onderweg naar een huisartsopleiding

Solliciteren

Huisartsopleiding Amsterdam UMC

De huisartsen die bij ons worden opgeleid zijn vakbekwaam en communicatief vaardig, staan naast hun patiënt en durven daar hun eigen koers in te varen. Ze staan met beide benen in de maatschappij, zijn gericht op de toekomst, onderzoeken wat hun lacunes en ambities zijn en blijven levenslang leren. Zelfsturing en Keuzevrijheid zijn kernwoorden in de opleiding met een steeds groter accent hierop naarmate de opleiding vordert. De huisartsopleidingen AMC en VUmc fuseren in 2024. Je schrijft je dus in bij Huisartsopleiding Amsterdam UMC, waarbij onderwijs op beide locaties kan plaatsvinden.

Vestigingsgebied opleiders

Naast de vele Amsterdamse praktijken die aan onze opleiding verbonden zijn, zijn veel opleiders gevestigd in de regio. De meeste huisartsopleiders zijn gevestigd in het gebied tussen Den Helder, Haarlem en Lelystad. Enkele zijn gevestigd in Gelderland en het noordelijke deel van Zuid-Holland. Daarnaast beschikt de huisartsopleiding over bijzondere opleidingsplaatsen op Texel en een bijzondere CZ-stage op Aruba. Hiernaast hebben wij ook plekken in andere steden in de ruime regio. Als je naar de kop van Noord Holland wilt gaan hebben we een speciaal aanbod voor je. Ook heeft de huisartsopleiding van Amsterdam UMC een opleidingslocatie in Twente waar je je apart voor kunt aanmelden.

Bij het solliciteren kun je aangeven bij welk(e) opleidingsinstit(u)t(en) jij de opleiding wilt doen. In de koppelingsprocedure wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met wensen van de aios. Let op: bij elke locatie die je aanvinkt kun je mogelijk geplaatst worden. Een ‘verre’ koppeling behoort echter altijd tot de mogelijkheden en kan niet op basis van afstand worden geweigerd. Twente is een aparte locatie bij het solliciteren, dus vink die (ook) aan als je de opleiding graag daar wilt doen.

Koppelingsprocedure

Om de kans op een vruchtbare (samen)werk- en leerrelatie zo groot mogelijk te maken, maken wij gebruik van de online koppeltool Matchmaker. Al onze opleiders hebben een profiel op dit platform. Als aios maak je een eigen profiel aan. Op een vooraf bepaald moment kun je de profielen van de voor jou beschikbare opleiders bekijken en ranken. Het systeem berekent daarna, gebaseerd op alle ingevoerde voorkeuren, met welke drie opleiders je kennismaakt. Na deze gesprekken geven aios en opleiders hun voorkeuren aan en zal het opleidingsinstituut de definitieve koppelingen vaststellen. Alle informatie over de koppelingsprocedure en Matchmaker ontvang je tijdig van het instituut.

Let op: de koppeling van een aios met een opleider voor de eerste opleidingsperiode vindt direct plaats na de plaatsingsprocedure. Voor aios die in september beginnen is dit in juni en voor aios die in maart starten van eind november tot eind december. Hou er rekening mee dat je in deze periode beschikbaar bent.

Praktische informatie

Centrale selectieprocedure

Om de huisartsopleiding te kunnen volgen, moet je solliciteren. De huisartsopleidingen in Nederland kennen een centrale selectie- en plaatsingsprocedure. Zodoende solliciteer je online voor een plaats in de opleiding bij Huisartsopleiding Nederland. Wanneer aangenomen, kom je als aios Huisartsgeneeskunde in dienst van de SBOH.

Het aantal geschikte kandidaten voor de huisartsopleiding is jaarlijks groter dan het aantal beschikbare opleidingsplaatsen in Nederland. Vanwege regionale voorkeuren van de kandidaten worden de beschikbare plaatsen niet bij alle opleidingsinstituten gevuld en is gekozen voor een centraal plaatsingssysteem.

Startmomenten

Vanaf 1 september 2024 zijn Huisartsopleidingen AMC en VUmc samen Huisartsopleiding Amsterdam UMC. Dit is de opleiding waarvoor je je als aspirant-aios aanmeldt.

Elk jaar starten er bijna 200 aios in Amsterdam, verdeeld over de instroommomenten maart en september. Van 1 juni t/m 31 juli solliciteer je voor een plek in maart, van 1 december t/m 31 januari voor een plek in september. De terugkomdagen kunnen gedurende de opleiding op zowel locatie AMC als VUmc plaatsvinden.

Praktische stappen van het solliciteren

De selectieprocedure bestaat uit drie opeenvolgende en verplichte onderdelen:

  1. Schriftelijke sollicitatie
  2. Landelijke Huisartsgeneeskundige Kennistoets
  3. Twee interviews volgens de STARR-methode

Op de website van Huisartsopleiding Nederland vindt je alle relevante informatie over het solliciteren: regelgeving, feiten en fabels, veelgestelde vragen, de planning per instroommoment en informatie over de opleiding en het huisartsenvak.

Informatie voor aios startend in maart 2024

Start jij in september 2024 met de opleiding tot huisarts? Op deze pagina informeren we je over een aantal belangrijke zaken.

Contact

Wil je meer weten? Neem dan contact op met:

Luis dos Santos Passos – Ondersteuning selectie
E-mail: selectie-huisartsopleiding@amsterdamumc.nl
Tel: 020 – 5666692
Website: Huisartsopleiding VUmc, Huisartsopleiding AMC.
Voorzitters selectie: Miriam Jager, Myrthe Hoogcarspel

Onze gezamenlijke website wordt in 2024 verwacht.