Aandachtsgebied innovatie

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken


Aandachtsgebied innovatie
Leerlijnhouder

Mascha Bevers

Leerlijnmedewerkers

Pieter Timmerman
Nick Blok

Introductie

Innovatie in het vak

Personele tekorten, stijgende zorgkosten, digitalisering en een andere kijk op de gezondheidszorg waarbij de patiënt centraal staat, dwingen huisartsen te veranderen en innoveren. Er worden digitale huisartsenpraktijken opgericht, de patiëntportalen worden steeds beter gebruikt en beeldbellen valt niet meer weg te denken uit de praktijk.

Innovatie binnen de opleiding

De missie van Huisartsopleiding Amsterdam UMC, locatie VUmc is om vakbekwame en toekomstbestendige huisartsen op te leiden waarbij de innovatie van zorg in Amsterdam en omgeving en Twente wordt gestimuleerd. Om actief aandacht aan nieuwe ontwikkelingen te besteden is de leerlijn innovatie opgericht. Het doel van de leerlijn is om aios te laten kennisnemen van de nieuwste ontwikkelingen en te inspireren de pioniers van morgen te worden.

Innovatie komt op de volgende manieren aan bod binnen de opleiding:

  • Vanaf 2023 is er een landelijke tweedaagse over Innovatie. Deze tweedaagse komt in de plaats van de huidige tweedaagse Preventie.
  • In de 2e huisartsstage is er themaonderwijs over Innovatie in de zorg.
  • De opdracht Praktijkmanagement is recent vernieuwd en heet nu het Ontwikkelplan. In deze opdracht werk je in de praktijk aan verbetering van kwaliteit van zorg, patiëntveiligheid of dienstverlening. De opdracht staat in het teken van praktijkmanagement en innovatie.
  • Ook op de terugkomdag is ruimte voor innovatie, o.a. bij de Keek op de week. Hiervoor kun je gebruikmaken van video's, podcasts en artikelen die in deze leerlijn worden gepubliceerd.

Video's, podcasts en artikelen

Er zijn vier actuele ontwikkelingen op het gebied van huisartsenzorg die ons dwingen om na te denken over innovatie en verandering. Daarnaast hebben deze ontwikkelingen al geleid tot nieuwe praktijkvormen.

Door hieronder verder te klikken vind je video's, podcasts en artikelen omtrent deze ontwikkelingen en nieuwe praktijkvormen die laagdrempelig gebruikt kunnen worden als Keek op de week, onderwijs of leergesprek.

Uitgelicht

Zorgverzekeraars hebben wettelijke zorgplicht, wat betekent dat hun verzekerden binnen een redelijke tijd en reisafstand toegang moeten hebben tot alle zorg uit het basispakket. Echter, in sommige regio’s zijn er geen huisartsen. Dit gat vullen verzekeraars op door samenwerking met commerciële partijen. Deze partijen komen de laatste tijd regelmatig slecht in het nieuws, maar alternatieven lijken er ook niet te zijn. Hoe sta je tegenover deze commerciële nieuwkomers? Een zegen of een last voor huisartsenland? Zou je wel of niet voor zo'n praktijk willen werken?

Commerciële bedrijven ontwikkelen nieuwe concepten in de huisartsenzorg die het voor startende huisartsen aantrekkelijker moet maken een praktijk te starten. In deze bouwsteen komen deze concepten ter sprake. Is dit iets wat bij jou past?

Archief

Een podcast met de oprichter van de online huisarts voor patiënten die geen eigen huisarts hebben in de regio. Zegen of last voor huisartsenland? Wordt dit in de toekomst noodzaak of aanvulling op de huidige zorg? Kijk voor meer informatie op https://www.arene.nl/nl/.

Zijn de besproken innovaties inderdaad noodzakelijk om de HAP toekomstbestendig te maken?

Bij de commerciële digitale huisartsenpraktijk pikken ze de krenten uit de pap, de ouderwetse huisarts blijft zitten met hoog complexe zorg, laagopgeleiden en migranten. Hoe sta jij tegenover het standpunt van Danka Stuyver?

Uitgelicht

Zelfstandige behandelcentra leveren bepaalde zorg tegen een lagere prijs. Zij leveren echter geen nazorg gedurende de ANW-uren en vragen huisartsen een deel van de preoperatieve screening over te nemen. Hoe sta jij tegenover verwijzen naar zelfstandige behandelcentra versus reguliere ziekenhuizen?

Een podcast over de successen, hobbels en verkeerde aannames bij de implementatie van e-health. Zie je e-health als een mogelijkheid om het groeiend tekort aan assistenten te compenseren? En zullen de zorgkosten groeien of juist dalen door gebruik van e-health op deze manier?

Archief

In gesprek met trendwatcher Jan Erik De Wildt over de toekomst van de huisartsenzorg.

Hoe bewust ben jij je als huisarts van de kosten die je maakt voor het leveren van zorg “voor de zekerheid”? Hoe zou dit anders kunnen?

Uitgelicht

Toekomst van de zorg; verandert de mentaliteit van de dokter. Een gesprek met columniste Danka Stuyver en Mascha Bevers over belangrijke thema’ s als digitalisering, financiën en "zinnige zorg".

Digitalisering; wat willen patiënten? Een gesprek met Dianda Veltman, directrice Patiëntenfederatie Nederland.

Archief

Een pilot waarbij de patiënt zelf zijn labonderzoek aanvraagt. Wat vind jij ervan als patiënten zelf hun labonderzoek zouden kunnen aanvragen?

Een mooi interview over positieve gezondheidszorg. Niet de ziekte maar de patiënt centraal. Voer jij ook wel eens “het andere gesprek”? En is dit een taak van de huisarts? Hoe vind jij het om de regie bij de patiënt te laten?

Uitgelicht

Hoe succesvol is de implementatie in jouw praktijk? Lees dit artikel en bespreek waar jullie staan als het gaat om implementatie van e-health.

Digitalisering; oplossing of doodsteek voor de huisartsenzorg. Bespreek dit artikel in de groep en bepaal je standpunt.

Archief

E-health onderwijs in de huisartsopleiding, is dat nodig?

Ritmestoornissen detecteren met een app. Bespreek in de groep van welke handige apps of e-health-toepassingen er in jullie praktijk gebruik wordt gemaakt.

Door tekorten aan assistenten en praktijkhouders ontstaan nieuwe praktijkvormen waarbij digitalisering voorop staat en de huisarts 'ontzorgd' wordt. Drie van deze praktijkvormen willen wij onder de aandacht brengen om aios de laten nadenken over hoe zij het zelf zouden willen. Hoor van drie jonge alumni waarom zij besloten het anders aan te pakken. Zij vertellen over hun ervaring, over wat bevalt en wat beter kan.

Joris van der Tocht - DOCCS: Een partij die huisartsen helpt ontzorgen, met softwareontwikkeling in eigen beheer waarbij innovatie hoog in het vaandel staat. Met 3 patiënten per uur is er bovendien voldoende tijd voor de patiënt.

Berber Veltkamp – Buurtdokters – HAP Water: Een partij die je helpt bij de overname van een praktijk. Je wordt gezamenlijk eigenaar, zij nemen die administratie en ICT op zich en de huisarts krijgt de vrije hand over de patiëntenzorg.

Joep ter Haar – Flexdokters – Biking doctors: Joep heeft een passie voor fietsen en gaat het liefst bij de mensen langs. Hij begon een nulpraktijk met het concept flexdokters, waarbij de ICT zo wordt ingericht dat patiënt meer autonomie krijgt en overig personeel niet langer noodzakelijk is.

Bouwstenen in de leerlijn innovatie

Bouwstenen in andere leerlijnen

Leerlijnoverzicht

Categorie: De 10 huisartsgeneeskundige thema's
Kort Spoed Chron Ouderen Kind Psych ALK Pall Preventie Praktijk
Korte episode zorg
Spoedeisende zorg
Chronische zorg
Complexe ouderenzorg
Zorg voor het kind
Psychische klachten
ALK
Palliatieve zorg
Preventie
Praktijkmanagement
Categorie: Competentiegebieden
Medisch handelen Communicatie Maatsch. handelen Wetenschap Professionaliteit
Medisch handelen
Communicatie
Maatschappelijk handelen
Wetenschap
Professionaliteit
Categorie: Overige aandachtsgebieden
Diversiteit Seksualiteit Innovatie
Diversiteit
Seksualiteit
Innovatie