Instituutsreglement

Uit Wiki HOVUmc
Versie door Sylvia Vlak (overleg | bijdragen) op 7 jul 2021 om 16:45 (vernieuwd instituutsreglement + bijlagen)
Ga naar: navigatie, zoeken


Regelgeving

Hoofd
Rob Dijkstra

Adjunct hoofd
Jeroen Woertman

Onderwijscoördinatoren
Marieke van Schelven
Dorien Stilma
Linda Timmer

Regelgeving

Voorwoord

De opleidings- en erkenningseisen voor de specialismen en profielen van cluster 1 zijn vastgelegd in het Kaderbesluit CGS en de specifieke besluiten. In cluster 1 zitten de volgende specialismen en profielen: huisartsgeneeskunde, ouderengeneeskunde, geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten, verslavingsgeneeskunde, internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde en cosmetisch geneeskunde. Aanvullend op deze regelgeving geldt voor de specialismen en profielen van cluster 1 dit landelijke instituutsreglement.

In artikel A.1 Kaderbesluit CGS is het instituutsreglement omschreven als het reglement betreffende de praktische gang van zaken tussen het opleidingsinstituut en de aios, opleiders, opleidingsinstellingen en overige betrokkenen bij de opleiding.

Dit instituutsreglement is goedgekeurd door de RGS en geldt voor alle aios die op of na 1 januari 2020 met hun opleiding tot huisarts bij Amsterdam UMC, locatie VUmc zijn gestart.

Namens de staf van de huisartsopleiding Amsterdam UMC, locatie VUmc
Dr. R.F. Dijkstra, huisarts


Download

Download hier het volledige instituutsreglement, of bekijk de hoofdstukken hieronder.

Hoofdstukken

Artikel 1 - Opleiding bij erkende specialisten en instellingen
Bij artikel B.1 en C.11 Kaderbesluit CGS

  1. Het opleidingsinstituut dient de aios inzage te kunnen geven voor welke periode een (stage-)opleider, een (stage-)instelling en het opleidingsinstituut is erkend door de RGS.
  2. De (stage-)opleider en de (stage-)instelling dienen de aios inzage te kunnen geven in de erkenning door de RGS.

Artikel 2 - Toetsing en beoordeling
Bij artikel B.4 en E.1 Kaderbesluit CGS

De procedure toetsing en beoordeling, die voldoet aan het Protocol toetsing en beoordeling, zoals opgenomen in het landelijk opleidingsplan, is vastgelegd in de bijlage Toetsprogramma HOVUmc.


Artikel 3 - Structuurplannen
Bij artikel B.6, C.3 en E.6 Kaderbesluit CGS

  1. Het opleidingsplan van het opleidingsinstituut is vastgelegd in de bijlage Opleidingsplan HOVUmc.
  2. Het model (stage)leerwerkplan van de opleider en de (stage-)instelling is vastgelegd in de bijlage: Leerwerkplan | Profiel Opleidingspraktijk.
  3. Het model (individueel) opleidingsschema (IOS) en individueel opleidingsplan (IOP) van de aios is vastgelegd in de bijlage: Handleiding Huisartsopleiding VUmc.
  4. Het door het (hoofd van het) opleidingsinstituut goedgekeurde IOS is bindend voor de aios en de andere betrokkenen bij diens opleiding.


Artikel 4 Deeltijd Bij artikel B.7 en E.3 Kaderbesluit CGS


1. Over de aanwezigheidstijden bij deeltijd moet overeenstemming bestaan tussen de aios, het opleidingsinstituut en – voor zover van toepassing – de (stage-)opleider en de (stage-) instelling. 2. Een verzoek tot wijzigen van het deeltijdpercentage of een verzoek tot deeltijd tijdens de opleiding dient acht weken voor de beoogde ingangsdatum bij het (hoofd van het) opleidingsinstituut te worden aangevraagd. 3. Opleidingsonderdelen die uitsluitend voltijds kunnen worden gevolgd zijn vastgelegd in de bijlage Parttime.



Artikel 5 Belang van inschrijving in het opleidingsregister Bij artikel B.12 en B.13 lid 1 sub a Kaderbesluit CGS


1. Indien een arts is toegelaten tot de opleiding dient het opleidingsinstituut dit zo spoedig mogelijk aan de RGS te melden, teneinde de procedure tot inschrijving in het betreffende opleidingsregister in werking te stellen. 2. Werkzaamheden bij een (stage-)opleider of in een (stage-)instelling, verricht ten tijde dat de aios niet was ingeschreven in het opleidingsregister, kunnen geen onderdeel zijn van de opleiding. Datzelfde geldt voor cursorisch onderwijs dat is gevolgd ten tijde dat de aios niet was ingeschreven in het opleidingsregister. 3. Het opleidingsinstituut laat een arts die niet (meer) is ingeschreven in het betreffende opleidingsregister niet deelnemen aan de opleiding.


Artikel 6 Voltooiing opleiding Bij artikel D.3 Kaderbesluit CGS


1. Vanaf drie maanden voor de geplande voltooiing van de opleiding kan het (hoofd van het) opleidingsinstituut aan de aios en (tegelijkertijd) aan de RGS een verklaring afgeven dat aan de opleidingseisen is voldaan. 2. Nadat de verklaring dat aan de opleidingseisen is voldaan is ontvangen, kan de aios aan de RGS verzoeken de procedure tot inschrijving in het betreffende specialistenregister in werking te stellen. 1


Artikel 7 Verplichtingen aios Bij artikel B.13 en E.4 Kaderbesluit CGS


1. Een aanvraag tot vrijstelling kan vanaf het moment van toelating tot de opleiding schriftelijk bij het hoofd van het opleidingsinstituut worden ingediend. Voor de procedure wordt verwezen naar de bijlage Vrijstellingsreglement. 2. Indien de aios in het kader van de opleiding (specifieke) activiteiten verricht waarvoor de op dat moment verantwoordelijke (stage-)opleider geen verantwoordelijkheid kan of wenst te nemen, verricht de aios deze onder de eigen verantwoordelijkheid als arts, of dient de aios zorg te dragen voor het anderszins regelen van de verantwoordelijkheid. 3. De aios is verplicht elke klacht betreffende de door hem geleverde patiëntenzorg onmiddellijk te melden aan de betreffende (stage-)opleider of (stage-)instelling. 4. De aios is verplicht om (het hoofd van het) opleidingsinstituut in voorkomende gevallen te informeren over ingediende klachten bij de geschilleninstantie (Wkkgz) en het tuchtcollege, alsmede over calamiteiten, rechtszaken en onderzoeken door externe instanties betreffende de door hem geleverde patiëntenzorg. Hij is verplicht om (het hoofd van het) opleidingsinstituut op de hoogte te houden van het verloop en de afloop. 5. De aios is verplicht om een (e-)portfolio volgens aanwijzingen van het opleidingsinstituut bij te houden en te benutten. De aios geeft de begeleidende docenten en de (stage-) opleider inzagerechten in zijn/haar (e-)portfolio. Het hoofd en de medewerkers van het opleidingsinstituut hebben automatisch inzage voor zover laatstgenoemden als verlengde arm optreden van het hoofd van het opleidingsinstituut. 6. De aios, die een deel van de opleiding in het buitenland volgt, is verplicht om (het hoofd van het) opleidingsinstituut direct te informeren bij mogelijke repatriëring wegens ziekte, ongeval, andere calamiteiten en/of bij een hoog-risico op of besmetting met een infectieziektecategorie A of B1.


Artikel 8 Einde overeenkomst Bij artikel E.5 Kaderbesluit CGS


1. De opleidingsovereenkomst eindigt wanneer de arbeidsovereenkomst eindigt. 2. De opleidingsovereenkomst eindigt indien niet wordt voldaan aan de opleidingseisen. 3. De opleidingsovereenkomst kan worden opgezegd indien de opleiding langer dan één jaar door wat voor reden dan ook is onderbroken of te voorzien is dat het langer dan één jaar gaat duren. 4. Van tussentijdse opzegging van de opleidingsovereenkomst tussen opleidingsinstituut en aios worden de betreffende (stage-)opleider, de (stage-)instelling, de RGS en de werkgever onmiddellijk op de hoogte gesteld.


Artikel 9 Verplichtingen opleider en stageopleider Bij artikel C.3 en E.6 Kaderbesluit CGS en Kwaliteitskader cluster 1 (en artikel C.1 lid d Besluit huisartsgeneeskunde voor huisartsgeneeskunde)


1. De deelname van de (stage-)opleider aan onderwijs van het opleidingsinstituut, inclusief didactische scholing is vastgelegd in de bijlage <titel document>. -> Mark Deves naar gevraagd. 2. De frequentie, duur en aanwijzingen betreffende vorm/inhoud van de leergesprekken met de aios is vastgelegd in de bijlage Leergesprek. 3. De opleider dient in de praktijk de voorziening te hebben om kwalitatief goede beeld- en geluidregistraties in het kader van de opleiding te maken en weer te geven.2 4. De opleider dient in de praktijk te beschikken over een voor de aios goed toegankelijk elektronisch informatiesysteem of vergelijkbare moderne middelen tot ontsluiting van literatuur. 5. De (stage-)opleider dient (het hoofd van) het opleidingsinstituut te informeren over ingediende klachten bij de geschillen instantie (Wkkgz) en het tuchtcollege, alsmede over calamiteiten, rechtszaken en onderzoeken door externe instanties betreffende de door hem geleverde patiëntenzorg en voor zover deze gevolgen hebben voor de opleidingssituatie. Hij is verplicht om (het hoofd van het) opleidingsinstituut op de hoogte te houden van het verloop en de afloop. 6. Een (stage-)opleider dient de aios en het hoofd van het opleidingsinstituut onverwijld te verwittigen bij doorhaling in het specialisten register en/of doorhaling in het BIG register of een aantekening bij de inschrijving in het betreffende BIG-register. 7. De wijze waarop de opleider huisartsgeneeskunde de aios huisartsgeneeskunde in de gelegenheid stelt om gedurende een beperkte periode zelfstandig de praktijk te voeren, is vastgelegd in de bijlage Zelfstandige periode, handleiding.


Artikel 10 Verplichtingen opleidingsinstituut3 Bij Kwaliteitskader cluster 1


1. Het opleidingsinstituut maakt periodiek de door de RGS toegewezen instroom en de sollicitatie- en selectieprocedure bekend. 2. Het landelijke reglement voor de sollicitatiecommissie is goedgekeurd door de RGS. 3. Dit instituutsreglement is goedgekeurd door de RGS. 4. Het opleidingsinstituut verschaft de arts die is toegelaten tot de opleiding tijdig de benodigde informatie (opleidingsplan, model/richtlijnen individueel opleidingsplan en -schema, etc.) om de aios in de gelegenheid te stellen een individueel opleidingsplan en -schema op te stellen en ter goedkeuring bij het (hoofd van het) opleidingsinstituut in te dienen.


Artikel 11 Taken en bevoegdheden hoofd Bij artikel E.11 Kaderbesluit CGS


1. De plaatsing van aios bij (stage-)opleiders en (stage-)instellingen is vastgelegd in de bijlage Koppelproces. 2. De procedure bij twijfel aan de opleidingsgeschiktheid van (stage-)opleiders of (stage-) instellingen staat beschreven in de bijlage <titel document>. -> Mark Deves naar gevraagd.

Bijlagen

Deze documenten zijn beschikbaar op onze website en wiki, tenzij anders vermeld.

Kaderdocumenten

Stagehandleidingen

Overige documenten

Instituutsreglement 2016

Download hier het instituutsreglement 2016.