Differentiaties: verschil tussen versies

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken
k
(Herziening van de regels en aanscherping van de tekst)
Regel 12: Regel 12:
 
'''Onderwijscoördinatoren'''<br />
 
'''Onderwijscoördinatoren'''<br />
 
{{auteur - Beatrijs de Leede}}
 
{{auteur - Beatrijs de Leede}}
{{auteur - Chris Rietmeijer}}
 
 
|-
 
|-
 
|
 
|
Regel 18: Regel 17:
 
{{auteur - Hendrien Duijnhouwer}}
 
{{auteur - Hendrien Duijnhouwer}}
 
|-
 
|-
|'''Coördinator differentiaties'''<br />
+
|'''Differentiatiecoördinator'''<br />
[mailto:r.vanbeest@amsterdamumc.nl Rinel van Beest]
+
[mailto:a.weesie@amsterdamumc.nl Angela Weesie]
 
|-
 
|-
 
|
 
|
'''Assistent teamleider'''<br />
+
'''Assistent differentiaties'''<br />
 
[mailto:h.breuker@amsterdamumc.nl Hedwich Breuker]
 
[mailto:h.breuker@amsterdamumc.nl Hedwich Breuker]
 
|-
 
|-
Regel 32: Regel 31:
 
*[[Bouwstenen 2e Huisartsstage|Bouwstenen]]
 
*[[Bouwstenen 2e Huisartsstage|Bouwstenen]]
 
|}
 
|}
Naast reguliere onderwijs kun je in de [[2e Huisartsstage|2e huisartsstage]] van de huisartsopleiding gebruik maken van een aanvullend, verdiepend onderwijsaanbod: de differentiatie.
+
Lijkt het je leuk om je extra te verdiepen in een onderdeel van de huisartsopleiding? Dan is de differentiatie wat voor jou!
 +
Naast het reguliere onderwijs kun je in de [[2e Huisartsstage|2e huisartsstage]] gebruik maken van een aanvullend, verdiepend onderwijsaanbod: lees snel meer over de differentiatie.
  
Hiermee bekwaam je je meer dan gebruikelijk in een onderdeel van de huisartsgeneeskunde dat je fascinatie/interesse heeft.
+
=== Welke differentiaties zijn er? ===
 +
Klik [https://www.huisartsopleiding.nl/aios/landelijk-onderwijs/differentiaties hier] voor het overzicht van de, landelijk georganiseerde, differentiaties.
 +
Twee van de differentiaties worden door HOVUmc georganiseerd:
 +
*Onderwijs Maken en Geven: de onderwijsdagen zijn landelijk georganiseerd; je brengt het geleerde in praktijk in het basiscurriculum Geneeskunde van VU/VUmc.
 +
*Wetenschappelijke Vorming: een individuele differentiatie. Neem voor meer informatie contact op met de differentiatiecoördinator.
  
Per 6 maanden volg je 1 x per maand in totaal 5 onderwijsdagen op het instituut waar de differentiatie wordt gegeven. Daarnaast kun je maximaal 3 uur praktijktijd besteden. Wil je echt plezier hebben van de differentiatie dan stop je er vooral eigen tijd in.
+
Het landelijke differentiatieaanbod bestaat uit onderwerpen van de [https://www.nhg.org/scholing/kaderopleiding-beleid-en-beheer NHG-kaderopleidingen] (of zie: [http://www.chbb.nl/ CHBB]). Dit aanbod is samengesteld en wordt uitgevoerd door de gezamenlijke opleidingsinstituten en is toegankelijk voor de aios van alle acht opleidingsinstituten. Het opleidingsinstituut van de afdeling huisartsgeneeskunde die de 'eigenaar' is van een kaderopleiding, verzorgt de differentiatie met dit onderwerp.
 +
De differentiatie is extra onderwijsaanbod afgestemd op het cursorisch onderwijs van de opleiding en de inhoud van de kaderopleiding, maar is geen onderdeel van de kaderopleiding. Het bewijs van succesvolle voltooiing van de differentiatie kan later wel ingebracht worden bij het volgen van de betreffende kaderopleiding.
  
Let op: Naast naast het landelijke aanbod heeft HOVUmc de Differentiatie Onderwijs.
+
=== Hoe voer ik een differentiatie uit? ===
 +
Een differentiatie duurt meestal 6 maanden, enkele differentiaties duren 9 of 12 maanden.
  
=== Hoe voer ik een differentiatie uit? ===
+
Je bent in de opleidingspraktijk meer dan gemiddeld bezig met de patiënten die centraal staan bij de differentiatie van jouw keuze. Dat moet wel mogelijk zijn in de praktijk waar je de 2<sup>e</sup> huisartsstage doet. Bespreek dus met de opleider van tevoren jouw plannen en doelen. Maak bij de koppelingsprocedure jouw wensen al kenbaar bij de opleiders waarmee je dan kennismaakt. Wees duidelijk in wat de differentiatie qua investering van je gaat vragen en bespreek wat hierin de mogelijkheden zijn in de opleidingspraktijk.
Een differentiatie duurt doorgaans 6 maanden, sommige 9 of 12 maanden.
 
  
Je bent in de opleidingspraktijk meer dan gemiddeld bezig met de patiënten die centraal staan bij de differentiatie van je keuze. Dat moet natuurlijk  wel mogelijk zijn in de praktijk waar je in het 2e Huisartsstage gaat werken. Bespreek dus met je opleider van tevoren je plannen en doelen. Bij de koppelingsprocedure kun je je wensen al kenbaar maken bij de opleiders.
+
De onderwijsdagen van de differentiatie kunnen op andere dagen van de week zijn dan de donderdag bij ons. Je mag een gedeelte van de onderwijsdagen besteden aan de differentiatie; soms moet je daarvoor een terugkomdag ruilen met de onderwijsdag van de differentiatie. Doe dit in overleg met je opleider en docent. Ook vraagt het soms tijd van de praktijkdagen, ook hiervoor geldt: in overleg!
  
Indien je een differentiatie kiest die door een ander instituut wordt gegeven dan valt de terugkomdag voor de differentiatie niet samen met het groepsonderwijs op je eigen instituut. Je volgt dan in een bepaalde week en de differentiatiedag en de  reguliere terugkomdag van je reguliere onderwijsgroep. In de week dat er differentiatieonderwijs c.q. workshops staan gepland op eigen instituut werk jij, ter compensatie, in de praktijk.
+
Voor de inhoud van de differentiatie en ook voor de uitvoering verwijzen we naar [https://www.huisartsopleiding.nl/aios/landelijk-onderwijs/differentiaties/13-aios/166-veelgestelde-vragen Veelgestelde vragen] en [https://www.huisartsopleiding.nl/aios/landelijk-onderwijs/differentiaties/13-aios/165-voorwaarden Voorwaarden].
 +
Daar vind je alles over regelgeving betreffende onderwijstijd, praktijktijd, voorwaarden etc. Het is belangrijk je hierin te verdiepen; zo krijg je goed zicht op wat het van jou en van je opleider vraagt. Ook is het belangrijk om met je docenten en opleider zorgvuldig de verdeling van praktijk- en instituutsuren te bespreken. Bepaal samen met hen hoe je jouw doelen voor de differentiatie kunt concretiseren ten dienste van je eigen leren en van de praktijk.
  
In het algemeen zijn de onderwijsdagen op:
+
Hoewel er ruimte is om binnen het tijdsbestek van de opleiding de differentiatie te volgen, zien we ook aios die zo geïnspireerd raken dat zij er ook eigen tijd in stoppen.
* '''HOVUmc''': donderdag
 
* '''LUMC''': doorgaans woensdag
 
* '''AMC''': dinsdag
 
  
 
=== Wie kan een differentiatie volgen? ===
 
=== Wie kan een differentiatie volgen? ===
Iedere aios in de 2e huisartsstage kan een differentiatie volgen uit het aanbod van de verschillende instituten. Daartoe dien je '''voldoende leerruimte''' te hebben en (ruim) voldoende te presteren in de praktijk. Aan het einde van [[1e Huisartsstage]] moet de ruimte in het [[IOP]] aangetoond zijn.
+
Als je voldoende leerruimte hebt op basis van je resultaten en je persoonlijke belastbaarheid en het passend is bij je [[IOP]] kun je in principe een differentiatie volgen. Aan het einde van 1<sup>e</sup> huisartsstage is door je docenten en opleider bepaald of je ruimte hebt in het IOP.
 
 
Als je de overtuiging hebt dat je die ruimte hebt in je leertraject en een differentiatie overweegt, maar twijfelt of je aan de criteria voldoet kun je contact opnemen met teamleider van de 2e Fase/coördinator differentiatie. In overleg met haar vraag je schriftelijk en voorzien van een toelichting, motivatie en recent curriculum een aanvullende beoordeling.
 
 
 
Voldoende leerruimte is o.a. aantoonbaar door voldoende scores op de:
 
* [[LHK]]
 
* CV-toets(en)
 
* minimale score van 3 op alle taakgebieden van de laatste [[ComBeL]] 1e huisartsstage van zowel opleider als docent.
 
Angela Weesie zal daarop informatie inwinnen bij je docenten, een beslissing nemen en je hierover informeren. In geval van twijfel beslist het hoofd van de opleiding. Ook indien de aios het niet eens is met de uitslag beslist Nettie Blankenstein, hoofd opleiding.
 
 
 
=== Welke differentiaties zijn er? ===
 
Het landelijk differentiatie aanbod bestaat uit een pakket van differentiatie mogelijkheden overeenkomstig aan de onderwerpen van de [https://www.nhg.org/scholing/kaderopleiding-beleid-en-beheer NHG-kaderopleidingen] (of zie: [http://www.chbb.nl/ CHBB]). Dit aanbod is samengesteld en wordt uitgevoerd door de gezamenlijke opleidingsinstituten en is toegankelijk voor de aios van alle acht opleidingsinstituten, die voldoen aan de voorwaarden.
 
 
 
Het opleidingsinstituut van de afdeling huisartsgeneeskunde, die de 'eigenaar' is van een kaderopleiding, verzorgt ook de differentiatie met dit onderwerp. De differentiatie is een extra onderwijsaanbod nauw afgestemd op het cursorisch onderwijs van de opleiding en de inhoud van de kaderopleiding, maar is geen onderdeel van de kaderopleiding. Het bewijs van succesvolle voltooiing van de differentiatie kan later wel ingebracht worden bij het volgen van de betreffende kaderopleiding.
 
 
 
==== Landelijk aanbod ====
 
Op de website van Huisartsopleiding Nederland vind je het actuele [https://www.huisartsopleiding.nl/aios/landelijk-onderwijs/differentiaties overzicht van de beschikbare differentiaties].
 
 
 
==== Lokaal aanbod HOVUmc ====
 
Naast bovenstaande aanbod kun je je inschrijven middels het [https://www.hovumc.nl/inschrijven_differentiaties inschrijfformulier differentiaties].
 
  
=== Inschrijven? Zo doe je dat! ===
+
Voorwaarde in je 2<sup>e</sup> huisartsstage is dat je een aanstelling van minimaal 84% hebt en dus minimaal drie dagen in de praktijk werkzaam bent.
Een maand voor de start van koppelingsprocedure ontvang je een brief met informatie over de koppeling, de differentiatie’s en de workshops.
+
Als je een differentiatie overweegt maar twijfelt of je aan de criteria voldoet, neem dan contact op met differentiatiecoördinator (zie infobox op deze pagina).
 +
 +
=== Inschrijven? Zo doe je dat ===
 +
Vijf maanden voor de start van de 2<sup>e</sup> huisartsstage krijg je een mail met informatie over de aanmeldingsprocedure. Als je je aanmeldt voor een differentiatie beoordeelt de teamleider van de 2<sup>e</sup> fase of je hiervoor in aanmerking komt. In geval van twijfel beslist het hoofd van de opleiding. Ook indien de aios het niet eens is met de uitslag beslist het hoofd.
  
Je schrijft je in via het '''[https://www.hovumc.nl/inschrijven_differentiaties inschrijfformulier]'''. Als je voldoet aan de eisen wordt je aangemeld voor de differentiatie van je keuze. Je ontvangt bericht van het betreffende instituut over de uitvoer van de differentiatie.
+
Als jouw aanmelding wordt goedgekeurd, meldt de assistent differentiaties jou aan voor de betreffende differentiatie. De bevestiging en informatie over de uitvoer van de differentiatie krijg je van het instituut dat de differentiatie verzorgt.
  
 
Let op:
 
Let op:
* Je kunt niet voor twee verschillende differentiatie’s kiezen als die elkaar overlappen;
+
*Je kunt niet kiezen voor twee verschillende differentiaties die elkaar overlappen.
* Als je een differentiatie volgt kun/mag je GEEN workshops volgen. (Je werkt die dag immers in de praktijk, of volgt de differentiatie bij VUmc)
+
*De gehele differentiatie valt binnen de duur van je opleiding.
* De gehele differentiatie valt binnen de duur van je opleiding.
 
* Je werkt minimaal 3 volle dagen in de praktijk; je hebt dus een arbeidspercentage van tenminste 84%.
 
  
=== Inschrijfformulier ===
+
==== Inschrijfformulier ====
* [https://www.hovumc.nl/inschrijven_differentiaties Inschrijfformulier differentiaties]
+
[https://www.hovumc.nl/inschrijven_differentiaties Inschrijfformulier voor differentiaties]

Versie van 5 feb 2021 om 18:22


2e Huisartsstage

Onderwijscoördinatoren
Beatrijs de Leede

Teamleider 2e Fase
Hendrien Duijnhouwer

Differentiatiecoördinator

Angela Weesie

Assistent differentiaties
Hedwich Breuker

2e Huisartsstage

Lijkt het je leuk om je extra te verdiepen in een onderdeel van de huisartsopleiding? Dan is de differentiatie wat voor jou! Naast het reguliere onderwijs kun je in de 2e huisartsstage gebruik maken van een aanvullend, verdiepend onderwijsaanbod: lees snel meer over de differentiatie.

Welke differentiaties zijn er?

Klik hier voor het overzicht van de, landelijk georganiseerde, differentiaties. Twee van de differentiaties worden door HOVUmc georganiseerd:

  • Onderwijs Maken en Geven: de onderwijsdagen zijn landelijk georganiseerd; je brengt het geleerde in praktijk in het basiscurriculum Geneeskunde van VU/VUmc.
  • Wetenschappelijke Vorming: een individuele differentiatie. Neem voor meer informatie contact op met de differentiatiecoördinator.

Het landelijke differentiatieaanbod bestaat uit onderwerpen van de NHG-kaderopleidingen (of zie: CHBB). Dit aanbod is samengesteld en wordt uitgevoerd door de gezamenlijke opleidingsinstituten en is toegankelijk voor de aios van alle acht opleidingsinstituten. Het opleidingsinstituut van de afdeling huisartsgeneeskunde die de 'eigenaar' is van een kaderopleiding, verzorgt de differentiatie met dit onderwerp. De differentiatie is extra onderwijsaanbod afgestemd op het cursorisch onderwijs van de opleiding en de inhoud van de kaderopleiding, maar is geen onderdeel van de kaderopleiding. Het bewijs van succesvolle voltooiing van de differentiatie kan later wel ingebracht worden bij het volgen van de betreffende kaderopleiding.

Hoe voer ik een differentiatie uit?

Een differentiatie duurt meestal 6 maanden, enkele differentiaties duren 9 of 12 maanden.

Je bent in de opleidingspraktijk meer dan gemiddeld bezig met de patiënten die centraal staan bij de differentiatie van jouw keuze. Dat moet wel mogelijk zijn in de praktijk waar je de 2e huisartsstage doet. Bespreek dus met de opleider van tevoren jouw plannen en doelen. Maak bij de koppelingsprocedure jouw wensen al kenbaar bij de opleiders waarmee je dan kennismaakt. Wees duidelijk in wat de differentiatie qua investering van je gaat vragen en bespreek wat hierin de mogelijkheden zijn in de opleidingspraktijk.

De onderwijsdagen van de differentiatie kunnen op andere dagen van de week zijn dan de donderdag bij ons. Je mag een gedeelte van de onderwijsdagen besteden aan de differentiatie; soms moet je daarvoor een terugkomdag ruilen met de onderwijsdag van de differentiatie. Doe dit in overleg met je opleider en docent. Ook vraagt het soms tijd van de praktijkdagen, ook hiervoor geldt: in overleg!

Voor de inhoud van de differentiatie en ook voor de uitvoering verwijzen we naar Veelgestelde vragen en Voorwaarden. Daar vind je alles over regelgeving betreffende onderwijstijd, praktijktijd, voorwaarden etc. Het is belangrijk je hierin te verdiepen; zo krijg je goed zicht op wat het van jou en van je opleider vraagt. Ook is het belangrijk om met je docenten en opleider zorgvuldig de verdeling van praktijk- en instituutsuren te bespreken. Bepaal samen met hen hoe je jouw doelen voor de differentiatie kunt concretiseren ten dienste van je eigen leren en van de praktijk.

Hoewel er ruimte is om binnen het tijdsbestek van de opleiding de differentiatie te volgen, zien we ook aios die zo geïnspireerd raken dat zij er ook eigen tijd in stoppen.

Wie kan een differentiatie volgen?

Als je voldoende leerruimte hebt op basis van je resultaten en je persoonlijke belastbaarheid en het passend is bij je IOP kun je in principe een differentiatie volgen. Aan het einde van 1e huisartsstage is door je docenten en opleider bepaald of je ruimte hebt in het IOP.

Voorwaarde in je 2e huisartsstage is dat je een aanstelling van minimaal 84% hebt en dus minimaal drie dagen in de praktijk werkzaam bent. Als je een differentiatie overweegt maar twijfelt of je aan de criteria voldoet, neem dan contact op met differentiatiecoördinator (zie infobox op deze pagina).

Inschrijven? Zo doe je dat

Vijf maanden voor de start van de 2e huisartsstage krijg je een mail met informatie over de aanmeldingsprocedure. Als je je aanmeldt voor een differentiatie beoordeelt de teamleider van de 2e fase of je hiervoor in aanmerking komt. In geval van twijfel beslist het hoofd van de opleiding. Ook indien de aios het niet eens is met de uitslag beslist het hoofd.

Als jouw aanmelding wordt goedgekeurd, meldt de assistent differentiaties jou aan voor de betreffende differentiatie. De bevestiging en informatie over de uitvoer van de differentiatie krijg je van het instituut dat de differentiatie verzorgt.

Let op:

  • Je kunt niet kiezen voor twee verschillende differentiaties die elkaar overlappen.
  • De gehele differentiatie valt binnen de duur van je opleiding.

Inschrijfformulier

Inschrijfformulier voor differentiaties