Klimaatverandering en de huisartsenzorg: wat moet je ermee?

Uit Wiki HOVUmc
Versie door Joanne Kessler (overleg | bijdragen) op 16 mrt 2022 om 10:50 (Nieuwe pagina aangemaakt met '__NOCACHE__ <ol class="breadcrumb" style="width:100%;"> <li class="breadcrumb-item">Hoofdpagina</li> <li class="breadcrumb-item">Leerlijn maatschappelijk hand...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken


Leerlijn maatschappelijk handelen
Auteur

Joanne Kessler

Stage

1e Huisartsstage
2e Huisartsstage

Competentie

5.1 Gezondheidsbevordering

Leerplek

Leergesprek
Onderwijsprogramma
Zelfstudie

Relevantie

Volgens de World Health Organization (WHO) is klimaatverandering de grootste bedreiging voor de gezondheidszorg waarmee de mensheid wordt geconfronteerd. In de rapporten in 2021 van zowel de WHO, de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) en the Lancet Countdown wordt de link gelegd tussen de opwarming van de aarde door broeikasgassen en de invloed hiervan op onze leefomstandigheden. Door de effecten van klimaatverandering zullen er meer hitte golven en andere extreme weersomstandigheden zijn zoals bosbranden en overstromingen, er zullen voedseltekorten ontstaan, meer infectieziektes voorkomen en de zeespiegel zal stijgen. Een aantal gevolgen hiervan zullen toename van sterfte door warmte gerelateerde aandoeningen, verspreiding van infectieziekte, ondervoeding, migratie en psychische problemen zijn.

Als huisartsen, maar ook als mens, zullen we met deze gevolgen te maken gaan krijgen. Daarnaast is de gezondheidszorg echter ook deels verantwoordelijk voor deze verandering. In Nederland wordt 7% van de CO2 uitstoot door de gezondheidszorg veroorzaakt. Dit is bijna evenveel als de uitstoot van Tata Steel en de RWE centrale in Eemshaven bij elkaar. Naast het behandelen van de gevolgen, ligt de verantwoordelijkheid om verergering te voorkomen dus mogelijk ook deels bij ons.

Maar wat moet en wil je hier eigenlijk mee? Zou dit de prioriteit van elke huisarts in de spreekkamer moeten zijn, of liggen hier andere prioriteiten? Vind je het belangrijk om meer over de gevolgen hiervan te leren, of wil je juist meer weten hoe verergering te voorkomen? En hoe kan je dit ontzettend brede en bijna niet te bevatten onderwerp voor jezelf en je patiënten grijpbaar maken?

Met deze bouwsteen willen we verder ingaan op de achtergrond en jou hier een mening over laten vormen. In de bouwsteen ‘Planetaire gezondheid en de huisartsenzorg: in actie!’, zullen we met name praktische handvaten toereiken.


Doel

Gebruiksaanwijzing

Onderwijsactiviteiten

Bronnen

De bouwstenen in de leerlijn maatschappelijk handelen

De leerlijnen

Categorie: De 10 huisartsgeneeskundige thema's
Kort Spoed Chron Ouderen Kind Psych ALK Pall Preventie Praktijk
Korte episode zorg
Spoedeisende zorg
Chronische zorg
Complexe ouderenzorg
Zorg voor het kind
Psychische klachten
ALK
Palliatieve zorg
Preventie
Praktijkmanagement
Categorie: Competentiegebieden
Medisch handelen Communicatie Maatsch. handelen Wetenschap Professionaliteit
Medisch handelen
Communicatie
Maatschappelijk handelen
Wetenschap
Professionaliteit
Categorie: Overige aandachtsgebieden
Diversiteit Seksualiteit Innovatie
Diversiteit
Seksualiteit
Innovatie