De huisartsopleiding van het Amsterdam UMC, locatie VUmc heeft al jaren een vestiging in Hengelo. De aios staat ingeschreven bij het VUmc, maar volgt de opleiding in Twente. Er is een ruim aantal huisartsopleiders dat hun praktijk als stageplek aanbiedt. Ook voor de externe stages zijn er voldoende plekken in de regio.
De wekelijkse terugkomdagen vinden plaats in Hengelo, behalve tijdens de Klinische Stage. Dan gaat de aios naar Zwolle.

Vanaf 2018 zitten we in een modern licht pand met uitstekende onderwijsvoorzieningen, goed bereikbaar met de auto of trein, samen met een aantal belangrijke eerstelijns-partners zoals de WDH, LHV Kring Twente en de ketenzorgorganisatie THOON in het gebouw van Ambiq.

Kleinschalig

Er is in Twente een reguliere eerstejaarsgroep en een flexibele derdejaarsgroep. Dat laatste wil zeggen dat er elk kwartaal nieuwe instromers zijn, waardoor de samenstelling steeds iets wisselt. Om de vertrouwdheid en verbondenheid steeds weer te vergemakkelijken is er elk kwartaal een informeel dagprogramma om nader kennis te maken, afspraken en werkwijze e.d. toe te lichten.
De meeste aios van de verschillende groepen leren elkaar in de loop van de tijd kennen, mede omdat de groepen soms worden samengevoegd. Kleinschaligheid is troef en ook gezelligheid staat hoog in het vaandel, maar dan in een context waarin het ook aanpakken is.

Nieuw is, dat vanaf september 2022 er ook een 2e groep eerstejaars aios start.

Opleiders

Hoe lekker de koffie ook en hoe hecht de groep, een goede opleiding staat of valt natuurlijk bij de kwaliteit van de stageplek en de hao, de huisartsopleider. Het grote voordeel van een stageplek in Twente is dat er relatief veel opleiders zijn. De aios heeft dus iets meer keuzemogelijkheden dan meestal in Amsterdam het geval is. En de kwaliteit van de opleiders is hoog.
De Twentse en Amsterdamse opleiders worden samen geschoold na de selectie. Tijdens het opleiden krijgen ze ondersteuning van de docenten. Daarnaast bestaan er mogelijkheden voor begeleiding van een ervaren hao-coach en intercollegiaal overleg in kleine vertrouwde kring.

Er is een teamleider van de opleiders die verantwoordelijk is voor het aannemen en het ontwikkelen/uitvoeren van de didactische scholing van alle opleiders.

Aios én hao’s

De hao’s in Twente worden actief betrokken in het terugkomdag onderwijs van de aios. ‘Hao’s zijn erg enthousiast en vinden het leuk om een bijdrage te leveren aan het terugkomdag-onderwijs’, alzo vertelde een van de docenten.
Maar het werkt ook omgekeerd. Als de aiosgroep een keuzeprogramma heeft uitgewerkt dat ook voor bepaalde hao’s interessant zou kunnen zijn, dan worden ze uitgenodigd om het onderwijs te volgen. Zo vinden er regelmatig activiteiten plaats waar zowel hao’s als aios aan deelnemen.

Nieuw is dat je als aios een soort ‘stage’ kunt lopen bij allerlei bestuurlijke organisaties waar huisartsen tijdens hun werk mee te maken krijgen. Zo krijg je al een beeld van de wereld buiten de praktijk.

Gemoedelijk

Elke ‘Tukker” weet natuurlijk dat Twente uniek is om zijn natuur en zijn relaxte levensstijl. En dat het de ‘place to be’ is, Houd je meer van een stadse sfeer, uitgaan, winkelen, terrassen, lekker eten, muziekfestivals en theater e.d. dan kom je hier ook aan je trekken. Maar wat als je niet uit Twente komt? Hoe vergaat het de aios die zich in Twente komt nestelen?

Carolien Blom  was zo’n aios. Zij ging op haar 18e geneeskunde studeren aan de Universiteit Utrecht, maar besloot uiteindelijk naar Oldenzaal te verhuizen voor de liefde. Spijt heeft ze nooit gekregen.
Carolien: ‘Het bourgondische, gezellige Oldenzaal past bij me, ik denk door mijn Brabantse roots. Ondanks dat ik hier pas een paar jaar woon, voel ik me helemaal thuis in Twente. Het lijkt misschien ‘ver weg’ maar je bent ook zo weer via de A1 in Utrecht of Amsterdam. De typisch Twentse patiënt is een niet-klagende Tukker die pas komt als het ook echt moet en die dingen van de dokter aanneemt. De sfeer onder collega’s vind ik erg goed, in Twente doen we het echt samen. Voor nu als waarnemer en later als praktijkhouder zijn er volop kansen, zo kan ik echt kiezen wat bij me past. Laatst sprak ik een collega die net als ik uit het westen hierheen was verhuisd en we waren het roerend eens: de relaxte sfeer, de ruimte, de natuur en werkgelegenheid; voor ons nooit meer anders!

Twente, dynamische parel van het Oosten
Als je vanaf moederlocatie, Amsterdam UMC-VUmc,  de A1 pakt en een stevig uur doorrijdt kom je in onze regio van verborgen kampioenen terecht. Hier geldt het adagium: niet lullen, maar poetsen. Naast deze bedrijvige werkhouding staan de Tukkers ook bekend om hun noaberschap oftewel gemeenschapszin. Deze focus op gemeenschap heeft geleid tot een diverse samenleving, waarbij Twente ruimte biedt aan ruim 300.000 Twentenaren van inmiddels meer dan 160 verschillende achtergronden. Kortom, in Twente is er ruimte en tijd voor iedereen. Vanuit onze huisartsopleiding streven we ernaar om alle bovenstaande punten in de opleiding terug te laten komen, zodat we bekwame vakmensen opleiden voor een gezond Twente en uiteindelijk voor een gezond Nederland.
Good Goan (Het ga je goed)!
Nejra Kabašaj, aios in Twente

Lees ook de column in Medisch Contact van huisarts Danka Stuijver: Je kunt het meisje wel uit Twente halen, maar Twente niet uit het meisje.

Grote stad en landelijk tegelijk

In de steden Almelo, Enschede, Hengelo en Oldenzaal e.o. wonen zo’n 350.000 mensen bij elkaar in een mix van stad en platteland. Voor de partners goed te weten is dat er grote werkgevers zijn: de Universiteit Twente, Saxion hogeschool, het MST als Topklinisch ziekenhuis met o.a. een hartkliniek en neurochirurgische kliniek, daarnaast het ZGT in Almelo en Hengelo, het revalidatiecentrum het Roessingh, Thales, Vredestein, de Grolsch fabrieken, prachtige theaters en natuurlijk FC Twente en de IJsbaan…

Alle dagen feest

Hoe gezellig, leerzaam en verrijkend de opleiding in Twente ook mag zijn, aan alle goede dingen komt ooit een eind: eenmaal aios, dan word je al snel huisarts. Dat laten ze in Twente niet zomaar voorbijgaan.
Dat begint al met de certificaat uitreiking. Doordat er steeds enkele aios tegelijk klaar zijn met hun opleiding is de certificering een heel persoonlijke en feestelijke gebeurtenis: de certificering vindt op de opleiding plaats in gezelschap van familie, vrienden, opleiders en docenten.  Iedere aios wordt persoonlijk toegesproken door opleider en docenten.

Maar eenmaal met het certificaat in de hand begint het feest eigenlijk pas echt. Althans voor de blijvertjes. Want nieuwe huisartsen zijn zeer welkom. Als de opleiding klaar is, hoef je niet bang te zijn dat je niet aan het werk komt. In het westen schijnt dat nog wel eens moeilijk te zijn, maar hier moet je leren ‘nee’ te zeggen. Je hebt een grote keuze in praktijken waar je zou willen werken. Een hele luxe situatie!

Naar Twente toe leven

Wie zich van buiten in Twente vestigt merkt: huisvestingsmogelijkheden zijn uitstekend, files zijn uitzonderingen en via de A1 ben je al snel in andere delen van het land. En de in de omgeving is het groen, groener, groenst. De gemiddelde Twentenaar heeft een relaxte levenshouding waarin hard werken en tijd voor ontspanning hand in hand gaan.

Is het echt zo makkelijk? Valt er niets meer te overwinnen als je eenmaal Twentse grond onder je voeten hebt?
De kern van wat we horen: ‘Benut tijdens je opleiding de kans een andere werkomgeving te leren kennen, ook al wil je daar misschien niet de rest van je leven voor kiezen. We hebben aios gehad die met weerzin naar Twente zijn gegaan, maar daar vervolgens de rest van hun carrière zijn gebleven. ‘Omdat het zo leuk was!’.

Huisarts zijn of worden in Twente

Ben of word je huisarts? Kijk dan eens op deze site of Twente wat voor je is. Wij verwelkomen je graag in onze mooie regio. Word huisarts in Twente!

Geef het aan in de sollicitatiemodule van Huisartsopleiding Nederland als je wilt solliciteren voor een opleidingsplek in Twente.

Contactgegevens Huisartsopleiding in Twente

Het team in Twente bestaat uit:

  • Huisartsdocenten Pien Pouwels, Atsje Boersma, Peter van Aken, Maarten van Bergeijk en Henk Johan Brus
  • Gedragswetenschappelijk docenten Ria Schlepers en Renske Putman
  • Locatiecoördinator: Stefanie Gerritzen, eerste aanspreekpunt
  • Assistent teamleider onderwijs: Kirsty Weijkamp-de Wilde.
  • Geïnteresseerden die inhoudelijke informatie willen hebben over de opleiding in Twente kunnen contact met Kirsty opnemen.

 

Adres dependance Twente
Gezondheidspark/Ambiq Gebouw
Sabine Klinkhamerweg 21-2
7555 SK  Hengelo