STARtclass

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken

STARtclass Huisartsgeneeskunde I

Aios huisartsgeneeskunde volgen vroeg in het eerste jaar van hun opleiding verplicht een STARtclass cursus van vier dagen. Deze STARtclass bereidt u voor op te leveren spoedzorg in de huisartsenpraktijk, zowel overdag als tijdens diensten in de avond, nacht en weekend op de HAP. Het is een intensieve, praktische cursus waarin u leert hoe u patiënten met acute klachten en traumaslachtoffers opvangt en behandelt.

Daarbij gaat u uit van de 'ABCDE-benadering', het stap voor stap beoordelen van het toestandsbeeld van de patiënt. Deze werkwijze is de basis voor de beslissingen die u neemt en de handelingen die u uitvoert. U oefent in kleine groepen onder leiding van ervaren klinische docenten en werkt met fantomen en simulatiepatiënten. In de cursuslocatie, Schola Medica in Utrecht, zijn de omstandigheden realistisch nagebootst. Een deel van het onderwijs is digitaal, onder andere een voor aanvang van de cursus te spelen game. Na afloop ontvangt u een deelnamecertificaat en een certificaat van de in de cursus opgenomen BLS/AED training. Dat certificaat is nodig om op de HAP werkzaam te mogen zijn.


Zie: STARtclass Huisartsgeneeskunde I

STARtclass Huisartsgeneeskunde II

Aios huisartsgeneeskunde volgen in het tweede jaar van hun opleiding een verplichte klinische stage, bij voorkeur op de SEH. De STARtclass bereidt u hierop voor. Het is een intensieve, praktische cursus van zes dagen waarin u leert hoe u patiënten met acute klachten en traumaslachtoffers opvangt en behandelt.

Daarbij gaat u net als in de cursus in opleidingsjaar 1 uit van de 'ABCDE-benadering', het stap voor stap beoordelen van het toestandsbeeld van de patiënt. Deze werkwijze is de basis voor de beslissingen die u neemt en de handelingen die u uitvoert. U oefent in kleine groepen onder leiding van ervaren klinische docenten en werkt met fantomen en simulatiepatiënten. In de cursuslocatie, Schola Medica in Utrecht, zijn de omstandigheden op de SEH realistisch nagebootst. Een deel van het onderwijs is digitaal. In plenaire interactieve sessies leert u de basisprincipes voor het beschrijven van ECG's en röntgenfoto's. De cursus eindigt met een kennistoets en een scenariotoets. Na afloop ontvangt u een deelnamecertificaat.

Zie: STARtclass Huisartsgeneeskunde II