Vrijstellingsreglement: verschil tussen versies

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Link naar RGS weggehaald, is niet meer van toepassing)
 
(21 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 3: Regel 3:
 
<li class="breadcrumb-item">[[Regelgeving]]</li>
 
<li class="breadcrumb-item">[[Regelgeving]]</li>
 
<li class="breadcrumb-item">[[Opleidingsduur]]</li>
 
<li class="breadcrumb-item">[[Opleidingsduur]]</li>
<li class="breadcrumb-item active" aria-current="page">Vrijstellingsreglement</li>
+
<li class="breadcrumb-item active" aria-current="page">{{PAGENAME}}</li>
 
</ol>
 
</ol>
 
<br />
 
<br />
Regel 11: Regel 11:
 
|
 
|
 
'''Hoofd'''<br />
 
'''Hoofd'''<br />
{{auteur - Nettie Blankenstein}}
+
{{Functie - Hoofd}}
 
|-
 
|-
 
|
 
|
 
'''Adjunct hoofd'''<br />
 
'''Adjunct hoofd'''<br />
{{auteur - Harry Schleypen}}
+
{{Functie - Adjunct-hoofd}}
 
|-
 
|-
 
|  
 
|  
'''Onderwijscoordinator'''<br />
+
'''Regelgeving'''
{{auteur - Chris Rietmeijer}}
 
|-
 
|'''Regelgeving'''
 
*[[FAQ en Begrippenlijst]]
 
 
*[[Instituutsreglement]]
 
*[[Instituutsreglement]]
 
*[[Opleidingsplan]]
 
*[[Opleidingsplan]]
 
*[[Toetsing en beoordeling]]
 
*[[Toetsing en beoordeling]]
 
*[[Opleidingsduur]]
 
*[[Opleidingsduur]]
 +
**[[IOS - Individueel OpleidingsSchema]]
 
**[[Vrijstellingsreglement]]
 
**[[Vrijstellingsreglement]]
**[[Verlenging]]
+
**[[Langere opleidingsduur]]
**[[Onderbreking]]
+
**[[Onderbreking en Verlof]]
 
**[[Beëindiging]]
 
**[[Beëindiging]]
 
*[[Werktijd]]
 
*[[Werktijd]]
 +
*[[Ziekte en re-integratie]]
 
*[[Verantwoordelijkheden]]
 
*[[Verantwoordelijkheden]]
*[[Conflict]]
+
*[[Procedure bij problemen, klachten en conflicten]]
 
|}
 
|}
=== Procedure voorlopige aanvraag ===
+
=== Inleiding ===
Een aanvraag tot vrijstelling gaat vergezeld van de benodigde bewijsstukken t/m de 2e maand van de huisartsopleiding aangevraagd worden bij [mailto:p.scheerman@vumc.nl Pascale Scheerman], Assistent teamleider externe stages.
+
'''Dit vrijstellingsreglement geldt vanaf 1 september 2022.''' <br />
 +
Kijk voor het reglement tot 1 september 2022 [[Vrijstellingsreglement tot 1/9/22|hier]].
 +
<br /><br />
 +
Het standaard opleidingsprogramma van 36 maanden omvat 2 x 12 maanden huisartsstage, 6 maanden klinische stage en 6 maanden keuzestage (meestal 3 maanden CZ- en 3 maanden GGZ-stage). Op basis van eerder verworven competenties kan een aios een verzoek tot vrijstelling voor een deel van de opleiding indienen. Zo’n verzoek wordt door het opleidingsinstituut getoetst aan de regelgeving zoals vastgelegd in de Regeling Individualisering Opleidingsduur van het CGS.
 +
 
 +
Zie voor de landelijke regelgeving, mogelijkheden, regels en voorwaarden de [https://www.huisartsopleiding.nl/huisarts-worden/vrijstelling/ website van Huisartsopleiding Nederland].
 +
 
 +
Hieronder geven we een aanvullende toelichting op de landelijke regelgeving en beschrijven we onze procedure voor het aanvragen van vrijstelling(en) en behandeling van deze verzoeken.
 +
 
 +
==== Aanvullende toelichting op de landelijke regelgeving m.b.t. vrijstelling huisartsstage ====
 +
De te verkrijgen vrijstelling voor een periode in de huisartsstage kan al spelen in het eerste jaar en moet daarom besproken worden in de kennismakingsgesprekken voor de koppeling aan een huisartsopleider. Om die reden neemt het opleidingsinstituut in een vroeg stadium contact op met de aios die dit mogelijk betreft. Hiervoor maakt het instituut gebruik van de informatie op het bij de sollicitatie ingediende Curriculum Vitae.
 +
 
 +
Bij de beoordeling van de aanvraag wordt gekeken in welke mate de aios de vereiste competenties verworven heeft die kunnen leiden tot vrijstelling o.b.v. een door de huisartsopleider geschreven verklaring gerelateerd aan de [[ComBeL]]. De aios dient deze dus aan te leveren bij de vrijstellingsaanvraag.  
  
De benodigde bescheiden hiervoor zijn:
+
Het raadplegen van referenten kan onderdeel zijn van de beoordeling van de vrijstellingsaanvraag.  
* [[:Bestand:Aanvraagformulier vrijstellingen.docx|Aanvraagformulier vrijstelling(en)]]
 
* Toelichtingsbrief*
 
<sub>*De aios vermeldt in de toelichtingsbrief de specifieke werkzaamheden op grond waarvan vrijstelling wordt aangevraagd.</sub>
 
  
=== Procedure definitieve aanvraag ===
+
=== Procedure aanvraag vrijstelling(en) ===
* [https://www.hovumc.nl/doc/Definitief-verzoek-vrijstellingstage-HOVUmc.docx Formulier definitief verzoek vrijstelling stage HOVUmc]
+
==== Voorlopige aanvraag ====
 +
De aios vraagt, na voorlichting over vrijstellingen door het instituut in de eerste maand van de opleiding, vóór de vierde opleidingsmaand (dus voor juni/december) verkorting van de opleiding aan op basis van eerder verworven competenties. De aios levert hiertoe verklaringen aan van de medisch eindverantwoordelijke opleider van de betreffende erkende opleidingsinrichting waar deze competenties verworven zijn. Deze verklaring omvat:
 +
*functie en afdeling, inhoud van de werkzaamheden;
 +
*begin- en einddatum van de aanstelling, aantal contracturen;
 +
*(beknopte) beschrijving van de verworven competenties (zie [[ComBeL]]);
 +
*een uitspraak over de erkenning van instelling/opleider ten tijde van de werkervaring (dit kan ook vervangen worden door kopieën van het erkenningsbesluit van de RGS van opleider en instelling bij te voegen).
  
=== Landelijk opleidingsplan ===
+
==== Voorlopige toekenning ====
De paragraaf "Individualisering opleidingsduur op basis van eerder verworven competenties"<ref>''De aios huisartsgeneeskunde kan voorafgaand aan de start van de opleiding vragen om verkorting van de opleiding op basis van eerder verworven competenties, blijkend uit verklaringen van de medisch eindverantwoordelijke opleider van een erkende opleidingsinrichting. Het hoofd van het opleidingsinstituut<sup>16</sup> beoordeelt aan de hand van het portfolio of de competenties van het opleidingsonderdeel waarvoor de aios vrijstelling aanvraagt, redelijkerwijs zijn verworven door gelijkwaardige werk- of opleidingservaring van de aios. Bij toekenning van de vrijstelling, bepaalt het hoofd de aangepaste individuele opleidingsduur van de aios. Deze toekenning voor een vrijstelling is voorlopig van aard. Tijdens de eerste twee voortgangsgesprekken wordt met inachtneming van het individuele opleidingsplan beoordeeld of de vrijstelling terecht is toegekend<sup>17</sup>. De opleiders en docenten die betrokken zijn bij de opleiding van de aios geven hierover na het tweede voortgangsgesprek advies aan het hoofd, die de vrijstelling al dan niet definitief vaststelt. Vrijstelling voor een opleidingsonderdeel houdt ook in dat de aios vrijstelling krijgt voor het toetsprogramma dat bij dat onderdeel hoort. Als het hoofd de aanvraag tot verkorting van de opleidingsduur afwijst, geeft hij of zij hiervoor een schriftelijke onderbouwing aan de aios<sup>18</sup>."''</ref>, in het [[Landelijk opleidingsplan]], spreekt niet over een ''verplichting'' tot het opnemen van een vrijstelling bij voldoende relevante voorervaring.
+
Het opleidingsinstituut beoordeelt of de competenties van het opleidingsonderdeel waarvoor de aios vrijstelling aanvraagt redelijkerwijs zijn verworven. Het besluit tot toekenning voor een vrijstelling is voorlopig van aard.  
  
=== HOVUmc aanvulling ===
+
==== Definitieve toekenning ====
 +
Tijdens het eerste en tweede voortgangsgesprek bespreekt de aios de voorlopig toegekende vrijstelling met de opleider en de groepsbegeleider. Na het tweede voortgangsgesprek geeft de aios  aan (conform het advies van de beoordelaars) of de voorlopig toegekende vrijstelling gewijzigd moet worden. Hierna stelt het opleidingsinstituut de vrijstelling definitief vast.
  
In aanvulling op het LOP heeft de Huisartsopleiding VUmc enkele regels:
+
=== Aanvraag indienen, definitief maken of annuleren ===
# Aios die hun voorervaring in een niet-snijdend specialisme hebben opgedaan krijgen geen volledige vrijstelling van hun klinische stage; zij moeten nog drie maanden op een SEH stage lopen.
+
(1) Aanvragen voor en (2) verzoeken tot definitief maken of (3) annulering van verkorting van de opleiding worden gemaild naar Pascale Scheerman: [mailto:p.scheerman@amsterdamumc.nl p.scheerman@amsterdamumc.nl]
# Aios die op basis van relevante en geldige voorervaring recht hebben op een vrijstelling voor de klinische stage zijn verplicht om deze aan te vragen, gebaseerd op twee overwegingen:
 
## De individualisering van de medische vervolgopleidingen gaat uit van het principe dat de opleiding - binnen grenzen - zo lang duurt als nodig is en zo kort duurt als kan.
 
## Het aantal stageplaatsen is, ondanks continue grote investeringen in werving, te krap om alle aios aansluitend aan de eerste huisarts-stage de klinische stage te laten volgen. Deze volgorde is nodig met het oog op het intact houden van de eerste fase-groepen.  
 
  
Indien een aios met recht op vrijstelling tóch een klinische stage wil volgen, dan geldt het volgende:
+
De benodigde bescheiden zijn:
* De aios vraagt ook in dat geval aan het begin van de opleiding de betreffende vrijstelling aan.
+
* (1) [[:Media:Aanvraagformulier vrijstellingen.docx|Aanvraagformulier vrijstelling(en)]]
* Indien de aios na 6 maanden opleiding bij zijn/haar wens tot het volgen van een klinische stage blijft, wordt door de stagebeheerder op basis van beschikbaarheid van de stageplek en motivering van de aios een afweging gemaakt, leidend tot een bindend besluit. Dit in samenspraak met de teamleider.
+
* (1) Toelichtingsbrief*
 +
* (2) [[:Media:Definitief verzoek vrijstelling.docx|Formulier definitief verzoek vrijstelling(en)]]
 +
* (3) [[:Media:Definitief verzoek annulering vrijstelling.docx|Formulier definitief verzoek annulering vrijstelling(en)]]
  
=== Referenties ===
+
<sub>*De aios vermeldt in de toelichtingsbrief de specifieke werkzaamheden op grond waarvan verkorting van de opleiding wordt aangevraagd.</sub>
<references />
 

Huidige versie van 31 mei 2023 om 11:53


Regelgeving

Hoofd
Rob Dijkstra

Adjunct hoofd
Jeroen Woertman

Regelgeving

Inleiding

Dit vrijstellingsreglement geldt vanaf 1 september 2022.
Kijk voor het reglement tot 1 september 2022 hier.

Het standaard opleidingsprogramma van 36 maanden omvat 2 x 12 maanden huisartsstage, 6 maanden klinische stage en 6 maanden keuzestage (meestal 3 maanden CZ- en 3 maanden GGZ-stage). Op basis van eerder verworven competenties kan een aios een verzoek tot vrijstelling voor een deel van de opleiding indienen. Zo’n verzoek wordt door het opleidingsinstituut getoetst aan de regelgeving zoals vastgelegd in de Regeling Individualisering Opleidingsduur van het CGS.

Zie voor de landelijke regelgeving, mogelijkheden, regels en voorwaarden de website van Huisartsopleiding Nederland.

Hieronder geven we een aanvullende toelichting op de landelijke regelgeving en beschrijven we onze procedure voor het aanvragen van vrijstelling(en) en behandeling van deze verzoeken.

Aanvullende toelichting op de landelijke regelgeving m.b.t. vrijstelling huisartsstage

De te verkrijgen vrijstelling voor een periode in de huisartsstage kan al spelen in het eerste jaar en moet daarom besproken worden in de kennismakingsgesprekken voor de koppeling aan een huisartsopleider. Om die reden neemt het opleidingsinstituut in een vroeg stadium contact op met de aios die dit mogelijk betreft. Hiervoor maakt het instituut gebruik van de informatie op het bij de sollicitatie ingediende Curriculum Vitae.

Bij de beoordeling van de aanvraag wordt gekeken in welke mate de aios de vereiste competenties verworven heeft die kunnen leiden tot vrijstelling o.b.v. een door de huisartsopleider geschreven verklaring gerelateerd aan de ComBeL. De aios dient deze dus aan te leveren bij de vrijstellingsaanvraag.

Het raadplegen van referenten kan onderdeel zijn van de beoordeling van de vrijstellingsaanvraag.

Procedure aanvraag vrijstelling(en)

Voorlopige aanvraag

De aios vraagt, na voorlichting over vrijstellingen door het instituut in de eerste maand van de opleiding, vóór de vierde opleidingsmaand (dus voor juni/december) verkorting van de opleiding aan op basis van eerder verworven competenties. De aios levert hiertoe verklaringen aan van de medisch eindverantwoordelijke opleider van de betreffende erkende opleidingsinrichting waar deze competenties verworven zijn. Deze verklaring omvat:

  • functie en afdeling, inhoud van de werkzaamheden;
  • begin- en einddatum van de aanstelling, aantal contracturen;
  • (beknopte) beschrijving van de verworven competenties (zie ComBeL);
  • een uitspraak over de erkenning van instelling/opleider ten tijde van de werkervaring (dit kan ook vervangen worden door kopieën van het erkenningsbesluit van de RGS van opleider en instelling bij te voegen).

Voorlopige toekenning

Het opleidingsinstituut beoordeelt of de competenties van het opleidingsonderdeel waarvoor de aios vrijstelling aanvraagt redelijkerwijs zijn verworven. Het besluit tot toekenning voor een vrijstelling is voorlopig van aard.

Definitieve toekenning

Tijdens het eerste en tweede voortgangsgesprek bespreekt de aios de voorlopig toegekende vrijstelling met de opleider en de groepsbegeleider. Na het tweede voortgangsgesprek geeft de aios aan (conform het advies van de beoordelaars) of de voorlopig toegekende vrijstelling gewijzigd moet worden. Hierna stelt het opleidingsinstituut de vrijstelling definitief vast.

Aanvraag indienen, definitief maken of annuleren

(1) Aanvragen voor en (2) verzoeken tot definitief maken of (3) annulering van verkorting van de opleiding worden gemaild naar Pascale Scheerman: p.scheerman@amsterdamumc.nl

De benodigde bescheiden zijn:

*De aios vermeldt in de toelichtingsbrief de specifieke werkzaamheden op grond waarvan verkorting van de opleiding wordt aangevraagd.