Uitleg bij ALK - Verschoven-pijngrensmetafoor

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken


Leerlijn ALK
Auteur

Dick Walstock

Stage

1e Huisartsstage
2e Huisartsstage

KBA

1. Consult ALK

Competenties

Medisch handelen
Communicatie
Professionaliteit

Leerplek

Leergesprek
Praktijkleren
Zelfstudie

Relevantie

Bij patiënten met recidiverende klachten waar geen goede verklaring voor gevonden wordt, bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn, moeheid etc. kan uitleg over het concept 'centrale sensitisatie' heel nuttig zijn. Dit is echter een complex en theoretisch concept, nuttig om als huisarts te kennen, maar niet geschikt om bij de patiënt te gebruiken. Daarom is het nodig dat de aios dit concept op een eenvoudige manier aan de patiënt uit kan leggen. Daar is deze demonstratie-video voor bedoeld.

Doel

De AIOS zit een voorbeeld van hoe je 'centrale sensitisatie' bij een patiënt met SOLK uit kunt leggen aan de hand van de metafoor 'verschoven pijngrens'. Aan de hand van de demonstratie-video kan de AIOS zelf gaan oefenen en vertrouwd raken met deze manier van uitleggen


Gebruiksaanwijzing

Kijk eventueel eerst de video waarin het concept 'centrale sensitisatie' wordt uitgelegd aan de hand van de 'verschoven-pijngrens-metafoor'. Bekijk op de TKD, samen met de HAO of thuis alleen de video. Probeer daarna deze uitleg eens bij een patiënt. Begin bij 'gemakkelijke ' patiënten. Al doende zul je merken dat je je eigen woorden gaat kiezen en op een manier uitkomt die bij jou past. Ter verdieping (facultatief) kan het NTvG-artkel (etc..) gelezen en besproken worden.

Onderwijsactiviteiten

• Bij patiënten met recidiverende klachten waar geen goede verklaring voor gevonden wordt, bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn, moeheid etc. kan uitleg over het concept 'centrale sensitisatie' heel nuttig zijn. Dit is echter een complex en theoretisch concept, nuttig om als huisarts te kennen, maar niet geschikt om bij de patiënt te gebruiken. Daarom is het nodig dat de aios dit concept op een eenvoudige manier aan de patiënt uit kan leggen. Bijvoorbeeld aan de hand van de 'verschoven pijngrens-analogie” Op deze video een demonstratie daarvan.

Bronnen

De bouwstenen in de leerlijn ALK

De leerlijnen

Categorie: De 10 huisartsgeneeskundige thema's
Kort Spoed Chron Ouderen Kind Psych ALK Pall Preventie Praktijk
Korte episode zorg
Spoedeisende zorg
Chronische zorg
Complexe ouderenzorg
Zorg voor het kind
Psychische klachten
ALK
Palliatieve zorg
Preventie
Praktijkmanagement
Categorie: Competentiegebieden
Medisch handelen Communicatie Maatsch. handelen Wetenschap Professionaliteit
Medisch handelen
Communicatie
Maatschappelijk handelen
Wetenschap
Professionaliteit
Categorie: Overige aandachtsgebieden
Diversiteit Seksualiteit Innovatie
Diversiteit
Seksualiteit
Innovatie