Invloed van intercurrente ziekte tijdig te signaleren

Uit Wiki HOVUmc
Versie door Niek van Asperen (overleg | bijdragen) op 4 apr 2018 om 09:22 (pagina begonnen met inhoud)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Kwetsbare ouderen

Relevantie:

Ouderen met complexe problematiek zijn vaak ook kwetsbare patiënten. Hierdoor kunnen simpele gebeurtenissen die bij de “gewone” patiënt vaak makkelijk te behandelen zijn veel bijkomende problemen geven. Door hier rekening mee te houden kun je de problemen die de doorgemaakte ziekte of jouw behandeling van deze ziekte veroorzaakt grotendeels voorkomen.

Planning:

Chronische zorg stage, 2e huisartsenstage

Doel:

Houdt rekening met de invloed die een intercurrente ziekte en de behandeling hiervan kan hebben op andere aspecten van de gezondheid.

Voorbereiding:

Als een kwetsbare oudere ziek heeft hij minder reserves om de bijkomende problemen op te vangen. Zo kan er bij een blaasontsteking bijvoorbeeld een delier ontstaan. Maar ook kan het zijn dat iemand die voorheen nog net de supermarkt haalde dit nu niet meer redt. Voorts kan deze persoon door de antibiotica misselijk worden en gaan braken of diarree krijgen en hierbij uitdrogen waarbij zijn lanoxin spiegel te hoog wordt. Er kan dus veel fout gaan.

Handreiking kwetsbare ouderen

Hoe groter de kwetsbaarheid, hoe kleiner het event dat nodig is om voor problemen te zorgen

Een voorbeeld hiervan is dat bij een hoge mate van kwetsbaarheid maar een kleine trigger nodig is om een delier te veroorzaken.

Het is dus belangrijk om te weten welke van jou patiënten kwetsbaar zijn en bij hen extra aandacht te besteden aan mogelijke negatieve gevolgen van een ziekte episode.

Kwetsbaarheid kun je meten met behulp van een vragenlijst of mobiliteitstesten

Tilburg frailty indicator

Groningen frailty indicator

Get up and go test