Supervisie: verschil tussen versies

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Sylvia Vlak heeft pagina Supervisie 1e Huisartsstage hernoemd naar Supervisie: Supervisie is alleen nog in de 1e huisartsstage)
(Aangepaste formulier ge-upload)
Regel 74: Regel 74:
  
 
=== Formulieren ===
 
=== Formulieren ===
* [https://www.hovumc.nl/doc/Supervisie_-_Tussenbeoordeling.docx Supervisie - Tussenbeoordeling]
+
* [[:Media:Supervisie - Tussenbeoordeling.docx|Supervisie - Tussenbeoordeling]]
* [https://www.hovumc.nl/doc/Supervisie_-_Eindbeoordeling.docx Supervisie - Eindbeoordeling]
+
* [[:Media:Supervisie - Eindbeoordeling.docx|Supervisie - Eindbeoordeling]]
* [https://www.hovumc.nl/doc/Supervisie_-_Melding_onderbreking.docx Supervisie - Melding onderbreking]
+
* [[:Media:Supervisie - Melding onderbreking.docx|Supervisie - Melding onderbreking]]
* [https://www.hovumc.nl/doc/Supervisie_-_Evaluatie_supervisor.docx Supervisie - Evaluatie supervisor]
+
* [[:Media:Supervisie - Evaluatie supervisor.docx|Supervisie - Evaluatie supervisor]]

Versie van 17 feb 2021 om 15:36


1e Huisartsstage

Supervisiecoördinator
Helle Poulsen

Teamleider
Jeroen Woertman

Assistent teamleider
Sylvia Vlak

1e Huisartsstage

Het (kunnen) reflecteren op praktijkervaringen en van daaruit komen tot gerichte leeractiviteiten en aanpassing van het gedrag is essentieel voor de beroepsmatige ontwikkeling als aios en huisarts. In het onderwijs is daarom ook in 1e Huisartsstage ruimte gereserveerd voor supervisie waarin er gewerkt wordt aan verdieping ten aanzien van persoonlijke thema's in het werk.

In groepjes van 3 worden aios gedurende 10 zittingen door een supervisor begeleid. Dit onderwijs speelt zich dus buiten de fase-groep af.

Supervisienota

De supervisienota wordt momenteel herzien door de supervisiecoordinator. Een pdf versie van de supervisienota is beschikbaar:

Supervisiegroep

  • De supervisie is in het groepsrooster op terugkomdagen gepland van 15.00 tot 17.00 uur.
  • Check met de mede-aios van je groepje de data van de eerste twee bijeenkomsten, daarna neemt één aios van het groepje contact op met de supervisor.
  • Formuleer vóór de eerste bijeenkomst je leerdoelen/-thema’s.
  • De tussen- en eindbeoordeling van de supervisie upload je met een duidelijke naam in jouw E-portfolio (in mijn mappen - uitslagen en verklaringen).
  • Als je de supervisiecyclus van 10 bijeenkomsten niet in één keer kunt afronden, bijvoorbeeld door ziekte of zwangerschapsverlof, dan geef je dat middels het ‘formulier voortijdige beëindiging supervisie’ door aan Sylvia Vlak. Je zult dan zodra je terug bent in een nieuwe groep worden ingedeeld.

Wijzigingen doorgeven

Mocht het door omstandigheden een keer voorkomen dat jullie op een ander moment en/of een andere locatie afspreken, geef dit dan tijdig door aan de zalenplanner Nelleke de Kuiper. Zij kan dan de vrijgekomen ruimte voor iets anders gebruiken en zo nodig op een ander moment een ruimte voor de jullie reserveren.

Spelregels

  • De supervisie is ingeroosterd op de terugkomdag van 15-17 uur en bestaat uit 10 bijeenkomsten van 2 uur.
  • Je maakt deel uit van een drie- of tweetal aios uit jouw terugkomdaggroep. Samen vormen jullie een supervisiegroepje.
  • De supervisie wordt begeleid door een huisarts of gedragswetenschapper die een opleiding tot supervisor heeft gevolgd.
  • Je bedenkt zelf aan welke vragen je wilt werken. De supervisor begeleidt het proces en stelt jou in staat om steeds beter op jouw eigen handelen te kunnen reflecteren en zo nodig bij te kunnen sturen.
  • In de loop van de supervisie breng je 2-3 keer een casus in die verband houdt met jouw leervragen. In de tijd tussen de bijeenkomsten in werk je gericht aan jouw leervragen en doe je nieuwe ervaringen op.
  • Na elke bijeenkomst schrijf je een reflectieverslag. Hierin schrijf je jouw beleving van de supervisiebijeenkomst. Dit verslag stuur je voorafgaand aan de eerstvolgende bijeenkomst naar supervisor de andere aios van het groepje. Jullie lezen deze verslagen ter voorbereiding.
  • Klikevaluatie: na-2-3 bijeenkomsten is er een moment om aan te geven of de aios en supervisor vinden dat ze tot een vruchtbare samenwerking kunnen komen. Is “de klik” positief dan gaat het groepje in de bestaande samenstelling verder. Is “de klik” negatief dan zoekt men contact met de supervisiecoördinator. Deze bepaalt samen met de betrokkenen of het mogelijk is om toch samen verder te gaan of dat er een nieuwe supervisor moet worden toegewezen aan jullie groepje.
  • Tussenbeoordeling: De supervisor beoordeelt hoe jouw reflectieve vermogen zich ontwikkelt. Deze criteria zijn te vinden in bijlage “supervisie tussenbeoordeling”.
  • Eindbeoordeling: De supervisor beoordeelt of jouw leerproces voldoet aan de criteria. Deze criteria zijn te vinden in bijlage “supervisie eindbeoordeling”.
  • Er geldt een volledige aanwezigheidsverplichting. Mocht een aios, na de eerste twee tot drie keer, onverhoopt een keer niet aanwezig kunnen zijn en blijkt het ondoenlijk te zijn om de datum van de betreffende bijeenkomst te verzetten, dan worden er afspraken gemaakt voor een vervangende opdracht.
  • De supervisie is vertrouwelijk. Om ervoor te zorgen dat je je zo veilig mogelijk voelt, heeft de supervisor geen contact met de docenten of de opleider.
  • Ter voorbereiding geeft een lid uit de werkgroep SV een introductie op SV van 30 á 45 minuten. Deze introductie kan het beste 3-4 weken voor begin van de supervisie ingepland worden.
  • Jullie als docenten formeren de groepjes (3tallen) en wijzen daaraan de beschikbare supervisoren toe, desgewenst met hulp van de supervisor, die de introductie heeft gegeven. De aios konden in de introductie op een briefje invullen met zij NIET in SV willen. Dat geldt zowel voor de supervisoren als mede-aios.
    • Plaats aios ook liever niet bij een supervisor die ze al kennen.
    • Plaats geen aios bij elkaar die goed bevriend zijn, dat verkleint de leerruimte.
  • Zodra de samenstelling van de SV-groepjes gemaakt is, geef je de indeling door aan de assistent teamleider van de 1e huisartsstage. Deze mailt elk supervisiegroepje hun eigen overzicht en verzoekt de aios contact op te nemen met de supervisor om de eerste bijeenkomsten te bevestigen.
  • De aios krijgen van de supervisor hun tussen- en eindevaluatie. Zij bewaren het origineel en geven een kopie aan jullie (dat is m.n. voor twijfels bij de tussenevaluatie van belang).
  • Als een supervisietraject voortijdig af- of onderbroken wordt, moet de aios het formulier ‘af- of onderbroken supervisie’ invullen en inleveren bij de onderwijsassistente fase 1, zodat hiermee rekening kan worden gehouden bij de planning van het vervolgtraject.
  • Peil af en toe in de groep of de aios het gevoel hebben zinvol en met plezier aan het werk te zijn in SV. ‘Uitzitten’ is bij SV net zo min een optie als bij de hao in de opleidingspraktijk. Het helpt als jullie aios aanmoedigen ongenoegen met de supervisor in de supervisiegroep te bespreken.
  • Net als bij hao’s komen ontkoppelingen voor. Wensen ertoe worden eerst in de SV-groep besproken, dan nemen betrokkenen contact op met de supervisiecoördinator. Zij begeleidt de ontkoppeling en beslist over het vervolgtraject voor de betreffende aios. Hierbij worden het advies van de supervisor en de wensen van de aios betrokken.

Formulieren