelijk handelen
Wetenschap
Professionaliteit
Categorie: Overige aandachtsgebieden
Diversiteit Seksualiteit Innovatie
Diversiteit
Seksualiteit
Innovatie