Verslag Doorndagen juni 2019, Leergang 2

Op donderdag 19 juni kwamen we als groep weer bijeen om te starten met de eerste bijeenkomst van leergang 2. De uitdaging lag meteen bij de groepsbegeleiders die een licht geagiteerde groep tegenover zich vonden; een geliefd lid van de groep was er door miscommunicatie niet bij. Deze kans op vivo-gesprekstechnieken liet niemand aan zich voorbijgaan en met tact en souplesse wisten Mark en Rinel te de-escaleren en tot een oplossing te komen. Roger fijn dat je er volgende keer weer bij bent!
Stef als nieuw lid toegevoegd aan onze groep wist meteen in wat voor groep hij beland was. Oh ja, het thema van deze 2 dagen was “het leergesprek”.

Na een terugblik op de leerpunten van vorig jaar, kregen we allemaal weer een flap-over. Wat kunnen we na een jaar al goed (uit te drukken in een voorwerp), wat is nog een uitdaging en wat hopen we de komende dagen te leren. Er kwam heel wat (teken-)talent naar boven….! Onze talenten, maar ook onze aandachtspunten konden we daarna terugzien in de video’s van een leergesprek met de aios die we mee moesten nemen. In kleine groepjes gingen we eerst het begin van het leergesprek bekijken. Wat valt jou en de anderen op….

Na een heerlijke lunch, gingen we aan de slag met gevoelsreflecties. En waar Mark en Rinel in organisatie soms nog wat zoekende leken, waren zij hier helemaal in hun element. Toontje omhoog is vragend, toontje omlaag is stellend, blijkt overigens beide te werken. Dit hierna in 3-tallen in de praktijk gebracht: hoe voelt het voor jou en voor de ander om een gevoelsreflectie te geven en sluit deze aan of sla je de plank toch een beetje mis. En hoe voelt dat dan?

Tussen de leermomenten door was er ook tijd voor ontspanning en spel. Voetballen en touwtjespringen, alleen of met z’n 2-en. Hoeveel vertrouwen heb je in je collega, durf je je over te geven en erop te vertrouwen dat het goed komt (dat je over het touw springt…). Wat wij hebben laten zien is dat er met het vertrouwen binnen onze groep niets mis is, blindelings sprong de een na de ander over het touw.
Daarna tijd voor borrel, diner en after-party (wat nog leuker wordt als iedereen blijft slapen (we zullen geen namen noemen Floris en Marijn….!).

Op de tweede dag hebben we, wederom in kleine groepjes, de rest van de opgenomen leergesprekken bekeken. Voor dit onderwerp was er een extra docent ingevlogen. Het blijft confronterend om je eigen opnames te zien, maar leerzaam is het wel! Voor iedereen kwamen er mooie uitdagingen en nieuwe voornemens uit, waar we het komende haf jaar weer hard mee aan de slag kunnen.
Ook de Roos van Leary kwam nog aan bod; ben je samen of tegen, zit je boven of onder. Vele voorbeelden passeerden de revue.
Leuk en inspirerend om in zo’n dynamische, kritische en veilige groep te mogen verkeren, met volle rugzakjes weer terug naar het westen of oosten des lands. Dank jullie allemaal, we verheugen ons al op de dagen in november, waar we weer compleet met Roger onze opleidersopleiding (is dat een woord?) zullen voortzetten.

Marco & Marjan