Hoge Ogen Spel

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken

Leerlijn korte episode zorg

Auteur Yeun Ying Wong
Stage 1e Huisartsstage

2e Huisarsstage

KBA KBA 2
Competenties 1. Medisch handelen

2. Communicatie

7. Professionaliteit

Leerplek TKD
Datum 4 april 2018

Relevantie

Middels dit triviantspel word je uitgedaagd en getest op je kennis over oogheelkunde in de huisartenpraktijk. Het spel is bedacht en ontwikkeld door Yvonne van Leeuwen, huisarts (np) en oud-docent aan de Huisartsenopleiding Universiteit Maastricht. Zij is auteur van een studieboek  waar het spel op is gebaseerd (zie de literatuurbronnen hieronder).

Doel

Met een vleugje competitie, spelenderwijs samen kennis opdoen over diverse oogziekten. Het kan tevens een aanleiding tot verdere verdieping in de lacunes in de oogheelkunde.

Onderwijsactiviteit

Medisch-inhoudelijk spel dat tijdens een TKD door de hele groep kan worden gespeeld; of in het kader van expert-onderwijs oogheelkunde (als onderdeel van carroussel)

Gebruiksaanwijzing

Het spel wordt vier personen gespeeld of door vier duo’s. Het bestaat uit 7 categorieen met elk 12 kaartjes. De categorieën gaan over ‘visusstoornissen’, ‘prikken-plakken-pijn’, ‘andere klachten-geen klachten’, ‘diagnostiek’, ‘spoed’, ‘tekenen/pathologie’, ‘bonusvragen’. Een kaartje bevat: (casusbeschrijving plus) vraag, antwoord, een tip en een waarschuwing of een van beide. De precieze regels zijn te vinden in de speldoos.

Adviezen voor het spelen van dit spel: Eén aios speelt de quizmaster die de kaarten opleest en de andere aios voorziet van tips, waarschuwingen en/of antwoorden. Bij voorkeur degene met de meeste kennis van oogheelkunde, die zo nodig de inhoud extra kan toelichten. Het alternatief is dat één van de duo’s extra informatie opzoekt bij onduidelijkheden over de vragen tijdens het spel.

De duur van het spel is ongeveer 60 minuten. Het spel is te vinden in de bibliotheek op 10e verdieping in het HOVUmc gebouw (kamer 10A-7). Een 2e exemplaar wordt besteld.

Literatuurbronnen

  • Het studieboek van Y. van Leeuwen e.a. Oogheelkunde. Praktische Huisartsgeneeskunde. BSL 2015 (ISBN: 9789031399253)
  • Oogartsen.nl
Afbeelding van het hoge ogen spel