Ziekte en re-integratie: verschil tussen versies

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(25 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 10: Regel 10:
 
|
 
|
 
'''Hoofd'''<br />
 
'''Hoofd'''<br />
{{auteur - Nettie Blankenstein}}
+
{{Functie - Hoofd}}
 
|-
 
|-
 
|
 
|
 
'''Teamleiders'''<br />
 
'''Teamleiders'''<br />
{{auteur - Jeroen Woertman}}
+
{{Functie - TL Fase 1}} <br />
{{auteur - Hendrien Duijnhouwer}}
+
{{Functie - TL Jaar 2}} <br />
 +
{{Functie - TL Fase 2}}
 
|-
 
|-
 
|  
 
|  
'''Arbo contactpersoon'''<br />
+
'''ARBO-contactpersoon'''<br />
{{auteur - Simone van den Hil}}
+
{{Functie - Arbo contact}}
 
|-
 
|-
 
|
 
|
Regel 30: Regel 31:
 
*[[Ziekte en re-integratie]]
 
*[[Ziekte en re-integratie]]
 
*[[Verantwoordelijkheden]]
 
*[[Verantwoordelijkheden]]
*[[Conflict]]
+
*[[Procedure bij problemen, klachten en conflicten]]
 +
*[[Omgaan met privacygevoelige informatie]]
 +
*[[Coaching en niet-reguliere begeleiding aios|Coaching en niet-reguliere begeleiding]]
 
|}
 
|}
 
+
=== Ziek- en herstelmelding ===
ARBO-contactpersoon (ARBOcp): '''Simone van den Hil'''
+
==== (Deels) ziek ====
 
+
*Afwezigheid door ziekte meld je '''direct via het portal van de SBOH'''. Daarnaast geef je het door aan jouw '''opleider en docenten'''. Het onderwijssecretariaat ontvangt van de SBOH automatisch een kopie van de ziekmelding met ingangsdatum, aantal ziekte-uren en verwachte duur; eventuele opmerkingen worden om privacy-redenen niet doorgestuurd.
Bedrijfsartsen SBOH: '''Joyce Hasselaar en''' '''Armand Dhaeze'''
+
*'''Alleen als je gedeeltelijk ziek bent''' vul je een aantal uren in. Anders is het '''altijd 100%''', ook als het om één dag gaat.
 
+
*Als de verwachte duur langer is dan twee weken, of als het aantal uren minder is dan 100%, wordt de melding door het onderwijssecretariaat doorgestuurd naar onze ARBO-contactpersoon en de teamleider van jouw stage.
Casemanager SBOH: '''Samira Chahyd'''
+
==== (Deels) beter ====
 
+
*Zodra je weer aan het werk gaat meld je dat zo snel mogelijk weer via het SBOH-portal.
Coördinator Bijzondere Aiostrajecten (CBA): '''Rinel van Beest'''
+
*Bij een gedeeltelijke herstelmelding ga je uit van het aantal uren dat je gewoonlijk werkt. Bijv. bij een overeenkomst van 32 uur: als je weer 20 uur aan het werk bent, vul dan bij ‘voor hoeveel uren per week bent u nog ziek’ 12 uur in.
 
+
<btn>
 +
https://aios.sboh.nl/account/login|SBOH portal|btn-success
 +
</btn>
 
<btn>
 
<btn>
https://www.sboh.nl/inloggen|Verzuimmelder|btn-success
+
https://www.sboh.nl/media/vvhjd2av/ziekteverzuimprotocol.pdf|Verzuimprotocol SBOH|btn-success
https://www.sboh.nl/images/bestanden/Arbozaken/Verzuimprotocol/Verzuimprotocol_DEF.pdf|Verzuimprotocol|btn-success
 
 
</btn>
 
</btn>
 +
<br />
 +
==== Betrokkenen bij begeleiding langdurig zieke en re-integrerende aios ====
 +
'''Vanuit de opleiding'''
 +
*ARBO-contactpersoon (ARBOcp) voor aios: '''[mailto:s.vandenhil@amsterdamumc.nl Simone van den Hil]'''
 +
*Coördinator Bijzondere Aiostrajecten (CBA): '''[mailto:h.bonnema@amsterdamumc.nl Jeannette Bonnema]'''
 +
'''Vanuit de SBOH'''
 +
*Bedrijfsartsen SBOH: Joyce Hasselaar en Armand Dhaeze
 +
*Casemanager SBOH: Samira Chahyd
  
=== Ziekmelding ===
+
=== Regelgeving ===
* Bij ziekte meldt de aios dit zo snel mogelijk via de verzuimmelder van de SBOH. Daarnaast geeft de aios dit zelf door aan de opleider en de docenten. Het instituut ontvangt een verkorte bevestiging van de ziekmelding waarin alleen ingangsdatum, aantal ziekte-uren en verwachte duur vermeld worden. Eventuele opmerkingen zijn niet zichtbaar voor instituut.
+
<div class="panel-group" id="accordion">
* Alleen als de aios gedeeltelijk ziek is wordt het afgesproken aantal uren ingevuld. Anders is het altijd 100%, ook als het om een dag gaat.  
+
<accordion parent="accordion" heading="Wel of geen onderwijsactiviteiten tijdens ziekte?">
* Als de verwachte duur langer is dan twee weken, of als het aantal uren minder is dan 100%, wordt de melding door het secretariaat doorgestuurd naar de ARBO-contactpersoon ('''ARBOcp''') en de desbetreffende teamleider.
+
Als je ziek bent volg je geen terugkomdagen, doe je niet mee aan expert- of themaonderwijs en maak je geen toetsen of opdrachten. De reden van het ziekteverzuim maakt daarbij niet uit. Ook als je gaat re-integreren, start je eerst op jouw stageplek of op een – tijdelijke –  re-integratieplek.<br />
* Zodra de aios weer aan het werk gaat verwerkt deze dat direct in de verzuimmelder.
+
Om ongelijkheid en onduidelijkheid bij alle betrokkenen te voorkomen maken we hierin '''geen uitzonderingen'''.
* Bij een gedeeltelijke herstelmelding wordt uitgegaan van het aantal uren in de arbeidsovereenkomst. Heeft de aios een overeenkomst van 32 uur en werkt hij/zij weer 20 uur, dan wordt bij ‘voor hoeveel uren per week bent u nog ziek’ 12 uur ingevuld.  
+
<br /><br />
 
+
We snappen dat dit in sommige gevallen star kan overkomen; we hebben daarom de belangrijkste redenen voor deze regel op een rijtje gezet:
=== Langer dan twee weken ziek ===
+
*Wanneer je langer dan twee weken ziek of aan het re-integreren bent, telt de tijd die je aan de opleiding besteedt niet mee; jouw opleiding staat even stil. Die tijd haal je later in, ook de gemiste begeleidingstijd van de docenten. Let op: de einddatum van jouw opleiding verschuift hierdoor.
De ARBO-contactpersoon krijgt een bericht van de SBOH als een aios langer dan twee weken ziek is, waarna de ARBOcp contact opneemt met de aios. Tijdens ziekte en re-integratie onderhoudt vanuit het opleidingsinstituut uitsluitend de ARBOcp contact met de aios over het verloop van de ziekte en herstel/re-integratie. Tevens heeft de aios contact met de bedrijfsarts en de casemanager van de SBOH. 
+
*Docenten zijn naast begeleiders ook jouw beoordelaars. Als je wel op de terugkomdag aanwezig zou zijn heeft dat ongemerkt invloed op hun perceptie en beoordeling van jou. Dat willen we ten allen tijde voorkomen.
 
+
*Aanwezigheid van een arbeidsongeschikte aios kan invloed hebben op het leerproces van de overige aios.  
==== Algemene regels ====
+
*Tenslotte: de huisartsopleiding is een praktijkopleiding, daarmee heeft de stageplek bij re-integratie prioriteit. De beschikbare energie en tijd gaan daarheen. Pas als dat goed gaat en je minimaal twee hele en een halve dag belastbaar bent, wordt deelname aan de terugkomdag besproken.
Tijdens ziekte en re-integratie is de aios niet in opleiding, dus vinden er geen voortgangs- c.q. beoordelingsgesprekken plaats. Ook doet de aios tijdens deze periode niet mee aan de LHK-, KOV- en BCT-toets, STARtclass en de tweedaagse Preventieve Zorg. Ook meedoen aan een terugkomdag is tijdens deze periode niet toegestaan.
+
<br />
 
+
'''Wanneer wel (weer) naar de terugkomdag?'''<br />
Bij verzuim van langer dan 6 weken tijdens een huisartsstage kan besloten worden de stage te verlengen. Bij externe stages geldt hiervoor een termijn van 2 weken.
+
Om terugkomdagen te mogen bijwonen, moet je voldoen aan deze voorwaarden:
 
+
#Je moet minimaal 70% van een voltijdscontract werken, ook al werk je in deeltijd. Inclusief de terugkomdag is dat (38u x 0,7 =) 26,6 uur. Bestaande uit 20,1 praktijkuren + een onderwijsdag van 6,5 uur.
Per opleidingsjaar geldt dat de aios 10 werkdagen ziek kan zijn, zonder consequenties voor de opleidingsduur. Na die 10 werkdagen staat de opleiding stil en wordt de einddatum van de opleiding verplaatst naar een later moment, afhankelijke van de duur van ziekte, meer dan 10 werkdagen per opleidingsjaar.
+
#Je moet de uren die je werkzaam bent compleet belastbaar zijn. Dit betekent dat je de uren die je werkt in de praktijk volledig inzetbaar en belastbaar bent, dus (telefonisch) spreekuur, visites, post en leergesprek (in de vorm van patiëntbespreking). Of te wel je doet alles wat je ook zou doen als je niet ziekgemeld was.
 
+
#De uren die je in de praktijk werkt moeten zoveel mogelijk in hele werkdagen gegoten worden. Dat betekent dat de 20,1 uur die je in de praktijk werkt, verdeeld moeten worden over 2 dagen van 8 uur en 1 dag van 4,1 uur. Hiermee wordt ook een voldoende spreiding over 3 praktijkdagen gerealiseerd in het belang van de continuïteit. 
Voorbeeld: ben je tijdens de 1<sup>e</sup> huisartsstage 7 weken ziek, dan wordt de einddatum 5 werken verplaatst. Ziekmeldingen binnen een opleidingsjaar worden bij elkaar opgeteld, dus ben je een keer 2 weken ziek en nog een keer 3 weken dan geldt ook een verplaatsing van de einddatum van 3 weken. Bij de start van een nieuw opleidingsjaar (d.w.z. de externe stages of de huisartsstage; geen kalenderjaar) staat de teller weer op 0.
+
<br /><br />
 
+
'''Onderbouwing''' <br />
=== Re-integratietraject ===
+
Volgens het kaderbesluit van de CGS en de geformuleerde kernwaarden moet een aios minstens 3 dagen per week in de praktijk werkzaam zijn. Dit is de onderbouwing voor bovenstaande norm van minimaal 20,1 praktijkuren in 3 praktijkdagen.
De bedrijfsarts bepaalt het ziektepercentage en het startmoment van re-integratie.  
+
</accordion>
* De ARBOcp wordt hiervan op de hoogte gesteld door de bedrijfsarts en neemt contact op met de aios.
+
<accordion parent="accordion" heading="Langer dan twee weken ziek">
* Bij elke wijziging in het aantal ziekte-uren verwerkt de aios dit in de verzuimmelder. Het instituut ontvangt hiervan een afschrift (zie punt 1 bij Ziekmelding).  
+
Als je langer dan twee weken ziek bent* wordt de ARBOcp op de hoogte gesteld door de SBOH als je, waarna zij contact met je opneemt. Tijdens ziekte en re-integratie onderhoudt vanuit het opleidingsinstituut '''uitsluitend de ARBOcp contact met de je over het verloop van de ziekte en herstel/re-integratie.''' Tevens heb je contact met de bedrijfsarts en casemanager van de SBOH. Eventueel contact, op jouw voorwaarden, met docenten en mede-aios is sociaal van karakter.<br />
* De aios maakt samen met de ARBOcp een plan van aanpak voor re-integratie. Daarin worden specifieke eisen t.a.v. de opleidingsplek en een inschatting van de belastbaarheid van de aios genoemd.
+
<br />
* De ARBOcp bespreekt het plan van aanpak met de Coördinator Bijzondere Aiostrajecten ('''CBA''').
+
'''Algemene regels'''<br />
* De CBA neemt contact op met de re-integratieopleider (dit is niet per se de eigen opleider) en informeert deze over de belastbaarheid van de aios.
+
Tijdens ziekte en re-integratie ben je niet in opleiding, dus vinden er geen voortgangs- c.q. beoordelingsgesprekken plaats. Ook doe je tijdens deze periode niet mee aan de terugkomdag, toetsen LHK-, STARtclass en de tweedaagse Preventieve Zorg en maak je geen opdrachten (zie informatie in uitklapper hierboven).
* De aios bespreekt het plan van aanpak met de re-integratieopleider en samen kijken ze of het passend is in de praktijk.
+
Bij verzuim van langer dan 6 weken tijdens een huisartsstage, of 2 weken bij een externe stage, kan besloten worden de stage te verlengen.<br />
* De ARBOcp houdt de CBA op de hoogte van het ziekteproces en de belastbaarheid.
+
<br />
* Wanneer de opleider en aios melden dat op de praktijk een re-integratiepercentage is bereikt van 53% (=20,1 uur, verdeeld over 2 hele en een halve dag) én de aios voor die uren weer volledig belastbaar is, volgt een gesprek tussen de opleider en de CBA. Als blijkt dat de aios opleidbaar is (zie criteria bij ‘herstart van de opleiding’), wordt de aios in overleg met de teamleider in een (nieuwe) groep geplaatst. Als blijkt dat de aios ook op de terugkomdag volledig belastbaar is gaat de opleidingstijd weer in.  
+
<small>*Per opleidingsjaar kun je 10 werkdagen/2 weken ziek zijn zonder consequenties voor de opleidingsduur. Voorbeeld: ben je tijdens de 1e huisartsstage 7 weken ziek, dan wordt de einddatum 5 werken verschoven. Ziekmeldingen binnen een opleidingsjaar worden bij elkaar opgeteld, dus ben je een keer 2 weken ziek en nog een keer 3 weken dan geldt een verschuiving van de einddatum met 3 weken. Bij de start van een nieuw opleidingsjaar (jaar 1=1e ha-stage, jaar 2= externe stages, jaar 3 = 2e ha-stage) staat de teller weer op 0.</small>
 
+
</accordion>
=== Herstart van de opleiding ===
+
<accordion parent="accordion" heading="Re-integratie">
Het vaststellen van de overgang van re-integratie naar opleidbaarheid is een beslissing van het opleidingsinstituut. Deze beslissing wordt genomen op basis van inhoudelijke beoordeling van de werkzaamheden van de aios tijdens de re-integratie.
+
'''Van re-integratie naar opleidbaar'''
 
+
#Ziektepercentage en startmoment van re-integratie worden door de bedrijfsarts bepaald.
De CBA vraagt de opleider en docenten aan de hand van praktijkvoorbeelden te illustreren of de aios in staat is deze uit te voeren op een niveau passend bij de fase van de opleiding én of er daarnaast al voldoende leerruimte bestaat. Bij een voldoende beoordeling zal de opleidingstijd weer ingaan. Deze beslissing wordt schriftelijk bevestigd.
+
#De bedrijfsarts stelt de ARBOcp op de hoogte, zij neemt contact met je op.
 
+
#'''Elke wijziging in het aantal ziekte-uren verwerk je in het SBOH-portal'''. Het instituut ontvangt hiervan een afschrift (zie [[Ziekte en re-integratie#Ziek- en herstelmelding|Ziek- en herstelmelding]]).
==== Voorwaarden om werktijd mee te laten tellen als opleidingstijd ====
+
#Je maakt samen met de ARBOcp een plan van aanpak voor re-integratie. Daarin staan specifieke eisen t.a.v. de opleidingsplek en een inschatting van jouw belastbaarheid.
Naast bovenstaande vaststelling moet de aios minimaal 70% van een fulltime contract werken, inclusief de terugkomdag (tkd is 6,5 uur of 17%; blijft over voor praktijk 20,1 uur of 53%).  
+
#De ARBOcp bespreekt het plan van aanpak met de CBA.  
 
+
#De CBA neemt contact op met de re-integratieopleider (niet altijd de eigen opleider) en informeert deze over jouw belastbaarheid.
Binnen die 53% praktijk + 17% terugkomdag geldt dat de aios:
+
#Je bespreekt het plan van aanpak met de re-integratieopleider en samen bekijken jullie of dit passend is op de praktijk.
* in de praktijk/op de stageplek voor de aanwezige werktijd volledig belastbaar is en minimaal 2 hele dagen werkt, dus niet wordt ontzien (dus niet minder patiënten, geen of minder diensten, langzamer werken).
+
#De ARBOcp houdt de CBA op de hoogte van jouw ziekteproces en de belastbaarheid.
* de hele terugkomdag aanwezig is en voldoet/meedoet aan alle opdrachten.
+
#Wanneer de re-integratieopleider en jij melden dat op de praktijk een re-integratiepercentage is bereikt van 53% én je voor die uren weer volledig belastbaar bent, volgt een gesprek tussen de opleider en de CBA. Als blijkt dat je opleidbaar bent wordt je in overleg met de teamleider in een (nieuwe) aiosgroep geplaatst en doe je weer mee met de terugkomdagen. Zie voor verdere details en criteria ‘herstart van de opleiding’ hieronder.
En:
+
</accordion>
* de opleider en docenten kunnen/durven de aios weer op prestaties te beoordelen.
+
<accordion parent="accordion" heading="Herstart van de opleiding">
De CBA stelt samen met de opleider en docenten vast vanaf wanneer de aios weer volledig belastbaar en opleidbaar is (indien van toepassing met terugwerkende kracht).
+
Het vaststellen van de overgang van re-integratie naar opleidbaarheid is een beslissing van het opleidingsinstituut. Deze beslissing wordt genomen op basis van inhoudelijke beoordeling van de werkzaamheden van de aios tijdens de re-integratie.Het vaststellen van de overgang van re-integratie naar opleidbaarheid is een beslissing van het opleidingsinstituut. Deze beslissing wordt genomen op basis van inhoudelijke beoordeling van de werkzaamheden van de aios tijdens de re-integratie.<br />
 
+
De CBA vraagt de opleider en docenten a.d.h.v. praktijkvoorbeelden te illustreren of jij in staat bent deze uit te voeren op een niveau passend bij de fase van de opleiding én of er daarnaast al voldoende leerruimte bestaat.<br />
=== Preventie ===
+
Bij een voldoende beoordeling zal de opleidingstijd weer ingaan. Deze beslissing wordt schriftelijk bevestigd.<br />
* '''[https://movir.nl/preventie/elestia/ Coaching via Elestia]:''' via verzekeraar Movir kunnen aios buiten SBOH en HOVUmc om zes uur coaching krijgen bij Elestia. Movir wordt hiervan niet op de hoogte gesteld, maar betaalt wel de coaches.
+
<br />
* '''Coaching via HOVUmc:''' wanneer een aios moeite heeft met opleidingsthema’s of studiebegeleiding nodig heeft, kan een coach van het instituut worden benoemd.
+
'''Voorwaarden om werktijd mee te laten tellen als opleidingstijd'''<br />
* '''[https://www.scholamedica.nl/cursussen/aios/pit-stop PIT-stop]:''' Workshop (1 dag) van Schola Medica voor aios die wat hulp kunnen gebruiken 'grip op het leven en rust in het hoofd krijgen', ter voorkoming van burn-outklachten en overspannenheid.
+
Naast bovenstaande beoordeling van niveau en leerruimte moet je minimaal 70% van een voltijds contract werken, inclusief de terugkomdag: 38u x 0,7 = 26,6 uur. TKD is 6,5 uur/17%; voor de praktijk blijft 20,1 uur /53% over.<br />
 
+
<br />
=== Begeleiding ===
+
Binnen die 53% praktijk + 17% terugkomdag geldt dat je
* '''[https://www.sboh.nl/opleiding-huisarts/coaching-en-tuchtzaakhulp Coaching via SBOH]:''' wanneer een aios zich meerdere malen wegens belastbaarheid heeft ziekgemeld, dan kan de bedrijfsarts de aios verwijzen naar een coach van de SBOH.
+
*in de praktijk/op de stageplek voor de aanwezige werktijd van minimaal 2 hele en een halve dag volledig belastbaar bent. Dus niet: minder patiënten, geen of minder diensten, langzamer werken.
 
+
*de hele terugkomdag aanwezig bent en voldoet/meedoet aan alle opdrachten.
=== Stroomdiagram langdurige ziekte en re-integratie ===
+
en
 +
*de opleider en docenten kunnen/durven jou weer op prestaties te beoordelen.
 +
<br />
 +
De CBA stelt samen met de opleider en docenten vast vanaf wanneer je weer volledig belastbaar en opleidbaar bent (eventueel met terugwerkende kracht).
 +
</accordion>
 +
</div>
 +
==== Stroomdiagram ====
 
[[Media:Stroomdiagram langdurig ziekte en reintegratie.jpg|Stroomdiagram langdurige ziekte en re-integratie]]
 
[[Media:Stroomdiagram langdurig ziekte en reintegratie.jpg|Stroomdiagram langdurige ziekte en re-integratie]]
 +
<br /><br />
 +
Kijk ook bij [[Coaching en niet-reguliere begeleiding aios]]

Huidige versie van 8 jan 2024 om 12:52


Regelgeving

Hoofd
Rob Dijkstra

Teamleiders
Sanne Kateman
Marjolijn Oussoren
Hendrien Duijnhouwer

ARBO-contactpersoon
Simone van den Hil

Regelgeving

Ziek- en herstelmelding

(Deels) ziek

  • Afwezigheid door ziekte meld je direct via het portal van de SBOH. Daarnaast geef je het door aan jouw opleider en docenten. Het onderwijssecretariaat ontvangt van de SBOH automatisch een kopie van de ziekmelding met ingangsdatum, aantal ziekte-uren en verwachte duur; eventuele opmerkingen worden om privacy-redenen niet doorgestuurd.
  • Alleen als je gedeeltelijk ziek bent vul je een aantal uren in. Anders is het altijd 100%, ook als het om één dag gaat.
  • Als de verwachte duur langer is dan twee weken, of als het aantal uren minder is dan 100%, wordt de melding door het onderwijssecretariaat doorgestuurd naar onze ARBO-contactpersoon en de teamleider van jouw stage.

(Deels) beter

  • Zodra je weer aan het werk gaat meld je dat zo snel mogelijk weer via het SBOH-portal.
  • Bij een gedeeltelijke herstelmelding ga je uit van het aantal uren dat je gewoonlijk werkt. Bijv. bij een overeenkomst van 32 uur: als je weer 20 uur aan het werk bent, vul dan bij ‘voor hoeveel uren per week bent u nog ziek’ 12 uur in.


Betrokkenen bij begeleiding langdurig zieke en re-integrerende aios

Vanuit de opleiding

Vanuit de SBOH

  • Bedrijfsartsen SBOH: Joyce Hasselaar en Armand Dhaeze
  • Casemanager SBOH: Samira Chahyd

Regelgeving

Als je ziek bent volg je geen terugkomdagen, doe je niet mee aan expert- of themaonderwijs en maak je geen toetsen of opdrachten. De reden van het ziekteverzuim maakt daarbij niet uit. Ook als je gaat re-integreren, start je eerst op jouw stageplek of op een – tijdelijke – re-integratieplek.
Om ongelijkheid en onduidelijkheid bij alle betrokkenen te voorkomen maken we hierin geen uitzonderingen.

We snappen dat dit in sommige gevallen star kan overkomen; we hebben daarom de belangrijkste redenen voor deze regel op een rijtje gezet:

  • Wanneer je langer dan twee weken ziek of aan het re-integreren bent, telt de tijd die je aan de opleiding besteedt niet mee; jouw opleiding staat even stil. Die tijd haal je later in, ook de gemiste begeleidingstijd van de docenten. Let op: de einddatum van jouw opleiding verschuift hierdoor.
  • Docenten zijn naast begeleiders ook jouw beoordelaars. Als je wel op de terugkomdag aanwezig zou zijn heeft dat ongemerkt invloed op hun perceptie en beoordeling van jou. Dat willen we ten allen tijde voorkomen.
  • Aanwezigheid van een arbeidsongeschikte aios kan invloed hebben op het leerproces van de overige aios.
  • Tenslotte: de huisartsopleiding is een praktijkopleiding, daarmee heeft de stageplek bij re-integratie prioriteit. De beschikbare energie en tijd gaan daarheen. Pas als dat goed gaat en je minimaal twee hele en een halve dag belastbaar bent, wordt deelname aan de terugkomdag besproken.


Wanneer wel (weer) naar de terugkomdag?
Om terugkomdagen te mogen bijwonen, moet je voldoen aan deze voorwaarden:

  1. Je moet minimaal 70% van een voltijdscontract werken, ook al werk je in deeltijd. Inclusief de terugkomdag is dat (38u x 0,7 =) 26,6 uur. Bestaande uit 20,1 praktijkuren + een onderwijsdag van 6,5 uur.
  2. Je moet de uren die je werkzaam bent compleet belastbaar zijn. Dit betekent dat je de uren die je werkt in de praktijk volledig inzetbaar en belastbaar bent, dus (telefonisch) spreekuur, visites, post en leergesprek (in de vorm van patiëntbespreking). Of te wel je doet alles wat je ook zou doen als je niet ziekgemeld was.
  3. De uren die je in de praktijk werkt moeten zoveel mogelijk in hele werkdagen gegoten worden. Dat betekent dat de 20,1 uur die je in de praktijk werkt, verdeeld moeten worden over 2 dagen van 8 uur en 1 dag van 4,1 uur. Hiermee wordt ook een voldoende spreiding over 3 praktijkdagen gerealiseerd in het belang van de continuïteit.



Onderbouwing
Volgens het kaderbesluit van de CGS en de geformuleerde kernwaarden moet een aios minstens 3 dagen per week in de praktijk werkzaam zijn. Dit is de onderbouwing voor bovenstaande norm van minimaal 20,1 praktijkuren in 3 praktijkdagen.

Als je langer dan twee weken ziek bent* wordt de ARBOcp op de hoogte gesteld door de SBOH als je, waarna zij contact met je opneemt. Tijdens ziekte en re-integratie onderhoudt vanuit het opleidingsinstituut uitsluitend de ARBOcp contact met de je over het verloop van de ziekte en herstel/re-integratie. Tevens heb je contact met de bedrijfsarts en casemanager van de SBOH. Eventueel contact, op jouw voorwaarden, met docenten en mede-aios is sociaal van karakter.

Algemene regels
Tijdens ziekte en re-integratie ben je niet in opleiding, dus vinden er geen voortgangs- c.q. beoordelingsgesprekken plaats. Ook doe je tijdens deze periode niet mee aan de terugkomdag, toetsen LHK-, STARtclass en de tweedaagse Preventieve Zorg en maak je geen opdrachten (zie informatie in uitklapper hierboven). Bij verzuim van langer dan 6 weken tijdens een huisartsstage, of 2 weken bij een externe stage, kan besloten worden de stage te verlengen.

*Per opleidingsjaar kun je 10 werkdagen/2 weken ziek zijn zonder consequenties voor de opleidingsduur. Voorbeeld: ben je tijdens de 1e huisartsstage 7 weken ziek, dan wordt de einddatum 5 werken verschoven. Ziekmeldingen binnen een opleidingsjaar worden bij elkaar opgeteld, dus ben je een keer 2 weken ziek en nog een keer 3 weken dan geldt een verschuiving van de einddatum met 3 weken. Bij de start van een nieuw opleidingsjaar (jaar 1=1e ha-stage, jaar 2= externe stages, jaar 3 = 2e ha-stage) staat de teller weer op 0.

Van re-integratie naar opleidbaar

  1. Ziektepercentage en startmoment van re-integratie worden door de bedrijfsarts bepaald.
  2. De bedrijfsarts stelt de ARBOcp op de hoogte, zij neemt contact met je op.
  3. Elke wijziging in het aantal ziekte-uren verwerk je in het SBOH-portal. Het instituut ontvangt hiervan een afschrift (zie Ziek- en herstelmelding).
  4. Je maakt samen met de ARBOcp een plan van aanpak voor re-integratie. Daarin staan specifieke eisen t.a.v. de opleidingsplek en een inschatting van jouw belastbaarheid.
  5. De ARBOcp bespreekt het plan van aanpak met de CBA.
  6. De CBA neemt contact op met de re-integratieopleider (niet altijd de eigen opleider) en informeert deze over jouw belastbaarheid.
  7. Je bespreekt het plan van aanpak met de re-integratieopleider en samen bekijken jullie of dit passend is op de praktijk.
  8. De ARBOcp houdt de CBA op de hoogte van jouw ziekteproces en de belastbaarheid.
  9. Wanneer de re-integratieopleider en jij melden dat op de praktijk een re-integratiepercentage is bereikt van 53% én je voor die uren weer volledig belastbaar bent, volgt een gesprek tussen de opleider en de CBA. Als blijkt dat je opleidbaar bent wordt je in overleg met de teamleider in een (nieuwe) aiosgroep geplaatst en doe je weer mee met de terugkomdagen. Zie voor verdere details en criteria ‘herstart van de opleiding’ hieronder.

Het vaststellen van de overgang van re-integratie naar opleidbaarheid is een beslissing van het opleidingsinstituut. Deze beslissing wordt genomen op basis van inhoudelijke beoordeling van de werkzaamheden van de aios tijdens de re-integratie.Het vaststellen van de overgang van re-integratie naar opleidbaarheid is een beslissing van het opleidingsinstituut. Deze beslissing wordt genomen op basis van inhoudelijke beoordeling van de werkzaamheden van de aios tijdens de re-integratie.
De CBA vraagt de opleider en docenten a.d.h.v. praktijkvoorbeelden te illustreren of jij in staat bent deze uit te voeren op een niveau passend bij de fase van de opleiding én of er daarnaast al voldoende leerruimte bestaat.
Bij een voldoende beoordeling zal de opleidingstijd weer ingaan. Deze beslissing wordt schriftelijk bevestigd.

Voorwaarden om werktijd mee te laten tellen als opleidingstijd
Naast bovenstaande beoordeling van niveau en leerruimte moet je minimaal 70% van een voltijds contract werken, inclusief de terugkomdag: 38u x 0,7 = 26,6 uur. TKD is 6,5 uur/17%; voor de praktijk blijft 20,1 uur /53% over.

Binnen die 53% praktijk + 17% terugkomdag geldt dat je

  • in de praktijk/op de stageplek voor de aanwezige werktijd van minimaal 2 hele en een halve dag volledig belastbaar bent. Dus niet: minder patiënten, geen of minder diensten, langzamer werken.
  • de hele terugkomdag aanwezig bent en voldoet/meedoet aan alle opdrachten.

en

  • de opleider en docenten kunnen/durven jou weer op prestaties te beoordelen.


De CBA stelt samen met de opleider en docenten vast vanaf wanneer je weer volledig belastbaar en opleidbaar bent (eventueel met terugwerkende kracht).

Stroomdiagram

Stroomdiagram langdurige ziekte en re-integratie

Kijk ook bij Coaching en niet-reguliere begeleiding aios