Voeding en gewicht bespreken - ondersteuning en informatie: verschil tussen versies

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
Regel 38: Regel 38:
 
* Kennis over voedingsvraagstukken
 
* Kennis over voedingsvraagstukken
 
* Kennis over gewichtsvraagstukken
 
* Kennis over gewichtsvraagstukken
* Kenis over richtlijnen en standaarden
+
* Kennis over richtlijnen en standaarden
 
* Kennis over financiering van interventieprojecten
 
* Kennis over financiering van interventieprojecten
  
Regel 44: Regel 44:
  
 
=== Voeding ===
 
=== Voeding ===
Patienten hebben tegenwoordig allerlei vragen over voeding. In de media wordt hier veel aandacht aangegeven. Sinds 2016 is er een [https://www.artsenleefstijl.nl/ vereniging] die zich inzet om voeding en leefstijl te bespreken in de spreekamer.
+
Patiënten hebben tegenwoordig allerlei vragen over voeding. In de media wordt hier veel aandacht aangegeven. Sinds 2016 is er een [https://www.artsenleefstijl.nl/ vereniging] die zich inzet om voeding en leefstijl te bespreken in de spreekkamer.
  
 
Alles over gezonde voeding is te vinden op het [https://www.voedingscentrum.nl/nl.aspx voedingscentrum.]
 
Alles over gezonde voeding is te vinden op het [https://www.voedingscentrum.nl/nl.aspx voedingscentrum.]
  
Soms hebben patienten specifieke vragen zoals over:
+
Soms hebben patiënten specifieke vragen zoals over:
 
* Zoetstoffen zijn ze goed of niet? -> [https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zoetstoffen.aspx voedingscentrum] of http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/131210
 
* Zoetstoffen zijn ze goed of niet? -> [https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zoetstoffen.aspx voedingscentrum] of http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/131210
 
* [http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2053871-het-voedsellabyrint-wordt-alleen-maar-groter.html Melk is het goed of niet?] (Tip: scroll naar beneden op deze link voor het stuk over melk)
 
* [http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2053871-het-voedsellabyrint-wordt-alleen-maar-groter.html Melk is het goed of niet?] (Tip: scroll naar beneden op deze link voor het stuk over melk)
 
* [http://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/voedingscentrum/Documents/Professionals/Pers/Factsheets/Factsheet%20Voedingskundige%20visie%20op%20afvaldieten.pdf Wat moeten we met al die diëten?]
 
* [http://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/voedingscentrum/Documents/Professionals/Pers/Factsheets/Factsheet%20Voedingskundige%20visie%20op%20afvaldieten.pdf Wat moeten we met al die diëten?]
* Aandacht voor voedsel is belangrijk en moet je aanleren. Meer aandacht voor voedselvaardigheden wordt beschreven in een [https://www.facebook.com/voedsellabyrint/photos/a.1483047065309290.1073741828.1444638592483471/1629508770663118/?type=3&fref=nf column van Professor Seidell] met daarbij wetenschappelijke literatuur.
+
* Daarnaast is het ook goed je te realiseren dat bepaalde voedselkeuzes ook een impact op ons klimaat hebben. in de volgende link vind je verdieping in voedselkeuzes en impact op het klimaat, door de Lancet EAT commissie https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31788-4/fulltext
  
 
=== Gewicht ===
 
=== Gewicht ===
Regel 58: Regel 58:
 
==== Richtlijnen en standaarden ====
 
==== Richtlijnen en standaarden ====
 
* De [https://www.nhg.org/standaarden/samenvatting/obesitas NHG –standaard obesitas] geeft informatie voor volwassen en kinderen
 
* De [https://www.nhg.org/standaarden/samenvatting/obesitas NHG –standaard obesitas] geeft informatie voor volwassen en kinderen
* De [https://www.nhg.org/themas/publicaties/nhg-zorgmodule-leefstijl-voeding-samenvatting NHG- Zorgmodule Leefstijl Voeding] is van toepassing op volwassen patienten:
+
* De [https://www.nhg.org/themas/publicaties/nhg-zorgmodule-leefstijl-voeding-samenvatting NHG- Zorgmodule Leefstijl Voeding] is van toepassing op volwassen patiënten:
 
** die geïnformeerd willen worden over gezonde voeding;
 
** die geïnformeerd willen worden over gezonde voeding;
 
** met risicofactoren voor hart- en vaatziekten (onder andere roken, verhoogde bloeddruk, hyperlipidemie en obesitas) en chronische ziekten (zoals diabetes mellitus type 2, hart- en vaatziekten en COPD), waarbij voedingsadvisering deel uitmaakt van de behandeling.
 
** met risicofactoren voor hart- en vaatziekten (onder andere roken, verhoogde bloeddruk, hyperlipidemie en obesitas) en chronische ziekten (zoals diabetes mellitus type 2, hart- en vaatziekten en COPD), waarbij voedingsadvisering deel uitmaakt van de behandeling.
Regel 64: Regel 64:
 
* Integrale aanpak in Amsterdam voor kinderen met overgewicht/obesitas [https://www.amsterdam.nl/gemeente/organisatie/sociaal/onderwijs-jeugd-zorg/aanpak-gewicht/beleidsinformatie/ Programma Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht] 
 
* Integrale aanpak in Amsterdam voor kinderen met overgewicht/obesitas [https://www.amsterdam.nl/gemeente/organisatie/sociaal/onderwijs-jeugd-zorg/aanpak-gewicht/beleidsinformatie/ Programma Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht] 
 
* Landelijk programma aanpak gezond gewicht bij jongeren [https://jongerenopgezondgewicht.nl/ Jongeren op Gezond Gewicht]
 
* Landelijk programma aanpak gezond gewicht bij jongeren [https://jongerenopgezondgewicht.nl/ Jongeren op Gezond Gewicht]
 +
* Aandacht voor voedsel is belangrijk en moet je aanleren. Meer aandacht voor voedselvaardigheden wordt beschreven op de volgende website, tot stand gekomen door de samenwerking van Jaap Seidell // hoogleraar Voeding en Gezondheid, Vrije Universiteit Amsterdam, Pierre Wind // kok, Youth Food Movement (YFM), de Hartstichting en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). https://voedselonderwijs.nl/
  
 
==== Patiënteninformatie ====
 
==== Patiënteninformatie ====
De patient kan altijd verwezen worden naar [http://www.thuisarts.nl/gezonde-levensstijl/ik-wil-gezond-eten thuisarts.nl voor informatie over gezond eten.]
+
De patiënt kan altijd verwezen worden naar [http://www.thuisarts.nl/gezonde-levensstijl/ik-wil-gezond-eten thuisarts.nl voor informatie over gezond eten.]
  
 
==== Tools voor in de spreekkamer ====
 
==== Tools voor in de spreekkamer ====

Versie van 2 nov 2021 om 12:42


Leerlijn preventie
Auteur

Annemarie Schalkwijk
Louise Nooteboom

Stage

1e Huisartsstage
2e Huisartsstage

KBA

2. Leefstijl
3. Preventieve activiteiten

Competentie

Medisch handelen
Maatschappelijk handelen
Professionaliteit

Toepassing

Leergesprek
Praktijkleren
Onderwijsprogramma
Zelfstudie

Relevantie

Deze bouwsteen geeft achtergrondinformatie over vragen tijdens het spreekuur over voeding en gewicht. Daarnaast inzicht in huidige richtlijnen en standaarden en onderzoeken over voeding en gewicht. Geschikt voor de 1e en 2e fase.

Doelen

  • Kennis over voedingsvraagstukken
  • Kennis over gewichtsvraagstukken
  • Kennis over richtlijnen en standaarden
  • Kennis over financiering van interventieprojecten

(Literatuur)bronnen

Voeding

Patiënten hebben tegenwoordig allerlei vragen over voeding. In de media wordt hier veel aandacht aangegeven. Sinds 2016 is er een vereniging die zich inzet om voeding en leefstijl te bespreken in de spreekkamer.

Alles over gezonde voeding is te vinden op het voedingscentrum.

Soms hebben patiënten specifieke vragen zoals over:

Gewicht

Richtlijnen en standaarden

  • De NHG –standaard obesitas geeft informatie voor volwassen en kinderen
  • De NHG- Zorgmodule Leefstijl Voeding is van toepassing op volwassen patiënten:
    • die geïnformeerd willen worden over gezonde voeding;
    • met risicofactoren voor hart- en vaatziekten (onder andere roken, verhoogde bloeddruk, hyperlipidemie en obesitas) en chronische ziekten (zoals diabetes mellitus type 2, hart- en vaatziekten en COPD), waarbij voedingsadvisering deel uitmaakt van de behandeling.
  • De Zorgstandaard Obesitas van het Partnerschap Overgewicht Nederland geeft informatie over de organisatie van zorg voor volwassen en kinderen met overgewicht of obesitas. 
  • Integrale aanpak in Amsterdam voor kinderen met overgewicht/obesitas Programma Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht 
  • Landelijk programma aanpak gezond gewicht bij jongeren Jongeren op Gezond Gewicht
  • Aandacht voor voedsel is belangrijk en moet je aanleren. Meer aandacht voor voedselvaardigheden wordt beschreven op de volgende website, tot stand gekomen door de samenwerking van Jaap Seidell // hoogleraar Voeding en Gezondheid, Vrije Universiteit Amsterdam, Pierre Wind // kok, Youth Food Movement (YFM), de Hartstichting en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). https://voedselonderwijs.nl/

Patiënteninformatie

De patiënt kan altijd verwezen worden naar thuisarts.nl voor informatie over gezond eten.

Tools voor in de spreekkamer

Onderzoeken over overgewicht en obesitas 

Integrale aanpak overgewicht en obesitas:

Rol huisarts in preventieve aanpak overgewicht en obesitas 

Huisarts mag ongevraagd overgewicht bespreekbaar maken:

Informatie over vergoeding

Rapporten Zorginstituut Nederland 

De bouwstenen in de leerlijn preventie

De leerlijnen

Categorie: De 10 huisartsgeneeskundige thema's
Kort Spoed Chron Ouderen Kind Psych ALK Pall Preventie Praktijk
Korte episode zorg
Spoedeisende zorg
Chronische zorg
Complexe ouderenzorg
Zorg voor het kind
Psychische klachten
ALK
Palliatieve zorg
Preventie
Praktijkmanagement
Categorie: Competentiegebieden
Medisch handelen Communicatie Maatsch. handelen Wetenschap Professionaliteit
Medisch handelen
Communicatie
Maatschappelijk handelen
Wetenschap
Professionaliteit
Categorie: Overige aandachtsgebieden
Diversiteit Seksualiteit Innovatie
Diversiteit
Seksualiteit
Innovatie