KPB

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken

Met de Korte Praktijk Beoordeling geven opleiders gerichte feedback aan de aios, gebaseerd op een geobserveerde concrete situatie.

De KPB betreft het competentiegebied medisch handelen (competentiegebied 1) in combinatie met een of meer andere competentiegebieden. Opleider en aios bespreken vooraf samen welke competentiegebieden beoordeeld worden.

De KPB is in alle praktijksituaties toepasbaar en kan gekoppeld worden aan Thema's en KBA's (Kenmerkende BeroepsActiviteiten) met behulp van het e-Portfolio.

Kenmerkend voor de KPB is dat het niet zozeer gaat om het afvinken van een lijstje en het geven van een cijfer, maar om in concrete bewoordingen te beschrijven wat er goed gaat en wat er beter kan.

Voor wie

De KPB is bedoeld voor zowel opleider als aios. Voor de opleider kunnen de KPB’s die in een bepaalde periode worden gedaan dienen als onderbouwing voor de ComBeL. Voor de aios kunnen de KPB’s, door de gerichte kwalitatieve feedback die ze hierbij ontvangen, richting geven aan het formuleren van leerdoelen of gebruikt worden om voortgang van een leerdoel te evalueren.

De aios voert, na ondertekening door de opleider, het formulier in zijn/haar ePortfolio in.

Literatuur

Via de volgende links vind u meer informatie over soortgelijke instrumenten in medische opleidingen wereldwijd (1) en meer informatie over het inzetten van de KPB en observatie binnen de huisartsopleidingen in Nederland (2,3). 

Brontekst https://www.huisartsopleiding.nl/opleiding/toetsing/toetsaanbod/kpb

Formulier

Naast het officiele formulier in het eportfolio is er een uitprintbare pdf beschikbaar: