Aandachtsgebied innovatie: verschil tussen versies

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(13 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 10: Regel 10:
 
|-
 
|-
 
|'''Leerlijnhouder'''<br />
 
|'''Leerlijnhouder'''<br />
{{Auteur - Mascha Bevers}}
+
{{Auteur - Nick Blok}}
 
|-
 
|-
 
|'''Leerlijnmedewerkers'''<br />
 
|'''Leerlijnmedewerkers'''<br />
 +
{{Auteur - Mascha Bevers}}
 
{{Auteur - Pieter Timmerman}}
 
{{Auteur - Pieter Timmerman}}
{{Auteur - Nick Blok}}
+
 
 
|}
 
|}
 
=== Introductie ===
 
=== Introductie ===
De missie van Huisartsopleiding Amsterdam UMC, locatie VUmc is om vakbekwame en toekomstbestendige huisartsen op te leiden. Dit wordt verder gespecificeerd in het fusie-inrichtingsplan van het AMC en VUmc waarin staat dat: ‘wij een voortrekkersrol in de regio op het gebied van zorginnovatie en kwaliteitsbeleid zouden moeten hebben, waarmee wij de innovatie van de zorg in Amsterdam en omgeving stimuleren’.
+
==== Innovatie in het vak ====
 
+
Personele tekorten, stijgende zorgkosten, digitalisering en een andere kijk op de gezondheidszorg waarbij de patiënt centraal staat, dwingen huisartsen te veranderen en innoveren. Er worden digitale huisartsenpraktijken opgericht, de patiëntportalen worden steeds beter gebruikt en beeldbellen valt niet meer weg te denken uit de praktijk.
Omdat het toekomstgerichte aspect niet als vanzelfsprekend in de opleiding naar voren komt maar wel als onmisbaar wordt geacht, is de leerlijn Innovatie, met de nadruk op toekomstgericht opleiden, in het leven geroepen. Deze wil actief aandacht aan nieuwe trends en ontwikkelingen besteden en zich buigen over hoe dit op een natuurlijke wijze verweven kan worden in het huidige opleidingstraject.
 
 
 
De opleiding wil dat aios kennisnemen van de nieuwste ontwikkelingen en leren deze kritisch te beschouwen. Op deze manier hebben onze aios straks een voorsprong op de arbeidsmarkt en kunnen wij aios met ambitie op het gebied van innovatie inspireren om de pioniers van morgen te worden.  
 
  
<div class="accordion" id="accordion">
+
==== Innovatie binnen de opleiding ====
<accordion parent="accordion" heading="Visie van Aandachtsgebied Innovatie" class="show">
+
De missie van Huisartsopleiding Amsterdam UMC, locatie VUmc is om vakbekwame en toekomstbestendige huisartsen op te leiden waarbij de innovatie van zorg in Amsterdam en omgeving en Twente wordt gestimuleerd. Om actief aandacht aan nieuwe ontwikkelingen te besteden is de leerlijn innovatie opgericht. Het doel van de leerlijn is om aios te laten kennisnemen van de nieuwste ontwikkelingen en te inspireren de pioniers van morgen te worden.
'''Aandachtsgebied Innovatie met nadruk op Toekomstgericht Opleiden'''
+
<br /><br />
 +
Innovatie komt op de volgende manieren aan bod binnen de opleiding:
 +
* Vanaf 2023 is er een landelijke tweedaagse over Innovatie. Deze tweedaagse komt in de plaats van de huidige tweedaagse Preventie.
 +
* In de 2<sup>e</sup> huisartsstage is er themaonderwijs over Innovatie in de zorg.
 +
* De opdracht Praktijkmanagement is recent vernieuwd en heet nu het Ontwikkelplan. In deze opdracht werk je in de praktijk aan verbetering van kwaliteit van zorg, patiëntveiligheid of dienstverlening. De opdracht staat in het teken van praktijkmanagement en innovatie.
 +
* Ook op de terugkomdag is ruimte voor innovatie, o.a. bij de Keek op de week. Hiervoor kun je gebruikmaken van video's, podcasts en artikelen die in deze leerlijn worden gepubliceerd.
  
De missie van Huisartsopleiding Amsterdam UMC, locatie VUmc is om vakbekwame en toekomstbestendige huisartsen op te leiden. Dit wordt verder gespecificeerd in het fusie-inrichtingsplan van het AMC en VUmc waarin staat dat: ‘wij een voortrekkersrol in de regio op het gebied van zorginnovatie en kwaliteitsbeleid zouden moeten hebben, waarmee wij de innovatie van de zorg in Amsterdam en omgeving stimuleren’.
+
=== Video's, podcasts en artikelen ===
 +
Er zijn vier actuele ontwikkelingen op het gebied van huisartsenzorg die ons dwingen om na te denken over innovatie en verandering. Daarnaast hebben deze ontwikkelingen al geleid tot nieuwe praktijkvormen.
  
Omdat het toekomstgerichte aspect niet als vanzelfsprekend in de opleiding naar voren komt maar wel als onmisbaar wordt geacht, is de werkgroep Innovatie, met de nadruk op toekomstgericht opleiden in het leven geroepen. Deze wil actief aandacht aan nieuwe trends en ontwikkelingen besteden en zich buigen over hoe dit op een natuurlijke wijze verweven kan worden in het huidige opleidingstraject.
+
Door hieronder verder te klikken vind je video's, podcasts en artikelen omtrent deze ontwikkelingen en nieuwe praktijkvormen die laagdrempelig gebruikt kunnen worden als Keek op de week, onderwijs of leergesprek.
  
Personele tekorten, stijgende zorgkosten, een nieuwe kijk op de gezondheidszorg waarin de patiënt centraal staat en de snelle digitalisering zullen het huisartsenvak op allerlei manieren beïnvloeden. Zorg verschuift naar de patiënt thuis, er worden steeds meer taken overgeheveld naar de eerste lijn, een huisarts moet in toenemende mate kennis hebben van ICT.  
+
<div class="panel-group" id="accordion1">
Door corona zijn technische innovaties in een stroomversnelling geraakt en zijn er in korte tijd nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan. De opleiding wil dat aios kennisnemen van de nieuwste ontwikkelingen en leren deze kritisch te beschouwen, zich daartoe kunnen verhouden en het meenemen in het verder vormgeven van het vak in de toekomst. Op deze manier hebben onze aios straks een voorsprong op de arbeidsmarkt en kunnen wij aio met ambitie op het gebied van innovatie inspireren om de pioniers van morgen te worden.  
+
<accordion parent="accordion1" heading="Personele tekorten">
 +
==== Uitgelicht ====
 +
*[https://www.groene.nl/artikel/help-de-dokter-verdwijnt Artikel 'Help de dokter verdwijnt'] (De Groene Amsterdammer)
 +
Zorgverzekeraars hebben wettelijke zorgplicht, wat betekent dat hun verzekerden binnen een redelijke tijd en reisafstand toegang moeten hebben tot alle zorg uit het basispakket. Echter, in sommige regio’s zijn er geen huisartsen. Dit gat vullen verzekeraars op door samenwerking met commerciële partijen. Deze partijen komen de laatste tijd regelmatig slecht in het nieuws, maar alternatieven lijken er ook niet te zijn. Hoe sta je tegenover deze commerciële nieuwkomers? Een zegen of een last voor huisartsenland? Zou je wel of niet voor zo'n praktijk willen werken?
 +
* [[Vernieuwende concepten in de huisartsenzorg]]
 +
Commerciële bedrijven ontwikkelen nieuwe concepten in de huisartsenzorg die het voor startende huisartsen aantrekkelijker moet maken een praktijk te starten. In deze bouwsteen komen deze concepten ter sprake. Is dit iets wat bij jou past?
  
Toekomstgericht opleiden zou omarmd moeten worden in de gehele breedte van de opleiding, waarin zowel de staf, docenten, opleiders en aios worden meegenomen. Vanwege het snel veranderende landschap in de zorg is de scope van deze werkgroep breed en continu aan verandering onderhevig. De werkgroep is met name ondersteunend aan de leerlijnhouders waarbij wij hen willen stimuleren het gedachtegoed van toekomstgericht opleiden te omarmen en verder uit te werken binnen iedere leerlijn.
+
==== Archief ====
De huisarts van morgen wordt opgeleid in de praktijk van nu. Aios kunnen tijdens hun opleiding te maken krijgen met zeer diverse opleiders variërend van de traditionele huisarts tot de digitale dokter. Door pioniers in de huisartsenzorg een platform te geven binnen de opleiding wil de werkgroep ervoor zorgen dat iedere aios tenminste in aanraking komt met de nieuwste innovaties en ontwikkelingen. Daarnaast zouden aios met een speciale ambitie in deze richting gestimuleerd moeten worden zich hierin, al tijdens de opleiding, verder te ontwikkelen.
+
* [https://open.spotify.com/episode/2HweTOLC1wwr09lmd2Bs4B?si=lYtq2EiNS0G7dyh3tjEVNg Podcast 'Online huisartsenpraktijk voor inwoners zonder huisarts']
 +
Een podcast met de oprichter van de online huisarts voor patiënten die geen eigen huisarts hebben in de regio. Zegen of last voor huisartsenland? Wordt dit in de toekomst noodzaak of aanvulling op de huidige zorg? Kijk voor meer informatie op https://www.arene.nl/nl/.
 +
* [https://www.henw.org/artikelen/innovaties-noodzakelijk-voor-toekomstbestendige-huisartsenposten Artikel 'Innovaties noodzakelijk voor toekomstbestendige huisartsenposten'] (Huisarts en Wetenschap)
 +
Zijn de besproken innovaties inderdaad noodzakelijk om de HAP toekomstbestendig te maken?
 +
* [https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/door-kapitaalkrachtige-ketens-dreigt-ook-in-de-huisartszorg-de-menselijke-maat-zoek-te-raken~b456cbb8/ Column 'Door kapitaalkrachtige ketens dreigt ook in de huisartszorg de menselijke maat zoek te raken'] (Volkskrant)
 +
Bij de commerciële digitale huisartsenpraktijk pikken ze de krenten uit de pap, de ouderwetse huisarts blijft zitten met hoog complexe zorg, laagopgeleiden en migranten. Hoe sta jij tegenover het standpunt van Danka Stuyver?
 +
</accordion>
 +
<accordion parent="accordion1" heading="Stijgende zorgkosten">
 +
==== Uitgelicht ====
 +
* [https://www.medischcontact.nl/opinie/blogs-columns/column/het-sloofje-van-het-zbc.htm Column 'Het sloofje van het zbc'] (Medisch Contact)
 +
Zelfstandige behandelcentra leveren bepaalde zorg tegen een lagere prijs. Zij leveren echter geen nazorg gedurende de ANW-uren en vragen huisartsen een deel van de preoperatieve screening over te nemen. Hoe sta jij tegenover verwijzen naar zelfstandige behandelcentra versus reguliere ziekenhuizen?
 +
* [https://open.spotify.com/episode/4EvnwwHIdaEVSl7IBAbkZt?si=K9it2XCkTDaWSmBxHczQJA&nd=1 Podcast 'Implementatie van e-health'] (Huisarts en Wetenschap)
 +
Een podcast over de successen, hobbels en verkeerde aannames bij de implementatie van e-health. Zie je e-health als een mogelijkheid om het groeiend tekort aan assistenten te compenseren? En zullen de zorgkosten groeien of juist dalen door gebruik van e-health op deze manier?
  
'''Missie'''<br />
+
==== Archief ====
Aios aan de Huisartsopleiding Amsterdam UMC, locatie VUmc opleiden met de laatste ontwikkelingen in de zorg als integraal onderdeel van de opleiding.
+
*[https://www.de-eerstelijns.nl/podcast/de-toekomst-van-de-eerste-lijn-jan-erik-de-wildt/ Podcast 'De toekomst van de eerste lijn'] (De Eerstelijns, platform voor innovatie)
 +
In gesprek met trendwatcher Jan Erik De Wildt over de toekomst van de huisartsenzorg.
 +
* [https://www.volkskrant.nl/wetenschap/ik-haal-een-bultje-weg-hoge-kosten-en-milieubergje~b0281bc2/ Column 'Ik haal een bultje weg. Hoge kosten en milieubergje'] (Volkskrant)
 +
Hoe bewust ben jij je als huisarts van de kosten die je maakt voor het leveren van zorg “voor de zekerheid”? Hoe zou dit anders kunnen?
 +
</accordion>
 +
<accordion parent="accordion1" heading="Een nieuwe kijk op gezondheidszorg waarin de patiënt centraal staat">
 +
==== Uitgelicht ====
 +
*[[Zinnige zorg, financiën en digitalisering]]
 +
Toekomst van de zorg; verandert de mentaliteit van de dokter. Een gesprek met columniste Danka Stuyver en Mascha Bevers over belangrijke thema’ s als digitalisering, financiën en "zinnige zorg".
 +
*[[Patiëntenperspectief op digitalisering]]
 +
Digitalisering; wat willen patiënten? Een gesprek met Dianda Veltman, directrice Patiëntenfederatie Nederland.  
  
'''Visie'''<br />
+
==== Archief ====
De visie van de werkgroep Innovatie is dat aios, naast vakbekwaam en communicatief vaardig zijn, ook kennis moeten hebben van de actuele ontwikkelingen binnen de huisartsenzorg. De opleiding heeft als taak aios te ondersteunen om hen goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt, waarbij zij nieuwe ontwikkelingen en innovaties kritisch kunnen beschouwen, en zich verhouden tot de nieuwste ontwikkelingen en innovaties.  
+
* [https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/patienten-vragen-zelf-labonderzoek-aan-in-pilot.htm Artikel 'Patiënten vragen zelf labonderzoek aan in pilot'] (Medisch Contact)
 +
Een pilot waarbij de patiënt zelf zijn labonderzoek aanvraagt. Wat vind jij ervan als patiënten zelf hun labonderzoek zouden kunnen aanvragen?
 +
* [https://open.spotify.com/episode/7uA3rfToKFPzA07Faj7xxn?si=PLlGDtUsTkqSmhJHHBVzSQ&nd=1 Podcast Positieve gezondheid in de praktijk en wijk]
 +
Een mooi interview over positieve gezondheidszorg. Niet de ziekte maar de patiënt centraal. Voer jij ook wel eens “het andere gesprek”? En is dit een taak van de huisarts? Hoe vind jij het om de regie bij de patiënt te laten?
 +
</accordion>
 +
<accordion parent="accordion1" heading="Digitalisering">
 +
==== Uitgelicht ====
 +
* [https://www.henw.org/artikelen/implementatie-van-e-health Artikel 'Implementatie van e-health'] (Huisarts en Wetenschap)
 +
Hoe succesvol is de implementatie in jouw praktijk? Lees dit artikel en bespreek waar jullie staan als het gaat om implementatie van e-health.
 +
* [https://www.de-eerstelijns.nl/2021/07/digitalisering-oplossing-of-doodsteek-voor-de-huisartsenzorg/ Artikel 'Digitalisering oplossing of doodsteek voor de huisartsenzorg?'] (De Eerstelijns, platform voor innovatie)
 +
Digitalisering; oplossing of doodsteek voor de huisartsenzorg. Bespreek dit artikel in de groep en bepaal je standpunt.  
  
'''De werkgroep'''
+
==== Archief ====
*houdt het overzicht over de meest actuele thema’s en deelt deze met staf, docenten, opleiders en aios;
+
* [https://www.henw.org/artikelen/e-healthonderwijs-een-nieuwe-uitdaging-voor-de-huisartsopleiding 'E-health is een nieuwe uitdaging voor de huisartsopleiding'] (Huisarts en Wetenschap)
*belegt actuele thema’s bij de juist leerlijn;
+
E-health onderwijs in de huisartsopleiding, is dat nodig?
*ontwikkelt bruikbare (bouw)stenen voor de Keek op de Week, opdrachten en leergesprekken;
+
* [https://www.henw.org/artikelen/app-voor-ecg-meting-bij-ritmestoornissen Artikel 'App voor ecg-meting bij ritmestoornissen'] (Huisarts en Wetenschap)
*nodigt pioniers uit voor het geven van expertonderwijs;
+
Ritmestoornissen detecteren met een app. Bespreek in de groep van welke handige apps of e-health-toepassingen er in jullie praktijk gebruik wordt gemaakt.
*stimuleert het bijwonen van cursussen en congressen op het gebied van nieuwe ontwikkelingen door aios, docenten, opleiders en staf;
+
</accordion>
*vormt een platform voor het delen van kennis tussen de huisartsopleidingen in Nederland met betrekking tot toekomstgericht opleiden;
+
<accordion parent="accordion1" heading="Nieuwe praktijkvormen">
*zorgt voor de mogelijkheid tot differentiatie of keuzestages met een relatie tot innovatie.
+
Door tekorten aan assistenten en praktijkhouders ontstaan nieuwe praktijkvormen waarbij digitalisering voorop staat en de huisarts 'ontzorgd' wordt. Drie van deze praktijkvormen willen wij onder de aandacht brengen om aios de laten nadenken over hoe zij het zelf zouden willen. Hoor van drie jonge alumni waarom zij besloten het anders aan te pakken. Zij vertellen over hun ervaring, over wat bevalt en wat beter kan.
  
De verdere uitwerking van de werkwijze van deze werkgroep is te vinden in het document ‘Onderbouwing en uitwerking Innovatie VUmc’.
+
*Video: [https://www.youtube.com/watch?v=wEO79-MVh20  DOCCS]<br />
</accordion>
+
Joris van der Tocht - DOCCS: Een partij die huisartsen helpt ontzorgen, met softwareontwikkeling in eigen beheer waarbij innovatie hoog in het vaandel staat. Met 3 patiënten per uur is er bovendien voldoende tijd voor de patiënt. <br />
 +
*Video: [https://www.youtube.com/watch?v=WXF4IshVm-0 Buurtdokters] <br />
 +
Berber Veltkamp – Buurtdokters – HAP Water: Een partij die je helpt bij de overname van een praktijk. Je wordt gezamenlijk eigenaar, zij nemen die administratie en ICT op zich en de huisarts krijgt de vrije hand over de patiëntenzorg. <br />
 +
*Video: [https://www.youtube.com/watch?v=QD3wPuVIurY Biking doctors]<br />
 +
Joep ter Haar – Flexdokters – Biking doctors: Joep heeft een passie voor fietsen en gaat het liefst bij de mensen langs. Hij begon een nulpraktijk met het concept flexdokters, waarbij de ICT zo wordt ingericht dat patiënt meer autonomie krijgt en overig personeel niet langer noodzakelijk is.<br />
 +
*PowerPoint: [[:Media:Keek Commerciele praktijken.pptx|Commerciële praktijk – vloek of zegen]]<br />
 +
Columnist Danka Stuijver schrijft over de opkomst van de commerciële plofpraktijken. Deze Keek kan worden gebruikt om in de groep een discussie aan te gaan over commerciële praktijken die veelal digitaal werken met zorg op afstand. Zijn zij een vloek of een zegen? Kunnen wij wel zonder? En hoe verhouden deze praktijken zich tot de kernwaarden van het huisartsenvak?
 +
</accordion>
 
</div>
 
</div>
Heb jij zelf nieuwe ideeën, een link naar een mooie video, artikel of podcast; deel deze dan via [mailto:innovatie@amsterdamumc.nl innovatie@amsterdamumc.nl] zodat wij het aan deze pagina kunnen toevoegen.
 
 
=== Podcasts, video's en artikelen ===
 
Hier vind je een actueel aanbod van podcasts, video's en artikelen omtrent het thema innovatie.
 
==== Artikelen ====
 
[https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/patienten-vragen-zelf-labonderzoek-aan-in-pilot.htm Patiënten vragen zelf labonderzoek aan in pilot] (artikel van Medisch Contact)<br />
 
[https://www.medischcontact.nl/opinie/blogs-columns/column/het-sloofje-van-het-zbc.htm Het sloofje van het ZBC] (artikel van Medisch Contact)<br />
 
[https://www.medischcontact.nl/opinie/blogs-columns/column/ren-huisartsje-ren.htm Ren huisartsje ren!] (blog Danka Stuijver in Medisch Contact)<br />
 
[https://www.nhg.org/duurzaamheid Gratis e-book De groene huisartsenpraktijk] (NHG)<br />
 
[https://www.de-eerstelijns.nl/2021/10/startende-huisarts-ondersteund-in-praktijkhouderschap/ Startende huisarts ondersteund in huisartsenpraktijk, taakherschikking en digitalisering] (artikel van De Eerstelijns)
 
 
==== Podcasts ====
 
[https://www.huisartspodcast.nl/december-2020/huisarts-en-wetenschap-implementatie-van-e-health-december-2020/ Hoe implementeer je e-health in de huisartsenpraktijk? Een heldere uitleg] (Huisartspodcast) <br />
 
[https://www.de-eerstelijns.nl/podcast/de-toekomst-van-de-eerste-lijn-jan-erik-de-wildt/ Toekomst van de huisartsenzorg: mening van trendwatcher Jan Erik de Wildt] (De Eerstelijns)
 
 
=== Nascholing ===
 
Hier vind je een actuele nascholingsagenda rondom het thema innovatie. Deze agenda wordt een keer per half jaar geüpdatet: op 1 september en op 1 maart.
 
''Agenda volgt''
 
 
==== E-learning met als thema innovatie ====
 
[https://www.dokh.nl/e-learnings/duurzaamheid-huisartsen Duurzaamheid in de praktijk]
 
  
 
=== Bouwstenen in de leerlijn innovatie ===
 
=== Bouwstenen in de leerlijn innovatie ===
 
{{Bouwstenen - Leerlijn innovatie}}
 
{{Bouwstenen - Leerlijn innovatie}}
 
  
 
=== Bouwstenen in andere leerlijnen ===
 
=== Bouwstenen in andere leerlijnen ===

Huidige versie van 30 mrt 2023 om 16:50


Aandachtsgebied innovatie
Leerlijnhouder

Nick Blok

Leerlijnmedewerkers

Mascha Bevers
Pieter Timmerman


Introductie

Innovatie in het vak

Personele tekorten, stijgende zorgkosten, digitalisering en een andere kijk op de gezondheidszorg waarbij de patiënt centraal staat, dwingen huisartsen te veranderen en innoveren. Er worden digitale huisartsenpraktijken opgericht, de patiëntportalen worden steeds beter gebruikt en beeldbellen valt niet meer weg te denken uit de praktijk.

Innovatie binnen de opleiding

De missie van Huisartsopleiding Amsterdam UMC, locatie VUmc is om vakbekwame en toekomstbestendige huisartsen op te leiden waarbij de innovatie van zorg in Amsterdam en omgeving en Twente wordt gestimuleerd. Om actief aandacht aan nieuwe ontwikkelingen te besteden is de leerlijn innovatie opgericht. Het doel van de leerlijn is om aios te laten kennisnemen van de nieuwste ontwikkelingen en te inspireren de pioniers van morgen te worden.

Innovatie komt op de volgende manieren aan bod binnen de opleiding:

  • Vanaf 2023 is er een landelijke tweedaagse over Innovatie. Deze tweedaagse komt in de plaats van de huidige tweedaagse Preventie.
  • In de 2e huisartsstage is er themaonderwijs over Innovatie in de zorg.
  • De opdracht Praktijkmanagement is recent vernieuwd en heet nu het Ontwikkelplan. In deze opdracht werk je in de praktijk aan verbetering van kwaliteit van zorg, patiëntveiligheid of dienstverlening. De opdracht staat in het teken van praktijkmanagement en innovatie.
  • Ook op de terugkomdag is ruimte voor innovatie, o.a. bij de Keek op de week. Hiervoor kun je gebruikmaken van video's, podcasts en artikelen die in deze leerlijn worden gepubliceerd.

Video's, podcasts en artikelen

Er zijn vier actuele ontwikkelingen op het gebied van huisartsenzorg die ons dwingen om na te denken over innovatie en verandering. Daarnaast hebben deze ontwikkelingen al geleid tot nieuwe praktijkvormen.

Door hieronder verder te klikken vind je video's, podcasts en artikelen omtrent deze ontwikkelingen en nieuwe praktijkvormen die laagdrempelig gebruikt kunnen worden als Keek op de week, onderwijs of leergesprek.

Uitgelicht

Zorgverzekeraars hebben wettelijke zorgplicht, wat betekent dat hun verzekerden binnen een redelijke tijd en reisafstand toegang moeten hebben tot alle zorg uit het basispakket. Echter, in sommige regio’s zijn er geen huisartsen. Dit gat vullen verzekeraars op door samenwerking met commerciële partijen. Deze partijen komen de laatste tijd regelmatig slecht in het nieuws, maar alternatieven lijken er ook niet te zijn. Hoe sta je tegenover deze commerciële nieuwkomers? Een zegen of een last voor huisartsenland? Zou je wel of niet voor zo'n praktijk willen werken?

Commerciële bedrijven ontwikkelen nieuwe concepten in de huisartsenzorg die het voor startende huisartsen aantrekkelijker moet maken een praktijk te starten. In deze bouwsteen komen deze concepten ter sprake. Is dit iets wat bij jou past?

Archief

Een podcast met de oprichter van de online huisarts voor patiënten die geen eigen huisarts hebben in de regio. Zegen of last voor huisartsenland? Wordt dit in de toekomst noodzaak of aanvulling op de huidige zorg? Kijk voor meer informatie op https://www.arene.nl/nl/.

Zijn de besproken innovaties inderdaad noodzakelijk om de HAP toekomstbestendig te maken?

Bij de commerciële digitale huisartsenpraktijk pikken ze de krenten uit de pap, de ouderwetse huisarts blijft zitten met hoog complexe zorg, laagopgeleiden en migranten. Hoe sta jij tegenover het standpunt van Danka Stuyver?

Uitgelicht

Zelfstandige behandelcentra leveren bepaalde zorg tegen een lagere prijs. Zij leveren echter geen nazorg gedurende de ANW-uren en vragen huisartsen een deel van de preoperatieve screening over te nemen. Hoe sta jij tegenover verwijzen naar zelfstandige behandelcentra versus reguliere ziekenhuizen?

Een podcast over de successen, hobbels en verkeerde aannames bij de implementatie van e-health. Zie je e-health als een mogelijkheid om het groeiend tekort aan assistenten te compenseren? En zullen de zorgkosten groeien of juist dalen door gebruik van e-health op deze manier?

Archief

In gesprek met trendwatcher Jan Erik De Wildt over de toekomst van de huisartsenzorg.

Hoe bewust ben jij je als huisarts van de kosten die je maakt voor het leveren van zorg “voor de zekerheid”? Hoe zou dit anders kunnen?

Uitgelicht

Toekomst van de zorg; verandert de mentaliteit van de dokter. Een gesprek met columniste Danka Stuyver en Mascha Bevers over belangrijke thema’ s als digitalisering, financiën en "zinnige zorg".

Digitalisering; wat willen patiënten? Een gesprek met Dianda Veltman, directrice Patiëntenfederatie Nederland.

Archief

Een pilot waarbij de patiënt zelf zijn labonderzoek aanvraagt. Wat vind jij ervan als patiënten zelf hun labonderzoek zouden kunnen aanvragen?

Een mooi interview over positieve gezondheidszorg. Niet de ziekte maar de patiënt centraal. Voer jij ook wel eens “het andere gesprek”? En is dit een taak van de huisarts? Hoe vind jij het om de regie bij de patiënt te laten?

Uitgelicht

Hoe succesvol is de implementatie in jouw praktijk? Lees dit artikel en bespreek waar jullie staan als het gaat om implementatie van e-health.

Digitalisering; oplossing of doodsteek voor de huisartsenzorg. Bespreek dit artikel in de groep en bepaal je standpunt.

Archief

E-health onderwijs in de huisartsopleiding, is dat nodig?

Ritmestoornissen detecteren met een app. Bespreek in de groep van welke handige apps of e-health-toepassingen er in jullie praktijk gebruik wordt gemaakt.

Door tekorten aan assistenten en praktijkhouders ontstaan nieuwe praktijkvormen waarbij digitalisering voorop staat en de huisarts 'ontzorgd' wordt. Drie van deze praktijkvormen willen wij onder de aandacht brengen om aios de laten nadenken over hoe zij het zelf zouden willen. Hoor van drie jonge alumni waarom zij besloten het anders aan te pakken. Zij vertellen over hun ervaring, over wat bevalt en wat beter kan.

Joris van der Tocht - DOCCS: Een partij die huisartsen helpt ontzorgen, met softwareontwikkeling in eigen beheer waarbij innovatie hoog in het vaandel staat. Met 3 patiënten per uur is er bovendien voldoende tijd voor de patiënt.

Berber Veltkamp – Buurtdokters – HAP Water: Een partij die je helpt bij de overname van een praktijk. Je wordt gezamenlijk eigenaar, zij nemen die administratie en ICT op zich en de huisarts krijgt de vrije hand over de patiëntenzorg.

Joep ter Haar – Flexdokters – Biking doctors: Joep heeft een passie voor fietsen en gaat het liefst bij de mensen langs. Hij begon een nulpraktijk met het concept flexdokters, waarbij de ICT zo wordt ingericht dat patiënt meer autonomie krijgt en overig personeel niet langer noodzakelijk is.

Columnist Danka Stuijver schrijft over de opkomst van de commerciële plofpraktijken. Deze Keek kan worden gebruikt om in de groep een discussie aan te gaan over commerciële praktijken die veelal digitaal werken met zorg op afstand. Zijn zij een vloek of een zegen? Kunnen wij wel zonder? En hoe verhouden deze praktijken zich tot de kernwaarden van het huisartsenvak?

Bouwstenen in de leerlijn innovatie

Bouwstenen in andere leerlijnen

Leerlijnoverzicht

Categorie: De 10 huisartsgeneeskundige thema's
Kort Spoed Chron Ouderen Kind Psych ALK Pall Preventie Praktijk
Korte episode zorg
Spoedeisende zorg
Chronische zorg
Complexe ouderenzorg
Zorg voor het kind
Psychische klachten
ALK
Palliatieve zorg
Preventie
Praktijkmanagement
Categorie: Competentiegebieden
Medisch handelen Communicatie Maatsch. handelen Wetenschap Professionaliteit
Medisch handelen
Communicatie
Maatschappelijk handelen
Wetenschap
Professionaliteit
Categorie: Overige aandachtsgebieden
Diversiteit Seksualiteit Innovatie
Diversiteit
Seksualiteit
Innovatie