Onderbreking en Verlof: verschil tussen versies

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken
(richtlijnen onbetaald verlof aangescherpt)
 
(29 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 11: Regel 11:
 
|
 
|
 
'''Hoofd'''<br />
 
'''Hoofd'''<br />
{{auteur - Nettie Blankenstein}}
+
{{Functie - Hoofd}}
 
|-
 
|-
 
|
 
|
 
'''Adjunct hoofd'''<br />
 
'''Adjunct hoofd'''<br />
{{auteur - Harry Schleypen}}
+
{{Functie - Adjunct-hoofd}}
 
|-
 
|-
 
|  
 
|  
'''Onderwijscoordinator'''<br />
 
{{auteur - Chris Rietmeijer}}
 
|-
 
|
 
 
'''Regelgeving'''
 
'''Regelgeving'''
 +
*[[Instituutsreglement]]
 +
*[[Opleidingsplan]]
 +
*[[Toetsing en beoordeling]]
 
*[[Opleidingsduur]]
 
*[[Opleidingsduur]]
 +
**[[IOS - Individueel OpleidingsSchema]]
 
**[[Vrijstellingsreglement]]
 
**[[Vrijstellingsreglement]]
**[[Verlenging]]
+
**[[Langere opleidingsduur]]
**[[Onderbreking]]
+
**[[Onderbreking en Verlof]]
**[[Beeindiging]]
+
**[[Beëindiging]]
 +
*[[Werktijd]]
 +
*[[Ziekte en re-integratie]]
 +
*[[Verantwoordelijkheden]]
 +
*[[Procedure bij problemen, klachten en conflicten]]
 
|}
 
|}
Als de aios eenmaal de huisartsopleiding volgt, moet hij die volgens de RGS ‘uit opleidingsinhoudelijke overwegingen’ ononderbroken volgen.  
+
=== Inleiding ===
 +
Er is sprake van onderbreking van de opleiding als er tijdelijk geen opleiding wordt gevolgd. Indien de opleiding in totaal meer dan tien werkdagen per opleidingsjaar wordt onderbroken, vindt compensatie plaats van het meerdere van die tien dagen en wordt het opleidingsschema gewijzigd. 
 +
<br /><br />
 +
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een aios de opleiding tijdelijk moet of wil onderbreken. De opleiding kan onderbroken worden op grond van wettelijke regelingen:
 +
*Calamiteiten- en ander kort verzuimverlof
 +
*Kortdurend zorgverlof
 +
*Zwangerschaps- en bevallingsverlof
 +
*Geboorteverlof (standaard en aanvullend)
 +
*Ouderschapsverlof (betaald en onbetaald)
 +
*Arbeidsongeschiktheid/ziekteverlof
  
Er zijn echter enkele uitzonderingen. Op de eerste plaats zijn er natuurlijk de normale verlof- en [[Vakantie|vakantiedagen]] en de reguliere [[werktijd]]. Deze worden echter niet als ‘onderbreking’ aangemerkt en hebben ook geen verdere consequenties.
+
In de cao SBOH zijn daarnaast deze regelingen opgenomen: 
 +
*Onbetaald verlof
 +
*Buitengewoon verlof
  
Belangrijker zijn de omstandigheden die persoonlijk van aard zijn, soms tot langdurige afwezigheid leiden en (dus) consequenties hebben voor het vervolg. Deze worden hieronder beschreven, alsmede enige relevante aandachtspunten bij het onderbreken van de opleiding.
+
De landelijke kaders voor de verschillende vormen van verlof worden uitgebreid beschreven in de personeelsinformatie op de [https://www.sboh.nl/opleiding-huisarts/personeelsinformatie-h website van de SBOH]. <br /> Hieronder wordt kort uiteengezet welke aanvullende lokale kaders van toepassing zijn hoe het verlof aangevraagd wordt.
 +
<br /><br />
 +
Vakantieverlof dat opgebouwd en opgenomen wordt tijdens opleidingsperiodes én zwangerschapsverlof wordt niet aangemerkt als een onderbreking van de opleiding. <br />
 +
Vakantieverlof dat wordt opgebouwd en opgenomen gedurende ziekteperiodes valt wel onder een onderbreking.
 +
<br /><br />
 +
==== 1. Onderbreking: wettelijke regelingen ====
 +
<div class="accordion" id="accordion">
 +
<accordion parent="accordion" heading="1.1 Calamiteiten- en ander kort verzuimverlof">
 +
Als er sprake is van 'onvoorziene omstandigheden die een onmiddellijke onderbreking van de arbeid vergen' heb je recht op calamiteiten- en ander kort verzuimverlof.
 +
<br /><br />
 +
'''Procedure''' <br />
 +
* Calamiteiten- en ander kort verzuimverlof van enkele uren: breng jouw opleider hiervan op de hoogte.
 +
* Calamiteiten- en ander kort verzuimverlof van een dag of langer: meld dit bij de SBOH en jouw opleider en, indien het een onderwijsdag betreft, ook bij het opleidingsinstituut (docent en [[MedewerkersHOVUmc|betreffende assistent teamleider]]).
 +
</accordion>
 +
<accordion parent="accordion" heading="1.2 Kortdurend zorgverlof">
 +
Kortdurend zorgverlof kan worden opgenomen als je moet zorgen voor een ziek familielid of anderen in de sociale omgeving. 
 +
<br /><br />
 +
'''Procedure''' <br />
 +
Voor het opnemen van zorgverlof heb je toestemming van de SBOH nodig ([mailto:sboh@sboh.nl sboh@sboh.nl], 030 - 227 27 00)
 +
</accordion>
 +
<accordion parent="accordion" heading="1.3 Zwangerschaps- en bevallingsverlof">
 +
Je hebt recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dit verlof gaat tussen de 6 en 4 weken voor de dag van de vermoedelijke bevallingsdatum in. 
 +
<br /><br />
 +
'''Procedure''' <br />
 +
Je meldt jouw zwangerschap en de verwachte aanvang van het verlof tijdig aan de SBOH. Indien de aanvang van het verlof binnen de opleidingsperiode valt, meld je dit tenminste vijf maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum via de [[Medewerkers HOVUmc|betreffende assistent teamleider]] ook aan het opleidingsinstituut. Het opleidingsinstituut overlegt met jou een voorstel voor het vervolg van de opleiding na het zwangerschaps- en bevallingsverlof (i.e. het gewijzigde opleidingsschema).
 +
<br />
 +
Als je bezig bent met een supervisietraject dat je niet voorafgaand aan het verlof kunt afronden, vul dan de [https://www.hovumc.nl/doc/Supervisie_-_Melding_onderbreking.docx Supervisie - Melding onderbreking] in en mail dit naar de [[Medewerkers HOVUmc|betreffende assistent teamleider]].
 +
</accordion>
 +
<accordion parent="accordion" heading="1.4 Geboorteverlof (partnerverlof)">
 +
Er wordt onderscheid gemaakt tussen standaard geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof. Beide zijn bedoeld voor aios van wie de partner is bevallen.
  
==== Kaderbesluit CHVG ====
+
==== Standaard geboorteverlof ====
Ten grondslag aan onze uitwerking van het onderwerp onderbreking, ligt het [https://www.knmg.nl/web/file?uuid=1045e0da-9a98-4c11-8d46-b20711616ceb&owner=5c945405-d6ca-4deb-aa16-7af2088aa173&contentid=72801&elementid=2183166 Kadersbesluit CHVG]. Voor leesgemak onderstaand hebben we het relevante artikel overgenomen:
+
Het standaard geboorteverlof is maximaal 1 x de arbeidsduur per week (bij voltijd 38 uur). Dit verlof wordt binnen 4 weken vanaf de eerste dag na de bevalling op een zelfgekozen moment opgenomen.
 +
'''Procedure''' <br />
 +
Je neemt hiervoor zelf contact op met de SBOH ([mailto:sboh@sboh.nl sboh@sboh.nl]). Daarnaast informeer je het opleidingsinstituut (via [[Medewerkers HOVUmc|betreffende assistent teamleider]]) en de opleider.
  
'''<code>B.9. Onderbreking</code>'''
+
==== Aanvullend geboorteverlof ====
# <code>Er is sprake van onderbreking van de opleiding als er tijdelijk geen opleiding wordt gevolgd. Afwezigheid door vakantie overeenkomstig het aantal dagen in de arbeidsovereenkomst per opleidingsjaar wordt niet als</code>  <code>onderbreking aangemerkt.</code>
+
Het aanvullend geboorteverlof is maximaal 5 x de arbeidsduur per week (bij voltijd 38 uur of een veelvoud daarvan met een maximum van 190 uur). Het verlof kun je binnen 6 maanden na de dag van de bevalling opnemen, maar alleen als het standaard geboorteverlof al is opgenomen. Het verlof kan gespreid of aaneengesloten worden opgenomen.
# <code>Indien de opleiding in totaal meer dan tien dagen per opleidingsjaar wordt onderbroken, vindt compensatie plaats van het meerdere van die tien dagen.</code>
+
<br />
# <code>Indien de opleiding wordt onderbroken wordt het opleidingsschema gewijzigd en is artikel B. 10. van</code>  <code>toepassing.</code>
+
In het belang van de opleiding heeft het opleidingsinstituut enkele aanvullende kaders met betrekking tot invulling van het aanvullend geboorteverlof:
# <code>Om opleidingsinhoudelijke redenen kan de RGS besluiten tot het opnieuw volgen van (een gedeelte van )</code>  <code>de reeds gevolgde opleiding. Het hoofd doet de RGS daartoe een gemotiveerd voorstel.</code>
+
*Bij het gespreid opnemen van aanvullend geboorteverlof:
 +
**Ongeacht de situatie is een minimum van 3 volwaardige praktijkdagen per week vereist om mee te kunnen tellen als opleidingstijd (conform Kaderbesluit CGS, artikel E.3.). Zie voor voorbeelden van indeling van de werkweek de pagina [[Werktijd]].
 +
**Bij de klinische stage gelden dezelfde regels als bij [[Werktijd|deeltijd werken]].  
  
==== Legitieme redenen voor onderbreking ====
+
*Bij het aaneengesloten opnemen van aanvullend geboorteverlof:
De RGS heeft een aantal omstandigheden aangewezen die als legitieme reden gelden om de opleiding tijdelijk te onderbreken.  
+
**Indien het aanvullend geboorteverlof (deels) tijdens (een) externe stage(s) opgenomen wordt moet elke stage netto lang genoeg zijn.
 +
**Indien er tijdens de externe stages een te korte stageperiode ontstaat kan het opleidingsinstituut het voorstel doen om het aanvullend geboorteverlof uit te breiden met onbetaald verlof en/of vakantiedagen. Indien je dit niet wilt kan het aanvullend geboorteverlof mogelijk niet of niet volledig worden opgenomen tijdens een externe stage. 
 +
<br /><br />
 +
'''Procedure''' <br />
 +
Je overlegt met het opleidingsinstituut en, indien het verlof in een reeds lopende opleidingsperiode valt, de opleider hoe en wanneer het verlof wordt opgenomen. Uiterlijk 4 maanden voor de beoogde ingangsdatum van het verlof dient je een schriftelijk verzoek, voorzien van een voorstel voor een gewijzigd opleidingsschema, in via de [[Medewerkers HOVUmc|betreffende assistent teamleider]].
 +
<br />
 +
Zodra de geboortedatum bekend is vraag je met het betreffende SBOH-aanvraagformulier het verlof aan. Het ingevulde formulier mail je aan de [[Medewerkers HOVUmc|betreffende assistent teamleider]]. Het opleidingsinstituut stuurt het ondertekende formulier naar de SBOH.
 +
</accordion>
 +
<accordion parent="accordion" heading="1.5 Ouderschapsverlof">
 +
Er wordt onderscheid gemaakt tussen betaald en onbetaald ouderschapsverlof. 
 +
* Betaald ouderschapsverlof
 +
In het eerste levensjaar van het kind kan je deels betaald ouderschapsverlof van minimaal 1 x en maximaal 9 x de arbeidsduur per week opnemen. Dit verlof wordt als veelvoud van de arbeidsduur per week opgenomen (bij voltijd minimaal 38 uur of een veelvoud daarvan; anderhalve week bijv. is niet mogelijk). Het verlof kan gespreid of aaneengesloten worden opgenomen. 
 +
* Onbetaald ouderschapsverlof
 +
Indien je een kind onder de acht jaar verzorgt kan je onbetaald ouderschapsverlof aanvragen. Je blijft in dienst van de SBOH, maar de verlofperiode is onbetaald. De duur van het verlof is afhankelijk van het dienstverband en maximaal 26 x de arbeidsduur per week (bij voltijd 26 x 38 = 988 uur). Al opgenomen betaald ouderschapsverlof wordt in mindering gebracht.
 +
<br /><br />
 +
In het belang van de opleiding heeft het opleidingsinstituut enkele aanvullende kaders met betrekking tot invulling van het ouderschapsverlof:
 +
*Bij het gespreid opnemen van ouderschapsverlof:
 +
**Ongeacht de situatie is een minimum van 3 volwaardige praktijkdagen per week vereist om mee te kunnen tellen als opleidingstijd (conform Kaderbesluit CGS, artikel E.3.). Zie voor voorbeelden van indeling van de werkweek de pagina [[Werktijd]].
 +
**Bij de klinische stage gelden dezelfde regels als bij [[Werktijd|deeltijd werken]].
  
Deze worden hieronder opgesomd, waarbij ook beschreven wordt welke procedure de aios daarbij moet volgen:
+
*Bij het aaneengesloten opnemen van ouderschapsverlof:
 
+
**Indien het aanvullend geboorteverlof (deels) tijdens (een) externe stage(s) opgenomen wordt moet elke stage netto lang genoeg zijn.
<div class="panel-group" id="accordion">
+
**Indien er tijdens de externe stages een te korte stageperiode ontstaat kan het opleidingsinstituut het voorstel doen om het aanvullend geboorteverlof uit te breiden met onbetaald verlof en/of vakantiedagen. Indien je dit niet wilt kan het ouderschapsverlof mogelijk niet of niet volledig worden opgenomen tijdens een externe stage.
<accordion parent="accordion" heading="Reden 1: Ziekte en Arbeidsongeschiktheid" class="in">
+
<br /><br />
Bij ziekte of arbeidsongeschiktheid dient de aios zo spoedig mogelijk de volgende personen of instanties op de hoogte te stellen:
+
'''Procedure''' <br />
* de SBOH via de [https://www.sboh.nl/ziekteverzuimmelder ziekteverzuimmelder]
+
Je overlegt met het opleidingsinstituut en, indien het verlof in een reeds lopende opleidingsperiode valt, de opleider hoe en wanneer het verlof wordt opgenomen. Uiterlijk 4 maanden voor de beoogde ingangsdatum van het verlof dient je een schriftelijk verzoek, voorzien van een voorstel voor een gewijzigd opleidingsschema, in via de [[Medewerkers HOVUmc|betreffende assistent teamleider]].
* de stageplaats
+
<br />
* de docenten en (eventueel) de supervisor
+
Je vraagt met het betreffende SBOH-aanvraagformulier het verlof aan. Het ingevulde formulier mail je naar de [[Medewerkers HOVUmc|betreffende assistent teamleider]]. Het opleidingsinstituut stuurt het ondertekende formulier naar de SBOH.
Als de aios weer beter is, moet hij zich ook weer beter melden bij de SBOH. De SBOH heeft een protocol opgesteld dat de aios moet volgen in geval van ziekte. Daarin staan alle rechten en plichten van de aios beschreven op het gebied van (preventie van) verzuim, waaronder ook een traject voor reïntegratie na langdurig verzuim. Dit protocol is te vinden op de website van de SBOH.
+
</accordion>
</accordion>
+
<accordion parent="accordion" heading="1.6 Arbeidsongeschiktheid/ziekteverlof">
<accordion parent="accordion" heading="Reden 2: Zwangerschapsverlof">
+
Langdurige ziekte/arbeidsongeschiktheid kan een reden zijn van onderbreking van de opleiding. Meer informatie hierover lees je in het [https://www.sboh.nl/images/bestanden/Arbozaken/Verzuimprotocol/Verzuimprotocol_DEF.pdf ziekteverzuimprotocol] van de SBOH en op de Wiki-pagina [[Ziekte en re-integratie]].
De procedure voor het aanvragen van zwangerschapsverlof is als volgt:
+
</accordion>
* De aios dient zo snel mogelijk het aanvraagformulier zwangerschapsverlof op de website van de SBOH in.
+
</div>
* De SBOH rekent vervolgens uit op welke datum het verlof vermoedelijk ingaat en eindigt.
+
<br />
* De aios meldt de zwangerschap bij de desbetreffende assistent teamleider van het opleidingsinstituut.
+
==== 2. Onderbreking: cao-regelingen ====
* De aios informeert zelf de opleider, docenten en groepsleden en (indien van toepassing) de supervisor.  
+
<div class="accordion" id="accordion">
NB bij onderbreking van de supervisie moet het formulier Melding Onderbreking ingevuld worden.
+
<accordion parent="accordion" heading="2.1 Onbetaald verlof">
 
+
Als je de opleiding wilt onderbreken anders dan op grond van wettelijke regelingen, kun je een onderbouwd verzoek voor onbetaald verlof indienen. Het opleidingsinstituut hanteert de volgende uitgangspunten bij de beoordeling van het verzoek:  
De precieze regelgeving en procedures rondom zwangerschap staan beschreven op de website van de SBOH. Enkele relevante punten daaruit zijn:
+
*De opleiding wordt niet langer dan 12 aaneengesloten maanden onderbroken.
* Het zwangerschapsverlof duurt in totaal 16 weken. Deze kunnen ingaan minimaal 4 tot maximaal 6 weken voor de berekende bevallingsdatum. De aios mag zelf kiezen.
+
*De opleiding mag eenmaal onderbroken worden door middel van onbetaald verlof.
* De aios mag niet werken en geen onderwijs volgen 28 dagen voor de verwachte bevallingsdatum en 42 dagen erna. In deze periode mogen ook geen koppelingsgesprekken plaats vinden.
+
*Onderwijs- en stageperiodes worden niet onderbroken.  
* Na de bevalling informeert de aios de SBOH over de feitelijke bevallingsdatum.
+
*Voortgangsproblemen kunnen aanleiding zijn om een verzoek af te wijzen.  
</accordion>
+
*Je houdt rekening met de consequenties met betrekking tot de volgende stageperiode en het hieraan gerelateerde koppelproces.  
<accordion parent="accordion" heading="Reden 3: Ouderschapsverlof">
+
<br /><br />
De aios heeft in principe recht op onbetaald ouderschapsverlof als hij minimaal één jaar in dienst is bij de SBOH en een kind onder de acht jaar te verzorgen heeft. Ouderschapsverlof betekent dat de aios onbetaald verlof krijgt, maar verder gewoon in dienst blijft van de SBOH. Dit kan alleen in goed overleg met de opleider en het opleidingsinstituut.
+
'''Procedure''' <br />
 
+
Onbetaald verlof wordt met het betreffende SBOH-aanvraagformulier minimaal 6 maanden van tevoren bij het opleidingsinstituut aangevraagd via de [[Medewerkers HOVUmc|betreffende assistent teamleider]]. Na beoordeling word je op de hoogte gesteld van de beslissing. Bij goedkeuring wordt het formulier door de assistent teamleider naar de SBOH gestuurd.
De duur van de ouderschapsverlof hangt af van het dienstverband. Het maximum aantal weken op fulltime basis bedraagt 26 weken, maar vaak zal een deeltijdvariant worden gekozen. De aios die overweegt ouderschapsverlof aan te vragen, onderneemt bij voorkeur de volgende stappen:
+
</accordion>
* De aios bestudeert de precieze regelingen, rekenmodellen, consequenties en formulieren op de website van de SBOH.
+
<accordion parent="accordion" heading="2.2 Buitengewoon verlof">
* De aios informeert ruim van te voren bij de betrokkenen (opleider, teamleider, opleidingssecretariaat) of het in principe mogelijk is. Zo zal het in het 2e jaar vaak onmogelijk of problematisch zijn.
+
In bepaalde situaties kun je, in overleg met het opleidingsinstituut en de opleider, een verzoek tot buitengewoon verlof bespreken met de SBOH.  
* De aios downloadt minimaal 2 maanden van tevoren het aanvraagformulier van de SBOH, vult het in en mailt of geeft een copie aan het opleidingssecretariaat.
+
<br /><br />
</accordion>
+
'''Procedure''' <br />
<accordion parent="accordion" heading="Reden 4: Wetenschappelijk onderzoek">
+
Wanneer je gebruik wilt maken van het buitengewoon verlof, dan neem je hierover contact op met de SBOH ([mailto:sboh@sboh.nl sboh@sboh.nl], 030 - 227 27 00). Je informeert zelf jouw opleider, de SBOH informeert het opleidingsinstituut.  
Als de aios wetenschappelijk onderzoek wil gaan doen op een terrein van de huisartsgeneeskunde bestaan er mogelijkheden om de opleiding tijdelijk te onderbreken, c.q. de opleiding en het onderzoek te combineren. De regelgeving hierover staat beschreven in de zogenaamde aioto regeling op de website van de SBOH. Wie geïnteresseerd is in de inhoudelijke mogelijkheden op dit terrein kan contact opnemen met het hoofd van de Huisartsopleiding VUmc.
+
</accordion>
</accordion>
 
<accordion parent="accordion" heading="Reden 5: Bijzonder verlof">
 
Naast de gewone vakantie- en verlofdagen bestaan er voor de aios nog enkele andere vormen van verlof, zoals buitengewoon verlof, calamiteitenverlof en kortdurend zorgverlof. Het gaat hierbij steeds om bijzondere of onverwachte situaties, waarin de aios met behoud van inkomen beperkte tijd krijgt om – simpel gezegd - iets te regelen, ergens bij aanwezig te zijn of iets waardevols te doen wat op dat moment even vóór gaat. Voorbeelden van dergelijke situaties zijn: familieleden die overlijden, kinderen die plotseling ziek worden, schade die aan het huis ontstaat, zieken die verzorgd moeten worden, verhuizing, huwelijk, bevalling van partner, etc.
 
 
 
Dit soort bijzonder verlof vereist overleg met alle betrokkenen en kan alleen doorgaan als er van de kant van de SBOH, de hao of de stageplek geen ‘zwaarwegende belangen’ zijn die zich ertegen verzetten.
 
</accordion>
 
<accordion parent="accordion" heading="Reden 6: Onbetaald verlof">
 
De aios heeft tijdens de opleiding het recht om één onbetaald verlof op te nemen voor een periode van 3, 6, 9 of 12 maanden. Dit vraagt overleg met alle betrokkenen en kan alleen als er geen zwaarwegende belangen zijn die zich ertegen verzetten, waaronder de studievoortgang.
 
Het onbetaald verlof moet minimaal 6 maanden van tevoren aangevraagd worden en kan op drie momenten worden opgenomen:
 
*Tussen fase 1 en fase 2 (3, 6, 9 of 12 maanden).
 
*Bij 3 maanden vrijstelling voor de klinische stage: tussen 1e huisartsstage en 3 maanden klinische stage (maximaal 3 maanden).
 
*Bij vrijstelling voor CCZ- of GGZ-stage: tussen de niet vrijgestelde stage en de 2e huisartsstage (maximaal 3 maanden).
 
Uitgangspunt is dat er niet gewisseld hoeft te worden van onderwijsgroep in fase 1 of fase 2.
 
Terugdraaien van een toegekend onbetaald verlof kan alleen bij zwaarwegende redenen en mits de organisatie van de opleiding dat toelaat.
 
</accordion>
 
 
</div>
 
</div>
 
Al deze vormen van verlof, alsmede de voorwaarden en procedures, staan beschreven in op de website van de SBOH.
 
 
==== Geschil ====
 
Als de aios een geschil aangaat met de huisartsenopleiding (zie hiervoor het thema ‘Klachten’), is er sprake van een opschortende werking. Dat wil zeggen dat de opleiding gedurende de looptijd van het geschil stil ligt.
 
 
==== 20 dagdelen is cruciaal ====
 
De aios dient elke onderbreking formeel kenbaar te maken, dus ook als hij bijvoorbeeld slechts één dag ziek thuis zit. Dat heeft dan nog niet meteen consequenties. Pas als hij op jaarbasis meer dan 20 dagdelen (10 dagen) de opleiding onderbreekt volgt er een verlenging van de opleiding (zie ook het thema ‘Verlenging’).
 
 
Onder die 20 dagdelen vallen dus alle genoemde vormen van onderbreking, die allemaal bij elkaar moeten worden opgeteld. De vakantie- en verlofdagen vallen er niet onder, omdat die niet worden aangemerkt als onderbreking.
 
 
==== Aanpassing stagetraject ====
 
Onderbreking betekent per definitie dat de opleiding op dat moment stil ligt. Als dat langere tijd duurt (zoals bij zwangerschap), heeft dat ook consequenties voor de verdere opleiding: in ieder geval schuift de einddatum op, maar soms verandert ook de volgorde van de stages en de groep waar men in zit. Daarom is het zaak om bijtijds te overleggen met het opleidingssecretariaat en de docenten die kunnen overzien wat er verder moet gebeuren. Zo kan het zijn dat ze de aios in contact brengen met de teamleider om een en ander af te stemmen.
 
 
==== De opleiding (gedeeltelijk) overdoen ====
 
Als de aios de opleiding langer dan 6 maanden onderbreekt (bijvoorbeeld door een langdurige ziekte) kan het hoofd van de opleiding besluiten dat de aios een gedeelte van de opleiding moet overdoen. Meestal zal hierover advies worden ingewonnen bij de opleider.
 
 
==== Toch nog onderbreken? ====
 
De regel dat de aios de opleiding - behoudens de beschreven uitzonderingen - ononderbroken moet volgen is bedoeld om continuïteit in het leerproces en behoud van kennis en vaardigheden te waarborgen. De aios kan dus niet zo maar besluiten om er een jaartje tussen uit te gaan. Doet hij dat tóch en wil hij daarna de opleiding hervatten, dan moet hij ontslag nemen en opnieuw solliciteren. Hij heeft dan in principe de mogelijkheid om vrijstelling aan te vragen voor dat gedeelte dat hij al gedaan heeft. Het is dan aan het hoofd van de opleiding om te bepalen of die aanvraag gehonoreerd kan worden.
 

Huidige versie van 9 mrt 2024 om 14:41


Regelgeving

Hoofd
Rob Dijkstra

Adjunct hoofd
Jeroen Woertman

Regelgeving

Inleiding

Er is sprake van onderbreking van de opleiding als er tijdelijk geen opleiding wordt gevolgd. Indien de opleiding in totaal meer dan tien werkdagen per opleidingsjaar wordt onderbroken, vindt compensatie plaats van het meerdere van die tien dagen en wordt het opleidingsschema gewijzigd.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een aios de opleiding tijdelijk moet of wil onderbreken. De opleiding kan onderbroken worden op grond van wettelijke regelingen:

  • Calamiteiten- en ander kort verzuimverlof
  • Kortdurend zorgverlof
  • Zwangerschaps- en bevallingsverlof
  • Geboorteverlof (standaard en aanvullend)
  • Ouderschapsverlof (betaald en onbetaald)
  • Arbeidsongeschiktheid/ziekteverlof

In de cao SBOH zijn daarnaast deze regelingen opgenomen:

  • Onbetaald verlof
  • Buitengewoon verlof

De landelijke kaders voor de verschillende vormen van verlof worden uitgebreid beschreven in de personeelsinformatie op de website van de SBOH.
Hieronder wordt kort uiteengezet welke aanvullende lokale kaders van toepassing zijn hoe het verlof aangevraagd wordt.

Vakantieverlof dat opgebouwd en opgenomen wordt tijdens opleidingsperiodes én zwangerschapsverlof wordt niet aangemerkt als een onderbreking van de opleiding.
Vakantieverlof dat wordt opgebouwd en opgenomen gedurende ziekteperiodes valt wel onder een onderbreking.

1. Onderbreking: wettelijke regelingen

Als er sprake is van 'onvoorziene omstandigheden die een onmiddellijke onderbreking van de arbeid vergen' heb je recht op calamiteiten- en ander kort verzuimverlof.

Procedure

  • Calamiteiten- en ander kort verzuimverlof van enkele uren: breng jouw opleider hiervan op de hoogte.
  • Calamiteiten- en ander kort verzuimverlof van een dag of langer: meld dit bij de SBOH en jouw opleider en, indien het een onderwijsdag betreft, ook bij het opleidingsinstituut (docent en betreffende assistent teamleider).

Kortdurend zorgverlof kan worden opgenomen als je moet zorgen voor een ziek familielid of anderen in de sociale omgeving.

Procedure
Voor het opnemen van zorgverlof heb je toestemming van de SBOH nodig (sboh@sboh.nl, 030 - 227 27 00).

Je hebt recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dit verlof gaat tussen de 6 en 4 weken voor de dag van de vermoedelijke bevallingsdatum in.

Procedure
Je meldt jouw zwangerschap en de verwachte aanvang van het verlof tijdig aan de SBOH. Indien de aanvang van het verlof binnen de opleidingsperiode valt, meld je dit tenminste vijf maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum via de betreffende assistent teamleider ook aan het opleidingsinstituut. Het opleidingsinstituut overlegt met jou een voorstel voor het vervolg van de opleiding na het zwangerschaps- en bevallingsverlof (i.e. het gewijzigde opleidingsschema).
Als je bezig bent met een supervisietraject dat je niet voorafgaand aan het verlof kunt afronden, vul dan de Supervisie - Melding onderbreking in en mail dit naar de betreffende assistent teamleider.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen standaard geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof. Beide zijn bedoeld voor aios van wie de partner is bevallen.

Standaard geboorteverlof

Het standaard geboorteverlof is maximaal 1 x de arbeidsduur per week (bij voltijd 38 uur). Dit verlof wordt binnen 4 weken vanaf de eerste dag na de bevalling op een zelfgekozen moment opgenomen. Procedure
Je neemt hiervoor zelf contact op met de SBOH (sboh@sboh.nl). Daarnaast informeer je het opleidingsinstituut (via betreffende assistent teamleider) en de opleider.

Aanvullend geboorteverlof

Het aanvullend geboorteverlof is maximaal 5 x de arbeidsduur per week (bij voltijd 38 uur of een veelvoud daarvan met een maximum van 190 uur). Het verlof kun je binnen 6 maanden na de dag van de bevalling opnemen, maar alleen als het standaard geboorteverlof al is opgenomen. Het verlof kan gespreid of aaneengesloten worden opgenomen.
In het belang van de opleiding heeft het opleidingsinstituut enkele aanvullende kaders met betrekking tot invulling van het aanvullend geboorteverlof:

  • Bij het gespreid opnemen van aanvullend geboorteverlof:
    • Ongeacht de situatie is een minimum van 3 volwaardige praktijkdagen per week vereist om mee te kunnen tellen als opleidingstijd (conform Kaderbesluit CGS, artikel E.3.). Zie voor voorbeelden van indeling van de werkweek de pagina Werktijd.
    • Bij de klinische stage gelden dezelfde regels als bij deeltijd werken.
  • Bij het aaneengesloten opnemen van aanvullend geboorteverlof:
    • Indien het aanvullend geboorteverlof (deels) tijdens (een) externe stage(s) opgenomen wordt moet elke stage netto lang genoeg zijn.
    • Indien er tijdens de externe stages een te korte stageperiode ontstaat kan het opleidingsinstituut het voorstel doen om het aanvullend geboorteverlof uit te breiden met onbetaald verlof en/of vakantiedagen. Indien je dit niet wilt kan het aanvullend geboorteverlof mogelijk niet of niet volledig worden opgenomen tijdens een externe stage.



Procedure
Je overlegt met het opleidingsinstituut en, indien het verlof in een reeds lopende opleidingsperiode valt, de opleider hoe en wanneer het verlof wordt opgenomen. Uiterlijk 4 maanden voor de beoogde ingangsdatum van het verlof dient je een schriftelijk verzoek, voorzien van een voorstel voor een gewijzigd opleidingsschema, in via de betreffende assistent teamleider.
Zodra de geboortedatum bekend is vraag je met het betreffende SBOH-aanvraagformulier het verlof aan. Het ingevulde formulier mail je aan de betreffende assistent teamleider. Het opleidingsinstituut stuurt het ondertekende formulier naar de SBOH.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen betaald en onbetaald ouderschapsverlof.

  • Betaald ouderschapsverlof

In het eerste levensjaar van het kind kan je deels betaald ouderschapsverlof van minimaal 1 x en maximaal 9 x de arbeidsduur per week opnemen. Dit verlof wordt als veelvoud van de arbeidsduur per week opgenomen (bij voltijd minimaal 38 uur of een veelvoud daarvan; anderhalve week bijv. is niet mogelijk). Het verlof kan gespreid of aaneengesloten worden opgenomen.

  • Onbetaald ouderschapsverlof

Indien je een kind onder de acht jaar verzorgt kan je onbetaald ouderschapsverlof aanvragen. Je blijft in dienst van de SBOH, maar de verlofperiode is onbetaald. De duur van het verlof is afhankelijk van het dienstverband en maximaal 26 x de arbeidsduur per week (bij voltijd 26 x 38 = 988 uur). Al opgenomen betaald ouderschapsverlof wordt in mindering gebracht.

In het belang van de opleiding heeft het opleidingsinstituut enkele aanvullende kaders met betrekking tot invulling van het ouderschapsverlof:

  • Bij het gespreid opnemen van ouderschapsverlof:
    • Ongeacht de situatie is een minimum van 3 volwaardige praktijkdagen per week vereist om mee te kunnen tellen als opleidingstijd (conform Kaderbesluit CGS, artikel E.3.). Zie voor voorbeelden van indeling van de werkweek de pagina Werktijd.
    • Bij de klinische stage gelden dezelfde regels als bij deeltijd werken.
  • Bij het aaneengesloten opnemen van ouderschapsverlof:
    • Indien het aanvullend geboorteverlof (deels) tijdens (een) externe stage(s) opgenomen wordt moet elke stage netto lang genoeg zijn.
    • Indien er tijdens de externe stages een te korte stageperiode ontstaat kan het opleidingsinstituut het voorstel doen om het aanvullend geboorteverlof uit te breiden met onbetaald verlof en/of vakantiedagen. Indien je dit niet wilt kan het ouderschapsverlof mogelijk niet of niet volledig worden opgenomen tijdens een externe stage.



Procedure
Je overlegt met het opleidingsinstituut en, indien het verlof in een reeds lopende opleidingsperiode valt, de opleider hoe en wanneer het verlof wordt opgenomen. Uiterlijk 4 maanden voor de beoogde ingangsdatum van het verlof dient je een schriftelijk verzoek, voorzien van een voorstel voor een gewijzigd opleidingsschema, in via de betreffende assistent teamleider.
Je vraagt met het betreffende SBOH-aanvraagformulier het verlof aan. Het ingevulde formulier mail je naar de betreffende assistent teamleider. Het opleidingsinstituut stuurt het ondertekende formulier naar de SBOH.

Langdurige ziekte/arbeidsongeschiktheid kan een reden zijn van onderbreking van de opleiding. Meer informatie hierover lees je in het ziekteverzuimprotocol van de SBOH en op de Wiki-pagina Ziekte en re-integratie.


2. Onderbreking: cao-regelingen

Als je de opleiding wilt onderbreken anders dan op grond van wettelijke regelingen, kun je een onderbouwd verzoek voor onbetaald verlof indienen. Het opleidingsinstituut hanteert de volgende uitgangspunten bij de beoordeling van het verzoek:

  • De opleiding wordt niet langer dan 12 aaneengesloten maanden onderbroken.
  • De opleiding mag eenmaal onderbroken worden door middel van onbetaald verlof.
  • Onderwijs- en stageperiodes worden niet onderbroken.
  • Voortgangsproblemen kunnen aanleiding zijn om een verzoek af te wijzen.
  • Je houdt rekening met de consequenties met betrekking tot de volgende stageperiode en het hieraan gerelateerde koppelproces.



Procedure
Onbetaald verlof wordt met het betreffende SBOH-aanvraagformulier minimaal 6 maanden van tevoren bij het opleidingsinstituut aangevraagd via de betreffende assistent teamleider. Na beoordeling word je op de hoogte gesteld van de beslissing. Bij goedkeuring wordt het formulier door de assistent teamleider naar de SBOH gestuurd.

In bepaalde situaties kun je, in overleg met het opleidingsinstituut en de opleider, een verzoek tot buitengewoon verlof bespreken met de SBOH.

Procedure
Wanneer je gebruik wilt maken van het buitengewoon verlof, dan neem je hierover contact op met de SBOH (sboh@sboh.nl, 030 - 227 27 00). Je informeert zelf jouw opleider, de SBOH informeert het opleidingsinstituut.