Gezond oud worden

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken


Leerlijn complexe ouderenzorg
Auteur

Anouk Meijer
Vivian Kenter

Stage

CZ stage
2e Huisartsstage

KBA

1. Vaststellen

Competenties

Communicatie
Maatschappelijk handelen
Kennis en wetenschap

Leerplek

Leergesprek
Praktijkleren
Zelfstudie

Relevantie

De WHO definieert gezond ouder worden als het proces van het ontwikkelen en behouden van het functionele vermogen dat welzijn op oudere leeftijd mogelijk maakt.
Het is in deze definitie duidelijk dat de start van gezond oud worden eerder in leven begint. Hoewel het verouderingsproces onontkoombaar is, kan de snelheid van de opeenstapeling van schade aan het lichaam wel beïnvloed worden. Hoe meer schade, hoe kwetsbaarder, des te hoger de biologische leeftijd. Het ontstaan van schade kan een genetische oorzaak hebben, beïnvloedbaar worden door leefstijl en/of het kan vanuit de omgeving komen.
Vele onderzoeken naar leefstijl en gezondheid zijn al uitgevoerd. Het is alom geaccepteerd dat een gezonde leefstijl één van de belangrijkste factoren is in de preventie van ziekte en beperkingen, vroegtijdig overlijden, ongezonde levensjaren en de algehele opeenstapeling van schade. De beïnvloedbare leefstijl is interessant voor de maatschappij, voor de mens, maar ook voor de huisartsenzorg. Hoe dragen we als huisartsen bij aan het gezond ouder worden aan de patiënten? Welke adviezen kunnen wij geven? En: weten wat gezond voor de patiënt is, is nog wat anders dan het doen. Geven we zelf wel het goede voorbeeld?

Doel

Door deze bouwsteen word je je bewust van de (belangrijke) preventieve rol van de huisarts bij een hulpvraag over gezond oud worden.

Gebruiksaanwijzing

  • Je bestudeert de aanbevelingen en de websites hieronder.
  • Je oefent een consult(en) met een proefpersoon en/of patiënt(en) met een hulpvraag over gezond oud worden.
  • Je bespreekt het consult na met de opleider in het leergesprek.

Onderwijsactiviteiten

Deze bouwsteen kan op zichzelf staan of gekoppeld worden aan een praktijkopdracht in de huisartsenpraktijk of verpleeghuisstage, een leergesprek of op het terugkomdagonderwijs.


Aanbevelingen en websites

  • Verandering van (ongezond) gedrag is niet evident; als je als huisarts wilt veranderen, is dat mooi, maar het is bekend dat de wil, de veranderbehoefte, de hulpvraag van de patiënt essentieel is. Maar de veranderbehoefte is ook afhankelijk van kennis. In de Zorgmodules Leefstijl van het NHG krijgt de zorgverlener handvatten met betrekking tot roken, alcohol, voeding en beweging. Er wordt eerst geïnventariseerd wat de patiënt doet en weet, dan begint het exploreren of de patiënt wil veranderen en dan pas volgen hulp of tips hoe dit aan te pakken.
  • Jong blijven en oud worden, dat willen we allemaal wel. Maar hoe doe je dat? Hoogleraar en hoofd van de afdeling geriatrie in het Radboudumc Marcel Olde Rikkert geeft tips.
  • De NHG-Zorgmodules Leefstijl geven richtlijnen over de advisering en begeleiding van de patiënten als het gaat om alcoholproblematiek, bewegen, stoppen met roken en gezonde voeding.
  • Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad (2015).
  • Artikel Healthy ageing and functional ability, WHO, 2020. Healthy aging is defined as the process of developing and maintaining the functional ability that enables well-being in older age.
  • Hoe houd je jouw lichaam 100 jaar jong? Veroudering tegengaan is een lang gekoesterde wens van vele wetenschappers. Het klinkt als een onwerkelijke droom, maar bij muizen is het inmiddels gelukt om hun vergrijsde haren weer kleur terug te geven! In dit college hoor je van Peter de Keizer (UMC Utrecht) welke cellen in ons lichaam hieraan ten grondslag liggen én hoe we dit zooitje boosdoeners kunnen opruimen. Klinkt als de fontein der Eeuwige Jeugd?

De bouwstenen in de leerlijn complexe ouderenzorg

De leerlijnen

Categorie: De 10 huisartsgeneeskundige thema's
Kort Spoed Chron Ouderen Kind Psych ALK Pall Preventie Praktijk
Korte episode zorg
Spoedeisende zorg
Chronische zorg
Complexe ouderenzorg
Zorg voor het kind
Psychische klachten
ALK
Palliatieve zorg
Preventie
Praktijkmanagement
Categorie: Competentiegebieden
Medisch handelen Communicatie Maatsch. handelen Wetenschap Professionaliteit
Medisch handelen
Communicatie
Maatschappelijk handelen
Wetenschap
Professionaliteit
Categorie: Overige aandachtsgebieden
Diversiteit Seksualiteit Innovatie
Diversiteit
Seksualiteit
Innovatie