Regelzaken vóór, tijdens en bij afronding van de huisartsopleiding: verschil tussen versies

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken
k (zin toegevoegd ter verduidelijking bij MijnRGS)
Regel 54: Regel 54:
 
  </accordion>
 
  </accordion>
 
<accordion parent="accordion" heading="MijnRGS">
 
<accordion parent="accordion" heading="MijnRGS">
Voor aanvang van de opleiding schrijft elke aios zich in bij het opleidingsregister via [https://www.knmg.nl/opleiding-herregistratie-carriere/mijnrgs/wat-is-mijnrgs.htm MijnRGS]. Je hebt hiervoor DigiD nodig. Zonder deze registratie wordt de arbeidsovereenkomst met de SBOH niet geëffectueerd en kun je '''niet met de opleiding starten'''. Wacht hiermee niet tot het laatste moment. Het opleidingsinstituut geeft de basisgegevens van alle geplaatste aios door, maar de verantwoordelijkheid voor de definitieve inschrijving ligt bij de aios. De registratiekosten vergoedt de SBOH rechtstreeks aan de RGS; je hoeft dit zelf niet voor te schieten.
+
Voor aanvang van de opleiding schrijft elke aios zich in bij het opleidingsregister via [https://www.knmg.nl/opleiding-herregistratie-carriere/mijnrgs/wat-is-mijnrgs.htm MijnRGS]. Je hebt hiervoor DigiD nodig. Zonder deze registratie wordt de arbeidsovereenkomst met de SBOH niet geëffectueerd en kun je '''niet met de opleiding starten'''. Wacht hiermee niet tot het laatste moment. Het opleidingsinstituut geeft de basisgegevens van alle geplaatste aios door, maar de verantwoordelijkheid voor de definitieve inschrijving ligt bij de aios. Je hoeft niet de gegevens van jouw opleider in te vullen, alleen het instituut en de 'instituutsopleider', het hoofd van de opleiding.
 +
De registratiekosten vergoedt de SBOH rechtstreeks aan de RGS; je hoeft dit zelf niet voor te schieten.
 
Op de pagina MijnRGS staat alle benodigde informatie, inclusief veelgestelde vragen, handleidingen en de contactgegevens van de helpdesk.
 
Op de pagina MijnRGS staat alle benodigde informatie, inclusief veelgestelde vragen, handleidingen en de contactgegevens van de helpdesk.
 
  </accordion>
 
  </accordion>

Versie van 25 jan 2021 om 09:31


Praktisch

Hoofd
Nettie Blankenstein

Adjunct hoofd
Harry Schleypen


Inleiding

Voor, tijdens en bij afronding van de huisartsopleiding moet je een aantal zaken regelen en in de gaten houden.

Je hebt te maken met verschillende instanties, zoals de SBOH en de RGS, die alle een andere rol hebben bij (de uitvoering van) jouw opleiding. Deze instanties moeten op de hoogte zijn van jouw situatie, vanaf toelating tot de opleiding tot het moment dat je je registreert als huisarts.

Het opleidingsinstituut zorgt ervoor dat bij de SBOH en de RGS bekend is dat je toegelaten bent tot de opleiding, voor de rest heb je zelf een grote rol in het aanvullen en bijhouden van deze informatie.

Op deze pagina staat informatie met betrekking tot al deze regelzaken, inclusief verwijzingen naar andere Wiki-pagina’s of externe websites van genoemde instanties.

Voor aanvang van de opleiding

Hieronder worden de zaken genoemd die geregeld moeten worden voordat je met de opleiding kunt starten.

Neem deze goed door, want je hebt hierin zelf ook een belangrijke rol.

De [SBOH] is de werkgever van alle aios van de huisartsopleiding*, ouderengeneeskunde, arts voor verstandelijk gehandicapten en arts maatschappij en gezondheid. Alles wat te maken heeft met arbeidsvoorwaarden, ARBO-zaken, declaraties en wat je verder van een werkgever mag verwachten gaat via de SBOH. Jouw gegevens worden door ons doorgegeven, waarna je enige tijd voor aanvang van de opleiding van de SBOH jouw indiensttredingspakket ontvangt.

*uitzondering: militair artsen die tijdens de opleiding in dienst blijven van Defensie.

Om met de opleiding te kunnen starten heb je een geldige BIG-registratie nodig. Jouw BIG-nummer wordt automatisch aan het opleidingsinstituut doorgegeven als je dit hebt ingevuld op het sollicitatieformulier van Huisartsopleiding Nederland. Had je ten tijde van jouw sollicitatie nog geen BIG-nummer, dan geef je dit uiterlijk een maand voor de start van de opleiding door aan de SBOH én het opleidingsinstituut.

Voor aanvang van de opleiding schrijft elke aios zich in bij het opleidingsregister via MijnRGS. Je hebt hiervoor DigiD nodig. Zonder deze registratie wordt de arbeidsovereenkomst met de SBOH niet geëffectueerd en kun je niet met de opleiding starten. Wacht hiermee niet tot het laatste moment. Het opleidingsinstituut geeft de basisgegevens van alle geplaatste aios door, maar de verantwoordelijkheid voor de definitieve inschrijving ligt bij de aios. Je hoeft niet de gegevens van jouw opleider in te vullen, alleen het instituut en de 'instituutsopleider', het hoofd van de opleiding. De registratiekosten vergoedt de SBOH rechtstreeks aan de RGS; je hoeft dit zelf niet voor te schieten. Op de pagina MijnRGS staat alle benodigde informatie, inclusief veelgestelde vragen, handleidingen en de contactgegevens van de helpdesk.

Het Unieke Zorgverlener Identificatienummer (UZI) wordt gebruikt om bij het zorgproces betrokken personen te identificeren. De UZI-pas is verplicht bij steeds meer zorginstellingen, waaronder de meeste huisartsposten. De pas moet je zelf aanvragen. Doe dat op tijd, want het kan een aantal weken duren voordat de pas binnen is. Heb je al een UZI-pas, controleer dan of deze de juiste machtigingen voor jouw nieuw rol heeft. Lees hier welke pas je nodig hebt en hoe je deze aanvraagt. Je kunt de kosten bij de SBOH declareren. Let op: je kunt voor de opleiding gemaakte kosten alleen declareren als ze niet langer dan twee maanden voor de startdatum gemaakt zijn.

Een geldig rijbewijs is een voorwaarde om te mogen starten met de huisartsopleiding. Uiterlijk 12 weken voor aanvang van jouw opleiding moet je het rijbewijs hebben. Had je deze ten tijde van de sollicitatie nog niet? Laat ons dan z.s.m. weten of je het inmiddels behaald hebt. Zie ook: 'Solliciteren: vragen vooraf'.

In eerste instantie krijg je van de SBOH een arbeidsovereenkomst voor 38 uur per week. Je kunt (delen van) de opleiding parttime doen. De Klinische Stage is fulltime. Zie voor de voorwaarden de Wiki-pagina Parttime. Je overlegt de wens om parttime te werken altijd eerst met jouw opleider (voor aanvang van de opleiding bespreek je dit tijdens de koppelgesprekken).

Om de huisartsopleiding bij ons te kunnen volgen, word je aangemeld bij Amsterdam UMC, locatie VUmc. Zij maken een account voor je aan en je ontvangt een mailadres dat vanaf dat moment gebruikt wordt voor informatie vanuit de opleiding naar jou en andersom. Tevens wordt dat mailadres gebruikt om accounts aan te maken bij de ICT-systemen die je nodig hebt tijdens de opleiding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bijhouden van jouw eigen resultaten in een ePortfolio en het uploaden van opgenomen consulten op een beveiligd videoplatform. Zie voor uitleg van al deze systemen de pagina ICT Systemen.

Ruim voor de start van elke stage is er een koppelingsprocedure om ervoor te zorgen dat alle aios op tijd een stageplek hebben.

Als je relevante voorervaring hebt, heb je mogelijk recht op vrijstelling voor een deel van de opleiding. In de eerste weken na de start van de opleiding krijg je hierover uitgebreide informatie en daaropvolgend dien je jouw verzoek in, uiterlijk aan het eind van de twee opleidingsmaand. Lees ter voorbereiding alvast het Vrijstellingsreglement.

 

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding wordt er door ons e.e.a. van jou verwacht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toetsing en beoordeling en jouw aanwezigheid. Tevens kan jouw situatie veranderen. Misschien verhuis je een keer, of wil je meer of minder gaan werken. Ook kunnen er situaties ontstaan die ingrijpender zijn voor jou en daarmee ook voor jouw opleiding, zoals (langdurige) ziekte, een zwangerschapsverlof of andere soorten van onderbreking. Wat er ook verandert, het opleidingsinstituut en meestal ook de SBOH moeten op de hoogte gesteld worden.

Als je tijdens de opleiding vragen hebt, kan het lastig zijn te weten bij wie je moet zijn. Deze lijst (link volgt) kan daarbij helpen.

Elke ziekmelding, hoe kort ook, geef je door via de ziekteverzuimmelder van de SBOH. Zodra je weer beter bent meld je je weer hersteld. Zie voor meer uitleg en begeleiding ook de pagina ziekte en re-integratie.

Een nieuw adres of telefoonnummer mail je naar de assistent teamleider van jouw stage. Zij past dit in onze administratie aan. Vergeet niet ook je nieuwe adres aan de SBOH door te geven.

Wil je meer of minder gaan werken? Overleg dit altijd eerst met jouw opleider. Op de pagina Parttime staat beschreven wat er wel en niet kan en hoe je de aanvraag indient. In het kort: de klinische stage is fulltime (alleen op zeer beperkte schaal parttime mogelijk) en de 1e ha-stage, CZ- en GGZ-stage duren respectievelijk 12 en 2x 3 maanden. De opleidingstijd die je overhoudt wordt ingehaald in de 2e ha-stage die daardoor langer duurt dan 12 maanden.

Gedurende de opleiding word je op vastgestelde momenten beoordeeld door jouw docenten en opleiders. Deze beoordelingen worden in het e-portfolio Scorion ingevuld en bijgehouden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij jou als aios. Jij nodigt op tijd de desbetreffende beoordelaars uit om de documenten in te vullen. Lees verder over toetsing en beoordeling, jouw verplichtingen en het portfolio.

In principe volg je de opleiding onafgebroken, volgens de richtlijnen van de RGS. Er zijn echter uitzonderingen, zoals de verschillende soorten verlof (niet de reguliere vakantiedagen). Lees op de pagina Onderbreking en Verlof alles over wat er mogelijk is en hoe je het aanpakt.

Vakantiedagen hou je zelf bij. Je overlegt uiteraard wél met jouw opleidingsplek en docenten. In de CAO is vastgelegd hoeveel vakantie je kunt opnemen. Voor de opleiding zijn er extra regels: zo mag je je je vakantiedagen niet opsparen. In een externe stage van 3 maanden neem je verplicht 1,5 week op. Lees er hier meer over.

 

Afronding van de opleiding

Uiterlijk drieënhalve maand voor de einddatum van jouw opleiding moet jouw portfolio op orde zijn: alle benodigde stukken staan dan op ‘gesloten’. Zie ook Verplichtingen 2e Huisartsstage. Circa drie maanden voor het einde van jouw opleiding, als het portfolio compleet is, mailt de assistent teamleider van de 2e huisartsstage je jouw opleidingsoverzicht ter controle en krijg je informatie over de certificaatuitreiking. Na jouw akkoord sturen wij het opleidingsschema naar de RGS, waarna jij je via MijnRGS kunt registreren als huisarts. Zodra registratie mogelijk is, stuurt de RGS je een e-mail. Verdere informatie over de aanvraag tot registratie staat op hun website.

Veertien dagen voor de einddatum van jouw opleiding sturen we je de verklaring van voltooiing; deze is uitsluitend voor jouw eigen administratie. Let op: deze verklaring wordt per post verzonden. Geef bij verhuizing altijd jouw nieuwe adres aan ons door.