Voorwoord provu febriari 2017

De kop is eraf. De eerste maanden als teamleider van het hao-team zitten erop. Het was een interessante en leuke periode met veel kennismakingen, kopjes koffie, stukken te lezen, wegwijs worden binnen (en buiten) het instituut, gesprekken voeren en veel vragen stellen om een helder beeld te krijgen. Hiermee is een goede basis gelegd, ik zie erg uit naar de komende tijd.

Ook waren de eerste maanden kenmerkend door een stijgende lijn in golven. Waarbij de pieken staan voor een zelfverzekerd gevoel dat alles onder de knie is. En de dalen staan voor onzekere maar leerzame momenten. Hoe hoger de lijn hoe vlakker de pieken en de dalen. Wellicht is die stijgende lijn in golven herkenbaar in jullie ontwikkeling als opleider. Vanuit de rol van huisarts hebben jullie een nieuw vak geleerd; opleiden. Het ene moment voel je je zelfverzekerd in je rol van opleider. En het andere moment gebeurt er iets nieuws waarbij twijfel ontstaat door onbekend terrein. Dan begint het avontuur van iets nieuws leren.

Afgelopen november was mijn eerste meerdaagse. In de aanloop naar de meerdaagse had ik veel positieve verhalen gehoord, zowel van binnen als buiten het VUmc. Op de meerdaagse zelf hoorde ik een uitspraak van een opleider die de kern van de eerdere verhalen mooi samenvatte: De meerdaagse is als een familiereünie. Je hebt elkaar een tijd niet gezien maar je pakt zo de gesprekken van de vorige keer op. Deze ervaring zag ik terug bij zowel de opleiders als de stafleden. Natuurlijk is de ontwikkeling als opleider een andere belangrijke factor, dat staat buiten kijf. De opbouw van het programma staat als een huis en wordt gewaardeerd. Dat de meerdaagse een succes is, ligt volgens mij aan de combinatie van de verbondenheid en de ontwikkeling als opleider.

De blijkt meerdaagse niet alleen iets om naar uit te kijken maar ook om op terug te kijken. Zoals jullie gewend zijn geeft de proVU een fotoreportage van de meerdaagse. Zo ook dit jaar, met een kleine aanpassing. De proVU zal vanaf nu vier keer per jaar uitkomen als digitale nieuwsbrief. Van deze vier digitale versies zullen er twee voorlopig ook in de bekende gedrukte versie uitkomen. We stappen over van twee naar vier keer, zodat we jullie sneller up-to-date kunnen houden van het laatste nieuws en ook zullen proVU’s hierdoor korter en overzichtelijker worden. De overstap naar digitaal is praktischer en het maakt het ook gemakkelijker oude berichten op de website terug te vinden. Als het goed is heb je onlangs de eerste digitale proVU al ontvangen.

De afgelopen tijd zijn de voor mij onbekende terreinen bekend(er) geworden. Dit biedt mij een goede basis om vooruit te kijken. Waarschijnlijk volgen er nog meer onbekende terreinen, verwacht of plots. Hoe dan ook, het belooft interessant en leuk te worden.