Vrijstellingsreglement

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken


Regelgeving

Hoofd
Rob Dijkstra

Adjunct hoofd
Jeroen Woertman

Regelgeving

Inleiding

Dit vrijstellingsreglement geldt vanaf 1 september 2022.
Kijk voor het reglement tot 1 september 2022 hier.

Het standaard opleidingsprogramma van 36 maanden omvat 2 x 12 maanden huisartsstage, 6 maanden klinische stage en 6 maanden keuzestage (meestal 3 maanden CZ- en 3 maanden GGZ-stage). Op basis van eerder verworven competenties kan een aios een verzoek tot vrijstelling voor een deel van de opleiding indienen. Zo’n verzoek wordt door het opleidingsinstituut getoetst aan de regelgeving zoals vastgelegd in de Regeling Individualisering Opleidingsduur van het CGS.

Zie voor de landelijke regelgeving, mogelijkheden, regels en voorwaarden de website van Huisartsopleiding Nederland.

Hieronder geven we een aanvullende toelichting op de landelijke regelgeving en beschrijven we onze procedure voor het aanvragen van vrijstelling(en) en behandeling van deze verzoeken.

Aanvullende toelichting op de landelijke regelgeving m.b.t. vrijstelling huisartsstage

De te verkrijgen vrijstelling voor een periode in de huisartsstage kan al spelen in het eerste jaar en moet daarom besproken worden in de kennismakingsgesprekken voor de koppeling aan een huisartsopleider. Om die reden neemt het opleidingsinstituut in een vroeg stadium contact op met de aios die dit mogelijk betreft. Hiervoor maakt het instituut gebruik van de informatie op het bij de sollicitatie ingediende Curriculum Vitae.

Bij de beoordeling van de aanvraag wordt gekeken in welke mate de aios de vereiste competenties verworven heeft die kunnen leiden tot vrijstelling o.b.v. een door de huisartsopleider geschreven verklaring gerelateerd aan de ComBeL. De aios dient deze dus aan te leveren bij de vrijstellingsaanvraag.

Het raadplegen van referenten kan onderdeel zijn van de beoordeling van de vrijstellingsaanvraag.

Procedure aanvraag vrijstelling(en)

Voorlopige aanvraag

De aios vraagt, na voorlichting over vrijstellingen door het instituut in de eerste maand van de opleiding, vóór de vierde opleidingsmaand (dus voor juni/december) verkorting van de opleiding aan op basis van eerder verworven competenties. De aios levert hiertoe verklaringen aan van de medisch eindverantwoordelijke opleider van de betreffende erkende opleidingsinrichting waar deze competenties verworven zijn. Deze verklaring omvat:

  • functie en afdeling, inhoud van de werkzaamheden;
  • begin- en einddatum van de aanstelling, aantal contracturen;
  • (beknopte) beschrijving van de verworven competenties (zie ComBeL);
  • een uitspraak over de erkenning van instelling/opleider ten tijde van de werkervaring (dit kan ook vervangen worden door kopieën van het erkenningsbesluit van de RGS van opleider en instelling bij te voegen).

Voorlopige toekenning

Het opleidingsinstituut beoordeelt of de competenties van het opleidingsonderdeel waarvoor de aios vrijstelling aanvraagt redelijkerwijs zijn verworven. Het besluit tot toekenning voor een vrijstelling is voorlopig van aard.

Definitieve toekenning

Tijdens het eerste en tweede voortgangsgesprek bespreekt de aios de voorlopig toegekende vrijstelling met de opleider en de groepsbegeleider. Na het tweede voortgangsgesprek geeft de aios aan (conform het advies van de beoordelaars) of de voorlopig toegekende vrijstelling gewijzigd moet worden. Hierna stelt het opleidingsinstituut de vrijstelling definitief vast.

Aanvraag indienen, definitief maken of annuleren

(1) Aanvragen voor en (2) verzoeken tot definitief maken of (3) annulering van verkorting van de opleiding worden gemaild naar Pascale Scheerman: p.scheerman@amsterdamumc.nl

De benodigde bescheiden zijn:

*De aios vermeldt in de toelichtingsbrief de specifieke werkzaamheden op grond waarvan verkorting van de opleiding wordt aangevraagd.