Euthanasie in complexe situaties: verschil tussen versies

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(6 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
 
{{Header - Leerlijn palliatieve zorg}}
 
{{Header - Leerlijn palliatieve zorg}}
  
Regel 7: Regel 6:
 
|'''Auteur'''
 
|'''Auteur'''
 
|
 
|
{{Auteur - Rinel van Beest|Rinel van Beest}}
+
{{Auteur - Rinel van Beest}}
{{Auteur - Anneke Zwijnenburg|Anneke Zwijnenburg}}
+
{{Auteur - Anneke Zwijnenburg}}
 
|-
 
|-
 
|'''Stage'''
 
|'''Stage'''
Regel 30: Regel 29:
 
|
 
|
 
{{Toepassing - Leergesprek}}
 
{{Toepassing - Leergesprek}}
 +
{{Toepassing - Onderwijsprogramma}}
 
{{Toepassing - Praktijkleren}}
 
{{Toepassing - Praktijkleren}}
{{Toepassing - Onderwijsprogramma}}
 
 
{{Toepassing - Zelfstudie}}
 
{{Toepassing - Zelfstudie}}
 
|}
 
|}
 
=== Relevantie ===
 
=== Relevantie ===
 +
Sinds de invoering van de wet euthanasie in 2002 is er al veel veranderd. Er verschuivingen gekomen in het type medische aandoening dat aanleiding is voor euthanasie. Ook de aantallen euthanasie zijn toegenomen. De maatschappelijke ontwikkelingen spelen hierin een belangrijke rol. Complexe situaties waarin dementie, psychiatrie, jeugdige patiënten of een combinatie van ouderdomskwalen een belangrijke rol spelen blijven onderwerp van discussie. Een deel van deze complexe hulpvragen voor euthanasie komt bij het Expertisecentrum Euthanasie (voorheen: levenseindekliniek) terecht.
  
Sinds de invoering van de wet euthanasie in 2002 is er al veel veranderd. Over de jaren heen zijn er verschuivingen gekomen in het type medische aandoening wat aanleiding is voor euthanasie. Ook de aantallen euthanasie zijn over de jaren heen toegenomen. De maatschappelijke ontwikkelingen spelen hierin een belangrijke rol. Complexe situaties waarin dementie, psychiatrie, jeugdige patiënten of een combinatie van ouderdomskwalen een belangrijke rol spelen blijven onderwerp van discussie. Een deel van deze complexe hulpvragen voor euthanasie komt bij de levenseindekliniek terecht.
 
 
=== Doel ===
 
=== Doel ===
 
+
*Je krijgt inzicht in welke complexe vragen er binnen euthanasie kunnen optreden.
Inzicht in welke complexe vragen er binnen euthanasie kunnen optreden
+
*Je kent de richtlijn euthanasie bij verlaagd bewustzijn.
 
 
Kennis hebben van richtlijn euthanasie bij verlaagd bewustzijn
 
  
 
=== Gebruiksaanwijzing ===
 
=== Gebruiksaanwijzing ===
 +
In eerste instantie is deze bouwsteen bedoeld voor zelfstudie, maar een deel van de artikelen en de presentaties is goed geschikt als discussiestuk tijdens de terugkomdag. <br /><br />
 +
Deze bouwsteen geeft een introductie van complexe euthanasie. Er is ook een workshop SCEN-consultatie waarbij dieper op de materie wordt ingegaan met casuïstiek.
  
Voor zelfstudie, maar onderstaande literatuur kan ook gebruikt worden voor een terugkomdag over het onderwerp euthanasie.
 
 
=== Onderwijsactiviteiten ===
 
=== Onderwijsactiviteiten ===
 +
'''Achtergrondinformatie om te lezen/bekijken'''
 +
*[https://www.pallialine.nl/index.php?pagina=/richtlijn/item/pagina.php&id=31932&richtlijn_id=743 Euthanasie bij een verlaagd bewustzijn] beschrijft de manier waarop artsen horen te handelen met betrekking tot patiënten bij wie, nadat de euthanasie of hulp bij zelfdoding is afgesproken en op redelijk korte termijn is gepland, er een verlaging van het bewustzijn is opgetreden.
 +
*[https://www.knmg.nl/actualiteit-opinie/beleidsprogrammas/passende-zorg-in-de-laatste-levensfase/knmg-project-euthanasie-bij-dementie.htm KNMG-project euthanasie bij dementie] met het doel een professionele visie aan de hand waarvan artsen, samen met de patiënt en diens naasten, goede morele afwegingen kunnen maken rond euthanasie en andere beslissingen in de verschillende fases van dementie. In 2021 verscheen er een [https://knmg-standpunt.maglr.com/knmg-standpunt-levenseinde/standpunt-levenseinde nieuw KNMG standpunt], dat meer houvast geeft bij euthanasie bij dementie.
 +
*De website van [https://expertisecentrumeuthanasie.nl/u-bent-arts/ expertisecentrum euthanasie] biedt informatie voor artsen over onder andere complexe euthanasie en de aandachtspunten hierbij.
 +
*[https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2016/februari/delevenseindekliniek.html Documentaire over levenseindekliniek]: veelbesproken documentaire over complexe euthanasievragen in de praktijk.
 +
*[[media:Uitzichtloos_en_ondraaglijk_lijden.pdf|Uitzichtloos en ondraaglijk lijden]]: Artsen ervaren hun sleutelrol bij de uitvoering van euthanasie en hulp bij zelfdoding als een van de meest belastende taken van hun werk. In de dagelijkse praktijk is het vaak niet eenvoudig om tot de overtuiging te komen dat er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Deze bijdrage wil handvatten bieden die de arts kunnen helpen inzicht te krijgen in het patiëntenperspectief op ondraaglijk lijden.
  
Deze bouwsteen geeft een introductie van complexe euthanasie. Er is ook een workshop SCEN consultatie waarbij dieper op de materie wordt ingegaan met casuïstiek.
 
 
Een deel van de artikelen kan gebruikt worden als discussiestuk tijdens de terugkomdag. Ook kan er gebruik worden gemaakt van de powerpoint presentaties. 
 
 
==== Bronnen ====
 
[https://www.pallialine.nl/index.php?pagina=/richtlijn/item/pagina.php&id=31932&richtlijn_id=743 Euthanasie bij verlaagd bewustzijn op pallialine,] beschrijft de manier waarop artsen horen te handelen met betrekking tot patiënten, bij wie nadat de euthanasie of hulp bij zelfdoding is afgesproken en op redelijk korte termijn is gepland, er een verlaging van het bewustzijn is opgetreden.
 
  
[https://www.knmg.nl/actualiteit-opinie/beleidsprogrammas/passende-zorg-in-de-laatste-levensfase/knmg-project-euthanasie-bij-dementie.htm Euthanasie bij dementie, een nieuw onderzoek (2019)]  met het doel een professionele visie aan de hand waarvan artsen, samen met de patiënt en diens naasten, goede morele afwegingen kunnen maken rond euthanasie en andere beslissingen in de verschillende fases van dementie.
+
'''Presentaties voor de terugkomdag'''
 
+
*[[Media:Euthanasie + dementie.pptx|Euthanasie bij dementie]]
[[:Bestand:Euthanasie in cijfer 11 07 2019.pdf|Infographic euthanasie in cijfer 2019]] van het KNMG. Geeft informatie over aantallen en medische indicaties van euthanasie.
+
*[[Media:Euthanasie + psychiatrie.pptx|Euthanasie bij psychiatrie]]
 
 
[https://expertisecentrumeuthanasie.nl/Complexe-euthanasie Stichting levenseindekliniek] heeft een website met onder andere een stuk over complexe euthanasie en de aandachtspunten hierbij.
 
 
 
[https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2016/februari/delevenseindekliniek.html Documentaire over levenseindekliniek;]  veelbesproken documentaire over complexe euthanasievragen in de praktijk.
 
 
 
Voor de terugkomdagen kan gebruik worden gemaakt van de volgende powerpoint presentaties; [[:Bestand:Euthanasie + dementie.pptx|euthanasie bij dementie]] en [[:Bestand:Euthanasie + psychiatrie.pptx|euthanasie bij psychiatrie]]
 
  
 
'''Artikelen voor discussie'''
 
'''Artikelen voor discussie'''
 +
*Column in Medisch Contact van specialist ouderengeneeskunde en filosoof Bert Keizer: “[https://www.medischcontact.nl/opinie/blogs-columns/column/het-recht-is-geen-bovenmenselijke-instantie.htm Het Recht is geen bovenmenselijke instantie]”. Een prikkelende column over de rechtspraak rondom euthanasie.
 +
*Column van hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh: [https://unoamsterdam.nl/blog-cees-hertogh-euthanasie-bij-dementie-thirteen-reasons-why-not/ Euthanasie bij dementie: Thirteen reasons why NOT.] En een [https://eenvandaag.avrotros.nl/embed/522852/?no_cache=1 tv-interview] met Cees Hertogh met beschouwingen over de rechtszaak van de arts die euthanasie uitvoerde bij een patiënt met dementie.
 +
* [[media:Euthanasie_vereist_ethische_toets_1.pdf|Euthanasie vereist ethische toets deel 1]]: De zorgvuldigheidseisen bij euthanasie zijn geen harde juridische voorschriften maar een vertaling van ethische normen. Afhankelijk van levensvisie worden die anders gewaardeerd. 'Dat zou consequenties moeten hebben voor de praktijk', zegt rechtsgeleerde Fenna Dorgelo.
 +
* [[media:Euthanasie_vereist_ethische_toets_2.pdf|Euthanasie vereist ethische toets deel 2]]: vervolg van het artikel hierboven.
  
Bert Keizer “[[:Bestand:Rond euthanasie moeten er grenzen zijn.pdf|Rond euthanasie moeten er grenzen zijn]]” prikkelende column over de rechtspraak rondom euthanasie.
+
==== Bronnen ====
 
+
*[https://expertisecentrumeuthanasie.nl Expertisecentrum Euthanasie]
Column van hoogeleraar ouderengeneekunde Cees Hertogh;  [[:Bestand:Euthanasie bij dementie- Thirteen reasons why NOT .docx|Euthanasie bij dementie: Thirteen reasons why NOT.]] Een [https://eenvandaag.avrotros.nl/embed/522852/?no_cache=1 tv-interview] en [https://www.nporadio1.nl/radio-eenvandaag/onderwerpen/511385-euthanasie-arts-voor-rechter-met-esther-pans-en-cees-hertogh radio-interview] met beschouwingen over de rechtzaak van de arts die euthanasie uitvoerde bij een patiënt met dementie.
+
*[https://www.pallialine.nl Pallialine]
 
+
*[https://www.knmg.nl KNMG]
''' '''
 
  
 
{{Footer - Leerlijn palliatieve zorg}}
 
{{Footer - Leerlijn palliatieve zorg}}

Huidige versie van 29 jun 2023 om 19:22


Leerlijn palliatieve zorg
Auteur

Rinel van Beest
Anneke Zwijnenburg

Stage

CZ stage
GGZ stage
2e Huisartsstage

KBA

9. Euthanasie

Competenties

Medisch handelen
Communicatie
Maatschappelijk handelen
Professionaliteit

Leerplek

Leergesprek
Onderwijsprogramma
Praktijkleren
Zelfstudie

Relevantie

Sinds de invoering van de wet euthanasie in 2002 is er al veel veranderd. Er verschuivingen gekomen in het type medische aandoening dat aanleiding is voor euthanasie. Ook de aantallen euthanasie zijn toegenomen. De maatschappelijke ontwikkelingen spelen hierin een belangrijke rol. Complexe situaties waarin dementie, psychiatrie, jeugdige patiënten of een combinatie van ouderdomskwalen een belangrijke rol spelen blijven onderwerp van discussie. Een deel van deze complexe hulpvragen voor euthanasie komt bij het Expertisecentrum Euthanasie (voorheen: levenseindekliniek) terecht.

Doel

  • Je krijgt inzicht in welke complexe vragen er binnen euthanasie kunnen optreden.
  • Je kent de richtlijn euthanasie bij verlaagd bewustzijn.

Gebruiksaanwijzing

In eerste instantie is deze bouwsteen bedoeld voor zelfstudie, maar een deel van de artikelen en de presentaties is goed geschikt als discussiestuk tijdens de terugkomdag.

Deze bouwsteen geeft een introductie van complexe euthanasie. Er is ook een workshop SCEN-consultatie waarbij dieper op de materie wordt ingegaan met casuïstiek.

Onderwijsactiviteiten

Achtergrondinformatie om te lezen/bekijken

  • Euthanasie bij een verlaagd bewustzijn beschrijft de manier waarop artsen horen te handelen met betrekking tot patiënten bij wie, nadat de euthanasie of hulp bij zelfdoding is afgesproken en op redelijk korte termijn is gepland, er een verlaging van het bewustzijn is opgetreden.
  • KNMG-project euthanasie bij dementie met het doel een professionele visie aan de hand waarvan artsen, samen met de patiënt en diens naasten, goede morele afwegingen kunnen maken rond euthanasie en andere beslissingen in de verschillende fases van dementie. In 2021 verscheen er een nieuw KNMG standpunt, dat meer houvast geeft bij euthanasie bij dementie.
  • De website van expertisecentrum euthanasie biedt informatie voor artsen over onder andere complexe euthanasie en de aandachtspunten hierbij.
  • Documentaire over levenseindekliniek: veelbesproken documentaire over complexe euthanasievragen in de praktijk.
  • Uitzichtloos en ondraaglijk lijden: Artsen ervaren hun sleutelrol bij de uitvoering van euthanasie en hulp bij zelfdoding als een van de meest belastende taken van hun werk. In de dagelijkse praktijk is het vaak niet eenvoudig om tot de overtuiging te komen dat er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Deze bijdrage wil handvatten bieden die de arts kunnen helpen inzicht te krijgen in het patiëntenperspectief op ondraaglijk lijden.


Presentaties voor de terugkomdag

Artikelen voor discussie

Bronnen

De bouwstenen in de leerlijn palliatieve zorg

De leerlijnen

Categorie: De 10 huisartsgeneeskundige thema's
Kort Spoed Chron Ouderen Kind Psych ALK Pall Preventie Praktijk
Korte episode zorg
Spoedeisende zorg
Chronische zorg
Complexe ouderenzorg
Zorg voor het kind
Psychische klachten
ALK
Palliatieve zorg
Preventie
Praktijkmanagement
Categorie: Competentiegebieden
Medisch handelen Communicatie Maatsch. handelen Wetenschap Professionaliteit
Medisch handelen
Communicatie
Maatschappelijk handelen
Wetenschap
Professionaliteit
Categorie: Overige aandachtsgebieden
Diversiteit Seksualiteit Innovatie
Diversiteit
Seksualiteit
Innovatie