Toen in ik augustus 2009 bij de HOVUmc kwam werken begon ik als onderwijsassistent jaar 1. Al snel bleek dat ik tijd overhield en een van de taken die ik erbij kreeg was redactielid van de hao-proVUssioneel. Vanaf de zomer van 2010 vormde ik samen met Angelika Raths en Leni Overmars de redactie. De opmaak werd toen nog extern gedaan. Om tijd en geld te besparen opperde ik dat ook die taak mij wel wat leek en na een cursus InDesign heb ik vanaf april 2011 ook de opmaak van de proVU’s verzorgd.

Mijn rol werd steeds verder uitgebreid en in juni 2012 was ik voor het eerst aanwezig bij de meerdaagse in Doorn. Mijn nieuwe camera ging mee, want het was de bedoeling dat ik zo veel mogelijk foto’s van jullie maakte. Dat vond ik best een lastige opdracht, want ik voelde me vaak een insluiper. Naarmate ik meerdere van jullie beter leerde kennen werd het makkelijker en daarmee ook steeds leuker! Maar het gevoel van insluiper zijn is nooit helemaal verdwenen 😉 Dat zegt overigens alles over mij en niets over de manier waarop ik door jullie ontvangen werd!

Ik probeerde me altijd een beetje afzijdig te houden tijdens het fotograferen, maar heb toch ook erge leuke dingen mogen zien. Een mooi voorbeeld daarvan is de STARclass die een paar jaar geleden in leergang 5 zat. De ‘patiënten’ speelden zo levensecht dat ik zelf bijna 112 wilde bellen. Erg indrukwekkend.

Voor alleen een digitale proVU zijn natuurlijk niet zo veel foto’s nodig, maar los daarvan vervalt die klus toch. Door de AVG zitten er veel haken en ogen aan. En elk denkbare foto iss ook wel een keer gemaakt. Wat ik vooral jammer vind is dat ik dan geen rol meer heb in Doorn en jullie dus minder zal zien. Maar jullie hoeven niet meer bang te zijn dat ik in het bos achter een boom vandaag spring met mijn camera.

Van de eerste editie in 2001 t/m de aprileditie van 2011 stond er op de cover een tekening/cartoon. Vanaf september 2005 was dat een tekening van Rick Dros. Hij maakte voor VUmc  de Lorenzo-strip, die wij ook mochten gebruiken voor de proVU. De tekeningen op de cover maakte hij speciaal voor ons. In september 2011 stond er voor het eerst een foto op de cover. Een aantal van jullie heeft de (twijfelachtige?) eer gehad een cover te sieren.

Twee jaar geleden zijn we gestart met een digitale proVU die vier keer per jaar uitkomt. In maart en september artikelen die ook in de papieren proVU  stonden en in mei en december digitale nieuwsbrief. Het wordt nu vier keer per jaar een digitale nieuwsbrief.
Iedereen blijft welkom een bijdrage te leveren. De door jullie geschreven impressies van de leergangen zoals ze in de septemberedities stonden vervallen met het stopzetten van de papieren proVU, maar we blijven benieuwd naar jullie meningen en ideeën. Een klein stukje daarover is altijd welkom. En als jullie zelf een leuke foto gemaakt hebben, mag die ook naar mij gestuurd worden.

In de papieren proVU laten we nog een selectie zien van leuke, bijzondere stukken uit oude proVU’s. Thema’s die achterhaald zijn of juist weer terugkomen. En een stukje geschiedenis van het hao-team en de leergangen.
En daarmee sluiten we het papieren tijdperk van de proVU met weemoed af.

Hieronder nog een paar AVG-proof covers: