Aioto-traject: de opleiding afwisselen met promotieonderzoek

Je kunt de huisartsopleiding combineren met een promotieonderzoek. Deze combinatie heet een aioto-traject (arts in opleiding tot huisarts en onderzoeker).
Een aioto-traject duurt circa 6 jaar: 3 jaar opleiding tot huisarts en 3 jaar onderzoek. Bij aangetoonde geschiktheid sluit je dit traject af als huisarts met een wetenschappelijke promotie.

De afdeling Huisartsgeneeskunde Amsterdam UMC, locatie VUmc ziet het aioto-traject als een goede manier om de wetenschappelijke ontwikkeling van de huisartsgeneeskunde te bevorderen.

Opleiding en onderzoek

Je wisselt de stages die je volgt in de opleiding tot huisarts af met doen van onderzoek. Bijv.: je werkt een periode als onderzoeker, onder begeleiding van de projectleider van het onderzoek (senioronderzoeker of postdoc EMGO+). Daarna volg je als aios een stage aan de opleiding, onder begeleiding van docenten en opleiders die verbonden zijn aan de huisartsopleiding. Na deze stage kun je of nog een stage volgen, of een periode van onderzoek inlassen.

Stages mogen niet onderbroken worden voor het doen van onderzoek. Vanaf het moment dat je start met de opleiding mag je deze maximaal een jaar onderbreken voor het doen van onderzoek.

Hoe word je aioto?

Als je aioto wilt worden, solliciteer je voor een baan als promovendus én voor een opleidingsplek bij de huisartsopleiding.

Solliciteren voor een opleidingsplek doe je via Huisartsopleiding Nederland. Vink bij de sollicitatie voor de huisartsopleiding aan dat je aioto wordt (ook als je nog bezig bent met de sollicitatieprocedure voor de promotieplek). Bij geschiktheid voor beide plekken word je automatisch geplaatst bij het betreffende opleidingsinstituut.

Het vinden van een promotieplek is maatwerk. Vacatures voor onderzoeksplekken worden op verschillende manieren en plekken gepubliceerd, dus je zult hier actief naar moeten zoeken. Als je een plek als promovendus hebt gevonden werk je een onderzoeksvoorstel uit en maakt daarbij een blokkenschema. In dat schema zet je wanneer je aan het onderzoek werkt en wanneer aan de opleiding. Dit doe je samen met de hoofdonderzoeker.

Als je ook voor de opleiding bent aangenomen, stuur je het aanvraagformulier aioto-traject, jouw onderzoeksvoorstel en het concept-blokkenschema naar Rob Dijkstra (r.f.dijkstra@amsterdamumc.nl), hoofd van de opleiding én Pascale Scheerman (p.scheerman@amsterdamumc.nl), assistent teamleider onderwijs. Samen bespreken jullie het blokkenschema. Na akkoord wordt het ondertekende aanvraagformulier samen met jouw onderzoeksvoorstel door de opleiding naar de SBOH gestuurd.

Financieel

Gedurende het aioto-traject ben je in dienst bij SBOH. Het contract van de aioto met de SBOH eindigt zodra de aioto de huisartsopleiding ofwel tussentijds verlaat, ofwel de opleiding heeft afgerond.

Dit houdt in dat de onderzoeksectie voor een aioto die het traject eindigt met een onderzoeksperiode, voor die periode zelf een nieuw dienstverband moet regelen.
Het nettosalaris is over het algemeen lager dan het aioto-salaris.
Het is daarom gunstiger te eindigen met een opleidingsperiode.

Zie hiervoor de regelgeving van het SBOH: Aioto’s (sboh.nl)