Hoge Ogen Spel

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken
Leerlijn korte episode zorg
Auteur Yeun Ying Wong
Stage 1e Huisartsstage

2e Huisartsstage

KBA 2. Consult-basis
Competenties 1. Medisch handelen

2. Communicatie
7. Professionaliteit

Leerplek TKD
Datum 4 april 2018

Relevantie

Middels dit triviantspel word je uitgedaagd en getest op je kennis over oogheelkunde in de huisartenpraktijk. Het spel is bedacht en ontwikkeld door Yvonne van Leeuwen, huisarts (np) en oud-docent aan de Huisartsenopleiding Universiteit Maastricht. Zij is auteur van oogheelkundige studieboeken waar het spel op is gebaseerd (zie de literatuurbronnen hieronder).

Doel

Met een vleugje competitie, spelenderwijs samen kennis opdoen over diverse oogziekten. Het kan tevens een aanleiding tot verdere verdieping in de lacunes in de oogheelkunde.

Onderwijsactiviteit

Medisch-inhoudelijk spel dat tijdens een TKD door de hele groep kan worden gespeeld; of in het kader van expert-onderwijs oogheelkunde (als onderdeel van carroussel)

Gebruiksaanwijzing

Eén Hoge Ogen spel heeft plek 4 spelers of vier duo's (= 8 spelers).

Het bestaat uit 7 categorieën met elk 12 kaartjes. De categorieën gaan over ‘visusstoornissen’, ‘prikken-plakken-pijn’, ‘andere klachten-geen klachten’, ‘diagnostiek’, ‘spoed’, ‘tekenen/pathologie’, ‘bonusvragen’. Een kaartje bevat: (casusbeschrijving plus) vraag, antwoord, een tip en een waarschuwing of een van beide.

De precieze regels zijn te vinden in de speldoos.

Extra tips voor het spelen van dit spel:

  • Eén aios speelt de quizmaster die de kaarten opleest en de andere aios voorziet van tips, waarschuwingen en/of antwoorden. Bij voorkeur degene met de meeste kennis van oogheelkunde, die zo nodig de inhoud extra kan toelichten.
  • Het alternatief is dat één van de duo’s extra informatie opzoekt bij onduidelijkheden over de vragen tijdens het spel.
  • We adviseren ruim de tijd te nemen voor het spelen van dit spel, bijvoorkeur 90 minuten (60 minuten is krap!).

Het Hoge Ogen spel is te vinden in de bibliotheek op 10e verdieping in het HOVUmc gebouw (kamer 10A-7). Een 2e exemplaar wordt besteld.

Literatuurbronnen

  • Studieboeken Oogheelkunde voor de huisartsopleiding
    • Leeuwen van Y., Maegdenbergh, M. van den, Pol, B.A.E. van der, Waard, J. de.  Praktische huisartsgeneeskunde: Oogheelkunde. Bohn Stafleu, van Loghum, Houten 2016
    • Leeuwen van YD, Maegdenbergh, MCAJ. Oogheelkunde. Prakticum huisartsgeneeskunde: Oogheelkunde. Reed Business Education, Amsterdam 2013 
  • De website www.oogartsen.nl is een samenwerking van de afdelingen Oogheelkunde uit diverse Topklinische Ziekenhuizen in Nederland en voorziet o.a. de huisarts in goede achtergrondinformatie in en kennis over diverse ziekten van het oog.
Afbeelding van het hoge ogen spel
Afbeelding van het hoge ogen spel