Positieve Gezondheid: verschil tussen versies

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '<br /> {| class="infobox leerlijn-preventie" ! {{Titelbalk - Leerlijn preventie}} |- |'''Auteur''' | {{Auteur - Annemarie Schalkwijk} |- |'''Stage''' | {{stage -...')
 
(layout)
Regel 5: Regel 5:
 
|'''Auteur'''
 
|'''Auteur'''
 
|
 
|
{{Auteur - Annemarie Schalkwijk}
+
<nowiki>{{Auteur - Annemarie Schalkwijk}</nowiki>
 
|-
 
|-
 
|'''Stage'''
 
|'''Stage'''
 
|
 
|
{{stage - 1e Huisartsstage}}
+
{{stage - 1e Huisartsstage}}{{stage - CZ stage}}{{stage - GGZ stage}}{{stage - 2e Huisartsstage}}
{{stage - CZ stage}}
 
{{stage - GGZ stage}}
 
{{stage - 2e Huisartsstage}}
 
 
|-
 
|-
 
|'''KBA'''
 
|'''KBA'''
 
|
 
|
{{KBA 9.3 - Preventieve activiteiten}}
+
{{KBA 9.3 - Preventieve activiteiten}}{{KBA 9.4 - Opsporen en selecteren}}
{{KBA 9.4 - Opsporen en selecteren}}
+
|-
 
 
 
|'''Competenties'''
 
|'''Competenties'''
|
+
|{{Competentiegebied 1 - Medisch handelen}}{{Competentiegebied 2 - Communicatie}}{{Competentiegebied 3 - Samenwerken}}{{Competentiegebied 4 - Organiseren}}{{Competentiegebied 5 - Maatschappelijk handelen}}{{Competentiegebied 6 - Kennis en wetenschap}}{{Competentiegebied 7 - Professionaliteit}}
{{Competentiegebied 1 - Medisch handelen}}
 
{{Competentiegebied 2 - Communicatie}}
 
{{Competentiegebied 3 - Samenwerken}}
 
{{Competentiegebied 4 - Organiseren}}
 
{{Competentiegebied 5 - Maatschappelijk handelen}}
 
{{Competentiegebied 6 - Kennis en wetenschap}}
 
{{Competentiegebied 7 - Professionaliteit}}
 
 
|-
 
|-
 
|'''Leerplek'''
 
|'''Leerplek'''
|
+
|{{Toepassing - Leergesprek}}{{Toepassing - Praktijkleren}}{{Toepassing - Onderwijsprogramma}}{{Toepassing - Zelfstudie}}
{{Toepassing - Leergesprek}}
 
{{Toepassing - Praktijkleren}}
 
{{Toepassing - Onderwijsprogramma}}
 
{{Toepassing - Zelfstudie}}
 
 
|}
 
|}
 
=== Relevantie ===
 
=== Relevantie ===
 
Positieve Gezondheid (PG) is de uitwerking in 6 dimensies (lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen, dagelijks functioneren) van de bredere kijk op gezondheid. Met die bredere benadering draag je bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren.  
 
Positieve Gezondheid (PG) is de uitwerking in 6 dimensies (lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen, dagelijks functioneren) van de bredere kijk op gezondheid. Met die bredere benadering draag je bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren.  
  
'''Wat is positieve gezondheid'''
+
'''Wat is positieve gezondheid?''' In 4 minuten uitleg over wat [https://www.youtube.com/watch?v=eNIVJptxJu0&feature=youtu.be Positieve Gezondheid] is.
In kleine 4 min uitleg over wat PG is [https://www.youtube.com/watch?v=eNIVJptxJu0&feature=youtu.be
 
]
 
  
 
=== Doel ===
 
=== Doel ===
Kennis van het begrip PG en handvatten om hier praktisch mee aan de slag te gaan
+
* Kennis van het begrip PG en handvatten om hier praktisch mee aan de slag te gaan
De aios en opleider laten nadenken over de plaats die hij/zij hieraan al geeft of wil gaan geven
+
* De aios en opleider laten nadenken over de plaats die hij/zij hieraan al geeft of wil gaan geven
 
 
  
 
=== Gebruiksaanwijzing ===
 
=== Gebruiksaanwijzing ===
  
- Naast de term PG zijn er andere begrippen in termen die min of meer hetzelfde betekenen, zoals van ZZ naar GG (van Ziekte en Zorg naar Gezondheid en Gedrag), persoonsgerichte zorg, oplossingsgericht werken. De gemene deler van deze begrippen is:
+
Naast de term PG zijn er andere begrippen in termen die min of meer hetzelfde betekenen, zoals van ZZ naar GG (van Ziekte en Zorg naar Gezondheid en Gedrag), persoonsgerichte zorg, oplossingsgericht werken. De gemene deler van deze begrippen is:  
Patiënt op eigen kracht aanspreken
+
* Patiënt op eigen kracht aanspreken  
Regie bij de patiënt
+
* Regie bij de patiënt  
Gezondheid is geen doel op zich
+
* Gezondheid is geen doel op zich  
Het [https://iph.nl/] (Institute voor Positive Health) heeft PG met andere methoden vergeleken, zie [https://iph.nl/positieve-gezondheid-en-andere-methoden-onderling-vergeleken/] voor meer informatie.  
+
Het [https://iph.nl/ Institute voor Positive Health] heeft PG met andere methoden vergeleken, zie [https://iph.nl/positieve-gezondheid-en-andere-methoden-onderling-vergeleken/ deze link] voor meer informatie.  
  
Om PG toe te passen in de spreekkamer kan het spinnenweb  
+
Om PG toe te passen in de spreekkamer kan het spinnenweb een handig hulpmiddel zijn. Patiënten kunnen met het Spinnenweb in kaart brengen hoe zij zelf hun gezondheid ervaren. Voel je je bijvoorbeeld tevreden, gelukkig of juist eenzaam? Lukt het je om de dagelijkse dingen te doen, zoals het huishouden? Beleef je nog plezier aan hobby’s of bezigheden? [[Bestand:spinnenweb.jpg]]]
[[Bestand:spinnenweb.jpg]]]
 
  
[https://mijnpositievegezondheid.nl/tools/mijn-positieve-gezondheid/] een handig hulpmiddel zijn. Patiënten kunnen met het Spinnenweb in kaart brengen hoe zij zelf hun gezondheid ervaren. Voel je je bijvoorbeeld tevreden, gelukkig of juist eenzaam? Lukt het je om de dagelijkse dingen te doen, zoals het huishouden? Beleef je nog plezier aan hobby’s of bezigheden?
+
Jij kan hierdoor met die uitkomsten een heel ander gesprek met de patiënt voeren. Wat is voor ú echt belangrijk? Wat zou u willen veranderen? Vervolgens bedenk je samen met de patiënten wie (of wat) in de omgeving kan helpen om de situatie te verbeteren. De verschillende mogelijkheden (6 dimensies) maken de mogelijke hulpverleners voor de patiënt zichtbaar en vindbaar.
- Jij kan hierdoor met die uitkomsten een heel ander gesprek met de patiënt voeren. Wat is voor ú echt belangrijk? Wat zou u willen veranderen?
 
- Vervolgens bedenk je samen met de patiënten wie (of wat) in de omgeving kan helpen om de situatie te verbeteren. De verschillende mogelijkheden (6 dimensies) maken de mogelijke hulpverleners voor de patiënt zichtbaar en vindbaar.
 
  
- Het actiewiel kan ingezet worden tijdens het gesprek met de patiënt om de huidige en gewenste situatie nog concreter te maken.  
+
Het actiewiel kan ingezet worden tijdens het gesprek met de patiënt om de huidige en gewenste situatie nog concreter te maken.  
  
 
[[Bestand:actiewiel.jpg]]]
 
[[Bestand:actiewiel.jpg]]]
  
 
=== Onderwijsactiviteiten ===
 
=== Onderwijsactiviteiten ===
 
+
* Bespreek het thema positieve gezondheid met je opleider. Wat vindt hij/zij daarvan? Toepasbaar in de praktijk?  
- Bespreek het thema positieve gezondheid met je opleider. Wat vindt hij/zij daarvan? Toepasbaar in de praktijk?  
+
* Ga naar [https://mijnpositievegezondheid.nl/tools/mijn-positieve-gezondheid/ Mijn Positieve Gezondheid], meld je aan en doe de test.  
- Ga naar [https://mijnpositievegezondheid.nl/tools/mijn-positieve-gezondheid/] meld je aan en doe de test.  
+
* Neem voor jezelf het spinnenwiel door en besluit met behulp van het actiewiel wat je zou willen veranderen in een of meerdere dimensie(s). Bespreek dit met je partner/ vriend(in)/ familielid/ collega aios. Vraag ook of hij/zij er nog eens op terug wil komen.
- Neem voor jezelf het spinnenwiel door en besluit met behulp van het actiewiel wat je zou willen veranderen in een of meerdere dimensie(s). Bespreek dit met je partner/ vriend(in)/ familielid/ collega aios. Vraag ook of hij/zij er nog eens op terug wil komen.
+
* Selecteer een patiënt in de praktijk en vraag of hij/zij de vragenlijst wil invullen. Patiënt kan bekend zijn met chronische ziekte, of chronische pijn, of SOLK patiënt. Uiteraard kan je ook beginnen met een “relatief” gewone klacht zoals lage rugpijn. Bespreek of patiënt gemotiveerd is de vragenlijst in te vullen, zodat hij/zij meer in eigen kracht gezet kan worden.  
- Selecteer een patiënt in de praktijk en vraag of hij/zij de vragenlijst wil invullen. Patiënt kan bekend zijn met chronische ziekte, of chronische pijn, of SOLK patiënt. Uiteraard kan je ook beginnen met een “relatief” gewone klacht zoals lage rugpijn. Bespreek of patiënt gemotiveerd is de vragenlijst in te vullen, zodat hij/zij meer in eigen kracht gezet kan worden.  
+
* Bespreek de uitslag van het spinnenweb met de patiënt. Maak concreet (zie actiewiel) wat hij/zij wil veranderen en spreek over 1 maand opnieuw af, waarbij de patiënt van tevoren de vragenlijst opnieuw invult.
- Bespreek de uitslag van het spinnenweb met de patiënt. Maak concreet (zie actiewiel) wat hij/zij wil veranderen en spreek over 1 maand opnieuw af, waarbij de patiënt van tevoren de vragenlijst opnieuw invult.
+
* Maak een video van het gesprek, zodat je dit later met je opleider kunt bespreken.
- Maak een video van het gesprek, zodat je dit later met je opleider kunt bespreken.
+
*# Wat ging er goed tijdens dit gesprek en wil je vasthouden in volgende gesprekken?
1. Wat ging er goed tijdens dit gesprek en wil je vasthouden in volgende gesprekken
+
*# Wat zijn jouw knelpunten om eigen regie te bespreken?
2. Wat zijn jouw knelpunten om eigen regie te bespreken
 
  
 
==== Bronnen ====
 
==== Bronnen ====

Versie van 27 mrt 2019 om 23:48


Leerlijn preventie
Auteur

{{Auteur - Annemarie Schalkwijk}

Stage

1e Huisartsstage
CZ stage
GGZ stage
2e Huisartsstage

KBA

3. Preventieve activiteiten
4. Opsporen en selecteren

Competenties Medisch handelen
Communicatie
Samenwerken
Organiseren
Maatschappelijk handelen
Kennis en wetenschap
Professionaliteit
Leerplek Leergesprek
Praktijkleren
Onderwijsprogramma
Zelfstudie

Relevantie

Positieve Gezondheid (PG) is de uitwerking in 6 dimensies (lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen, dagelijks functioneren) van de bredere kijk op gezondheid. Met die bredere benadering draag je bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren.

Wat is positieve gezondheid? In 4 minuten uitleg over wat Positieve Gezondheid is.

Doel

  • Kennis van het begrip PG en handvatten om hier praktisch mee aan de slag te gaan
  • De aios en opleider laten nadenken over de plaats die hij/zij hieraan al geeft of wil gaan geven

Gebruiksaanwijzing

Naast de term PG zijn er andere begrippen in termen die min of meer hetzelfde betekenen, zoals van ZZ naar GG (van Ziekte en Zorg naar Gezondheid en Gedrag), persoonsgerichte zorg, oplossingsgericht werken. De gemene deler van deze begrippen is:

  • Patiënt op eigen kracht aanspreken
  • Regie bij de patiënt
  • Gezondheid is geen doel op zich

Het Institute voor Positive Health heeft PG met andere methoden vergeleken, zie deze link voor meer informatie.

Om PG toe te passen in de spreekkamer kan het spinnenweb een handig hulpmiddel zijn. Patiënten kunnen met het Spinnenweb in kaart brengen hoe zij zelf hun gezondheid ervaren. Voel je je bijvoorbeeld tevreden, gelukkig of juist eenzaam? Lukt het je om de dagelijkse dingen te doen, zoals het huishouden? Beleef je nog plezier aan hobby’s of bezigheden? Spinnenweb.jpg]

Jij kan hierdoor met die uitkomsten een heel ander gesprek met de patiënt voeren. Wat is voor ú echt belangrijk? Wat zou u willen veranderen? Vervolgens bedenk je samen met de patiënten wie (of wat) in de omgeving kan helpen om de situatie te verbeteren. De verschillende mogelijkheden (6 dimensies) maken de mogelijke hulpverleners voor de patiënt zichtbaar en vindbaar.

Het actiewiel kan ingezet worden tijdens het gesprek met de patiënt om de huidige en gewenste situatie nog concreter te maken.

Actiewiel.jpg]

Onderwijsactiviteiten

  • Bespreek het thema positieve gezondheid met je opleider. Wat vindt hij/zij daarvan? Toepasbaar in de praktijk?
  • Ga naar Mijn Positieve Gezondheid, meld je aan en doe de test.
  • Neem voor jezelf het spinnenwiel door en besluit met behulp van het actiewiel wat je zou willen veranderen in een of meerdere dimensie(s). Bespreek dit met je partner/ vriend(in)/ familielid/ collega aios. Vraag ook of hij/zij er nog eens op terug wil komen.
  • Selecteer een patiënt in de praktijk en vraag of hij/zij de vragenlijst wil invullen. Patiënt kan bekend zijn met chronische ziekte, of chronische pijn, of SOLK patiënt. Uiteraard kan je ook beginnen met een “relatief” gewone klacht zoals lage rugpijn. Bespreek of patiënt gemotiveerd is de vragenlijst in te vullen, zodat hij/zij meer in eigen kracht gezet kan worden.
  • Bespreek de uitslag van het spinnenweb met de patiënt. Maak concreet (zie actiewiel) wat hij/zij wil veranderen en spreek over 1 maand opnieuw af, waarbij de patiënt van tevoren de vragenlijst opnieuw invult.
  • Maak een video van het gesprek, zodat je dit later met je opleider kunt bespreken.
    1. Wat ging er goed tijdens dit gesprek en wil je vasthouden in volgende gesprekken?
    2. Wat zijn jouw knelpunten om eigen regie te bespreken?

Bronnen

Institute for positive health [1]

Sjabloon:Footer - Leerlijn preventie