Quizzen kleine kwalen

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken


Leerlijn korte episode zorg
Auteur

Yeun Ying Wong
Erik Fokke
Jolijn de Graaff

Stage

1e Huisartsstage

KBA

2. Consult-basis

Competentie

Medisch handelen
Kennis en wetenschap

Toepassing

Onderwijsprogramma
Zelfstudie

Relevantie

Op het spreekuur ziet de huisarts een breed scala aan klachten. Chronische aandoeningen en spoedeisende problematiek wisselen elkaar af met een keur aan kleine kwalen. Kleine kwalen komen veel voor, zijn relatief onschuldig en gaan doorgaans vanzelf over - binnen afzienbare tijd. Meestal is het geven van advies of geruststelling door de huisarts voldoende, al dan niet aangevuld met huis- tuin- en keukenmiddelen of zelfzorgproducten. Het werkt efficiënt als je over kleine kwalen veel parate kennis hebt.

Kennis over kleine kwalen is vooral bij aanvang van de opleiding beperkt; er is onder aios daarom veel behoefte aan adequate informatie. Onderstaande literatuurbronnen zijn hiervoor zeer geschikt. Ze bieden zoveel mogelijk wetenschappelijk onderbouwde kennis over kleine kwalen.  

De ervaring leert dat de kennis over een kleine kwaal sneller beklijft als je de deze een aantal keer in de praktijk hebt gezien. Kennis maken met kleine kwalen kan ook in de vorm van een quiz. In deze bouwsteen vind je meerdere quizzen die die zijn gemaakt door HOVUMc-docenten.

Een alternatief onderwijsmiddel die op de terugkomdag kan worden gebruikt om een kleine kwaal die in de spreekkamer je verrast heeft aan mede-aios te presenteren is de Step-by-Step methode.

Doel

 • Het vergroten van parate kennis van kleine kwalen.
 • Het weten waar (zo mogelijk wetenschappelijk onderbouwde) informatie over kleine kwalen te vinden is.

Onderwijsactiviteit

 • De quizzen zijn oorspronkelijk bedoeld voor een uurtje plenaire toetsing op een TKD: om parate kennis te toetsen en om met mede-aios in gesprek te gaan over de antwoorden.
 • De quizzen kunnen ook een aanleiding zijn voor gerichte zelfstudie over kleine kwalen.

Gebruiksaanwijzing 

 • Het gebruik van de quizzen met bijbehorende literatuur spreekt voor zich.
 • Houd de 'kleine kwalen'-boeken tijdens het spreekuur binnen handbereik en zoek de informatie op over de kleine kwaal die je niet (goed) kent, zodra je deze op het spreekuur tegenkomt. Een casus in levende lijve blijft beklijft beter dan een papieren quiz! 
 • Tegenwoordig bestaat er het kaartspel Kwartet Kleine Kwalen, van dezelfde uitgevers van het Kleine Kwalen studieboekenreeks.

De secretariaat van het VUMC heeft er 4 kwartetspellen op voorraad. Dit leerzame spel kan bijvoorbeeld worden gespeeld door de aios tijdens een docent-loze uur op de TKD. De gebruiksaanwijzing is te vinden in het spel.

Bronnen

 • Quiz Kleine Kwalen Dermatologie (2022), gebaseerd op originele petje-op-petje-af-quiz uit 2014, geupdated naar Kleine Kwalen, 8e druk (2019).
 • Quiz Kleine Kwalen Algemeen (2022) (zonder dermatologie), gebaseerd op originele petje-op-petje-af-quiz uit 2014, geupdated naar Kleine Kwalen, 8e druk (2019).
 • Een quiz in presentatie Powerpoint Kleine Kwalen (2014) door Margreeth Ooijevaar, huisarts en docent VUmc Twente. De paginanummers in het onderschrift van de slides verwijzen naar de 6e druk van het boek 'Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk' (2014). De antwoorden op de quiz-vragen zijn daar in terug te vinden. Omdat de pagina-inhoud van de 7e druk (2016) ongewijzigd is gebleven ten opzichte van de 6e druk, kan de 7edruk ook gebruikt worden als naslagwerk bij de quiz.
 • Quiz Kleine Kwalen (2014) (petje-op-petje-af-quiz). De paginanummers refereren naar de 5e druk van het boek 'Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk' (2010).

In de bibliotheek van HOVUMC zijn onderstaande staande leerboeken te vinden.

 • Eekhof J., et al. Kleine kwalen voor in de huisartsenpraktijk, BSL 8e druk 2019 (ISBN: 9789036822503)
 • Eekhof J., et al. Kleine kwalen bij kinderen, BSL 4e druk 2016 (ISBN 9789036816953)
 • Eekhof J., et al. Kleine kwalen en alledaagse klachten bij ouderen, BSL 1e druk 2020 (ISBN: 9789036825481)
 • Eekhof J., et al. Kleine kwalen en alledaagse klachten bij zwangeren, BSL 1e druk 2019 (ISBN: 9789036824064)
 • Kwartet Kleine Kwalen (ISBN 9789036824194), BSL 1e druk sept 2019
 • Met de NHG-behandelrichtlijnen geeft de NHG-website ook voor diverse kleine en alledaagse - en minder alledaagse - aandoeningen heldere evidence-based adviezen en aanbevelingen.

De bouwstenen in de leerlijn korte episode zorg


De leerlijnen

Categorie: De 10 huisartsgeneeskundige thema's
Kort Spoed Chron Ouderen Kind Psych ALK Pall Preventie Praktijk
Korte episode zorg
Spoedeisende zorg
Chronische zorg
Complexe ouderenzorg
Zorg voor het kind
Psychische klachten
ALK
Palliatieve zorg
Preventie
Praktijkmanagement
Categorie: Competentiegebieden
Medisch handelen Communicatie Maatsch. handelen Wetenschap Professionaliteit
Medisch handelen
Communicatie
Maatschappelijk handelen
Wetenschap
Professionaliteit
Categorie: Overige aandachtsgebieden
Diversiteit Seksualiteit Innovatie
Diversiteit
Seksualiteit
Innovatie