Huisartsopleider worden?

“Door opleider te zijn houd ik plezier in mijn werk en zorg ik dat mijn kennis up to date blijft”

Geen huisartsopleiding zonder huisartsopleiders (hao’s). Vooral in diens praktijk leert de aios gedurende twee huisartsstages de uitvoering van het vak.

Als opleider leer je er een vak bij.

Opleider worden

Bent u drie jaar huisarts,  enthousiast, communicatief vaardig en bereid op didactisch gebied te leren? Werkt u minimaal 50% voor minimaal 1800 patiënten (duo-opleiderschap is mogelijk)? Werkt u samen met gediplomeerde assistentes? Wilt u een deel van de patiëntenzorg ruilen tegen opleidingstaken?

Dan is de functie van huisartsopleider misschien een aantrekkelijke nieuwe stap in uw loopbaan.

Persoonlijke ondersteuning

Wij bieden u persoonlijke ondersteuning bij het leren van deze taak met een doortimmerd, gevarieerd en geaccrediteerd scholingsprogramma.

De huisartsopleiding kijkt terug op ruim 30 jaar ervaring met een systematische, didactische opleiding van opleiders. Wij werken voortdurend aan ons interactief en praktisch gericht curriculum, dat zowel door onze opleiders als door de RGS positief wordt geëvalueerd.

Voorwaarden om huisartsopleider te kunnen worden

De praktijk dient geaccrediteerd te zijn; indien dit nog niet het geval is dient de aanvraag hiervoor wel al ondertekend te zijn.
Minimaal 3 jaar ervaring als huisarts, waarvan minimaal een half jaar in de huidige praktijk.
50% werkzaam in de praktijk.
Tijdens de openingstijden van de praktijk is er een gediplomeerde praktijkassistente aanwezig.
Adequate werkplek voor de aios.
Goede contactuele eigenschappen.

Aanmelden als aspirant-huisartsopleider?

Klik hier om direct naar het aanmeldingsformulier te gaan.

Meer informatie kunt u verkrijgen bij

Roos Parti, Assistent Teamleider Opleidersteam, 020 444 8238

Pien van Langen, Teamleider Opleidersteam

Oriëntatiecursus

Huisartsen die geïnteresseerd zijn in het opleiden van aios nodigen wij van harte uit voor onze oriëntatiecursus (van 15.00 uur tot 15.00 uur de volgende dag, inclusief overnachting bij Landgoed Zonheuvel in Doorn). Deze geaccrediteerde cursus is een eerste, vrijblijvende oriëntatie op de rol van huisartsopleider en het opleiderschap aan de HOVUmc. Een doel van de cursus is dat de belangstellende huisartsen en het instituut na afloop kunnen besluiten of men met elkaar in zee wil gaan.

Aan  de hand van opdrachten en tijdens praktische oefeningen maken de deelnemers kennis met de taken en mogelijkheden van het opleiderschap en doen ervaring op met de interactieve werkwijze van het instituut. We laten voorbeelden van leergesprekken zien, geven informatie, bespreken, wisselen uit en gaan praktisch oefenen o.a. met gast-aios. Er is ruim gelegenheid alles aan de orde te stellen dat helpt bij het maken van een weloverwogen keuze voor het opleiderschap en specifiek aan de HOVUmc.

Aan de cursus zijn geen kosten verbonden. Verblijfskosten worden alleen in rekening gebracht als er later dan een week van tevoren wordt afgezegd.

Startersdagen

Tijdens de twee startersdagen maken nieuwe opleiders kennis met onderwerpen die bij aanvang van het opleiden aan de orde komen. De dagen zijn vooral een voorbereiding op de komst van de eerste aios of AMA. Er wordt een begin gemaakt met het oefenen van de meest basale didactische vaardigheden.

Afwisselend wordt in de grote groep gewerkt (informatieoverdracht en groepsdiscussie) en in kleinere groepen (oefenen van didactische vaardigheden). Zo komen theorie en praktijk telkens aan de orde en krijg je praktische tools voor de eerste weken: de opzet en een voorbeeld van een leergesprek, dagrapportagebespreking, feedback geven en krijgen.

We sluiten aan bij vragen zodat iedereen aan het eind van de dagen beter weet hoe je aan de slag kunt met de voorbereidingen, voordat je het jaar start met je aios of AMA.