Gezamenlijk onderwijs in het gezondheidscentrum

Gezamenlijk leergesprek
Wekelijks hebben wij in het gezondheidscentrum een uur gezamenlijk leergesprek met de vier huisartsopleiders en hun aios. Een van de opleiders of aios bereidt dit uur voor met een presentatie voor de rest van de groep. Dit zijn heel uiteenlopende onderwerpen van (recente) NHG-standaarden tot een kleine-kwalenquiz en van het leergesprekspel tot een (wetenschappelijk) vraagstuk waar we in de praktijk tegenaan lopen. Afhankelijk van iemands voorervaring of subspecialisatie binnen het centrum kan diegene meer over een bepaald onderwerp vertellen en soms nodigen we ook een ‘expert’ (zoals specialist, apotheker, etc.) uit om ons meer uitleg te geven over een onderwerp.

De gezamenlijke leergesprekken zorgen voor meer verdieping in bepaalde onderwerpen, het delen van kennis, het up to date houden van je kennis en daarnaast het delen van meerdere visies op verschillende vraagstukken. Bovendien is het ook gezellig om de andere huisartsopleiders en aios wat beter te leren kennen.

We doen dit nu al een aantal jaren: we hadden erover gehoord van andere opleiders die in centra werkten met meerdere aios. Het is heel inspirerend om van elkaar te leren en elkaar beter te leren kennen. Vanaf het begin is iedereen enthousiast.

Specialistenoverleg
Daarnaast organiseren de huisartsen in opleiding twee keer per jaar een specialistenoverleg met specialisten uit het Spaarne Gasthuis, waar de meeste van onze patiënten naartoe verwezen worden. Dit is voor alle specialisaties die interesse hebben om dit bij te wonen en voor de huisartsen, praktijkverpleegkundigen somatiek, GGZ en ouderen uit het gezondheidscentrum. Tijdens dit overleg wordt interessante casuïstiek besproken of de aanwezige specialisten beantwoorden vragen waar wij in de praktijk vaak tegenaan lopen. Dit kunnen vragen zijn betreffende de logistiek, maar ook vragen omtrent adviezen hoe een bepaald ziektebeeld te behandelen in de huisartsenpraktijk of wanneer juist te verwijzen naar de tweede lijn. Vooraf worden onze vragen aan de betreffende specialist gemaild zodat ook de specialist zich kan voor bereiden.

Vaak komt ook het verzoek van een specialisme om een korte presentatie te houden over een vernieuwing in beleid of behandeling.

Het is fijn om een gezicht te zien bij de artsen waar je vaak mee overlegt. Bovendien zorgt een dergelijke overleg voor meer overeenstemming tussen de eerste en de tweede lijn, wat de samenwerking ten goede komt.  We merken ook dat de specialisten het onderling erg leuk vinden elkaar te zien en om vanuit verschillende achtergronden over problematiek te discussiëren.

Mette Offerhaus (aios) en Arianne Baak (hao)