Voeding en gewicht bespreken - ondersteuning en informatie: verschil tussen versies

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 53: Regel 53:
 
* [http://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/voedingscentrum/Documents/Professionals/Pers/Factsheets/Factsheet%20Voedingskundige%20visie%20op%20afvaldieten.pdf Wat moeten we met al die diëten?]
 
* [http://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/voedingscentrum/Documents/Professionals/Pers/Factsheets/Factsheet%20Voedingskundige%20visie%20op%20afvaldieten.pdf Wat moeten we met al die diëten?]
 
* Daarnaast is het ook goed je te realiseren dat bepaalde voedselkeuzes ook een impact op ons klimaat hebben. in de volgende link vind je verdieping in voedselkeuzes en impact op het klimaat, door de Lancet EAT commissie https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31788-4/fulltext
 
* Daarnaast is het ook goed je te realiseren dat bepaalde voedselkeuzes ook een impact op ons klimaat hebben. in de volgende link vind je verdieping in voedselkeuzes en impact op het klimaat, door de Lancet EAT commissie https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31788-4/fulltext
Ben je bij het bespreekbaar maken van interventies ook steeds bewust van de preventieparadox.
+
Wees je ook hier steeds weer bewust van het fenomeen preventieparadox:
 +
<div class="accordion" id="accordion">
 +
<accordion parent="accordion" heading="De preventieparadox, wat is dat eigenlijk?" class="show">
 +
{{Preventieparadox}}
 +
</accordion>
 +
</div>
  
 
=== Gewicht ===
 
=== Gewicht ===

Versie van 11 feb 2022 om 15:15


Leerlijn preventie
Auteur

Annemarie Schalkwijk
Louise Nooteboom

Stage

1e Huisartsstage
2e Huisartsstage

KBA

2. Leefstijl
3. Preventieve activiteiten

Competentie

Medisch handelen
Maatschappelijk handelen
Professionaliteit

Toepassing

Leergesprek
Praktijkleren
Onderwijsprogramma
Zelfstudie

Relevantie

Deze bouwsteen geeft achtergrondinformatie over vragen tijdens het spreekuur over voeding en gewicht. Daarnaast inzicht in huidige richtlijnen en standaarden en onderzoeken over voeding en gewicht. Geschikt voor de 1e en 2e fase.

Doelen

  • Kennis over voedingsvraagstukken
  • Kennis over gewichtsvraagstukken
  • Kennis over richtlijnen en standaarden
  • Kennis over financiering van interventieprojecten

(Literatuur)bronnen

Voeding

Patiënten hebben tegenwoordig allerlei vragen over voeding. In de media wordt hier veel aandacht aangegeven. Sinds 2016 is er de vereniging arts en leefstijl die zich inzet om voeding en leefstijl te bespreken in de spreekkamer.

Alles over gezonde voeding is te vinden op het voedingscentrum.

Soms hebben patiënten specifieke vragen zoals over:

Wees je ook hier steeds weer bewust van het fenomeen preventieparadox:

De preventieparadox

Preventieprogramma’s voor de hele bevolking zijn op macro niveau gezien effectiever dan acties die gericht zijn op mensen met een verhoogd risico. Het rendement van effectieve preventie is echter voor het individu gering.
De preventieparadox is dan deze schijnbare tegenstelling dat preventieve maatregelen op bevolkingsniveau een grotere gezondheidswinst opleveren, maar relatief weinig - en zelfs zonder zekerheid - voor het afzonderlijke individu.

Na het doornemen van onderstaande bronnen

  • heb je inzicht in het verschijnsel preventieparadox;
  • ben je je bewust van jouw invloed als huisarts op de individuele preventie;
  • begrijp je de werking tussen preventie op bevolkingsniveau en in de spreekkamer;
  • denk je na over je eigen visie hoe je deze kennis inzet in je werk als huisarts.

Bekijk onderstaande bronnen, en bedenk vragen die je in de groep zou kunnen bespreken. Denk ook aan relevante thema's uit het huidige debat, bijvoorbeeld de rol van preventieve maatregelen bij de corona pandemie.

Gewicht

Richtlijnen en standaarden

  • De NHG –standaard obesitas geeft informatie voor volwassen en kinderen
  • De NHG- Zorgmodule Leefstijl Voeding is van toepassing op volwassen patiënten:
    • die geïnformeerd willen worden over gezonde voeding;
    • met risicofactoren voor hart- en vaatziekten (onder andere roken, verhoogde bloeddruk, hyperlipidemie en obesitas) en chronische ziekten (zoals diabetes mellitus type 2, hart- en vaatziekten en COPD), waarbij voedingsadvisering deel uitmaakt van de behandeling.
  • De Zorgstandaard Obesitas van het Partnerschap Overgewicht Nederland geeft informatie over de organisatie van zorg voor volwassen en kinderen met overgewicht of obesitas. 
  • Integrale aanpak in Amsterdam voor kinderen met overgewicht/obesitas Programma Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht 
  • Landelijk programma aanpak gezond gewicht bij jongeren Jongeren op Gezond Gewicht
  • Aandacht voor voedsel is belangrijk en moet je aanleren. Meer aandacht voor voedselvaardigheden wordt beschreven op de volgende website, tot stand gekomen door de samenwerking van Jaap Seidell // hoogleraar Voeding en Gezondheid, Vrije Universiteit Amsterdam, Pierre Wind // kok, Youth Food Movement (YFM), de Hartstichting en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). https://voedselonderwijs.nl/

Patiënteninformatie

De patiënt kan altijd verwezen worden naar thuisarts.nl voor informatie over gezond eten.

Tools voor in de spreekkamer

Onderzoeken over overgewicht en obesitas 

Integrale aanpak overgewicht en obesitas:

Rol huisarts in preventieve aanpak overgewicht en obesitas 

Huisarts mag ongevraagd overgewicht bespreekbaar maken:

Informatie over vergoeding

Rapporten Zorginstituut Nederland 

De bouwstenen in de leerlijn preventie

De leerlijnen

Categorie: De 10 huisartsgeneeskundige thema's
Kort Spoed Chron Ouderen Kind Psych ALK Pall Preventie Praktijk
Korte episode zorg
Spoedeisende zorg
Chronische zorg
Complexe ouderenzorg
Zorg voor het kind
Psychische klachten
ALK
Palliatieve zorg
Preventie
Praktijkmanagement
Categorie: Competentiegebieden
Medisch handelen Communicatie Maatsch. handelen Wetenschap Professionaliteit
Medisch handelen
Communicatie
Maatschappelijk handelen
Wetenschap
Professionaliteit
Categorie: Overige aandachtsgebieden
Diversiteit Seksualiteit Innovatie
Diversiteit
Seksualiteit
Innovatie