Hao-meerdaagse huisartsopleiding weer feest!

VaMeerdaagse Doorn juni 2015 - 02n 9 tot 11 juni hebben wij in de bossen van Doorn wederom de eerste helft van onze jaarlijkse hao-vierdaagse gehouden. Daar gaat het om de didactische scholing die de huisartsopleiders helpt goede leerbegeleiders voor de aios te zijn – een vak apart. De tweede helft volgt, zoals altijd, in november. De deelnemers verdiepen zich dan in de stof uitgaande van hun ervaringen in de tussentijd in de praktijk met de aios. Elke cursus duurt dus vier hele dagen met telkens een overnachting. Onze opzet is uniek binnen de Huisartsopleiding in Nederland. En wij zijn er heel blij mee.

200 Opleiders werkten 13 uur met 35 docenten, waaronder 4 hoogleraren en ervaren hao’s, rond één thema in 10 verschillende cursussen en 13 groepen. De gezamenlijke maaltijden boden veel gelegenheid elkaar ook buiten de groepen om te ontmoeten. Een “reünie” noemde een opleider het. Het logistieke aspect van de meerdaagse was wederom een enorme klus. In de handen van uitstekende vakvrouwen liep alles zoals gebruikelijk op rolletjes!

Hoe zit ons hao-curriculum in elkaar?

Meerdaagse Doorn juni 2015 - 01Naast de 6 paralleldagen op het instituut volgen beginnende en gevorderde huisartsopleiders gedurende vier jaar een verplicht basiscurriculum van 4 vierdaagse cursussen (leergangen) om hun didactische tools op peil te brengen en te houden. Dat gebeurt op wens van de deelnemers in vaste groepen die zodoende jaren met elkaar optrekken. Daardoor kan men in een vertrouwde groep persoonlijk en dus wezenlijk werken. Voor de ervaren opleiders wisselen de thema’s van de cursussen jaarlijks om het interessant te houden. Dit jaar kon men kiezen uit: praten over seksualiteit, deep listening, seksespecifieke aspecten in de gezondheidszorg, arts & geneeskunde in film en literatuur, leiderschap en dappere dokters. Daarnaast zijn er tal van alternatieve leeractiviteiten, zodat de scholing van ervaren opleiders afgestemd kan worden op de individuele leerbehoefte.

De omgeving was heerlijk, de sfeer uitstekend en de tevredenheid groot. Het gemiddelde evaluatie-cijfer van dit juni-deel ligt per cursus tussen de 7.5 en 9 (individueel is de variatie breder). Lees hierover meer in de hao-proVUssioneel van september as.

Deelnemers en docenten zijn blij met deze opzet, die een succes is dankzij de inzet van eenieder. Wij hebben dit op kunnen bouwen, omdat de VU al vanaf het begin veel waarde hechte aan de didactische scholing van opleiders en daar veel tijd en expertise in heeft gestoken. Wie bij ons opleider wordt weet dat en kiest ervoor. De landelijke evaluaties van aios (NIVEL) en hun positieve beoordeling van onze hao’s bekrachtigen ons beleid.

Meerdaagse Doorn juni 2015 - 04

Meerdaagse Doorn juni 2015 - 03