Leerlijn complexe ouderenzorg

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken
Leerlijn complexe ouderenzorg

Leerlijnhouder
dr. Els licht, huisarts, kaderarts ouderengeneeskunde

Leerlijnmedewerkers
drs. Niek van asperen, huisarts

Deze leerlijn is in oprichting.

Huisartsen zullen steeds meer te maken krijgen met een toenemend aantal oudere patienten met steeds meer en complexere problemen. Om hierin de patient optimaal bij te kunnen staan is er naast medische kennis het vooral belangrijk dat de huisarts de patient bijstaat in de mogelijkheden en keuzes met betrekking tot zijn gezondheid en welbevinden. Aan de hand van de KBA’s worden handvaten gegeven hoe deze zorg vorm te gaan geven.

Definitie

Ouderen met complexe problematiek (in het vervolg: ‘ouderen’ genoemd) hebben problemen op meerdere domeinen van de gezondheid (fysiek, functioneel, psychisch en/of sociaal) die elkaar negatief beïnvloeden. Het NHG Standpunt gaat ervan uit dat 5-8% van de ouderen boven de 65 tot de ouderen met complexe problematiek gerekend kan worden. Dit percentage stijgt met de leeftijd. Het KNMG standpunt stelt dat14,5% van de mannen en 20,7% van de vrouwen tot de kwetsbare ouderen behoort. De KNMG hanteert de term kwetsbare ouderen, die hier verder niet gebruikt zal worden. In elk geval betreft de groep ouderen waar het in dit thema over gaat slechts een beperkt deel van alle 65 plussers.

Zorg voor Ouderen met complexe problematiek in de Huisartsopleiding

De zorg voor ouderen is gerelateerd aan herstel of behoud van het (zelfstandig) functioneren. De wensen van de patiënt geven hierbij de doorslag. De uitdaging is om deze ouderen te herkennen, een gezamenlijk gedragen behandelplan vast te stellen en andere hulpverleners binnen en buiten de praktijk hierbij te betrekken. Bij deze ouderen is een proactieve houding nodig. Belangrijke aandachtspunten voor de huisarts zijn verder voldoende tijd nemen, betrekken van de oudere bij het stellen van prioriteiten, polyfarmacie, het voorkomen van overbehandeling en alertheid op onderbehandeling. Om deze taken uit te voeren dient de huisarts de processen van veroudering te kennen die leiden tot een functionele achteruitgang en heeft hij oog voor de variatie en diversiteit onder ouderen.

Bouwstenen

Deelthema 1: Zorg op individueel niveau

Sjabloon:KBA-4.1

Sjabloon:KBA-4.2

Sjabloon:KBA-4.3

Sjabloon:KBA-4.4

Sjabloon:KBA-4.5

Deelthema 2: Zorg op praktijkpopulatieniveau

Sjabloon:KBA-4.6

Sjabloon:KBA-4.7

Deelthema 3: Organisatie van de zorg op wijkniveau

Sjabloon:KBA-4.8

Overige leerlijnen


Categorie: De 10 huisartsgeneeskundige thema's
Kort Spoed Chron Ouderen Kind Psych ALK Pall Preventie Praktijk
Korte episode zorg
Spoedeisende zorg
Chronische zorg
Complexe ouderenzorg
Zorg voor het kind
Psychische klachten
ALK
Palliatieve zorg
Preventie
Praktijkmanagement
Categorie: Competentiegebieden
Medisch handelen Communicatie Maatsch. handelen Wetenschap Professionaliteit
Medisch handelen
Communicatie
Maatschappelijk handelen
Wetenschap
Professionaliteit
Categorie: Overige aandachtsgebieden
Diversiteit Seksualiteit Innovatie
Diversiteit
Seksualiteit
Innovatie