Opleidershandleiding AMA

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken



AMA

Teamleider AMA-module
Sanne Kateman

Coördinator AMA-module
Mark Holthuis

Assistent teamleider
Carolien van der Storm

AMA-module

Inleiding

Defensie leidt basisartsen op tot Algemeen Militair Arts; waarna deze in staat zijn om militaire geneeskunde (in en om de kazerne) en operationele geneeskunde (in en om uitzendingen) te beoefenen. De opleiding duurt 2 jaar en een substantieel onderdeel daarvan wordt gevormd door de module Huisartsgeneeskunde. De kennis en vaardigheden die de AMA’s leren en de intensieve begeleiding en feedback tijdens deze module worden voor het assessment van de AMA als bijzonder betekenisvol beschouwd. Defensie hecht dan ook veel waarde aan deze module en dus aan uw rol en begeleiding hierin.

Meer informatie over (de handleiding van) de module: AMA-module.

De hele opleiding ziet er als volgt uit: AMA-traject Defensie 2021.jpg


Militaire geneeskunde en huisartsgeneeskunde

Er is veel overlap tussen huisartsgeneeskunde en de militaire geneeskunde. Maar uiteraard zijn er ook verschillen tussen het werk van de militair arts en de huisarts. Allereerst in populatie; een militair arts doet wel huisartsenwerk maar is geen huisarts in de civiele betekenis. Zo is bijvoorbeeld de militair verplicht om gebruik te maken van de hem of haar door defensie geboden zorg. Die zorg wordt geboden nabij de werkplek. De militair arts vervult tevens Arbo-taken.

Diensten op de huisartsenpost

Net als de aios doet de AMA diensten op de HAP. Meld de AMA daarom tijdig aan voor de introductiecursus. Voor opleider en HAP is een informatiebrief met betrekking tot de AMA op de HAP opgesteld: Toelichting voor de HAP.

Beoordeling AMA

Bij de start van de opleidingsmodule wordt vaak de vraag gesteld: ‘wat moet de AMA na 6 maanden nu eigenlijk kennen en kunnen?’ En: ‘wat wordt daarbij van mij als opleider verwacht?’. Voorop staat dat de opleiding en de beoordeling van de ontwikkeling van de AMA vooral plaatsvinden aan de hand van concrete ervaringen in de praktijk. Opleiders putten bij het vormen van hun oordeel uit een serie kritische beroepssituaties die zich in iedere stageperiode voordoen. Aan de hand van concrete prestaties van de AMA vormt de opleider zich een beeld van de vorderingen.

De AMA-module heeft 4 hoofdthema's:

  • Acute klachten
  • Veelvoorkomende klachten
  • Lichamelijk onverklaarde klachten
  • Veelvoorkomende chronische klachten

Deze thema’s geven structuur aan de stageperiode. Het niveau dat we nastreven is vergelijkbaar met wat een aios na ongeveer 6 maanden bereikt zou moeten hebben. Zie tevens het Opleidingsplan AMA. Neem in uw beoordeling van de AMA mee dat in principe vrijstelling verleend wordt voor 6 maanden van de huisartsstage, indien de AMA later besluit de Huisartsopleiding te volgen.

Over de weging van die prestaties - wat is nu een voldoende ontwikkeling? - is meer te zeggen. Nogmaals: AMA’s zijn geen huisartsen in opleiding. Het zijn artsen die ervaring opdoen met de huisartsgeneeskundige manier van werken. In de loop van de module moet daarin voldoende groei waarneembaar zijn. De opleider vormt zich een beeld van het startniveau van de AMA en moet kunnen constateren dat er een zichtbare positieve ontwikkeling heeft plaatsgevonden. Voorbeelden van veelzeggende prestaties van de AMA vormen daarvoor het uitgangspunt. Twijfels over voldoende groei kunnen op de paralleldagen of in samenspraak met de docenten nader onderzocht worden. Zo nodig kunnen er naar aanleiding hiervan extra beoordelingsmomenten ingelast worden.

Wie neemt het initiatief in het beoordelen van de voortgang
Het is de taak van de beoordelaars (opleider en docenten) om zich een beeld te vormen van de ontwikkeling van de AMA. De AMA heeft de verantwoordelijkheid inzicht te geven in zijn ontwikkeling; met andere woorden: de AMA stelt zich toetsbaar op. Of en op welke wijze deze dat doet geeft inzicht in de competentie Professionaliteit.

In onderstaand overzicht staan te ondernemen acties per verantwoordelijke:

AMA neemt initiatief
  • agendasetting leergesprek
  • plannen voortgangsgesprek
  • agendasetting voortgangsgesprek
  • inleveren beoordelingsformulieren
  • formulieren IOP (2e trimester)
  • formulieren DARTN (2e trimester)
  • presenteren opdrachten
  • verslaglegging voortgangsgesprek
Opleider neemt initiatief
  • agendasetting leergesprek
  • agendasetting voortgangsgesprek
  • invullen beoordelingen
  • feedback op IOP (2e trimester)
  • feedback op DARTN (2e trimester)
  • feedback op opdrachten

Wanneer gebeurt wat in de beoordeling
In de AMA-module zijn meerdere toetsmomenten opgenomen. Na 3 maanden en in de 6e maand vinden voortgangsgesprekken plaats. Daarin wordt door opleider en docent een beoordeling gegeven van de voortgang op de 7 taakgebieden (competenties). Als onderlegger voor de beoordeling maken we gebruik van de CompetentieBeoordelingsLijst (ComBeL). Zie Verplichtingen AMA-module voor download ComBeL en meer informatie over toetsing en beoordeling in de module.

Zie de procedures voor educatieve en selectieve beoordeling in de uitklappers hieronder.

  • Na de 3e en in de 6e maand vindt een voortgangsgesprek plaats tussen de opleider en AMA.
  • De AMA maakt een verslag van het voortgangsgesprek en laat dit accorderen door de opleider.
  • Na de 3e en in de 6e maand vindt een voortgangsgesprek plaats tussen de docent en AMA.
  • De AMA maakt een verslag van het voortgangsgesprek en laat dit accorderen door de docent.
  • Na 3 maanden geeft de opleider een beoordeling van de geschiktheid van de AMA om de module voort te zetten.
  • Minimaal twee keer levert de AMA een eigen bijdrage aan het terugkomdagonderwijs in de vorm van een referaat, casusbespreking of ander onderwijs.
  • Gedurende de module biedt de AMA een registratie van consulten ter bespreking en beoordeling aan aan de opleider en de docenten.
  • De AMA maakt twee keer de Landelijke Huisartsgeneeskundige Kennistoets: aan het eind van de eerste maand van de module en aan het eind van de eerste maand ná de module.

NB De AMA is verantwoordelijk voor het tijdig inleveren van de beoordelingsbewijzen.

  1. In de 6e maand van de module geven de opleider en docenten elk een beoordeling van de prestaties van de AMA.
  2. De beoordelingen van opleider en docenten resulteren in een advies door de teamleider aan het hoofd van het opleidingsinstituut.
  3. Op basis van het bij 2 genoemde advies en de uitslagen van de LHK besluit het hoofd van het opleidingsinstituut over de afronding van de module.


NB De AMA is verantwoordelijk voor het tijdig inleveren van de beoordelingsbewijzen.