Patiënten selecteren voor een preventieprogramma: verschil tussen versies

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 36: Regel 36:
 
|}
 
|}
 
=== Relevantie ===
 
=== Relevantie ===
Na deze onderwijsopdracht ben je in staat om patiënten op te sporen en te selecteren voor een preventieprogramma
+
Preventie is een belangrijke taak die huisartsen in samenwerking met andere betrokken partijen gezamenlijk en wijkgericht moeten oppakken. <br />
 +
Andere betrokken partijen zijn bijvoorbeeld lokale overheden, zorgverzekeraars, publieke gezondheidszorg, scholen.
 +
 
 +
De huisarts heeft in deze samenwerking een verbindende rol om vanuit de kennis van de praktijkpopulatie patiënten gericht te verwijzen en/of te motiveren voor speciale preventieprogramma’s en eventueel screeningsprogramma’s uit te (laten) voeren als daarvan de meerwaarde is aangetoond
  
 
=== Doelen ===
 
=== Doelen ===
* Opsporen en selecteren patiënten met een verhoogd risico voor een preventieprogramma
+
* Je leert patiënten met een verhoogd risico opsporen en selecteren voor een preventieprogramma.
* HIS-gebruiken om patiënten te selecteren met een verhoogd risicoprofiel
+
* Je leert HIS te gebruiken om patiënten met een verhoogd risicoprofiel te selecteren
 
+
* Je doet ervaring op met [[Leefstijlverandering bespreekbaar maken|motiverende gespreksvoering]]
* Ervaring opdoen met [[Leefstijlverandering bespreekbaar maken|motiverende gespreksvoering]]
+
<br />
 
 
=== Gebruiksaanwijzing ===
 
 
 
==== Achtergrond ====
 
Een belangrijke taak die huisartsen gezamenlijke en wijkgericht zullen moeten gaan oppakken in samenwerking met andere betrokken partijen zoals lokale overheden, zorgverzekeraars, publieke gezondheidszorg, scholen, etc. De huisarts heeft hierin een verbindende rol om vanuit de kennis van zijn/haar praktijkpopulatie patiënten gericht te verwijzen en/of te motiveren voor speciale preventieprogramma’s en eventueel screeningsprogramma’s uit te (laten) voeren als daarvan de meerwaarde is aangetoond. 
 
  
 +
=== Onderwijsactiviteiten ===
 +
<div class="accordion" id="accordion">
 +
<accordion parent="accordion" heading="Achtergrond" class="show">
 
==== Preventie in de Buurt ====
 
==== Preventie in de Buurt ====
[https://www.nhg.org/preventieindebuurt Preventie in de Buurt] (2014-2018) van ([https://www.rivm.nl/ RIVM]) Centrum Gezond Leven ([https://www.loketgezondleven.nl/ CGL]) en het Nederlands Huisartsen Genootschap ([https://www.nhg.org/ NHG]) en partners voor de samenwerking aan preventie in de wijk met en vanuit de huisartsenpraktijk. De focus ligt op het ondersteunen van professionals uit de publieke gezondheid en de huisartsenpraktijk bij hun rol in de samenwerking met collega’s uit andere domeinen. Dit sluit aan bij de [https://www.nhg.org/toekomstvisie Toekomstvisie Huisartsenzorg 2022] waarin wijkgerichte samenwerking aan preventie nadrukkelijk aandacht krijgt. Daarnaast zijn er op de [https://toekomsthuisartsenzorg.nl/ Woudschotenconferentie] in januari 2019 herijkte kernwaarden en kerntaken huisartsenzorg gepresenteerd.  
+
[https://www.nhg.org/preventieindebuurt Preventie in de Buurt] van [https://www.loketgezondleven.nl/ RIVM Centrum Gezond Leven (CGL)] en het [https://www.nhg.org/ Nederlands Huisartsen Genootschap] en partners voor samenwerken aan preventie in de wijk met en vanuit de huisartsenpraktijk. De focus ligt op het ondersteunen van professionals uit de publieke gezondheid en de huisartsenpraktijk bij hun rol in de samenwerking met collega’s uit andere domeinen. Dit sluit aan bij de [https://www.nhg.org/toekomstvisie Toekomstvisie Huisartsenzorg 2022] waarin wijkgerichte samenwerking aan preventie nadrukkelijk aandacht krijgt. Daarnaast zijn er op de [https://toekomsthuisartsenzorg.nl/ Woudschotenconferentie] in januari 2019 herijkte kernwaarden en kerntaken huisartsenzorg gepresenteerd.  
  
Wat is de populatie van je praktijk? Veel jongeren? Denk dan ook aan [https://assets.trimbos.nl/docs/8e6ef71f-d74e-4696-a67b-98ef82fb2235.pdf preventie voor deze leeftijdsgroep] en de verleidingen van deze jongeren. Ondanks een daling de afgelopen jaren toch een aandachtspunt. 
+
Wat is de populatie van je praktijk? Veel jongeren? Denk dan ook aan [https://assets.trimbos.nl/docs/8e6ef71f-d74e-4696-a67b-98ef82fb2235.pdf preventie voor deze leeftijdsgroep] en de verleidingen voor deze jongeren. Ondanks een daling de afgelopen jaren toch een aandachtspunt. 
* Tussen 2011 en 2015 is het percentage scholieren van 12 tot en met 16 jaar dat ooit alcohol of tabak heeft gebruikt fors gedaald. In 2015 daalde het aantal scholieren dat ervaring heeft met roken van 33% naar 23% en halveerde het percentage dagelijks rokers van 6% naar 3%. Het gebruik van alcohol onder jongeren in de afgelopen maand daalde van 38% in 2011 naar 26% in 2015. Voor het eerst is er ook bij 16-jarigen sprake van minder alcoholgebruik, dronkenschap en binge drinken. 
+
* Tussen 2011 en 2015 is het percentage scholieren van 12 t/m 16 jaar dat ooit alcohol of tabak heeft gebruikt fors gedaald. In 2015 daalde het aantal scholieren dat ervaring heeft met roken van 33% naar 23% en halveerde het percentage dagelijks rokers van 6% naar 3%. Het gebruik van alcohol onder jongeren in de afgelopen maand daalde van 38% in 2011 naar 26% in 2015. Voor het eerst is er ook bij 16-jarigen sprake van minder alcoholgebruik, dronkenschap en binge drinken. 
  
 
==== Stoppen met roken ====
 
==== Stoppen met roken ====
In de huisartsenpraktijk is belangrijke gezondheidswinst te behalen door rokers aan te sporen te stoppen met roken.
+
In de huisartsenpraktijk is belangrijke gezondheidswinst te behalen door rokers aan te sporen te stoppen met roken: [https://richtlijnen.nhg.org/behandelrichtlijnen/stoppen-met-roken NHG-behandelrichtlijn stoppen met roken]<br />
* [https://www.nhg.org/themas/publicaties/nhg-behandelrichtlijn-stoppen-met-roken https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-stoppen-met-roken]
+
Voor ondersteuning van patiënten die willen stoppen met roken zie ook [https://www.thuisarts.nl/stoppen-met-roken/ik-wil-nu-stoppen-met-roken thuisarts.nl; Ik wil nu stoppen met roken].
Voor ondersteuning van patiënten die willen stoppen met roken zie ook [https://www.thuisarts.nl/stoppen-met-roken/ik-wil-nu-stoppen-met-roken thuisarts.nl]
 
  
 
==== Hart- en vaatziekten ====
 
==== Hart- en vaatziekten ====
Selectie patiëntengroepen in het HIS. Er zijn meerdere methoden om de patiëntengroep te selecteren. Welke geschikt is hangt af van je situatie en op welke wijze het HIS wordt gebruikt. Klik [https://www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/cvrm_protoc_bijlagen_web_01.pdf hier] voor meer informatie over welke groepen patiënten je kan selecteren en hoe
+
Selectie patiëntengroepen in het HIS. Er zijn meerdere methoden om de patiëntengroep te selecteren. Welke geschikt is hangt af van je situatie en op welke wijze het HIS wordt gebruikt. Klik [https://www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/cvrm_protoc_bijlagen_web_01.pdf hier] voor meer informatie over welke groepen patiënten je kan selecteren en hoe.
 
 
Hierbij [https://www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/b03voorbeeldbrief_informatie_cvrm-spreekuur_feb13.pdf een voorbeeldbrief] om te versturen naar patiëntenvoor het CVRM-spreekuur
 
  
Laat mensen zelf hun gezondheid screenen: https://www.persoonlijkegezondheidscheck.nl/
+
De NHG heeft [https://www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/b03voorbeeldbrief_informatie_cvrm-spreekuur_feb13.pdf een voorbeeldbrief] opgesteld om te versturen naar patiënten voor het CVRM-spreekuur.
  
=== Onderwijsactiviteiten ===
+
Laat patiënten zelf hun gezondheid screenen: [https://www.persoonlijkegezondheidscheck.nl/ Persoonlijke gezondheidscheck].
* Selecteer een groep patiënten voor een preventie-programma (eventueel in overleg met je opleider en/of POH-S) via een ICPC-code of via meet-waarden:
+
</accordion>
 +
</div>
 +
* Selecteer met een ICPC-code of meetwaarden een groep patiënten voor een preventieprogramma (eventueel in overleg met je opleider en/of POH-S):
 
** ICPC-code (K85 verhoogde bloeddruk, P17 tabaksmisbruik, A29.01 Hart- en vaatziekten in familie-anamnese T82 Adipositas T83 Overgewicht  U98.01 Proteïnurie U99.01 Nierfunctiestoornis/nierinsuffi ciëntie W81 Zwangerschapstoxicose/(pre)-eclampsie W84.02 Zwangerschapsdiabetes).
 
** ICPC-code (K85 verhoogde bloeddruk, P17 tabaksmisbruik, A29.01 Hart- en vaatziekten in familie-anamnese T82 Adipositas T83 Overgewicht  U98.01 Proteïnurie U99.01 Nierfunctiestoornis/nierinsuffi ciëntie W81 Zwangerschapstoxicose/(pre)-eclampsie W84.02 Zwangerschapsdiabetes).
 
** Meetwaarden:
 
** Meetwaarden:
Regel 79: Regel 79:
 
*** eGFR < 45 ml/min/1,73 m2 én leeftijd ≥ 65 jaar
 
*** eGFR < 45 ml/min/1,73 m2 én leeftijd ≥ 65 jaar
 
*** (Micro)albuminurie (comorbiditeit) 
 
*** (Micro)albuminurie (comorbiditeit) 
* Nodig de patiënten uit voor het spreekuur (check de voorbeeldbrief)
+
* Nodig de patiënten uit voor het spreekuur (zie de voorbeeldbrief in de uitklapper Achtergrond).
* Neem de vragenlijst door en laat patiënten bloedprikken
+
* Neem de vragenlijst door en laat patiënten bloedprikken.
* Tweede consult bespreken risico, begeleiding en behandeling
+
* Tweede consult: bespreken risico, begeleiding en behandeling.
 +
 
 +
* Bespreek met je opleider of POH-S wat jouw leerpunten zijn
 +
** om patiënten te selecteren en uit te nodigen;
 +
** om risico te bespreken met patiënten;
 +
** op patiënten begeleiden en behandelen.
  
* Bespreek met je opleider of POH-S:
+
==== Bronnen ====
** Wat jouw leerpunten zijn om patiënten te selecteren en uit te nodigen
+
* [https://www.loketgezondleven.nl/ RIVM]
** Wat jouw leerpunten zijn om risico te bespreken met patiënten
+
* [https://www.nhg.org/ NHG]
** Wat jouw leerpunten zijn op patiënten te begeleiden en te behandelen
+
* [https://www.trimbos.nl/ Trimbos-instituut]
 +
* [https://www.thuisarts.nl Thuisarts.nl]
  
 
{{Footer - Leerlijn preventie}}
 
{{Footer - Leerlijn preventie}}

Huidige versie van 11 mei 2022 om 12:39


Leerlijn preventie
Auteur

Annemarie Schalkwijk
Louise Nooteboom
Erik Fokke

Stage

CZ stage
GGZ stage
2e Huisartsstage

KBA

4. Opsporen en selecteren

Competentie

Medisch handelen
Samenwerken
Organiseren
Kennis en wetenschap

Toepassing

Leergesprek
Praktijkleren
Themaonderwijs
Zelfstudie

Relevantie

Preventie is een belangrijke taak die huisartsen in samenwerking met andere betrokken partijen gezamenlijk en wijkgericht moeten oppakken.
Andere betrokken partijen zijn bijvoorbeeld lokale overheden, zorgverzekeraars, publieke gezondheidszorg, scholen.

De huisarts heeft in deze samenwerking een verbindende rol om vanuit de kennis van de praktijkpopulatie patiënten gericht te verwijzen en/of te motiveren voor speciale preventieprogramma’s en eventueel screeningsprogramma’s uit te (laten) voeren als daarvan de meerwaarde is aangetoond. 

Doelen

  • Je leert patiënten met een verhoogd risico opsporen en selecteren voor een preventieprogramma.
  • Je leert HIS te gebruiken om patiënten met een verhoogd risicoprofiel te selecteren
  • Je doet ervaring op met motiverende gespreksvoering


Onderwijsactiviteiten

Preventie in de Buurt

Preventie in de Buurt van RIVM Centrum Gezond Leven (CGL) en het Nederlands Huisartsen Genootschap en partners voor samenwerken aan preventie in de wijk met en vanuit de huisartsenpraktijk. De focus ligt op het ondersteunen van professionals uit de publieke gezondheid en de huisartsenpraktijk bij hun rol in de samenwerking met collega’s uit andere domeinen. Dit sluit aan bij de Toekomstvisie Huisartsenzorg 2022 waarin wijkgerichte samenwerking aan preventie nadrukkelijk aandacht krijgt. Daarnaast zijn er op de Woudschotenconferentie in januari 2019 herijkte kernwaarden en kerntaken huisartsenzorg gepresenteerd.

Wat is de populatie van je praktijk? Veel jongeren? Denk dan ook aan preventie voor deze leeftijdsgroep en de verleidingen voor deze jongeren. Ondanks een daling de afgelopen jaren toch een aandachtspunt. 

  • Tussen 2011 en 2015 is het percentage scholieren van 12 t/m 16 jaar dat ooit alcohol of tabak heeft gebruikt fors gedaald. In 2015 daalde het aantal scholieren dat ervaring heeft met roken van 33% naar 23% en halveerde het percentage dagelijks rokers van 6% naar 3%. Het gebruik van alcohol onder jongeren in de afgelopen maand daalde van 38% in 2011 naar 26% in 2015. Voor het eerst is er ook bij 16-jarigen sprake van minder alcoholgebruik, dronkenschap en binge drinken. 

Stoppen met roken

In de huisartsenpraktijk is belangrijke gezondheidswinst te behalen door rokers aan te sporen te stoppen met roken: NHG-behandelrichtlijn stoppen met roken
Voor ondersteuning van patiënten die willen stoppen met roken zie ook thuisarts.nl; Ik wil nu stoppen met roken.

Hart- en vaatziekten

Selectie patiëntengroepen in het HIS. Er zijn meerdere methoden om de patiëntengroep te selecteren. Welke geschikt is hangt af van je situatie en op welke wijze het HIS wordt gebruikt. Klik hier voor meer informatie over welke groepen patiënten je kan selecteren en hoe.

De NHG heeft een voorbeeldbrief opgesteld om te versturen naar patiënten voor het CVRM-spreekuur.

Laat patiënten zelf hun gezondheid screenen: Persoonlijke gezondheidscheck.

  • Selecteer met een ICPC-code of meetwaarden een groep patiënten voor een preventieprogramma (eventueel in overleg met je opleider en/of POH-S):
    • ICPC-code (K85 verhoogde bloeddruk, P17 tabaksmisbruik, A29.01 Hart- en vaatziekten in familie-anamnese T82 Adipositas T83 Overgewicht  U98.01 Proteïnurie U99.01 Nierfunctiestoornis/nierinsuffi ciëntie W81 Zwangerschapstoxicose/(pre)-eclampsie W84.02 Zwangerschapsdiabetes).
    • Meetwaarden:
      • Systolische bloeddruk > 140 mmHg 
      • Totaalcholesterol > 6,5 mmol/l
      • Roken = ja en leeftijd > 50 jaar
      • BMI ≥ 30
      • BMI ≥ 25 - < 30
      • eGFR < 60 ml/min/1,73 m2 én leeftijd < 65 jaar
      • eGFR < 45 ml/min/1,73 m2 én leeftijd ≥ 65 jaar
      • (Micro)albuminurie (comorbiditeit) 
  • Nodig de patiënten uit voor het spreekuur (zie de voorbeeldbrief in de uitklapper Achtergrond).
  • Neem de vragenlijst door en laat patiënten bloedprikken.
  • Tweede consult: bespreken risico, begeleiding en behandeling.
  • Bespreek met je opleider of POH-S wat jouw leerpunten zijn
    • om patiënten te selecteren en uit te nodigen;
    • om risico te bespreken met patiënten;
    • op patiënten begeleiden en behandelen.

Bronnen

De bouwstenen in de leerlijn preventie

De leerlijnen

Categorie: De 10 huisartsgeneeskundige thema's
Kort Spoed Chron Ouderen Kind Psych ALK Pall Preventie Praktijk
Korte episode zorg
Spoedeisende zorg
Chronische zorg
Complexe ouderenzorg
Zorg voor het kind
Psychische klachten
ALK
Palliatieve zorg
Preventie
Praktijkmanagement
Categorie: Competentiegebieden
Medisch handelen Communicatie Maatsch. handelen Wetenschap Professionaliteit
Medisch handelen
Communicatie
Maatschappelijk handelen
Wetenschap
Professionaliteit
Categorie: Overige aandachtsgebieden
Diversiteit Seksualiteit Innovatie
Diversiteit
Seksualiteit
Innovatie