Quizzen kleine kwalen

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken


Leerlijn korte episode zorg
Auteur

Yeun Ying Wong
Erik Fokke

Stage

1e Huisartsstage

KBA

2. Consult-basis

Competentie

Medisch handelen
Professionaliteit

Toepassing

Onderwijsprogramma
Zelfstudie

Trefwoord

Volgt

Relevantie

Op het spreekuur ziet de huisarts een breed scala aan klachten. Chronische aandoeningen en spoedeisende problematiek wisselen elkaar af met een keur aan kleine kwalen. Kleine kwalen komen veel voor, zijn relatief onschuldig en gaan doorgaans vanzelf over en binnen afzienbare tijd. Meestal is het geven van  advies of geruststelling door de huisarts voldoende, al dan niet aangevuld met huis-tuin-en-keuken middelen, of zelfzorgproducten. Het werkt efficiënt als je over kleine kwalen veel parate kennis hebt. Kennis over kleine kwalen is vooral bij aanvang van de opleiding beperkt  en er is onder aios veel behoefte aan adequate informatie. Onderstaande literatuurbronnen zijn hiervoor zeer geschikt. Het gaat om boeken die zoveel mogelijk wetenschappelijk onderbouwde kennis bieden.  

De ervaring leert dat de kennis over een kleine kwaal sneller beklijfd als je die een aantal keer  in de praktijk hebt gezien. Kennis maken met kleine kwalen kan ook in de vorm van een quiz. Deze bouwsteen biedt hiervoor een tweetal quizzen, te vinden via de onderstaande links en een aantal jaar geleden gemaakt door docenten van het HOVUmc.

Doel

Beide quizzen kunnen gebruikt worden als toets op je parate kennis. Maar ze kunnen ook een  aanleiding zijn voor gerichte zelfstudie over kleine kwalen.    

Onderwijsactiviteit

Beide quizzen zijn oorspronkelijk bedoeld voor een uurtje plenaire toetsing op een TKD. De petje-op-petje-af quiz, oorspronkelijk gemaakt voor een groepsactiviteit, kan ook prima gebruikt worden voor zelfstudie.

Gebruiksaanwijzing 

  • De quizzen spreken voor zich.
  • Houd de boeken tijdens het spreekuur binnen handbereik en zoek de informatie op over de kleine kwaal die je niet (goed) kent, wanneer je deze op het spreekuur tegenkomt; een casus in levende lijve blijft leerzamer dan een papieren quiz! 

Oproep: we werken momenteel aan het vernieuwen van beide quizzen. Bijdragen van de aios worden zeer op prijs gesteld. Dus, heb je een nieuwe kleine kwaal, of meerdere die een vermelding waard zijn op de wiki leerlijnen, ge-updated , of meer uitgebreid, mail die dan aan ons (@adres). Alvast dank daarvoor! Vermeldt ook de literatuurbron (editie boek bijv.). Met enige regelmaat verwerken en/of vernieuwen we de quizvragen kleine kwalen

Literatuurbronnen

  • Powerpoint-presentatie Kleine Kwalen (2014) door Margreeth Ooijevaar, huisarts en docent VUmc Twente. De nummering van de pagina's, waarop de antwoorden van deze quiz te vinden zijn, is gebaseerd op de 6e druk van het boek Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk (2014); omdat de inhoud van de 7e druk (2016) ongewijzigd is gebleven ten op zicht van de 6e druk, kan deze meest recente druk ook gebruikt worden bij deze quiz.
  • ‎Quiz Kleine Kwalen - Antwoordsleutel: Petje-op-petje-af quiz (2014). De nummering van de pagina's, waarop de antwoorden van deze quiz te vinden zijn, is gebaseerd op de 5e druk van het boek Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk (2010). We zijn bezig met het updaten van de quiz.
  • Eekhof J., et al. Kleine kwalen voor in de huisartsenpraktijk, BSL 7e druk 2016 (ISBN: 9789036813853)
  • Eekhof J., et al. Kleine kwalen bij kinderen, BSL 4e druk 2016 (ISBN 9789036816953)
  • Eekhof J., et al. Kleine kwalen en alledaagse klachten bij ouderen, BSL 1e druk 2015 (ISBN: 9789036810814)

Notabene: De uitgever van deze bovenstaande boeken biedt zelf ook online toetsvragen aan, één vraag per hoofdstuk, via www.studiecloud.nl. In je nieuw aangeschafte boek vind je een persoonlijke code om in te kunnen loggen op de site (op de omslag staat in dit geval het logo ‘Studiecloud’). Het doel van deze vragen is ook het testen van parate kennis. Deze mogelijkheid van zelftoetsing is aanwezig voor de uitgaven Kleine kwalen bij kinderen en Kleine kwalen en alledaagse klachten bij ouderen.

  • Met de NHG-behandelrichtlijnen geeft de NHG-website ook voor diverse kleine en alledaagse - en minder alledaagse - aandoeningen heldere evidence-based adviezen en aanbevelingen.

De bouwstenen in de leerlijn korte episode zorg


De leerlijnen

Kort Spoed Chron Ouderen Kind Psych SOLK Pall Preventie Praktijk


Medisch handelen Communicatie Maatsch. handelen Wetenschap Professionaliteit Diversiteit
Korte episode zorg
Spoedeisende zorg
Chronische zorg
Complexe ouderenzorg
Zorg voor het kind
Psychische klachten
SOLK
Palliatieve zorg
Preventie
Praktijkmanagement


Medisch handelen
Communicatie
Maatschappelijk handelen
Wetenschap
Professionaliteit
Diversiteit