IOS

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoekenRegelgeving

Hoofd
Rob Dijkstra

Adjunct hoofd
Jeroen Woertman

Onderwijscoördinatoren
Marieke van Schelven
Dorien Stilma
Linda Timmer

Regelgeving

Individueel OpleidingsSchema

In het IOS (Individueel OpleidingsSchema) wordt vastgelegd welke stages je in de loop van je opleiding gaat volgen.

Het standaard opleidingsschema bestaat uit 12 maanden 1e huisartsstage en 6 maanden klinische stage (fase 1) en 3 maanden CZ-stage, 3 maanden GGZ-stage en 12 maanden 2e huisartsstage (fase 2).

Dit schema kan wijzigen door bijvoorbeeld zwangerschap, deeltijd werken of ziekte langer dan 2 weken. Daarnaast heb je binnen het beschreven curriculum veel te kiezen. Als je relevante werkervaring voorafgaand aan de opleiding hebt, kun je vrijstellingen voor stages aanvragen. Tevens heb je, binnen wettelijke kaders, een rol in het kiezen van welke soort externe stage je wilt doen.

Veel vragen, vooral waar het gaat over wat de regelgeving toestaat zullen via e-mail beantwoord kunnen worden. Is er echter persoonlijk overleg gewenst, dan is het ook mogelijk een persoonlijke afspraak te maken.

Stel je vraag aan de assistent teamleider:

Procedure wijziging IOS

Zoals hierboven al benoemd is kun je, binnen de wettelijke kaders, zelf invloed uitoefenen op jouw IOS. Bijvoorbeeld door het aanvragen van vrijstellingen of, door het ruilen van stages: bij het niet inzetten van een vrijstelling of als je wel relevante ervaring hebt maar géén recht op vrijstelling. Op Aruba is elke drie maanden een CZ-stage beschikbaar voor een aios van HOVUmc en bij het VUmc een wetenschappelijke stage.

Lees hieronder meer over deze mogelijkheden:

Je mag de CZ- en/of GGZ-stage ruilen voor een andere keuzestage. Je komt daarvoor in aanmerking als:

 • je recht hebt op een vrijstelling, maar dit recht niet inzet.
 • je relevante voorervaring van > 3 maanden voltijds hebt die geen recht biedt op een vrijstelling.

Vul het aanvraagformulier wijziging IOS in om jouw verzoek door te geven. Jouw huisartsopleider en docent moeten het formulier tekenen voor akkoord. Daarna mail of geef je het formulier aan Pascale Scheerman.

Mogelijke keuzes zijn:

 • een extra CZ- of GGZ-stage
 • 3 maanden extra 2e huisartsstage

Of*:

 • Reumatologie
 • Wetenschappelijke stage
 • KNO/dermatologie
 • Oncologie
 • Forensische geneeskunde
 • Verslavingsgeneeskunde
 • Palliatieve zorgteam (AvL)
 • Orthopedie
 • Neurologie
 • Revalidatiegeneeskunde

Of: Pilot Kop van Noord-Holland

*Niet al deze keuzestages zijn beschikbaar in Twente. Keuzestages in de big five zijn vanwege schaarste niet mogelijk.


Wij zijn bevoorrecht om een CZ-stage te kunnen aanbieden op Aruba. Een stage op een tropisch eiland met vrijwel altijd zon waar de mensen vooral buiten leven. Eén van de belangrijkste redenen om deze in het buitenland te doen, is om een uitgebreider inzicht te krijgen in andere rituelen rondom zorg, sterven en rouw. Familie heeft hier een grote invloed op het beleid van de patiënt. En patiënten lopen een groot risico om in de laatste levensfase al stervende naar het ziekenhuis te worden gebracht. Levensverlengend handelen is wat men kent. Puur alleen lijden-verlichtend handelen is veel minder bekend en daardoor minder bemind.

Verpleeghuis De laagbouw van het verpleeghuis S.A.B.A. bevindt zich in een tuin vol met bloemen en fruitbomen. De gebouwen zijn eenvoudig en de voorzieningen beperkt, maar de brede veranda’s aantrekkelijk en koel. Ze omringen de tuin en overal staan oude schommelstoelen die de mensen van thuis hebben meegebracht.

De aios van onze huisartsopleiding werkt samen met een Arubaanse aios. Het samenwerken is leerzaam voor beide partijen en het overbrengen van het vakgebied een uitdaging. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om een rol te spelen bij het vormgeven van de ouderenzorg in de 1e lijn. Er is vooral nog veel winst te behalen op het gebied van preventie in de fase voordat er besloten wordt tot opname in het verpleeghuis. De stage richt zich in het bijzonder op diabeteszorg, wondzorg, contractuurpreventie, begeleiding bij de eerste fase van de verschillende dementiebeelden, het voeren van beleidsgesprekken (bv wel of niet naar een ZH, wel of niet een PEG-sonde) en het voorkomen van en omgaan met polyfarmacie. Verder is er veel aandacht voor ethisch beladen onderwerpen waarbij je een weg moet vinden binnen de Arubaanse cultuur en mogelijkheden.

Bevolking De Arubaanse bevolking wordt ervaren als warm en betrokken. De multiculturele samenleving maakt het leven op Aruba rijk en boeiend maar soms ook ingewikkeld omdat je met allerlei achtergronden en gewoonten rekening moet houden. De meeste Arubanen zijn viertalig wat ook in de visites tot uiting komt en soms voor grappige situaties zorgt. De zorg voor ouderen is dierbaar. De middelen en voorzieningen zijn beduidend minder dan in Nederland maar als je ziet hoe ouderen betrokken worden bij de samenleving, hoe er gedanst, gezongen en gelachen wordt bij iedere gelegenheid dan kan je niet zeggen dat ouderen hier ongelukkig zijn.

Terugkomdag Je volgt wekelijks onderwijs samen met de aios van de huisartsopleiding op Aruba. Ook de LHK wordt samen met hen gemaakt. Tevens houd je presentaties en geef je les aan de verpleegkundigen en verzorgenden van S.A.B.A.

Lees hieronder het verslag van één van onze aios die haar CZ-stage op Aruba gedaan heeft:

In december 2020 middenin de coronacrisis mocht ik toch mijn CZ-stage op Aruba doen. Vóór de huisartsopleiding had ik al 1,5 jaar in het verpleeghuis gewerkt en het leek mij een mooie toevoeging om in het buitenland meer ervaring op te doen toen ik zag dat deze mogelijkheid bestond.

Hoe het werk eruit ziet?
Onder leiding van Nienke Smits, specialist ouderengeneeskunde, kreeg ik enkele afdelingen onder mijn hoede. Twee somatische afdelingen, met daarbij ook wat psychiatrisch uitbehandelde ouderen en verstandelijk gehandicapten, van elk ongeveer 35 personen. Werk bestaat uit visites, artsenoverleg, MDO's, familiegesprekken, overleggen met specialisten in het ziekenhuis, en alle spoedjes van jouw afdelingen. Daarnaast is er heel veel ruimte om zelf in te vullen. Zo kan je terminale patiënten en hun familie begeleiden, projecten met betrekking tot polyfarmacie op je nemen samen met de apotheker, onderwijs geven aan de zorg, meelopen met centro di memoria (de geheugenpoli), etc.

De supervisie en begeleiding is heel fijn en laagdrempelig; een keer per week wordt er een visite mee gelopen, en vaker als je daar behoefte aan hebt. Dit geldt ook voor de MDO's. Elke woensdag is er een leergesprek van twee uur waarbij er dieper in wordt gegaan op dementie, communicatie, wondzorg, of waar je behoeften dan ook liggen. Via een telefoon van werk kan je altijd en overal bellen en WhatsAppen.

Ze werken nu nog met papieren dossiers in het Nederlands. Ik schreef een balpen per week op! Ze zijn bezig met een EPD as we speak. Het dossier is heel overzichtelijk opgebouwd, voor de verslaglegging werk je met SOEP en een afsprakenblad voor de zorg.

Er werken nu drie specialisten ouderengeneeskunde in totaal. Je kan met al het personeel en (bijna alle) specialisten in het ziekenhuis Nederlands praten. Met de meeste patiënten ook. Sommige spreken alleen Papiamento, gelukkig kan de zorg je dan helpen. Omdat Papiamento een taal is met veel Nederlands, Spaans en Engelse invloeden kan je het op den duur best aardig volgen als je een woordje Spaans spreekt.

Normaal gesproken zijn er ook heel veel activiteiten en feestelijkheden op de afdeling, helaas was dat nu veelal afgelast door corona. Wel waren patiënten vaak aan het swingen, zelfs in de rolstoel, met Caribische deuntjes op de achtergrond. Of ze zaten een potje domino te spelen. Niemand zat voor de tv met Andre Rieu zoals ik dat veelal in Nederland kende.

Een dag op Aruba
Opstaan gaat automatisch heel vroeg, rond een uurtje of half 7. Na wat bewegen op de veranda of een duik in het zwembad, volgt een tropisch fruitontbijt. De reistijd naar werk is maximaal 30 min met de auto, en de werkdag begint rond acht uur à half negen. Maandag is er een artsenoverleg en een weekopening. Waarna je visite gaat lopen op de afdeling, op andere dagen begint je dag met de visite op de afdeling van die dag, dit neemt vaak de hele ochtend in beslag. Lunchen doe je vaak thuis of buiten de deur, en soms met collega's.

Multidisciplinaire overleggen voor het bespreken van het zorgplan van de patiënt volgens het SAMPC model, familie gesprekken en andere taken volgen in de middag. Je hebt dagelijks van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaarheidsdienst. Per afdeling doe je in principe een grote/uitgebreide en een kleine visite per week. Je start met twee afdelingen onder je hoede, meestal proberen ze je bij een somatische en een psychogeriatrisch afdeling in te delen om zoveel mogelijk verschillende aspecten van de ouderengeneeskunde te leren kennen. Meestal was ik rond een uur of vier klaar met de werkdag, en kon ik richting het strand. Je werktelefoon gaat dan mee, en m’n dokterstas en witte jas ook, voor het geval er een spoedgeval is. Verder kan je ook vrij veel telefonisch af of via de WhatsApp.

Wat kom je tegen; werk inhoudelijk
Je komt van alles tegen; obstipatie, uwi, dementie van verschillende types en in verschillende stadia, delier, CVA, dermatomycose, (decubitus) wonden, infecties, veranderd gedrag; een breed scala aan ziektebeelden. Het verschil is dat mensen meer aan het leven hangen. Alles op alles moet worden ingezet om de ouderen in leven te houden. Zo heet hypodermoclyse = aqua di biba (levensvocht). Ook zijn er verschillende voorkeursmiddelen, promethazine als slaapmiddel bijvoorbeeld. Er is angst voor opiatengebruik, dat zou passieve euthanasie zijn. De meeste dingen zijn voor handen qua medicatie en middelen, alleen iets minder uitgebreid als in Nederland. Het heerlijke is dat soms zelfs het werk buiten is omdat gesprekken met patiënten in het prieel kunnen plaatsvinden of op de veranda voor hun kamer.

Vrijetijdsbesteding
Het eiland heeft naast prachtige stranden en fantastische restaurants, ook een mooi national park waar je op avontuur kan. Snorkelen, duiken, salsalessen, kitesurfen, mountainbiken, hiken, beachtennis-trainingen: genoeg activiteiten mogelijk!

Kosten
Ticket €600, auto €350 per maand, accommodatie €1500/maand (voor een driekamerappartement van 70m2, met zwembad).

Slaapplek
Mijn vriend en ik logeerden in een mooi driekamerappartement bij Ineke en Frank, twee Nederlanders die drie appartementen verhuren voor short stay. Het heet Elements of Aruba en kost normaal €2500/maand (inclusief).

Inhoudelijk

 • Doel: ervaring opdoen met wetenschappelijk onderzoek
 • Vaak deel van een groter onderzoek. Je krijgt daarbij begeleiding op maat van jouw dagelijks begeleider.
 • Diversiteit aan onderwerpen:
  • Diabetes
  • Soma & Psyche
  • Ouderenzorg in de eerste lijn
  • ‘Praktijkvragen’ met gebruik van ANH-database
 • Diversiteit aan werkzaamheden:
  • Literatuur zoeken
  • Vraagstelling formuleren
  • Dataverzameling (indien mogelijk)
  • Data-analyse
  • Rapportage

Praktisch

 • De stage is 3 maanden (deeltijd vaak mogelijk)
 • Voor de start dien je een stageplan in met:
  • Doel en (voorlopige) vraagstelling
  • Eigen, persoonlijke leerdoelen
  • Plan van aanpak
  • Tijdpad
 • Eindproducten:
  • Een wetenschappelijk verslag -> publicatie
  • Stageverslag over persoonlijke leerdoelen

Met vragen over deze stage kun je terecht bij stagebegeleider prof. dr. Arko Oderwald.

  ==== Wijzigingsformulier IOS ====

Aanvraagformulier wijziging Individueel OpleidingsSchema

Externe stages: vraag en antwoord

V: Ik heb klinische voorervaring in één van de disciplines die onder de verplichte klinische stage valt en hiermee recht op een vrijstelling. Mag ik deze opleidingstijd ruilen voor een keuzestage zoals dermatologie of KNO?
A: Nee, als je géén vrijstelling neemt voor (een deel van) de verplichte klinische stage moet die opleidingstijd ingevuld worden met één van de disciplines die onder de verplichte klinische stage valt, dus SEH, Kindergeneeskunde, interne geneeskunde, chirurgie of gynaecologie/verloskunde.

V: Wanneer mag ik de CZ- en/of GGZ-stage ruilen voor een andere keuzestage? En mag dat ook een klinische stage zijn?
A: In 2 situaties mag je de CZ- en/of GGZ-stage ruilen voor een andere keuzestage.

 1. Als je recht hebt op een vrijstelling voor één van deze stages maar besluit deze uiteindelijk niet te nemen. Hiermee behoud je je opleidingstijd en mag je op basis van voorervaring de stage ruilen
 2. Als je géén recht hebt op vrijstelling maar wel de voorervaring hebt in de CZ en/of GGZ, bijvoorbeeld in een niet-erkende instelling of als de termijn om recht te hebben op een vrijstelling nét te kort was.

Het ruilen van de CZ en/of GGZ stage voor een verplichte klinische stage is niet mogelijk. Ons aanbod klinische stages is niet groot genoeg om verzoeken voor ruilstages te honoreren.

V: Ik heb klinische voorervaring in één van de disciplines die onder de verplichte klinische stage valt maar ik neem mijn vrijstelling niet. Mag ik de klinische stage dan invullen met twee andere stages dan SEH stage, bijvoorbeeld kindergeneeskunde of gynaecologie?
A: Als je géén vrijstelling hebt (genomen) voor de verplichte klinische stage dan volg je volgens de RGS-regelgeving de volledige verplichte klinische stage. Afhankelijk van hoe het totale cohort keuzes maakt in het koppelsysteem verdelen wij de stages kindergeneeskunde én gynaecologie over de aios die alleen de verplichte klinische stage moeten doen. Dat je voorervaring hebt op een bepaald vlak geeft geen recht op toewijzing van één van de andere stages. We proberen wel op basis van bepaalde voorervaring de stages zo eerlijk mogelijk te verdelen. Als je zes maanden klinische stage moet doen, zal je in ieder geval drie maanden een SEH-stage doen. Als je dit absoluut niet wilt, adviseren wij je in ieder geval een vrijstelling voor drie maanden aan te vragen. De overgebleven drie maanden kunnen dan worden dan ingevuld met een stage kindergeneeskunde, gynaecologie of interne geneeskunde, mits er voldoende plekken beschikbaar zijn.

V: Mag ik zelf een stage regelen? En kan dit ook in het buitenland?
A: Nee, op dit moment is het niet mogelijk zelf stages te regelen.
Een buitenlandstage is niet mogelijk, deze worden door de RGS niet erkend. Uitzondering op deze regel is onze eigen CZ-stage op Aruba.

V: Kan ik tijdens de klinische stage in deeltijd werken?
A: Ja, dat kan. Als je géén recht op vrijstelling voor de klinische stage hebt kan je de klinische stage in 9 maanden doen met een arbeidsduur van 70% (26,6 uur) per week.
Als je recht hebt op vrijstelling van (een deel van) de klinische stage is het mogelijk om een gedeelte daarvan in te zetten om zo de rest van de stage in deeltijd te kunnen doen, met een minimum van 84,21% (32 uur) per week.
Let op: als je recht hebt op een gedeeltelijke vrijstelling voor de klinische stage (13 weken) is het niet mogelijk om de overige 3 maanden parttime te werken. Wel is het mogelijk om de volledige klinische stage van 26 weken dan parttime te volgen door een gedeelte van je vrijstelling in te zetten.

V: Kan ik tijdens de CZ-, GGZ-, en/of keuzestage in deeltijd werken?
A: Ja, tijdens de CZ-, GGZ-, en/of keuzestage kan je in deeltijd werken, met een minimum van 84,21%: 32 uur per week, inclusief de terugkomdag van 6,5 uur. De overige 25,5 uur verdeel je in dit voorbeeld over drie werkdagen.

V: Als ik tijdens de CZ-, GGZ-, of keuzestage in deeltijd werk, duurt mijn stage dan langer dan drie maanden?
A: Nee, bij een deeltijdaanstelling wordt het tekort dat je opbouwt tijdens de 2e huisartsstage gecompenseerd. Die stage is dan langer dan twaalf maanden.

V: Wanneer mag ik vakantie opnemen?
A: Vakantie opnemen kan nooit in de eerste of laatste stageweek. Voor de tussenliggende periode overleg je met de stageopleider en roosteraar van de stageplaats.

V: Mag ik tijdens een stage de laatste week van de stage vakantie opnemen en van de volgende stage de eerste week zodat ik twee weken achter elkaar vakantie heb?
A: Dat is niet mogelijk. De eerste week van een stage staat in het teken van inwerken op de stageplaats, je dient die week volledig aanwezig te zijn op de stageplaats. In de laatste week van de stage vindt de beoordeling en afronding van de stage plaats. Ook in deze week ben je aanwezig op de stageplaats.

V: Mag ik mijn vakantiedagen doorschuiven naar de volgende stage?
A: Nee, doorschuiven van vakantiedagen is niet toegestaan. Wij hebben vaste afspraken met onze stageplaatsen: per stage van drie maanden heb je anderhalve week vakantie, die ook in de betreffende stage opgenomen moet worden. Hiermee zorgen wij ervoor dat stageopleiders evenredig ‘belast’ worden met de afwezigheid van aios i.v.m. vakantie.

V: Wat gebeurt er als ik ziek word tijdens de externe stages?
A: Als je ziek bent, meld je dit zoals altijd bij de SBOH (via de verzuimmelder) én je (stage)opleider. Als je langer ziek bent dan 20 dagdelen (werkdagen) wordt je stage onderbroken. Lees hier meer over op de pagina ziekte en re-integratie.

 • Als dit zich tijdens de klinische stage voordoet, wordt er naar een oplossing gezocht om aan de verplichte 26 weken voltijds te komen.
 • Voor de CZ- en GGZ-stage moet de periode die je in totaal op de stageplaats hebt doorgebracht door de opleider én docenten met een voldoende beoordeeld kunnen worden om de stage af te kunnen ronden. Als dit niet het geval is wordt de stage in z’n geheel overgedaan.